ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

 • Period: Apr 15, 1452 to May 2, 1519

  Λεονάρντο ντα Βίντσι

  Σχετικές πληροφορίες Ο Ιταλός ζωγράφος, σοφός και μηχανικός Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που έζησε το 15ο και αρχές 16ου αιώνα, προσπάθησε για πρώτη φορά να στηρίξει θεωρητικά τη δυνατότητα κατασκευής πτητικής συσκευής, με βάση την προσεκτική μελέτη του τρόπου πτήσης των πουλιών.
 • Period: to

  Αδελφοί Ράιτ

  Σχετικές πληροφορίες Είναι οι δύο Αμερικανοί στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης, μηχανικά προωθούμενης και με διάρκεια, βαρύτερης από τον αέρα, ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκεμβρίου 1903.
 • Πρώτο αεροπλάνο

  Πρώτο αεροπλάνο
  Σχετικές πληροφορίες
  Το 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση.
 • Αεροπλάνο με 5 βασικά μέρη

  Σχετικές πληροφορίες Το 1881 ο Μοζάϊσκι κατασκεύασε αεροπλάνο που είχε πέντε βασικά μέρη: σώμα, σταθερό φτερό, κινητήρα με έλικα, ουρά και σύστημα προσγείωσης.
 • Αεροπλάνο με ατμομηχανή

  Αεροπλάνο με ατμομηχανή
  Σχετικές πληροφορίες
  Στο τέλος του αιώνα, ο Χ. Μαξίμ στην Αγγλία έκαμε δοκιμή αεροπλάνου με ατμομηχανή, αλλά στην πρώτη απόπειρα να αποσπαστεί από το έδαφος η μηχανή έπαθε βλάβη.
 • Period: to

  Campbell

  Σχετικές πληροφορίες Ο Ντάγκλας Campbell ήταν Αμερικανός αεροπόρος και Παγκόσμιος πόλεμος Ι πετώντας άσσος. Ήταν ο πρώτος αμερικάνος αεροπόρος που πετά σε μια αμερικανική μονάδα για να επιτύχει τη θέση άσσος.
 • Period: to

  Αμέλια Έρχαρτ

  Σχετικές πληροφορίες Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (Amelia Mary Earhart) ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό.
 • Χρήση αεροπλάνου

  Σχετικές πληροφορίες Το αεροπλάνο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 20ο αιώνα, αλλά η ιδέα να πετάξει στον αέρα ο άνθρωπος είναι πολύ παλιά.
 • Period: to

  Λίντμπεργκ

  Σχετικές πληροφορίες
  Ο Τσάρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh 1902–1974) ήταν Αμερικανός αεροπόρος που έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis.
 • Τοποθέτηση μηχανής εσωτερικής καυσής

  Τοποθέτηση μηχανής εσωτερικής καυσής
  Σχετικές πληροφορίες
  Το 1903 οι αδελφοί Ράιτ τοποθετούν μια μηχανή εσωτερικής καύσης ισχύος 16 ίππων από αυτοκίνητο στο δικό τους αεροπλάνο και κατάφεραν να πετάξουν για 260 μέτρα. Το σύγχρονο αεροπλάνο είχε γεννηθεί.
 • Πρωτη πτηση αεροπλάνου των αδελφών Ράιτ

  Πρωτη πτηση αεροπλάνου των αδελφών Ράιτ
  Σχετικές πληροφορίες Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, δύο κατασκευαστές ποδηλάτων πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο,Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διάρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα και διάνυσε απόσταση 37 μέτρων, λιγότερο από το μήκος ενός σημερινού Airbus Α320 ή ενός Boeing 747.
 • Αεριωθούμενο αεροπλάνο

  Αεριωθούμενο αεροπλάνο
  Σχετικές πληροφορίες Αεροσκάφη αεριωθούμενων αεροπλάνων είναι αεροσκάφη με αεριωθούμενες μηχανές. Αντίθετο προωστήρας τροφοδοτημένα αεροσκάφη, τα αεροσκάφη αεριωθούμενων αεροπλάνων πετούν κανονικά στα ύψη τόσο υψηλά όπως 10.000 έως 15.000 μέτρα.
 • Πρώτη πτήση υδροπλάνου

  Πρώτη πτήση υδροπλάνου
  Σχετικές πληροφορίες Πρώτη πτήση υδροπλάνου πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1910 στη λίμνη Μπερ με κυβερνήτη τον Γάλλο Ανρύ Φαμπρ.
 • Ελληνική πολεμική αεροπορία

  Ελληνική πολεμική αεροπορία
  Σχετικές πληροφορίες Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911 και μετράει περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας. Οι πρώτες προσπάθειες εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο,
 • Πολιτική αεροπορία

  Σχετικές πληροφορίες
  Είναι η αεροπορία που χρησιµεύει για τη µεταφορά επιβατών και εµπορευµάτων. Σαν συγκοινωνιακό µέσο χρησιµοποιήθηκε στις πόλεις της Γερµανίας από το 1912. Το 1917 έγινε το πρώτο ταξίδι Αγγλία-Παρίσι πάνω από τη Μάγχη.
 • Ελληνική αεροπορία στρατού

  Ελληνική αεροπορία στρατού
  Σχετικές πληροφορίες Η Ελληνική Αεροπορία Στρατού (σε συντομογραφία Α.Σ.) είναι ένα από τα έξη Όπλα του Στρατού Ξηράς. Οργανικά ανήκει στην Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού η οποία υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
 • Ναυτική αεροπορία

  Σχετικές πληροφορίες Τα θεμέλια της ναυτικής αεροπορίας στην Ελλάδα τέθηκαν τον Ιούνιο του 1912, όταν ο Υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος της τότε Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (τώρα Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας) πέταξε με τον «Δαίδαλο», το αεροσκάφος Henry Farman το οποίο είχε μετασκευαστεί σε υδροπλάνο
 • Η πρώτη νυχτερινή πτήση από τη γερμανική εταιρία Lufthansa

  Σχετικές πληροφορίες Το 1926 καθιερώθηκε η πρώτη νυχτερινή πτήση από τη γερμανική εταιρία Lufthansa, μεταξύ Βερολίνου και Ανατολικής Πρωσίας.
 • Το μεγαλύτερο αεροπλάνο

  Το μεγαλύτερο αεροπλάνο
  Σχετικές πληροφορίες Το Antonov An-225 Mriya είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο και κατασκευάστηκε το 1988 στην τότε Σοβιετική Ένωση.
 • Πυροσβεστικό αεροπλάνο

  Πυροσβεστικό αεροπλάνο
  Δείτε το σχετικό βίντεο
  Το πρόγραμμα κατασκευής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1991, το πρώτο αεροσκάφος πέταξε τον Δεκέμβριο του 1993 και η πρώτη επίσημα παράδοση έγινε τον Νοέμβριο του 1994.