Πύραυλοι-Διαστυμικά Διαστυμόπλοια

  • Feb 20, 1220

    Κινέζικοι πύραυλοι

    wikipedia.org/wik Ο πύραυλος ήταν γνωστός στους Κινέζους από το 13ο αιώνα μ.Χ., ίσως και νωρίτερα
  • Feb 20, 1232

    Χρήση πυραύλων ως όπλα

    wikipedia.org
    Τον χρησιμοποίησαν το 1232 μ.Χ. σε μάχη που έδωσαν με το γιο του Τζένγκις Χαν. Οι πύραυλοι εκείνοι χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμο την πυρίτιδα. Πιθανόν από τους Κινέζους να έμαθαν τον πύραυλο και οι Ινδοί, που τον χρησιμοποίησαν εναντίον των Άγγλων. Διαμέσου των Άγγλων, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη η τεχνολογία της κατασκευής πυραύλων.
  • Χρήση πυραύλων και από Άγγλους

    wikipedia.org/Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν πυραύλους (ρουκέτες) στη μάχη της Βουλώνης, ενάντια στα γαλλικά στρατεύματα και επίσης όταν αντιμετώπιζαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 1814, στην Ουάσιγκτον.
  • Συστηματική μελέτη για την τελειοποίηση του πυραύλου

    wikipedia.org/
    Η συστηματική όμως μελέτη για την τελειοποίηση του πυραύλου, άρχισε τον 20ό αιώνα. Προηγήθηκαν οι θεωρητικές μελέτες του Κονσταντίν Τσιολκόφσκι σχετικά με τη χρήση των πυραύλων για την εξερεύνηση του διαστήματος.
  • Τελειοποίηση του πυραυλου

    Η συστηματική όμως μελέτη για την τελειοποίηση του πυραύλου, άρχισε τον 20ό αιώνα. Προηγήθηκαν οι θεωρητικές μελέτες του Κονσταντίν Τσιολκόφσκι σχετικά με τη χρήση των πυραύλων για την εξερεύνηση του διαστήματος.
  • Ο πρώτος πύραυλος με καύσιμη ύλη

    [wikipedia.org/wiki/Πύραυλος](wikipedia.org/) υγρό οξυγόνο εκτοξεύτηκε το 1928 στη Μασαχουσέτη. Η ιδέα της χρήσης υγρού οξυγόνου ήταν του Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που ήθελε με αυτό τον τρόπο να δώσει την δυνατότητα στους πυραύλους να κινούνται και έξω από την ατμόσφαιρα, όπου ως γνωστόν δεν υπάρχει οξυγόνο. Ο πύραυλος ανυψώθηκε για 13 μέτρα και η πτήση διήρκεσε 5,21 δευτερόλεπτα, αλλά ήταν η απόδειξη ότι το υγρό οξυγόνο μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο για τους πυραύλους.
  • Χρήση πυραύλων από Γερμανούς

    wikipedia.orgΤο 1932 ο γερμανικός στρατός προσέλαβε ένα επίλεκτο μέλος της VfR για να τον βοηθήσει στα δικά του στρατιωτικά πυραυλικά προγράμματα.
  • Εξέλιξη των πυραύλων

    wikipedia.orgΤο 1937 δημιουργήθηκε στο Πεενεμούντε (Peenemunde) το γερμανικό κέντρο πυραυλικών ερευνών με τον φον Μπράουν ως τεχνικό διευθυντή.
  • Χρήση πυραύλων και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

  • Ο πρώτος άνθρωπος στη σελήνη

    Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν μέρος του Προγράμματος Απόλλων της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη αποστολή, όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969.
  • Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσθαλασσώνονται

    Οι αστροναύτες του Απόλλων 11 προσθαλασσώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη νήσο Ουέηκ, στις 24 Ιουλίου 1969. Αμέσως μετά την περισυλλογή τους τοποθετήθηκαν σε καραντίνα επί τρεις εβδομάδες, για το φόβο ύπαρξης τυχόν άγνωστων μικροβίων που μπορεί να έφεραν από τη Σελήνη στη Γη.
  • Προετοιμασίες για την πτήση Αππόλλων 13

    Ο πύραυλος εκτόξευσης τύπου Saturn-V AS-508 παραδόθηκε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 1969 στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ. Στις 15 Δεκεμβρίου 1969 το διαστημόπλοιο τοποθετήθηκε στην εξέδρα εκτόξευσης LC-39Α. Το διαστημόπλοιο και η σεληνάκατος έφεραν τα χαϊδευτικά ονόματα Odyssey (από την Οδύσσεια του Ομήρου) και Aquarius (Υδροχόος) αντίστοιχα.
  • Εκτόξευση αποστολής του Αππόλλων 13

    Η εκτόξευση της αποστολής πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 1970, στις 13:13:00 τοπική ώρα. Λόγω ισχυρών κραδασμών που παρουσιάστηκαν, απομονώθηκε η μεσαία τουρμπίνα της δεύτερης βαθμίδας και διέκοψε αυτόματα την λειτουργία της 132 δευτερόλεπτα πριν το κανονικό. Με την βοήθεια του κεντρικού ψηφιακού υπολογιστή ελέγχου LVDC οι υπόλοιπες τέσσερις τουρμπίνες και η τρίτη βαθμίδα αφομοίωσαν κάπως την απώλεια και το ταξίδι συνεχίστηκε σε τροχιά γύρω από την Γη.(βίντεο http://www.youtube.com/watch?v)
  • Ολοκληρωμένη μη επανδρωμένη πτήση

    wikipedia.orgwikipedia.orgwikipedia.orgΤο Μπουράν ολοκλήρωσε μια μη επανδρωμένη πτήση το 1988
  • Η πρώτη και τελευταία πτήση του Μπουράν

    wikipedia.orgwikipedia.orgΗ πρώτη και τελευταία πτήση του Μπουράν έγινε στις 3:00 UTC τη 15 Νοεμβρίου του 1988 από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στη πλατφόρμα 110/37. Για την εκτόξευση χρησιμοποιήθηκε ο ειδικά σχεδιασμένος πύραυλος Energia. Η υποστήριξη ζωής εν μέρει είχε εγκατασταθεί.
  • Αποτυχημένη προσπάθεια πτήσης του Μπούραν

    wikipedia.orgΤο 1989 είχε προβλεφθεί ότι θα μπορούσε να γίνει δεύτερη μη επανδρωμένη πτήση το 1993, με διάρκεια 15-20 ημερών.
  • Καταστροφή του Μπούραν

    wikipedia.orgwikipedia.orgwikipedia.orgΤο Μπουράν μεταγενέστερα καταστράφηκε σε κατάρρευση υπόστεγου το 2002.
  • Εκτόξευση του Πλανκ το 2009

    wikipedia.orgΤο Πλανκ εκτοξεύθηκε σε τροχιά το 2009 και τα αποτελέσματα αναμένονται το 2012. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσει το διαστημόπλοιο θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση που επικρατούσε στην αρχή του Σύμπαντος και το σχηματισμό του.