Pyraulos1

Κατασκευή και εξέλιξη πυραύλων

  • Feb 12, 1232

    Πρώτη χρήση Πυραύλου

    Πρώτη χρήση Πυραύλου
    Δείτε μερικές πληροφορίες εδώ
    Οι Κινέζοι γνώρισαν τον πύραυλο το 13ο αιώνα μ.Χ., ίσως και νωρίτερα. Τον χρησιμοποίησαν το 1232 μ.Χ. σε μάχη που έδωσαν με το γιο του Τζένγκις Χαν. Οι πύραυλοι εκείνοι χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμο την πυρίτιδα. Μπορεί οι πύραυλοι εκείνης της εποχης να μην ήταν τόσο εξελιγμένοι, όμως σε μάχες τέτοιου είδους, ήταν αρκετά αποτελεσματικοί.
  • Χρήση Πυραύλου από τους Άγγλους

    Χρήση Πυραύλου από τους Άγγλους
    Δείτε και άλλα εδώ
    Μέσω των Άγγλων, η τεχνογνωσία κατασκευής των πυραύλων μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν πυραύλους (ρουκέτες) στη μάχη της Βουλώνης, ενάντια στα γαλλικά στρατεύματα και επίσης όταν αντιμετώπιζαν τα αμερικανικά στρατεύματα το 1814, στην Ουάσιγκτον. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Άγγλοι ανακάλυψαν τον πύραυλο όταν αντιμετώπιζαν τους Ινδούς, πράγμα που μας δείχνει ότι αυτή η τεχνογνωσία περνούσε από λαό σε λαό.
  • Period: to

    Συστηματική μελέτη πυραύλου

    Μερικές πληροφορίες εδώ
    Η συστηματική όμως μελέτη για την τελειοποίηση του πυραύλου, άρχισε τον 20ό αιώνα. Προηγήθηκαν οι θεωρητικές μελέτες του Κονσταντίν Τσιολκόφσκι σχετικά με τη χρήση των πυραύλων για την εξερεύνηση του διαστήματος.
  • Χρήση Πυραύλου με οξυγόνο

    Χρήση Πυραύλου με οξυγόνο
    Σχετικές πληροφορίες εδώ.Ο πρώτος πύραυλος με καύσιμη ύλη υγρό οξυγόνο εκτοξεύτηκε το 1928 στη Μασαχουσέτη. Η ιδέα της χρήσης υγρού οξυγόνου ήταν του Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που ήθελε με αυτό τον τρόπο να δώσει την δυνατότητα στους πυραύλους να κινούνται και έξω από την ατμόσφαιρα, όπου ως γνωστόν δεν υπάρχει οξυγόνο. Ο πύραυλος ανυψώθηκε για 13 μέτρα και η πτήση διήρκεσε 5,21 δευτερόλεπτα, αλλά ήταν η απόδειξη ότι το υγρό οξυγόνο μπορούσε να χρησιμεύσει ως καύσιμο για τους πυραύλους.
  • Period: to

    Βέρνερ Φον Μπράουν

    Δείτε εδώ
    Μικροί πύραυλοι είναι τα γνωστά όπλα μπαζούκας, δηλαδή οι ατομικοί πύραυλοι, που απαιτούν προσωπικό δυο ατόμων για να μεταφερθούν και να χρησιμοποιηθούν. Το 1932 ο γερμανικός στρατός προσέλαβε ένα επίλεκτο μέλος της VfR για να τον βοηθήσει στα δικά του στρατιωτικά πυραυλικά προγράμματα. Το μέλος αυτό ήταν ο Βέρνερ φον Μπράουν (Werner von Braun). Το 1937 δημιουργήθηκε στο Πεενεμούντε (Peenemunde
  • Period: to

    Ακόμα πιο εξελιγμένοι πύραυλοι

    Περισσότερα εδώΣτη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν επίσης πύραυλοι και ρουκέτες. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τις ρουκέτες Κατιούσα, ενώ Γερμανοί ανέπτυξαν περισσότερο την πυραυλική τεχνολογία, χρησιμοποιώντας αρκετούς τύπους πυραύλων. Οι πιο γνωστοί από αυτούς, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Λονδίνου και άλλων πόλεων, ήταν οι ρουκέτες V1 και οι βαλλιστικοί πύραυλοι V2, που έγιναν τα πρώτα αντικείμενα που πέταξαν έξω απ' την ατμόσφαιρα της γης και αποτέλεσαν τη βάση για τους πρώτους πυ
  • Εκτόξευση Βαλλιστικού Πυραύλου

