1814 norge

By saudir
  • norge inngikk i en union med sverige

    Danmark-Norge var på Napoleon sin siden under Napoleonskrigene. Da Napoleon tapte, måtte Danmark gi fra seg Norge til Sverige som seiersgave.
  • Januar

    Norge blir gitt/ avstått fra Danmark til Sverige 14.januar
    1814 Kieltraktaten ble skrevet og slo fast at Norge skulle gå inn i en union med Sverige. Norge og Sverige skulle være selvstendige stater, men med en felles konge.
  • februar

    februar
    stormannsmøtet på eidsvoll
    Kristian Fredrik med krav på arverett til tronen i et selvstendig Norge. Møtt med motargumenter bygd på prinsippet om folkesuverenitet; Beslutning om å innkalle en riksforsamling som skulle utforme en ny grunnlov
  • april

    april
    riksforsamlingen
    112 representanter satt seg ned og prøvde å skrive norges grunnlov
    Forsamlingen jobbet med Grunnloven i seks uker. Representantene var enige om ha en fri forfatning, inspirert av folkesuverenitet, frihet og maktbalanse.
    (hentet fra undervisning)
  • mai

    mai
    grunnloven ble ved tatt på 17.mai i 1814
    kristian fredrik ble valgt til konge
  • juli

    Sverige angrep Norge, fordi karl johan nektet å akseptere norsk selvstendighet (et ulovlig opprør)
    26.juli angrep sverige norge
    liten krig, varte bare i ca 2 uker.
  • august

    våpenhvile 5.august
    massekonvensjonen: Avtalen markerte slutten på en to uker lang krig mellom de to landene. Avtalen besto av to dokumenter, selve konvensjonen og en våpenstillstandsavtale.
  • oktober

    oktober
    Revisjon av Grunnloven. Et overordentlig storting ble valgt ut i samsvar med bestemmelsene i Mossekonvensjone.
    Dette storting med 79 representatner kom sammen og regnes som det første overordentlige storting i Norges historie. Dete var en ny grunnlovgivende forsamling med forening med Sverige som baktanke. 9. oktober gav Christian Frederik fra seg den norske kronen. Stortinget hadde nå alene ansvaret for de kommende grunnlovsrevisjonene og forhandlingene med svenskene.
    (SNL)
  • november

    november
    Grunnloven er ferdig. Den grunnleggende endringen var at Norge skulle gå inn i en union med Sverige som et selvstendig rike. Forandringene styrket faktisk Stortingets og det norske statsrådets stilling overfor kongen. Senere samme dag gikk representantene til nytt kongevalg – det andre i 1814. Carl 13. av Sverige ble ny konge i Norge.