Computer

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών

  • Επινόηση της πρώτης μηχανής για υπολογισμό λογάριθμων.

    Επινόηση της πρώτης μηχανής για υπολογισμό λογάριθμων.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Ο Τζον Νάπιερ (John Napier) το 1614 επινόησε μηχανή για υπολογισμό λογαρίθμων. Λογάριθμος ενός αριθμού είναι η δύναμη στην οποία πρέπει να υψωθεί ένας δεδομένος αριθμός, η βάση, ώστε να παραχθεί αυτός ο αριθμός. Για παράδειγμα ο λογάριθμος του 1000 με βάση το 10 είναι 3, επειδή το 1000 ισούται με 10 υψωμένο εις την 3:1000 = 103 = 10 × 10 × 10.
  • Γέννηση της Άντα Λάβλεϊς.

    Γέννηση της Άντα Λάβλεϊς.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η Αυγούστα Άντα Κίνγκ, Κόμησσα του Λάβλεϊς (πατρικό Αυγούστα Άντα Μπάιρον) είναι γνωστή για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.
  • Επινόηση της Άλγεβρας Μπουλ.

    Επινόηση της Άλγεβρας Μπουλ.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Το 1848 ο Τζωρτζ Μπουλ (George Boole) επινόησε την άλγεβρα που φέρει το όνομά του: Άλγεβρα Μπουλ. Εφαρμογές της βρίσκουμε στα ψηφιακά κυκλώματα, στους λογικούς συλλογισμούς και πρακτικά σε κάθε πρόγραμμα Η/Υ.
  • Σχεδιασμός της Αναλυτικής μηχανής.

    Σχεδιασμός της Αναλυτικής μηχανής.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Ο Βρετανός μαθηματικός Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) το 1871 σχεδίασε την Αναλυτική μηχανή του. Η μηχανή δεν μπορούσε να κατασκευαστεί με την τεχνολογία εκείνης της εποχής επειδή απαιτούσε πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια αλλά, ήταν τόσο πολυδύναμη που θα είχε ανυπολόγιστη αξία αργότερα.
  • Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιεί το δυαδικό σύστημα.

    Η πρώτη μηχανή που χρησιμοποιεί το δυαδικό σύστημα.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η μηχανή Z3, που έφτιαξε ο Γερμανός μηχανικός Κόνραντ Τσούζε (Konrad Zuse) το 1941, ήταν η πρώτη που χρησιμοποιούσε το δυαδικό σύστημα αρίθμησης.
  • Κατασκευή του πρώτου Η/Υ (ΕΝΙAC)

    Κατασκευή του πρώτου Η/Υ (ΕΝΙAC)
    Δείτε περισσότερα εδώ:Το 1946 κατασκευάστηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας ο πρώτος αριθμητικός ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ) με το όνομα ENIAC που είχε μεγάλο όγκο, είχε περίπου 18.000 λυχνίες που καίγονταν πολύ συχνά, δούλευε με ρελέδες κάνοντας τρομακτικό θόρυβο, και κατανάλωνε πολλή ενέργεια.
  • Δημιουργία του EDSAC

    Δημιουργία του EDSAC
    Δείτε περισσότερα εδώ:O Μόρις Ουΐλκς συναρμολογεί τον EDSAC, τον πρώτο υπολογιστή με αποθηκευόμενο πρόγραμμα, στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
  • Κατασκευή του ΕRA 1101

    Κατασκευή του ΕRA 1101
    Δείτε περισσότερα εδώΟι μηχανικοί ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μινεάπολης κατασκευάζουν τον ERA 1101, ένα από τα πρώτα δημοφιλή συστήματα υπολογιστών που κυκλοφορούν στην αγορά.
  • Παρουσίαση του πρώτου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ.

    Παρουσίαση του πρώτου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ.
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η παρουσίαση, στις 12 Σεπτεμβρίου 1958, του πρώτου ολοκληρωμένου κυκλώματος σε μορφή μικροτσίπ (microchip) από τους Ρόμπερτ Νόις (Robert Noyce) και Τζακ Κίλμπι (Jack Kilby).
  • Η Ηewlett-Packard μπαίνει στην αγορά.

