• Period: to

    Systematisk opprør

    Kristian Fredrik nekter å gi Norge til Sverige, og jobber i stedet med et systematisk opprør og forberedelse av den norske hæren. Han drev også propaganda. Mange mente av Kieltraktaten var det beste for landet, men Kristian Fredrik reise rundt og talte for å overbevise dem om det motsatte.
  • Period: to

    Novembergrunnloven

    I oktober ble det et ekstraordinært storting valgt. Det valgte Karl Johan offisielt som konge. Den 4. november vedtok Stortinget en revidert grunnlov. Forslag fra Sverige som ville gi kongen mer innflytelse på bekostning av Stortinget ble avvist.
  • Period: to

    Kielfreden

    Fredstraktak mellom karl Johan og Fredrik 6. underskrives i Kiel. Danmark avstår Norge til Sverige.
  • Period: to

    Stormannsmøtet

    Møte på Edisvoll med handelseliten, embetsmenn og offiserer. Kristian Fredrik nektet bortgivelsen av Norge. Georg Sverdrup mente makten lå hos folket etter at den hadde blitt gitt bort fra Fredrik 6. Stomannsmøtet endte i at det skulle kalles sammen en riksforsamling som skulle lage en ny grunnlov.
  • Period: to

    Riksforsamlingen

    112 representanter. Ble delt i to grupper, selvstendighetspartiet med størst oppslutning ledet av Georg Sverdrup og Christian Magnus Falsen, Wilhelm Frimann Koren Christie og unionspartiet ledet av Herman Wedel Jarlsberg, Peder Anker, Severin Løvenskiold og Jacob Aall. Selvstendighetspartiet ønsket Norge som selvstendig mens unionspartiet vill gå i union med Sverige.
  • Period: to

    Grunnloven vedtas

    Komiteen som representerte begge partier la frem sitt utkast av grunnloven 1. mai. Det var inspirert av den Amerikanske og Franske grunnloven. Grunnprinsippene var at Norge skulle være et arvelig kongedømme, ha en valgt folkeforsamling og luthersk statskirke. Grunnloven inneholdt folkesuverenitet, fordeling av makt, ytringsfrihet og borgerrettigheter. Dersom du hadde bodd i Norge i minst 5 år, var mann og over 25 år fikk du stemmerett. Grunnloven ble ferdig 17.mai, Kristian Fredrik ble konge.
  • Period: to

    Krigen mot svenskene

    Kronprins Karl Johan, Preussen, Storbritannia og Russland mente at Norge måtte følge hva som hadde blitt bestemt i kieltraktaten. Dette førte til krig. Norge skulle forsvares men svenskene var flere og de hadde bedre utstyr. Nordmennene innså at fortsettelse av krigen ville kun føre til unødvendige tap av liv.
  • Period: to

    Mossekonvensjonen

    Etter krigen inngikk Norge og Sverige våpenhvile. Norge skulle få selvstyre i sin stat i union med Sverige, men Kristian Fredrik måtte forsvinne fra Norge. Med denne konvensjonen godtok Karl Johan grunnloven fra Eidsvoll og Norge gikk i union med Sverige.