Images

Γυναίκα και Εργασία

  • 1100 BCE

    Ο ρόλος της γυναίκας στην Ομηρική εποχή (1100-750 π.Χ.)

    Ο ρόλος της γυναίκας στην Ομηρική εποχή (1100-750 π.Χ.)
    Οι γυναίκα δεν είχε θέση στα κοινά και γενικότερα δεν είχε ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Έτσι πολλές φορές έπεφτε θύμα εκμετάλλευσης γι’ αυτό και οι άνδρες τις συμπεριελάμβαναν στα λάφυρα. Η αμφίεση των γυναικών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και πάντοτε εμφανιζόταν με ένα μαγνάδι ενώ οι άνδρες μπορούσαν να εμφανίζονται ελεύθερα χωρίς την συνοδεία κάποιου υπηρέτη.
    Όσον αφορά την αμφίεση τους εμφανίζονταν δημόσια πάντοτε καλύπτοντας το πρόσωπο τους με ένα μαγνάδι (ένα λευκό, λινό, λεπτό, ύφασμα).
  • 600 BCE

    Απάσχόληση Γυναικών κατά την Ομηρική εποχή

    Απάσχόληση Γυναικών κατά την Ομηρική εποχή
    Οι γυναίκες στην ομηρική εποχή ασχολούνται κυρίως με το σπίτι και την φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες αριστοκρατικής καταγωγής είχαν υπηρέτες για να φροντίσουν το σπίτι, καθώς και παιδαγωγό για να βοηθήσει το παιδί με τα μαθήματα του και να συμβάλει στην ένταξη του στην κοινωνία. Η τροφός αναλαμβάνει το παιδί όταν αυτό είναι ακόμα βρέφος και συνοδεύει την μητέρα στις εξόδους της.
    Οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για το ρουχισμό της οικογένειας κάτι που φαίνεται με τις σκηνές γυναικών που υφαίνουν .
  • 480 BCE

    Η θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα (480 - 323 π.Χ.)

    Η θέση της γυναίκας στην αρχαιότητα (480 - 323 π.Χ.)
    Η γυναίκα στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους θεωρούνταν, βιολογικά και ψυχολογικά, πλάσμα χωρίς την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό της και να αντισταθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έπρεπε να είναι σεμνή, όμορφη και υγιής, προκειμένου να συμβιβάζεται με τα πρότυπα μιας πατριαρχικής κοινωνίας, όπως ήταν η αρχαία ελληνική. Στην τέχνη μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι από την αρχαϊκή περίοδο ως και το τέλος της κλασικής περιόδου, η γυναίκα -ιδιαίτερα στη γλυπτική- παρουσιάζεται ευπρεπώς ενδεδυμένη.
  • 330

    Η γυναίκα στο Βυζάντιο (330 - 1453 μ.Χ.)

    Η γυναίκα στο Βυζάντιο (330 - 1453 μ.Χ.)
    Η γυναίκα της βυζαντινής περιόδου ζούσε το μεγαλύτερο διάστημα στο σπίτι. Οι έξοδοι γίνονταν πάντα με συνοδεία, για την εκκλησία, τα πανηγύρια και το λουτρό, καθώς και οι επισκέψεις σε συγγενικά πρόσωπα, ήταν οι μόνες κοινωνικά αποδεκτές δραστηριότητες της γυναίκας έξω από το σπίτι.
    Επίσης, δεν ήταν ευπρεπές να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τους άνδρες, παρά μόνο αν ήταν πολύ στενά συγγενικά της πρόσωπα.
    Οι γραμματικές γνώσεις της περιορίζονταν συνήθως σε γραφή και ανάγνωση.
  • 1492

    Η θέση της γυναίκας στον Μεσαίωνα (476 - 1492 μ.Χ)

    Η θέση της γυναίκας στον Μεσαίωνα (476 - 1492 μ.Χ)
  • Φεμινιστικό κίνημα 18ος αιώνας

