1814

  • Kielfreden

    Den svenske kong Karl Johan marsjerte hæren sin opp fra Tyskland og inn i Danmark for å komme i forhandlinger med danske Kong Fredrik 6. Karl Johan ville gi Norge sin egen grunnlov og et folkestyre, slik at de ville spille på lag med ham.
  • Opprør

    Den norske Kronprins Kristian Fredrik så ikke på fredsavtalen i Kiel som noen god løsning, han dro landet rundt for å få folket med seg i opprør og gjorde folket klar til krig mot Sverige.
  • Stormannsmøtet

    Kristian Fredrik kalte midt i februar inn til stormannsmøte på Eidsvoll, Det var handelseliten, embetsmenn og offiserer som deltok i møtet. Her diskuterte de den beste løsningen for Norge. Kristian Fredrik nektet å overgi Norge med løsningen som hadde kommet frem og tviholdt på sin arverett som kronprins. Han vill altså ikke ha en ny grunnlov. Flere av de andre på møtet var skeptiske til løsningen hans. Handelseliten i øst ville med Sverige, mens vestlandet og Trondheim ville bli selvstendige.
  • Riksforsamlingen

    I Riksforsamlingen satt 112 representanter, disse skulle Lage Norges nye grunnlov. Samlingen ble splittet i to og det ble dannet "Selvstendighetspartiet" og "Unions-partiet". Selvstendighetspartiet var stor representert av de fra vestlandet og embetsmenn. Unions-partiet besto hovedsaklig av østlendinger og handelsmenn. bøndene som var representert stemte ved selvstendighetspartiet men beholdt seg relativt rolig.
  • Grunnloven

    Grunnloven er svært inspirert av både den franske og amerikanske revolusjon. Det største spørsmålet Riksforsamlingen diskuterte var hvor vidt det ville fungere at Norge ble selvstendige. Unions-partiet mente Norge allerede hadde manglende midler og høy statsgjeld, Mens selvstendighetspartiet mente at det var den beste løsningen for å løse det økonomiske problemet. I grunnloven ble det vedtatt at Norge var en selvstendig stat, med Arvelig kongedømme med et valgt folkestyre.
  • Gunnloven blir vedtatt

    Riksforsamlingen kom med vedtatt grunnlov 17.mai, det hadde ideer fra både den franske og amerikanske revolusjon. Det var en omfattende grunnlov og inneholdt Norges verdier innenfor folkesuverenitet, Maktfordeling, ytringsfrihet og borgerettigheter. Den kvittet seg for adelige og særegne rettigheter. Men det var langt fra alle som kunne stemme, det var kun menn over 25, som har bodd i Norge i over 5 år som kunne stemme, med alle regler kunne bare 15-25% av befolkningen stemme. Kristian Fredrik!
  • Sverige angriper Norge*

    Da Norge erklærte seg selvstendig var det ventet et angrep av svenskene. Kristian Fredrik Rystet opp hæren sin og ventet på at svenskene skulle komme. Carl Johan er krigfører for Sverige.
  • Etter Krigen

    Mossekonvensjonen er en fredsavtale der Norge kapitulerer der de må sette inn svensk konge (karl den 13.),
  • Novembergrunnloven

    Grunnloven må tilpasses, eksempel med første paragraf hvor det står "Norge er et fritt land". Det aller meste som kommer på plass i mai blir stående. Carl Johan ville nok beholde Norge på god-siden, så de ikke skule bryte løs med en gang.