1814

  • Period: to

    Krigen

    Det var nød og sult i Norge og kornprisene økte. Kong fredrik nektet å endre utenrikspolitikken og var i ferd med å mist Norge. Han sendte derfor Kristian Fredrik rundt i Norge for å holde samtaler og han fikk dem over på hans side.
  • Kielfreden

    Karl Johan førte den svenske høren fra tyskland til danmark. Der tvang han fredrik 6. til å undertegne fredstraktat mellom partene i Kiel. Danmark avsto da Norge til sverige. Norge skulle være et eget kongerike i union med sverige og ikke innlemmes i den svenske stat.
  • Opprør

    Kristian Fredrik fikk beskjed om fredsavtalen i Kiel og ble beordret av kongen å overlevere Norge til sverige. Han nektet og startet et opprør i Norge. Han forberedte den norske hæren på krig med sverige og startet nasjonal propaganda.
  • Stormannsmøtet på eidsvoll

    Kristian Fredrik innkalte til stormannsmøte på Eidsvoll. Han ville snakke om situasjonen i Norge og embetsmenn, offiserer og handelseliten deltok. Han sa at han nektet å godta at kongen av Danmark kunne gi bort Norge slik han hadde gjort og hevdet at han selv hadde arverett til riket og kunne være konge.
    Flere protesterte og Georg Sverdrup mente at makten tilhørte det norske folket og de kunne velge ny konge og regjeringsform. Det resulterte i at en riksforsamling skulle lage en ny grunnlov
  • Riksforsamlingen på eidsvoll

    112 representanter møtte opp. Sentrale spørsmål ble delt opp i selvstendighetspartiet og unionspartiet. Selvstendighetspartiet var fra vestlandet og trøndelag og ønsket å opprette en selvstendig norsk stat. Unionspartiet var fra østlandet og de ønsket å gå i union med sverige. Bøndene var med i selvstendighetspartiet men stakk seg lite frem.
  • Norge fikk egen grunnlov

    Riksforsamlingen dannet en kommitee som la frem et foslag til grunnloven 1 mai. Den var inspirert av den franske grunnloven og den amerikanske uavhengighetserklæringen. Norge skulle være et arvelig kongedømme med en valgt folkeforsamling og luthersk statskirke. Den ga stemmerett til ca 30-40% av menn over 25 år. Grunnlovens paragrafer ble stemt over og 17.mai var den ferdig redigert og vedtatt. Samme dag valgte de Kristian fredrik til konge av Norge.
  • Ny union

    Kristian Fredrik var konge av norge og ville få godkjenning til norsk selvstendighet og hjelp av stormaktene til å forsvare landet. Karl johan nektet å akseptere grunnloven og fikk hjelp av storbrittania russland og preussen til å ta over norge. Det ble krig og sverige vant og tok over norge.
  • Mossekonvensjonen

    Karl Johan godtok eidsvollsgrunnloven med endringer som union mellom Norge og Sverige krevde. Et ekstraordinært storting som valgte Karl JOhan til konge
  • Novembergrunnloven

    Stortingey vedtok en revidert grunnlov etter at Karl Johan ble konge ved mossekonvensjonen.