I6

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ

 • Jan 1, 1487

  ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ

  ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΝΤΙΑΖ
  Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ (1450-1500) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος . Το 1488 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής. Το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος (ή της Ελπίδας) είναι ένα από τα διασημότερα ακρωτήρια του κόσμου, βρίσκεται στο νότιο άκρο της Αφρικής, χωρίς όμως και να αποτελεί τη νοτιότερη εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου, που πολλοί λανθασμένα θεωρούν.
  Ο Ντιάζ πνίγηκε ανοιχτά των ακτών του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας
 • Oct 12, 1492

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
  1492 ΤΑΙΝΙΑΓια πολλά χρόνια ο Χριστόφορος Κολόμβος προσπαθούσε να πείσει τους ηγεμόνες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να τον βοηθήσουν να υλοποιήσει το παράτολμο σχέδιό του για την προσέγγιση των Ανατολικών Ινδιών από τους θαλάσσιους δρόμους της Δύσης. Στις 12 Οκτώβρη 1492 ο Ιταλός θαλασσοπόρος με τα τρία πλοία, που η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας του είχε παραχωρήσει, ύστερα από περιπέτειες και ταξίδι δυόμισι μηνών φτάνει σ’ ένα από τα νησιά στις νοτιοδυτικές Μπαχάμες, το οποίο ονόμασε Σαν Σαλβαντόρ.
 • Jan 1, 1493

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
  Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ 1492Το Σεπτέμβριο του 1493 ο Κολόμβος αναχώρησε για το δεύτερο εξερευνητικό ταξίδι του με στόλο 17 πλοίων. Το δεύτερο ταξίδι διήρκεσε τρία χρόνια και κατά τη διάρκειά του ανακάλυψε τα νησιά Δελιβεράδα, Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Αντίκρα, Σαν Κριστομπάλ, Πόρτο Ρίκο και Ιαμαϊκή.Στη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του (1498-1500),ανακάλυψε τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, για να αποβιβαστεί τελικά στο δέλτα του ποταμού Ορενόκου στη Νότια Αμερική.
 • Jan 1, 1494

  ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΟΡΝΤΕΖΙΛΑ

  ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΟΡΝΤΕΖΙΛΑ
  Yπογράφτηκε από τους βασιλείς της Πορτογαλίας και της Ισπανίας το 1494 μ.Χ., οριοθετεί τα αποικιακά εδάφη των δύο χωρών στην Αμερικανική ήπειρο.
 • Jan 1, 1497

  ΒΑΣΚΟ ΝΤΕ ΓΚΑΜΑ

  ΒΑΣΚΟ ΝΤΕ ΓΚΑΜΑ
  Ο Βάσκο ντα Γκάμα (Vasco da Gama) ήταν μεγάλος Πορτογάλος θαλασσοπόρος ο οποίος πρώτος συνέδεσε θαλάσσια την Ευρώπη με την Ινδία κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.
 • Jan 1, 1500

  ΑΛΒΑΡΕΖ ΚΑΜΠΡΑΛ

  ΑΛΒΑΡΕΖ ΚΑΜΠΡΑΛ
  Καταγόταν από πλούσια οικογένεια ευγενών και το 1497 πήρε τον τίτλο του συμβούλου του Πορτογάλου βασιλιά Μανουήλ Α΄. Τρία χρόνια αργότερα τέθηκε επικεφαλής στόλου 13 πλοίων, με αποστολή την εξερεύνηση των Ινδιών. Αναχώρησε από τη Λισσαβόνα στις 9 Μαρτίου του 1500 και ακολούθησε πορεία κατά μήκος των δυτικών αφρικανικών ακτών, αλλά, όπως αναφέρεται, αντίθετοι άνεμοι εξέτρεψαν την πορεία του δυτικά. Έτσι, λίγο καιρό αργότερα έφτασε στα παράλια της Βραζιλίας
 • Jan 1, 1502

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ
  το 1502 ξεκίνησε για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του, κατά το οποίο, αφού ολοκλήρωσε την ανακάλυψη των Αντιλών, εξερεύνησε τις ακτές της Κεντρικής Αμερικής από την Ονδούρα μέχρι τον κόλπο του Νταριέν. Χωρίς οικονομική στήριξη ο Κολόμβος πέθανε το Μάιο του 1506 πιστεύοντας μέχρι τέλους ότι είχε ανακαλύψει τις ανατολικές ακτές της Ασίας.
 • Jan 1, 1503

  ΑΜΕΡΙΚΟ ΒΕΣΠΟΥΤΣΙ

  ΑΜΕΡΙΚΟ ΒΕΣΠΟΥΤΣΙ
  ΑΜΕΡΙΚΟ ΒΕΣΠΟΥΤΣΙΘαλασσοπόρος και εξερευνητής από τη Φλωρεντία της Ιταλίας. Το όνομά του δόθηκε στη νέα ήπειρο που είχε ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Το 1501 ο Βεσπούτσι προσλήφθηκε από τον βασιλιά της Πορτογαλίας για να εξερευνήσει τις ακτές της Βραζιλίας. Με τα δύο ταξίδια που επιχείρησε (1503-4 και 1505) ο Βεσπούτσι κατάλαβε ότι η γη που είχε είχε ανακαλύψει ο Κολόμβος , δεν ήταν η Ασία, όπως πίστευε εκείνος, αλλά μία καινούργια, άγνωστη ως τότε, ήπειρος.
 • Jan 1, 1519

  ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ

  ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣ
  ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΜΑΓΓΕΛΑΝΟΣΠορτογάλος θαλασσοπόρος, επικεφαλής της ισπανικής αποστολής που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης κατά το διάστημα 1519-1522.Ταξιδεύοντας δυτικά για δυόμισι χρόνια και παρακάμπτοντας την Νότια Αμερική αποδείχθηκε ότι η γη είναι σφαιρική