    Φεμινιστικό κίνημα 18ος αιώνας
    Ο φεμινισμός εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα, την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης
    Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών που βασίζεται στην αρχή ότι τα φύλα είναι διαφορετικά αλλά ίσα. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι η συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι στις γυναίκες είναι άδικη και καταπιεστική. Αναλύει τις αιτίες και τις διαστάσεις της καταπίεσης των γυναικών, για να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τις γυναίκες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να κερδίσουν την ελευθερία
  • Η θέση της γυναίκας στην Τουρκοκρατία 1453 (Άλωση της Κων/πολης)-1821(Επανάσταση του Ελληνικού έθνους)

    Η θέση της γυναίκας στην Τουρκοκρατία 1453 (Άλωση της Κων/πολης)-1821(Επανάσταση του Ελληνικού έθνους)
  • Η ηρωϊκή θυσία των γυναικών της Νάουσας

    Η ηρωϊκή θυσία των γυναικών της Νάουσας
    Στις 22 Απριλίου 1822, δεκατρείς νέες γυναίκες προτίμησαν να πέσουν στον καταρράκτη της γέφυρας της Αράπιτσας για να μην ατιμαστούν από τους Τούρκους.
  • Η θέση της γυναίκας στον 19ο αιώνα

    Η θέση της γυναίκας στον 19ο αιώνα
    Η γυναίκα αυτή την εποχή αποτελεί βάρος για τον οικογενειακό της περίγυρο, ενώ τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται σαν ένα άψυχο σώμα, σαν μια δούλα, που υπάρχει μόνο για να υπηρετεί αυτούς που έχουν επίδραση πάνω της, όπως οι γονείς της στην παιδική και εφηβική της ηλικία, ο σύζυγος της από την στιγμή που τον παντρεύεται, καθώς και αργότερα τα παιδιά της ή και ακόμα τα εγγόνια της.
    Ύστερα, ο σύντροφός της έχει τον ρόλο του αφέντη της, ενώ αποτελεί μια μορφή που την καθορίζει εξ ολοκλήρου.
  • Eργάτριες στην ελληνική βιομηχανία: από το σπίτι στη μισθωτή εργασία

    Eργάτριες στην ελληνική βιομηχανία: από το σπίτι στη μισθωτή εργασία
    Στα μισά του 19ου αιώνα αρχίζει να διαγράφεται και στην Eλλάδα η νέα κοινωνική πραγματικτητα, στο πλαίσιο της οποίας οι γυναίκες οδηγούνται στην αγορά εργασίας. Eως τη δεκαετία του 1860 λιγοστές είναι οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που απασχολούνται στη βιομηχανία! Στην πλειονότητά τους είναι «άπορα κορίτσια» και η πρσληψή τους απο τους επιχειρηματίες προβάλλεται ως πράξη φιλανθρωπίας. Oι εργάτριες στη βιομηχανία Pάλλη αμείβονταν με 1–1,25 δρ. μεροκάματο, ενώ οι άνδρες με 2–2,5 δρ.
  • Η θέση της γυναίκας στη νεότερη Ελλάδα (1832

    Η θέση της γυναίκας στη νεότερη Ελλάδα (1832
    Μετά το τέλος της τουρκικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο και με την ίδρυση του
    ελληνικού κράτους το 1832, η γυναίκα και πάλι δεν είναι ισότιμη με τον άντρα.
    Στους νεότερους χρόνους και συγκεκριμένα στο τέλος του 18ου αιώνα, λίγες μορφωμένες και μαχητικές γυναίκες κινητοποιούνται για ζητήματα ισότητας.
  • Συμμετοχή των γυναικών στις κατηγορίες επαγγελμάτων τα έτη 1920 και 1928

    Συμμετοχή των γυναικών στις κατηγορίες επαγγελμάτων τα έτη 1920 και 1928