• Kielfreden

    Kielfreden
    Danmark gikk inn i en fredsavtale med Sverige og Storbritannia den 14. januar 1814. Danmark hadde vært på Napoleon sin side under napoleonskrigene, og den svenske kongen Carl Johan hadde kjempet mot Napoleon og til gjengjeld skulle han få overta Norge. Sverige hadde også lovet Norge at de skulle få sin egen grunnlov. Norge gikk derfor fra over 400 år med union med Danmark til å bli i union med Sverige.
  • Christian Fredrik

    Christian Fredrik
    Christian Fredrik var kronprinsen av Norge. Han dro til Norge i håp om å bli Norges konge, om han klarte dette ville han senere når kongen av Danmark døde også bli konge av Danmark. Han etablerte seg fort i Norge, og ble likt av mange. 16. februar 1814 kalte han inn de 21 fremste mennene på Østlandet for å rådføre om Norge sin fremtid som en selvstendig nasjon, og hans plan om å bli konge. Mennene sa at da måtte han bli valgt av folket i så fall.
  • 1814

    1814
    1. april 1814 samlet 112 menn seg på Eidsvoll. Det var 57 embetsmenn, 18 forretningsmenn og 37 bønder. Forsamlingen delte seg i 2 grupper. De 2 gruppene var selvstendighetspartiet og unionspartiet. Selvstendighetspartiet fikk flertall, og 17. mai 1814 vedtok de en ny grunnlov. Grunnloven gjorde Norge til et konstitusjonelt monarki og bygde på både folkesuverenitetsprinsippet og maktfordelingsprinsippet, med inspirasjon fra USA og Frankrike.