    Εκτόξευση Βαλλιστικού Πυραύλου
    Δείτε κάποιες πληροφορίες εδώ
    Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος ήταν ο A-4, ευρύτερα γνωστός ως πύραυλος V-2. Αναπτύχθηκε από τη ναζιστική Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 υπό την εποπτεία του Βέρνερ φον Μπράουν. Η πρώτη επιτυχής εκτόξευση του «V-2 έγινε στις 3 Οκτωβρίου 1942 και μπήκε σε λειτουργία στις 6 Σεπτεμβρίου.
  • Period: to

    Η αυγή της διαστημικής εποχής - Αμερικάνοι

    Δείτε εδώ
    Μέχρι το 1950, περισσότεροι απο 60 V-2, λάφυρα των συμμάχων από τον πόλεμο, είχαν δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις των αμερικανών στο New Mexico,γεγονός που αύξησε την εμπειρία των επιστημόνων στην ικανότητα χειρισμού μεγάλων πυραύλων,ενώ η ομάδα του von Brawn συνέχιζε να αναπτύσσει τα δικά της πρωτότυπα. Ο πρώτος αμερικάνικος πύραυλος, ο Red Stone, παρουσιάστηκε επίσημα το 1951.
  • Period: to

    Η αυγή της διαστιμηκής εποχής - Σοβιετικοί

    Δείτε και άλλα εδώ
    Από τη μεριά τους οι Σοβιετικοί επιτάχυναν τις έρευνές τους, βασισμένες στο V-2 επίσης, παρουσιάζοντας το 1954 τον πρώτο διηπειρωτικό πύραυλο με την κωδική ονομασία R-7. Στις 4-10-1967 οι Σοβιετικοί θέτουν σε τροχιά τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Sputnik 1, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.
  • Λάικα

    Λάικα
    Δείτε εδώ
    Η Λάικα ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχειά γύρω από τη Γη. Ήταν μια αδέσποτη σκυλίτσα που βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους της Ρωσίας. Επιλέχθηκε διότι ήταν αδέσποτη και είχε μάθει να ζει σε δύσκολες συνθήκες. Η Λάικα εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Σπούτνικ 2 των Σοβιετικών, αλλά δεν άντεξε πάνω απο 7 ώρες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.
  • NASA

    NASA
    Δείτε για τη ΝΑΣΑ εδώ
    Η NASA ( National Aeronautics and Space Administration), είναι κρατικός αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης. Ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.
  • Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα

    Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα
    Δείτε ένα σχετικό video εδώ
    Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα ήταν ο ρωσικής καταγωγής αστροναύτης και κοσμοναύτης Yuri Gagarin. O Gagarin γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1934 στη Ρωσία. Στις 12 Απριλίου του 1961 πέταξε με τον πύραυλο Vostok1 και μετά από λίγες περιστροφές γύρω από τη Γη επέστρεψε πίσω σώος και αβλαβής. Ο Yuri Gagarin έγινε εθνικός ήρωας. όμως, στις 27 Μαρτίου του 1968 βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης.
  • Η κατάκτηση της Σελήνης

    Η κατάκτηση της Σελήνης
    Δείτε εδώ ένα σχετικό video
    Η κατάκτηση της Σελήνης ίσως ήταν το πιο σημαντικό γεγονός στην διαστημική ιστορία. Πιο συγκεκριμένα το Απόλλο 11 μετέφερε στις 20 Ιουλίου του 1959 τους αστροναύτες Buzz Aldrin, Nil Armstrong και Michaell Collins στην επιφάνεια του Φεγγαριού. Έτσι λοιπόν οι Αμερικάνοι κατάφεραν να νικήσουν τους Ρώσους στον διαστημικό αγώνα. Παρόλ' αυτά, ακόμα και τώρα επικρατούν γνώμες που υποστηρίζουν πως η προσελήνωση ήταν εντελώς ψεύτικη και έγινε σε στούντιο τι Χόλιγουντ.
  • Απολλο 12

