800px balkanskata voina photobox

Η Ευρώπη του 19ου αιώνα

  • Το κίνημα στο Γουδί

    Το κίνημα στο Γουδί
    Το Κίνημα στου Γουδή ή Κίνημα του 1909 εκδηλώθηκε τη νύχτα προς την 15η Αυγούστου 1909, όταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προχώρησε σε στάση που άλλαξε την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, εγκαινιάζοντας τις παρεμβάσεις του Στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.
  • Ελληνικές Εκλογές

    Ελληνικές Εκλογές
    Την Δευτέρα 8 Αυγούστου 1910 διενεργήθηκαν από την κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη, βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής. Ήδη στην πολιτική ζωή της χώρας είχε αρχίσει να κυριαρχεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα, με πρωτοβουλία οπαδών του είχε τεθεί υποψήφιος για βουλευτής στην περιφέρεια Αττικοβοιωτίας, στην οποία μάλιστα εκλέχτηκε πρώτος βουλευτής.
  • Period: to

    Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ονομάζεται ο πόλεμος που ξέσπασε στα Βαλκάνια μεταξύ των συνασπισμένων χωρών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πόλεμος διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 1912 έως τον Μάιο του 1913. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος έληξε με την υπογραφή της Συνθήκης Λονδίνου Αποτελέσματα του Α' Βαλκανικού πολέμου ήταν η εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από όλη σχεδόν την Βαλκανική χερσόνησο.
  • Period: to

    Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος

    Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος ήταν ένοπλη σύγκρουση που εξελίχθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου του 1913, και που ξέσπασε σχεδόν αμέσως μετά τη λήξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Ο πόλεμος αυτός διεξήχθη ανάμεσα στην Βουλγαρία και τις υπόλοιπες χώρες του βαλκανικού συνασπισμού (με τις οποίες είχε συμμαχήσει κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο) τη Σερβία, την Ελλάδα και το Μαυροβούνιο. Η διαφορά με τον πρώτο πόλεμο ήταν ότι τώρα η Βουλγαρία πολέμησε τους πρώην συμμάχους της
  • Period: to

    Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος

    Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Ιούλιο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918. Στην ουσία ήταν μία μεγάλη ενδοευρωπαϊκή διένεξη με τα κύρια μέτωπα στη Γηραιά Ήπειρο, η επέκτασή της ωστόσο και στην περιφέρεια, με ενεργό συμμετοχή αποικιακών στρατευμάτων -με την εμπλοκή ακόμα και αμερικανικών.
  • Period: to

    Ο Εθνικός Διχασμός

    Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δίχασε την ελληνική κοινωνία.
    Από τη μία ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με το κόμμα των Φιλελευθέρων πίστευε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμαχήσει με τους Συμμάχους της Αντάντ ώστε να διαφυλάξει την πρόσφατη επέκταση της χώρας, αλλά και για να της επιτρέψουν να διευρυνθεί μέσω θαλάσσης. Από την άλλη ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ πρόκρινε την ουδετερότητα προς την Αντάντ μια στάση που βόλευε τις Κεντρικές Δυνάμεις αφού δυσχέραινε το ναυτικό των αντιπάλων τους
  • Έξωση Κωσταντίνου

    Ο Κωνσταντίνος Α΄ (2 Αυγούστου 1868 - 11 Ιανουαρίου 1923) ήταν βασιλέας της Ελλάδας από το 1913 έως το 1922.
    Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας όπως ο ατυχής Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η αντιπαράθεσή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο καθώς και η παράδοση της Ανατολικής Μακεδονίας στους Βούλγαρους και ο επακόλουθος ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από την Αντάντ μετά τα Νοεμβριανά.
  • Ρωσικός Εμφύλιος

    Ρωσικός Εμφύλιος
    Ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου ανάμεσα στους οπαδούς του τσάρου και τους υποστηρικτές της επανάστασης. Οι χώρες της Ανταντ, συμμετείχαν στον πόλεμο υποστηρίζοντας τους τσαρικούς. Οι συγκρούσεις έληξαν το 1921, με την επικράτηση των μπολσεβίκων
  • Οκτωβριανή Επανάσταση

    Οκτωβριανή Επανάσταση
    Η Οκτωβριανή Επανάσταση και συχνά γνωστή ως Κόκκινος Οκτώβριος, Οκτωβριανή Εξέγερση, Μπολσεβικική Επανάσταση, ή Μπολσεβικικό Πραξικόπημα, ήταν μια επανάσταση στη Ρωσία που διεξήχθη από τους Μπολσεβίκους και τον Βλαντιμίρ Λένιν και ήταν η κύρια επανάσταση στην ευρύτερη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Έλαβε χώρα με μια ένοπλη εξέγερση στην Πετρούπολη στις 7 Νοεμβρίου (Π.Η. 25 Οκτωβρίου) 1917 με αποτέλεσμα την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους.
  • Period: to

    Ο Μικρασιατικός Πόλεμος

    Ο Μικρασιατικός Πόλεμος, γνωστή διεθνώς ως Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1919–1922 και στην Τουρκία ως Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi (Δυτικό Μέτωπο του τουρκικού πολέμου της Ανεξαρτησίας) ήταν μια σειρά στρατιωτικών γεγονότων, που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Μαΐου 1919 και Οκτωβρίου 1922. Ο πόλεμος διεξήχθη μεταξύ της Ελλάδας και του Τουρκικού Εθνικού Κινήματος, που θα ίδρυε αργότερα τη Δημοκρατία της Τουρκίας.
  • Η Συνθήκη των Βερσαλλιών

    Η Συνθήκη των Βερσαλλιών
    Η Συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) είναι η συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ και την Γερμανική Αυτοκρατορία.
  • Η Συνθήκη των Σεβρών

    Η Συνθήκη των Σεβρών
    Η Συνθήκη των Σεβρών (28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920) ήταν μία από τις συνθήκες ειρήνης που ακολούθησαν μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
    Υπογράφηκε ανάμεσα στους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου και την ηττημένη Οθωμανική
    Στην συνθήκη των Σεβρών οριστικοποιείται το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τον διαμοιρασμό των εδαφών της, η γέννηση του κράτους της Τουρκίας και η απόδοση στην Ελλάδα, των διεκδικούμενων εδαφών.