Foto portada

Tecnologia2ESO-Històtia dels tel·lers

By mdiazm
  • Teler de Garrot

    Teler de Garrot
    Com funciona un teler de Garrot? El teler de garrot rep aquest nom pel fet de que l’impuls a la llançadora el dóna un garrot de fusta accionat per un sistema de lleva. Una corretja fixada a l’extrem del garrot arrossega la llançadora a través de la guia. El teler de garrot és el primer tipus de teler que es va moure per un sistema no manual.
  • Teler d'Espasa

    Teler d'Espasa
    Es basava en el mateix principi que el teler de garrot: colpejar la llançadora per passar per la calada. El garrot va ser substituït per l'espasa, braços mòbils verticals a cada costat del teler que impulsaven directament la llançadora.
    El teler va guanyar en rapidesa i seguretat.
  • Teler de Jacquard

    Teler de Jacquard
    Com funciona un teler de Jacquard?La innovació del seu teler està en la substitució dels dels lliços per un sistema d’agulles de forma que cada un dels fils de l’ordit pot ser alçat o no individualment. La calada dels fils de l’ordit s’organitza amb un sistema de targetes perforades que determinen la posició de cada un dels fils. Aquest sistema juntament amb la combinació dels colors dels fils de l’ordit i de la trama permet formar dibuixos en el mateix procés de confecció del teixit.
  • Teler de Barrau

    Teler de Barrau
    El teler Barrau rep el nom del seu inventor, Jacint Barrau, de Reus, que el 1857 presentà el seu teler per fabricar teixits de vellut amb seda. Fins el moment a mà es teixien diàriament de 10 a 15 cm i amb l’invent d’en Barrau es podien fer 10 m. La innovació d’aquest reusenc va ser molt important
  • Teler d'Iwer

    Teler d'Iwer
    Com funciona el teler Iwer? El teler Iwer va ser desenvolupat per l’empresa espanyola MATESA a la dècada dels anys 50 i va fer un a gran aportació tecnològica: la substitució de la llançadora per un sistema de pinces. Aquest sistema permet una major velocitat en la fabricació dels teixits ja que treballa un ritme de 140 passades per minut.