Last ned

Fra union til selvstendig nasjon - Jonas Evenstad

  • Period: to

    Fra union til selvstendig nasjon

  • Karl Johan

    Karl Johan
    Etter å ha blitt norsk-svensk konge agret han på at han hadde gitt Norge en så viktig del av styret i unionen. Bønder, embetsmenn og nyborgere kunne fritt bli valgt inn til Stortinget. Karl Johan sendte mange forespørseler om å styrke kongens makt, til forhold for Stortinget. Stortinget nektet, og valgte og gholde på grunnloven, selv etter alvorlige trusler fra kongen.
  • John Nergaard

    John Nergaard
    John Nergaard ble valgt inn på Stortinget. Han jobbet for å få fler bønder inn på nasjonalforsamlingen. Han gjennomførte Norges første valgkampturnè. Dette førte til at bondestortinget ble til.
  • Marcus Thrane

    Marcus Thrane
    Marcus Thrane var lærer hos Blaafarveværket og ble inspirert av opprørene i Europa for flere rettigheter. Thrane ble redaktør i Dranmmens Adresse. Han brukte stillingen til å fremme sin politiske mening om rettigheter for arbeidere. Dette førte til at han ble sparket. Han startet fort sitt eget blad og ble leder for den norske arbeidsbevegelsen med omkring 30000 medlemmer. Grunnet misslikelse fra bønder, embetsmenn og nyborgere ble han fengslet.
  • Ivar Aasen

    Ivar Aasen
    Etter tid hadde det blitt oppbygd en sterk nasjonal fellesskapsfølelse, og språk ble veldig sentralt i prioritering i landet. Ivar Aasen startet et arbeid med å samle alle dialekter i landet og forvandle det til et felles språk.
  • Johan Sverdrup I

    Johan Sverdrup I
    Sverdrup ble valgt inn på Stortinget i1851. Til tross for å være nyborger hadde han søkt kontakt hos bønder og invitert til sammarbeid. Han kom i kontakt med Ole Gabriel Ueland, bøndenes leder på Stortinget. Valget i 1868 ble det beste siden Bondestortinget, takket vær arbeidet mellom Sverdrup og Ueland.
  • Søren Jaabæk

    Søren Jaabæk
    Etter Uedal døde tok Søren Jaabæk over som leder for bøndene. Jaabæks samarbeid med Sverdrup førte nyborgere og bønder enda nermere hverandre. De ville ha det til at alle representantene fra Stortinget skulle møte hvert år isteden for hvert tredje år. I 1869 ble dette vedtatt hos Stortinget, det var en kjempe seier for Sverdrup og tilhengerne hans.
  • Johan Sverdrup II

    Johan Sverdrup II
    Sverdrup og venstrefløyen vant valget i 1982. Sverdrup ble statsminister etter at parlamentarismen ble innført i Norge i 1884. Kongen hadde ikke lenger makt over hvem som skulle være i regjering.
  • Christian Michelsen

    Christian Michelsen
    I 1905 ble Christian Michelsen ny statsminister i Norge. Regjeringen hans besto av både høyre og venstre folk som alle var imot regjerinen. Stotinget ville opprette et eget konsulatvesen, men kongen nektet og godskjenne loven.
  • Haakon 7.

    Haakon 7.
    Den danske prins Karl ble spurt av regjeringen om han ville være konge for Norge etter at det ble bestemt at Norge skulle ha et monarki, i framfor å være en rupublikk. Prins Karl takket ja, og byttet navn til kong Haakon 7.
  • Oscar 2.

    Oscar 2.
    Etter å ikke ha fått tak i en ny regjering etter protesten, ble Oscar 2, tatt av som konge i Norge av Stortinget. denne dagen har i ettertid blitt kalt 7. junivedtaket. Stotinget holdt en folkeavstemning for å bryte løs fra unionen fra Sverige. De aller flaste stemte for å gå ut av unionen. Norge gikk ut i fra unionen uten at det brøyt løs til krig, men norge var nøtt til å rive mange av festningene sine ved svenskegrensa.