    Η Ηewlett-Packard μπαίνει στην αγορά.
  • Ίδρυση της Microsoft

    Ίδρυση της Microsoft
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η Microsoft είναι αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέητς και τον Πολ Άλεν.
  • Το πρώτο "λάπτοπ"

    Το πρώτο "λάπτοπ"
    Δείτε περισσότερα εδώ:Το IBM 5100 ήταν ένας πρωτοποριακός υπολογιστής που σχεδιάστηκε το 1975 από την IBM και όσοι ήταν απελπισμένοι (και αρκετά δυνατοί), μπορούσαν να το βάλουν σε μια τσάντα και να το πάρουν μαζί τους.
  • Ίδρυση της Αpple

    Ίδρυση της Αpple
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η Apple είναι μια αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών.Ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς (Steve Jobs) (1955-2011) και τον Στήβεν Bόζνιακ (Steven Wozniak).
  • Παρουσίαση του πρώτου γνήσιου laptop

    Παρουσίαση του πρώτου γνήσιου laptop
    Δείτε περισσότερα εδώ:Για πολλούς, το GRiD Compass υπήρξε το πρώτο γνήσιο laptop. Αναπτύχθηκε το 1979 από τον Βρετανό βιομηχανικό σχεδιαστή Bill Moggridge, «φορούσε» μνήμη 340kb και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη NASA τη δεκαετία του ‘80.
  • Παρουσίαση του ΙΒΜ PC

    Παρουσίαση του ΙΒΜ PC
    Δείτε περισσότερα εδώ:Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον IBM PC και κατακτά την αγορά. O ΙΒΜ PC είναι ο πρόγονος όλων τον σημερινών προσωπικών υπολογιστών (PC). Διαθέτει ως λειτουργικό σύστημα το PC-DOS, δημιουργία της Microsoft, της εκκολαπτόμενης τότε εταιρείας του Μπιλ Γκέιτς.
  • Κυκλοφορία του Gavilan

    Κυκλοφορία του Gavilan
    Δείτε περισσότερα εδώ:Το Gavilan διεκδικεί επίσης τον τίτλο του αυθεντικού laptop, αφού ήταν το πρώτο που λανσαρίστηκε ως φορητός υπολογιστής και θεωρήθηκε επαναστατικό όταν βγήκε στα ράφια το 1983. Φορτωμένο με τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή Intel 8088 των 5Mhz και έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσει τις θρυλικές δισκέτες (floppy disks), το Gavilan γνώρισε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία.
  • Παρουσίαση του επεξεργαστή P4

    Παρουσίαση του επεξεργαστή P4
    δείτε περισσότερα εδώ:Παράλληλα παρουσιάζει και το chipset για μητρικές πλακέτες που θα δέχονται το νέο μικροεπεξεργαστή
  • Παρουσίαση των Windows 95

    Παρουσίαση των Windows 95
    H Microsoft παρουσιάζει τα Windows 95, το πρώτο λειτουργικό σύστημα για κλώνους προσωπικών υπολογιστών, βασισμένο στο MS-DOS, αλλά με Γραφικό Περιβάλλον Επεξεργασίας (ΓΠΕ).
    Δείτε περισσότερα εδώ:
    http://el.wikipedia.org/wiki/Windows_95
  • Κυκλοφορία του πρώτου iMac

    Κυκλοφορία του πρώτου iMac
    Έδω μπορείτε να βρείτε ένα σχετικό βίντεο:Ο iMac ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα μηχανήματα της Apple. Ο πρώτος της οικογένειας αυτής βγήκε στην αγορά το 1999, με λειτουργικό σύστημα το ΜacOS (Macintosh Operating System).
    Δείτε περισσότερα εδώ:
    http://el.wikipedia.org/wiki/Apple
  • Η Αpple Computer Inc μετονομάζεται σε Αpple Inc

    Δείτε ένα σχετικό βίντεο εδώ:Η Αpple Computer Inc. μετονομάζεται σε Apple Inc.