Norge i 1814

  • Period: to

    1814 hendelser

  • Kong Fredrik 6. avgir Norge til Sverige

    Etter en lang krig måtte Danmark - Norge og Napoleon se seg tapt. Som en del av avtalen med England så skulle Sverige få Norge. Det ble undertegnet en fredstraktat mellom landene i Kiel. traktaten gikk ut på at Danmark ga fra seg Norge til Sverige. Norge skulle ikke bli en del av den svenske staten, men et egent kongerike i union med Sverige.
  • Stormannsforsamlingen

    Kong Fredrik i København befalte at Kristian Fredrik skulle vende tilbake til Danmark. Dette gjorde han ikke, istedenfor så la han planer for et selvstendig Norge. Kristian Fredrik var dansk kronprins og derfor mente han at han hadde retten til Norge. Han kalte inn 21 høytstående menn fra Østlandet for å få hjelp om hvordan Norges skjebne skulle føres videre. På dette møtet fikk han støtte om et selvstendig Norge.
  • Kristian Fredrik nekter og underlegge seg Sverige og utroper seg selv som konge

    Kristian Fredrik mente at kongen av Danmark hadde sveket Norge ved og gi dem til Sverige og dermed mente Fredrik at siden han var kornprins så kunne han utnevne seg til konge siden Kristian hadde arverett. Han utroper seg som eneveldig konge. Han ble møtt med store protester og ga fra seg kravet om å være eneveldig konge. Nå falt makten tilbake på det norske folk.
  • Riksforsamlingen

    Den 10 April samlet 112 utvalgte representanter fra ulike plasser som feks. byene, hæren og amtene seg på Eidsvoll. Målet var å lage en norsk grunnlov. I de store spørsmålene ble forsamlingene i hovedsak delt inn i to grupper, selvstendighetspartiet og unionspartiet.
  • Grunnloven

    Grunnloven er inspirert av flere forskjellige lands grunnlover som for eksempel den franske grunnloven og den Amerikanske uavhengighetsærklæringen. Grunnloven inneholdt mange ting som feks. ytringsfrihet og andre borgerrettigheter. Samme dag gikk riksforsamlingen til kongevalg, hvor det kun var en kandidat og det var Kristian Fredrik, som også ble kongen av Norge.
  • Sverige angriper Norge

    Karl Johans Sverige var ikke fornøyde med at Kristian Fredrik var utnevnt til konge over Norge. De mente fortsatt at Norge var under Sverige og at Kristian Fredrik måtte gå av. De kom ikke til noen løsning så det brøt ut en krig, en krig hvor Sverige var overlegene.
  • Våpenhvile

    Etter en veldig kort krig inngikk partene en våpenhvile. Karl Johan lovte at han skulle ta og godkjenne grunnloven fra Eidsvoll. Han lovte også at Norge skulle får et selvstyre med en egen stat i union med Sverige. Betingelsene for disse løftene var at nordmennene overga seg og at Kristian Fredrik ikke var konge lenger og forsvant fra landet.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen ble undertegnet, og Kristian Fredrik forlot Norge uten noe oppstyr den 10 oktober. Mossekonvensjonen gikk ut på at Karl Johan godtok eidsvollgrunnloven men med ulike endringer som skulle trengs når Norge var i union med Sverige.
  • Karl den 13 blir konge i Norge

    I oktober ble det holdt et ekstraordinært stortingsvalg hvor Karl den 13 ble valg til konge i Norge og da hadde han den reelle makten i landet.
  • Novembergrunnloven

    I november ble den norske grunnloven revidert. Det kom flere forslag fra svenskene om å gi kongen mer makt og innflytelse, men det ble avvist av stortinget. Noen av grunnene til at Karl var så ettergivende var nok at han ikke ville gå inn i en ny og dyr krig. Itillegg til at han ville komme på god siden til nordmennene - mer innflytelse senere.