Αγγελής Γοβιός, ο ηγέτης της Ευβοϊκής Επανάστασης του 1821

  • Η καταγωγή

    Η καταγωγή
    Ο Αγγελής Γοβιός ή Γοβγίνας γεννήθηκε στην Λίμνη της Εύβοιας το 1780. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Τζοτζάς ή Τζουτζάς.
  • Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος

    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος
    και με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο με τον οποίο έγιναν φίλοι .
  • Εκπαιδεύτηκε

    Εκπαιδεύτηκε
    στις πολεμικές τέχνες στην αυλή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων Έργο: "Ο Αλή Πασάς, στη λίμνη του Βουθρωτού, Απρίλιος 1819. Λεπτομέρεια από λιθογραφία του Λουί Ντυπρέ, (Louis Dupré) 1825"
  • Ο Αθανάσιος Διάκος

    Ο Αθανάσιος Διάκος
    Στην αυλή του Αλή Πασά γνωρίστηκε με τον Αθανάσιο Διάκο
  • Η Φιλική Εταιρία

    Η Φιλική Εταιρία
    Το 1818 ο Αγγελής Γοβιός γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρίας Το έμβλημα της Φιλικής Εταιρίας από: https://el.wikipedia.org/
  • Αρχηγός του Αγώνα στην Εύβοια

    Αρχηγός του Αγώνα στην Εύβοια
    Με επιστολή του πλοίαρχου Αλέξανδρου Κριεζή, ο Ανδρούτσος στέλνει στην Εύβοια τον Αγγελή Γοβιό ως Γενικό Αρχηγό του επαναστατικού αγώνα στο νησί.
    Πηγή: https://ellinoistorin.gr/?p=4860
  • Στην Εύβοια

    Στην Εύβοια
    σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να οργανώσει στρατόπεδο και να εκπαιδεύσει τους άπειρους στον πόλεμο Ευβοιώτες, σε γενναίους και τολμηρούς στρατιώτες.
  • Στο Χάνι της Γραβιάς

    Στο Χάνι της Γραβιάς
    Ήταν ο υπαρχηγός του Ο. Ανδρούτσου στη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς. Λέγεται ότι όταν σε κάποια στιγμή ο Οδ. Ανδρούτσος ένιωσε απογοητευμένος, ο Αγγελής Γοβιός έδωσε θάρρος σε όλους
    “ ...κι’ ο Οδυσσέας κιότεψε πούτανε καπετάνιος, κι’ ο Αγγελής εφώναξε: “Κουράγιο μη φοβάστε” …”.
    Πηγή: Η Ευβοϊκή Μεσσαπία, χώρος,κάτοικοι,αγώνες,πολιτισμός,
    Λ.Παπακωνσταντίνου όπ.αναφ. στο http://alonaki.org.gr/1246-2/
    Έργο: Μακρυγιάννης, "Η μάχη της Γραβιάς"
    http://www.limnievias.gr/index.php?cPath=108
  • Ο Ομέρ Βρυώνης

    Ο Ομέρ Βρυώνης
    Ομέρ Βρυώνης, είχε καταλάβει την Λιβαδειά και σκόπευε να καταστείλει την επανάσταση στην Εύβοια για να εξασφαλίσει τις συγκοινωνίες και τον ανεφοδιασμό του. Ο τελικός του στόχος ήταν να προχωρήσει προς την Αττική αλλά προηγουμένως αποφάσισε να επιτεθεί εναντίον των Ελλήνων στη θέση Βρυσάκια, μια παραθαλάσσια περιοχή λίγο έξω από τα Ψαχνά.
  • Η Μάχη στα Βρυσάκια

    Η Μάχη στα Βρυσάκια
    Η προσωπικότητα και ο στρατηγικός νους του Αγγελή Γοβιού ή Γοβγίνα έδωσαν μια σπουδαία νίκη στους Έλληνες απέναντι στον πολυάριθμο στρατό του Ομέρ Βρυώνη, μετά από μάχη 7 ωρών.
    Έργο του Σταμάτη Λαζάρου από:
    (http://crazywaterfmxalkida.blogspot.com/2017/03/)
  • Ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Κριεζής

    Ο Ναύαρχος Αλέξανδρος Κριεζής
    βοήθησε στην επιτυχή έκβαση της μάχης με κανονιοβολισμούς από το πλοίο του που είχε αράξει στην παραλία των Βρυσακίων Ναυτικό κανόνι του 1821 από: https://el.wikipedia.org/
  • Ο Κώτσος Δημητρίου ή Θηβαίος

    Ο Κώτσος Δημητρίου ή Θηβαίος
    Πρωτοπαλίκαρο του Αγγελή Γοβιού στη μάχη ήταν ο Κώτσος ή Κώτσας Δημητρίου ή Θηβαίος καθώς και ο αδερφός του Γιαννάκης Δημητρίου.
  • Ο Νικόλαος Κριεζώτης

    Ο Νικόλαος Κριεζώτης
    Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Χαραχλιάνης και γεννήθηκε στο χωριό Αργυρό ή Βίρα της Καρυστίας. Πήρε το όνομα Κριεζώτης λόγω της διαμονής της οικογένειας στα Κριεζά της Εύβοιας. Διακρίθηκε για την ανδρεία του στη μάχη των Βρυσακίων και μετά τον θάνατο του Α. Γοβιού έγινε ο νέος οπλαρχηγός της Εύβοιας.
    Πηγή: https://www.triadaevias.gr/index.php?id=9
  • Το τέλος ενός ανδρείου και των παλληκαριών του

    Το τέλος ενός ανδρείου και των παλληκαριών του
    Στις 28 Μαρτίου 1822 σε νυχτερινή ενέδρα των Τούρκων στα Δυό Βουνά σκοτώνεται ο ο Αγγελής Γοβιός. Ο αδελφός του Αναγνώστης Γοβιός και το πρωτοπαλλήκαρό του Κώτσος Δημητρίου τραυματίζονται θανάσιμα στην ¨Στέρνα του Πανού" στα Ψαχνά.