• Kielfreden

    Kielfreden
    Avtale som ble tegnet i Kiel. Avtalen gikk ut på at Danmark avstod Norge til Sverige. Norge skulle være et eget kongerike i union med Sverige. Dette skjedde etter at Danmark-Norge hadde vært på den tapende siden i Napoleonskrigen. Som følge av dette innvaderte den svenske kronprinsen (Carl Johan) Danmark. Svenskene var militært overlegne, og danskene og Kristian Fredrik hadde ikke annet valg enn å avskaffe Norge til Sverige.
  • Stormannsmøte på Eidsvoll

    Stormannsmøte på Eidsvoll
    Dette var et opprør ledet av den danske tronfølger Christian Fredrik. Han ville gjøre opprør mot bestemmelsene i Kieltraktaten.Han kalte inn 21 fremstående menn til Eidsvoll for å kunngjøre at han ville gjøre opprør. Christian Fredrik ble derimot møtt med motstand fra flertallet, og valgte dermed å respektere det.
  • Riksforsamlingen

    Riksforsamling på Eidsvoll. 112 representanter. 2 grupper - unionspartiet og selvstendighetspartiet. Hovedoppgave å vedta grunnlov. Foregikk over en periode fra 10. april til 20. mai
  • Grunnloven

    Grunnloven
    Norge fikk sin grunnlov på Eidsvoll, og ble med det en selvstendig nasjon. Det var riksforsamlingen som utarbeidet grunnloven. Christian Fredrik ble valgt til Konge etter enstemmig valg, selv om det skal nevnes at 12 av mennene fra unionspartiet følte de stemte under tvang. Vi kan kalle denne dagen for starten på utviklingen av et demokrati i Norge.
  • Christian Frederik mottar den norske kronen

    Dagen etter grunnloven ble vedtatt (18. mai) fikk Norges nye konge beskjed fra Europa om stormaktene (Storbritania, Østerriket og Russland) ønsket å tvinge gjennom den svensk norske unionen. Dermed ble norsk selvstendighet umulig og han måtte avslå kongevalget for å unngå konflikt. Han valgte derimot å ta imot kronen den 19. mai.
  • Konvensjon i Moss avslutter krig mellom Norge og Sverige

    Norge og Sverige havnet i krig hvor formålet til Sverige var å endelig få til en union med Norge (nå som de var ferdig med Napoleonskrigen). I moss den 14. august skjedde det beste som kunne skje for Norge, nemlig at grunnloven ble godkjent av Carl Johan samtidig som Norge ble med i union med Sverige,
  • Revidert grunnlov

    Hovedendringen var at Norge skulle gå inn i union med Sverige som et selvstendig rike. Det ble også gjort endinger som gjorde at kongen fikk mindre makt, og som styrket Stortingets og det norske statsrådets stilling. Carl 13. av Sverige ble ny konge i Norge gjennom valg av Stortinget. Norge fikk altså sin andre konge i 1814 etter at Christian Fredrik da måtte gå av.