Textil

Història dels Telers en el Procés Tèxtil

By parboix
  • Teler de Garrot

    Teler de Garrot
    És nombrat així pel motiu de que l'impuls que se li realitza a la llançador està produït per dos garrots de fusta accionats per un sistema de lleva. Aquesta màquina fou creada per Edmuns Cartwright.
    El Teler de Garrot és, per dir-ho d'alguna manera, la versió automàtica de teler artesanal.
  • Teler d'espasa

    Teler d'espasa
    És un teler una mica posterior al de Garrot però alhora molt semblant, doncs l'única diferencia entre un i altre és que el de Garrot l'impuls a la llançadora el realitza un garrot de fusta i en el d'espasa l'impuls és realitzat per una palanca en forma d'espasa.
  • Teler de Jacquard

    Teler de Jacquard
    Aquest teler fou inventat a Lyon el 1804 per Joseph Marie Jacquard. Aquest teler es diferencia dels demès per haver substituït els lliços per un sistema d'agulles, de manera que cada fil pot ser alçat o no de forma individual.
  • Teler Barrau

    Teler Barrau
    El nom d'aquest teles prové del nom del seu creador, Jacint Barrau, de Reus, que fabricà aquesta màquina l'any 1857. Aquest teler sevreix per fabricar teixits de vellut amb seda, per això fou un invent tant important. Tamé fou un invent important perquè fins el moment a mà es teixien diàriament de 10 a 15 cm i amb l’invent d’en Barrau es podien fer 10 m
  • Teler Iwer

    Teler Iwer
    Aquest fantàstic invent va ser realitzat a la dècada dels anys 50 per una empresa espanyola, concretament per MATESA. En aquest nou teler es va substituir la llançadora per un sistema de pinces. Aquest sistema permet una major velocitat en la fabricació dels teixits ja que treballa un ritme de 140 passades per minut, el que no era possible amb els telers anteriors.