1814

  • Kielfreden

    Kielfreden
    Kon Fredrik 6. av Danmark forsøkte lenge å beholde Norge, men 14.januar 1814, etter mye konflikt med Sverige. Begynte Kong Karl Johan og marsjere inn til Danmark med hæren sin. For å unngå krig skrev de under på en fredstraktat som ga Norge til Sverige. Her sto det derimot at Norge skulle være et eget kongerike i union med Sverige. Ikke en del av kongeriket Sverige.
  • Møte på Eidsvoll

    Kristian Fredrik, prins av Danmark og stattholder av Norge kalte sammen et møte på Eidsvoll. Møte var for å finne ut hva Norge skulle gjøre med denne endringen. Selv ville han fortsette å være i union med Danmark. Han mente at han som stattholder var de som skulle ta over nå som Fredrik 6. hadde sviktet. Nye tanker i omverdenen hadde derimot inspirert folk i Norge til å tenke på andre styremåter. Folkesuvereniteten kom opp som et alternativ. Som betydde at makten skulle ligge hos folket.
  • Riksforsamling

    Riksforsamling
    For at folket skulle bestemme lover og styre samlet det seg representanter fra hele Norge. Det kom 2 representanter fra hvert distrikt, og folk fra de store byene/militæret. 112 representanter, 18 kjøpsmenn, 37 bønder og 57 embetsmenn møttes. Kristian Fredrik var ikke en av dem. Det ble formet 2 "partier" "unionspartiet"(mest østlandet) som var for union med sverige. "Selvstendighetspartiet" (trøndelag og vestlandet) som ville ha et selvstendig Norge. Bøndene var med selvstendighetspartiet.
  • Ferdig grunnlov

    Ferdig grunnlov
  • Den Svensk-Norske krigen starter

    Den Svensk-Norske krigen starter
  • Avtalen i Moss

    Avtalen i Moss