1814

  • Januar 1814

    Januar 1814
    Etter slaget ved Leipzig var Danmark og Fredrik 6. tvunget til å gi Norge til Sverige på grunn av Kieltraktaten, som ble undertegnet i januar 1814. Karl Johan var nå på Sveriges side, og var svært fornøyd. Dette likte ikke folket, de ville ikke bli overlatt rem og tilbake uten noen makt selv, og Kristian Fredrik (som styrte Norge for Fredrik 6.) skulle lede.
  • Februar 1814

    Februar 1814
    Karl Johan møtte viktige nordmenn hjemme hos jernverkseieren Carsten anker i februar 1814. Hans intensjoner var å utnevne seg selv til konge, men ble overtalt til å la seg velge av folket i stedet.Dette skulle det stå om i grunnloven; kongen skulle være valgt av folket. Senere ble det valgt menn som skulle være med å lage grunnlov.
  • April 1814 Pt.1

    April 1814 Pt.1
    112 menn møtte i Eidsvoll kirke til gudstjeneste for å lage grunnloven.Mennene var fra deler over hele Norge, men de som skulle komme fra nord Norge kom aldri frem, reisen ble rett og slett for lang. 57 av 112 menn var embetsmenn; advokater, dommere og prester (osv). De var gode til å snakke for seg og skrive, og kjente til revolusjonen i USA, og Frankrike. 37 menn var bønder, som ikke hadde veldig mye og si om grunnloven, men representerte majoriteten blant menn i Norge.
  • April 1814 Pt.2

    April 1814 Pt.2
    De 112 mennene på Eidsvoll var både enige og uenige i det meste. Da spørsmålet om Norges forhold til Sverige kom opp delte gruppen seg i to: Unionspartiet - ville få en ordning med Sverige - og Selvstendighetspartiet - ville ha Norge til et selvstendig land, med Kristian Fredrik som Konge. Uenighetene kunne føre til slåsskamper på grunn av "forræderi" men mennene ble også enige om mye viktig. Feks. "Kongen og regjeringen skal styre landet på grunnlag av de lovene Stortinget har gitt."
  • Mai 1814

    Mai 1814
    Denne dagen ble grunnloven underskrevet av de 112 mennene på Eidsvoll, og Kristian Fredrik ble valgt til konge. Fire dager senere ble det siste møte og feiring. Under middagen tok alle mennene armene i kors, og holdt hverandre i hendene mens de sa "Enige og tro til Dovre faller!" Det hadde skrevet historie, men skjønte at fremtiden ikke var lys.
  • Juni 1814

    Juni 1814
    1. Mai red Kristian Fredrik inn som konge i Kristiania, og ble godt tatt imot av folket, de forgudet han. Det gjorde ikke de andre mektige landene i Europa, og det ble en kortvarig krig den sommeren. Etter kun to ukers krig ga Norge seg, og ble en del av Sverige, som godtok grunnloven. Kristian Fredrik forlot Norge, fordi folket ikke var fornøyd med hvordan han hadde ledet krigen. Etter et par år gikk han under Christian 8. og ble konge i Danmark.
  • November 1814

    1. November ble det vedtatt at Norge skulle gå i union med Sverige. Den 9. November kom Karl Johan til Kristiania, og bekreftet at Norge hadde tapt og måtte vende tilbake til gamle skikker. (?) Han ville at nordmennene ikke skulle være så nedstemt, og lot de beholde grunnloven. Karl Johan kunne verken norsk eller dansk, så hans sønn Oscar måtte oversette talene. Siden har det blitt lagt vekt på at kongen skal kunne snakke og skrive norsk.