    Απολλο 12
    Δείτε για το Απόλλο 12 εδώ
    Στις 14 Νοεμβρίου του 1969, ξεκίνησε η αποστολή Απόλλω 12 της NASA. Η αποστολή ξεκίνησε από το διαστημικό κέντρο Κέννεντι στην Φλόριντα και ήταν προγραμματισμένη να προσγειωθεί στον ωκεανό των καταιγήδων. Ήταν η δεύτερη αποστολή που έφτασε επιτυχώς στη Σελήνη. Το πλήρωμα αποτελούνταν από τους αστροναύτες Γκόρντον, Μπιν και Κόνραντ.
  • Απολλο 13

    Απολλο 13
    Το πρόγραμμα Απολλο 13 ήταν η συνέχεια του Απόλλο 12. Έγινε πάλι με το ίδιο διαστημόπλοιο και στόχος ήταν η εξερεύνηση του φεγγαριού. Κυβερνήτες ήταν οι James A. Lovell, John L. Swigert και Fred W. Haise. Το όχημα αποβίβασης στο φεγγάρι ονομαζόταν Saturn V SA-508.
  • Period: to

    DISCOVERY

    Δείτε εδώ
    Το Discovery είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και επιτυχημένο διαστημικό λεωφορείο που υπήρξε ποτέ. Πραγματοποιούσε αποστολές για 27 ολόκληρα χρόνια, από το 1984 έως το 2011, χωρίς να πάθει ποτέ το παραμικρό. Ανάμεσα στις 39 αποστολές που εκτέλεσε, μετέφερε τηλεσκόπεια στο διάστημα, επισκεύασε διόλου λίγες φορές διαστημικούς σταθμούς, ενώ τέλος έθεσε σε τροχεια αρκετούς δορυφόρους. Σε μία απο τις ιστορικές του αποστολές, το Discovery μετέφερε τον 77χρονο αστροναύτη John Glen στο διάστημα.
  • Πρώτη πτήση Ατλαντις

    Πρώτη πτήση Ατλαντις
    Εδώ βρήκα πληροφορίες
    Το Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA. Όταν πρωτοπέταξε το 1985, το Ατλαντίς έγινε το τέταρτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο.
  • Καταστροφή Challenger

    Καταστροφή Challenger
    Δείτε ακόμη εδώ
    Μία χρονιά μετά την επιτυχία του Atlantis, το διαστημικό λεωφορείο Challenger δεν τα κατάφερε να εκτελέσει την αποστολή του. Συγκεκριμένα, ύστερα απο περίπου 73 δευτερόλεπτα από την εκτόξευσή του, το Challenger ανατινάχθηκε στον αέρα, σκορπώντας τρόμο σε όσους Αμερικανούς παρακολουθούσαν το γεγονός. Ανάμεσα στο πλήθος και μία άτυχη δασκάλα, που τελικά δεν κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.
  • Period: to

    Διαστημικός σταθμός Μιρ

    Δείτε για τον Μιρ εδώ
    Ο Μιρ ήταν ένας διαστημικός σταθμός που φτιάχτηκε από τους Σοβιετικούς το 1986. Παρόλο που εκτιμήθηκε να αντέξει μονάχα 5-6 χρόνιια, ο Μιρ έμεινε σε τροχειά για 15 ολόκληρα χρόνια. Υπέστη πάνω απο 1000 ζημίες και μια φωτιά. Η λέξη Μιρ στα Ρώσικα σημαίνει κόσμος. Χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα πειραμάτων Φυσικής και Βιολογίας. Κάποτε μάλιστα, ένας αστροναύτης παραλίγο να μείνει για πάντα εκεί!
  • Καταστροφή Columbia

    Καταστροφή Columbia
    Δείτε και άλλα εδώ
    17 χρόνια μετά την τραγωδία του Challenger, υπήρξε ανάλογη αποτυχία με το Columbia. Πιο συγκεκριμένα, παρόλες τις επιτυχημένες πτήσεις του στο παρελθόν, το 2003 καταστράφηκε και αυτό, απογοητεύοντας όλους τους φιλόδοξους Αμερικάνους για περαιτέρω αναάλυψη του διαστήματος.