ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ

  • Feb 19, 1041

    ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

    ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
    Το 1041 ο Κινέζος αλχημιστής Πι Σενγκ συνέλαβε την ιδέα χρήσης κινητών τυπογραφικών στοιχείων κατασκευασμένων από αμάγαλμα πηλού και κόλλας. Συνέθετε κείμενα τοποθετώντας τα τυπογραφικά στοιχεία το ένα δίπλα στο άλλο πάνω σε σιδερένια πλάκα επιχρισμένη με μείγμα ρετσινιού, κεριού και στάχτης χαρτιού.
    ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 16, 1397

    ΓΕΝΝΗΣΗ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΥ

    ΓΕΝΝΗΣΗ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΥ
    Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος (πλήρες γερμ. όνομα Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) γεννήθηκε κατά την επικρατέστερη εκδοχή το 1397. Τόπος γέννησής του είναι το Μάιντς (Mainz) της Γερμανίας και θεωρείται ο «πατέρας» της τυπογραφίας. (http://bit.ly/xaaEUo, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 16, 1450

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

    ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
    Ο Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της μηχανικής εκτύπωσης. Τα μοναδικής έμπνευσης, στοιχεία της εφεύρεσής του ήταν μία τυπογραφική πλάκα με εγχάρακτες μήτρες και ένα είδος τυπογραφικής μελάνης. (http://bit.ly/xaaEUo, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 18, 1455

    Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

    Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ
    <ahref='http://http://www.youtube.com/watch?v=5woYLVaF6uE' > Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου</a>Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσής του ήρθε με την εκτύπωση, το 1455, της Βίβλου των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας (vellum), μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία, αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του.Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.(http://bit.ly/xaaEUo, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Aug 14, 1457

    ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΨΑΛΤΗΡΙΟΥ

    ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΨΑΛΤΗΡΙΟΥ
    Στις 14,8,1457 κυκλοφόρησε το μεγαλοπρεπές Ψαλτήριο, το δέυτερο αριστούργημα του Γουτεμβέργιου. Το Ψαλτήριο ήταν διακοσμημένο με εκατοντάδες πολύχρωμα αρχικά γράμματα και λεπτά διακοσμητικά σχέδια, που είχαν τυπωθεί με μια εξαιρετικά ευφυή τεχνική πολλαπλού μελανώματος ενός απλού μεταλλικού στοιχείου. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 3, 1468

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΥ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΥ
    Μουσείο Γουτεμβέργιου
    Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος πέθανε στο Μάιντς της Γερμανίας το 1468 σε ηλικία 71 ετών. Εκεί, υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν. (http://bit.ly/xaaEUo, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 16, 1475

    ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ

    ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
    Την ιδέα της αντικατάστασης των σφραγίδων μαλακού μετάλλου από χαλύβδινες σφραγίδες, με στόχο την παραγωγή χάλκινων μητρών υψηλού βαθμού ομοιότητας, συνέλαβε πιθανότατα ο Πέτερ Σάιφερ περί το 1475.(http://bit.ly/xaaEUo, Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • Feb 16, 1550

    ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΧΛΙΑ

    Το 1550 έγινε η αντικατάσταση ξύλινου κοχλία στο τυπογραφικό πιεστήριο από σιδερένιο. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΑΝΤΙΒΑΡΟΥ-ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    Περί το 1620 ο Βίλεμ Γιάνσουν Μπλόου στο Άμστερνταμ πρόσθεσε αντίβαρο στη πιεστική ράβδο για να επιτύχει αυτόματη ανύψωση της πλάκας. Έτσι, δημιουργήθηκε το επονομαζόμενο Ολλανδικό πιεστήριο. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΩΤΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Β. ΑΜΕΡΙΚΗ

    Εισάγεται το πρώτο τυπογραφικό πιεστήριο στη Β. Αμερική από τον Στήβεν Ντέυ στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης το οποίο αποτελεί αντίγραφο του ολλανδικού πιεστηρίου. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ

    ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ
    Ο Άγγλος επιστήμονας και εφευρέτης Γουίλιαμ Νίκολσον επινώησε μέθοδο μελάνωσης που χρησιμοποιούσε κύλινδρο με δερμάτινη επένδυση , εισάγωντας την πρώτη εφαρμογή περιστροφικής κίνησης στην τυπογραφία. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    Το πρώτο μεταλλικό πιεστήριο κατασκευάστηκε στην Αγγλία περί το 1795. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΙΧ

    ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΙΧ
    Το 1803, στην Γερμανία, ο Φρήντριχ Κένιχ συνέλαβε την ιδέα ενός πιεστηρίου, στο οποίο η άνοδος και η κάθοδος της πλάκας, η παλινδρόμηση της κοίτης και η μελάνωσης της φόρμας μέσω σειράς κυλίστρων ελέγχονταν από σύστημα οδοντωτών τροχών.
    ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΙΧ

    ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ ΚΕΝΙΧ
    Οι πρώτες δοκιμές του μηχανικού πιεστηρίου του Κένιχ το 1811 στο Λονδίνο, απέβησαν ανεπιτυχείς. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΚΕΝΙΧ ΚΑΙ ΜΠΑΟΥΕΡ

    ΚΕΝΙΧ ΚΑΙ ΜΠΑΟΥΕΡ
    Το 1811 ο Κένιχ και ο συνεταίρος του Αντρέας Μπάουερ, επιχειρώντας μια άλλη προσέγγιση της αρχής της περιστροφικής εκτύπωσης, σχεδίασαν έναν κύλινδρο ως πλάκα πιεστηρίου που έφερε το χαρτί που επρόκειτο να εκτυπωθεί και το πίεζε πάνω στην τυπογραφική φόρμα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στην παλινδρομικά κινούμενη κοίτη.
    ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • 1ο ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    1ο ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ
    Το 1814 τέθηκε σε λειτουργία στην εφημερίδα Τimes του Λονδίνου το πρώτο ατμοκίνητο κιλυνδρικό πιεστήριο με διακοπτόμενη περιστροφή αυτού του τύπου . Επιτεύχθηκε ταχύτητα εκτύπωσης 1,100 σελίδων την ώρα. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΠΛΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ

    ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΙΠΛΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ
    Το 1818 οι Κένιχ και Μπάουερ σχεδίασαν ένα διπλό πιεστήριο στο οποίο ένα φύλλο χαρτιού, αφού τυπωνόταν η μία του όψη στον έναν από τους κυλίνδρους, περνούσε στον άλλον, ώστε να τυπωθεί και η ανάστροφη όψη. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

    ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΙΚΗΣ  ΜΗΧΑΝΗΣ
    O Γουίλιαμ Τσερτσ από την Βοστόνη κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία μιας στοιχειοθετικής μηχανής αποτελούμενης από πληκτρολόγιο κάθε πλήκτρο του οποίου απελευθέρωνε ένα τυπογραφικό στοιχείο του αντίστοιχου χαρακτήρα που ήταν αποθηκευμένο σε αύλακες μιας θήκης. ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΠΑΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΠΑΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ
    Το 1824 ο Γουίλιαμ Τσερτς προσέθεσε στον ένα κυλινδρο του διπλού πιεστηρίου αρπάγες για να συλλαμβάνουν, να κρατούν και κατόπιν, να απελευθερώνουν αυτόματα το φύλλο του χαρτιού.
    ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΚΥΛΙΝΔΡΟ ΧΑΡΤΙΟΥ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΜΕ ΚΥΛΙΝΔΡΟ ΧΑΡΤΙΟΥ
    Το πρώτο τροφοδοτούμενο με κύλινδρο χαρτιού περιστροφικό πιεστήριο κατασκευάστηκε από τον Αμερικανό Γουίλιαμ Μπούλοκ το 1865, Περιλάμβανε συσκευή κοπής του χαρτιού μετά την εκτύπωση και παρήγαγε 12,000 πλήρεις εφημερίδες την ώρα.
    ( Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα)