ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

  • ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΣτις 22 Φεβρουαρίου 1821 ο Αλ. Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο σημαίνοντας την έναρξη του αγώνα. Σημειώθηκαν γενικά σημαντικές νίκες των Ελλήνων, ωστόσο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των οπλαρχηγών και των κοτζαμπάσηδων για την ηγεσία του αγώνα. Παράλληλα, ο αρχιστράτηγος Κολοκοτρώνης προσπαθούσε να επιβληθεί στους άτακτους στρατιώτες που ήταν άμαθοι σε κάθε μορφή οργάνωσης και πειθαρχίας και είχαν έντονο το συναίσθημα του τοπικισμού και του εγωισμού
  • Period: to

    ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

  • ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ "ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ "ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
    Την 1η Ιανουαρίου ψηφίζεται το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» στην Επίδαυρο. Στις 19 Φεβρουαρίου ο Ανδρέας Μιαούλης νικά τον τουρκικό στόλο στον κόλπο της Πάτρας, ενώ ο Κανάρης εκδικείται για τη σφαγή της Χίου με την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας. Στις 26 Ιουλίου ηττάται από τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια, ενώ ο Νικηταράς αναδεικνύεται και πάλι τουρκοφάγος. Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι αποβιβάζονται στην Κρήτη για να κάμψουν την αντίστασή της.
  • ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

    ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
    Στις 15 Ιανουαρίου σημειώνεται μια πρώτη σημαντική επιτυχία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση της Ευρυτανίας, ενώ Ο Μάρκος Μπότσαρης στις 21 Αυγούστου με 350 Σουλιώτες νικά τον Μουσταή στο Καρπενήσι. Ο ίδιος σκοτώνεται. Ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζεται
  • ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΜΠΑΪΡΟΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
    Στις 5 Ιανουαρίου έρχεται ο Λόρδος Μπάϊρον στο Μεσολόγγι για να εμψυχώσει τους αγωνιστές και προκαλεί πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Στις 9 Ιουνίου κυριεύεται το ηρωϊκό νησί των Ψαρών και την 1η Νοεμβρίου ύστερα από σφοδρή σύγκρουση στο Ηράκλειο αναγκάζεται ο στόλος του Ιμπραήμ να υποχωρήσει.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
    Στις 20 Μαϊου σκοτώνεται ηρωϊκά ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι. Η κυβέρνηση πανικόβλητη από την προέλαση του Ιμπραήμ πείθεται να απελευθερώσει τους αιχμάλωτους οπλαρχηγούς και αναθέτει ξανά στον Κολοκοτρώνη τη στρατιωτική αρχηγία του Αγώνα. Στις 13 Μαϊου ο Μακρυγιάννης και ο Κ. Μαυρομιχάλης αναχαιτίζουν τον Ιμπραήμ.
  • ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Στις 10 Απριλίου πραγματοποιείται η έξοδος του Μεσολογγίου. Επειδή το σχέδιο εξόδου των πολιορκημένων είχε προδοθεί, οι περισσότεροι απ' αυτούς σφαγιάστηκαν. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν κατέφυγαν στα νησιά του Ιονίου, ενώ ο ηρωισμός των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" προκάλεσε νέα έξαρση του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη. Στις 3 Αυγούστου ο Κιουταχής κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη. Οι Καραϊσκάκης και Φαβιέρος στις 8 Αυγούστου συγκρούστηκαν με τους Τούρκους στο Χαϊδάρι.
  • ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ

    ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
    19 Ιανουαρίου: Οι υπό τον Νότη Μπότσαρη και τον Δράκο ελληνικές δυνάμεις καταβάλλουν στο Δίστομο ισχυρές τουρκικές δυνάμεις. Στο Κερατσίνι ο Καραϊσκάκης διεξήγαγε σφοδρούς αγώνες κατά του Κιουταχή, ενώ στο Φάληρο αποβιβάστηκε ο αρχιναύαρχος Κόχραν και ο αρχιστράτηγος Τσορτς. Στις 23 Απριλίου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Καραϊσκάκης. Η επανάσταση μετά την παράδοση της Ακρόπολης (27 Μαϊου) βρέθηκε σε οριακό σημείο. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις συνεννοήθηκαν να υπογραφεί πρωτόκολλο για αυτονομία της Ελλάδος
  • ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
    ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 Στις 6 Ιανουαρίου ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η οποία τον εξέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Η Ρωσία προσπαθώντας να στρέψει την κατάσταση προς όφελός της και να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία, ενώ η Γαλλία φροντίζει να στείλει στην Πελοπόννησο ένα εκστρατευτικό σώμα για να απομακρύνει τα τελευταία στρατεύματα του Ιμπραήμ. Κατόπιν η Γαλλία και η Ρωσία ρύθμισαν το ελληνικό ζήτημα στο Λονδίνο.