ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ α3 - 2013

  • 100

    Aνεμόμυλος

    O πρώτος ανεμόμυλος σχεδιαστηκε από τον Ήρωνα τον 1ο μετά Χριστόν αιώνα.Ήταν οριζόντιου άξονα και περιστροφής και είχε τέσσερα πτερύγια.Στην Ελλάδα η χρηση των ανεμόμυλων υπήρξε αρκετά εκτεταμένη, λόγω του πλούσιου αιολικού δυναμικού της χώρας.(ΜΖ)
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • 105

    To χαρτί

    Χαρτίο Τσάι Λουν, κατασκεύασε χαρτί από υλικά όπως ο φλοιός των δέντρων, ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, που τα πολτοποιούσε μέσα στο νερό, έχυνε μετά τον πολτό επάνω σε μια πλάκα και το φύλλο που γινόταν έτσι το άφηνε να στεγνώσει στον ήλιο (φ.π)
  • 120

    Πυρίτιδα

    Πυρίτιδα
    ΠυρίτιδαΟι Κινέζει είχαν την πυρίτιδα για εκρηκτικό και για κατασκεύη πυροτεχνημάτων(Φ.Π)
  • 425

    Βυζαντινό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως

    www.hellasonthewb.org ΝΚ
    Στις 27 Φεβρουαρίου 425 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' ιδρύει το Βυζαντινό Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου. Περιλάμβανε ιατρική, νομική, φιλοσοφία, δασοκομία. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1453 μετά την άλωση της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
  • 425

    πως ιδρύθηκε το σχολείο

    Το σχολείο είναι ίδρυμα σχεδιασμένο να επιτρέπει και ενθαρρύνει τους μαθητές να μαθαίνουν, υπό την καθοδήγηση δασκάλων. Η λέξη σχολείο, από την οποία παράγεται και η αντίστοιχη αγγλική school, [1] είναι ελληνική και προέρχεται από τη λέξη σχόλη που σημαίνει απραξία ή χρόνος ανάπαυσης ή διαθέσιμος χρόνος ή αργία, πχ "κατά το χρόνο της σχόλης μου, βλέπω τηλεόραση".Οι περισσότερες χώρες έχουν σχολεία ενταγμένα σε εκπαιδευτικά συστήματα, η παρακολούθηση των οποίων είναι συνήθως υποχρεωτική. (ΦΚ)
  • 500

    πως ανακαλύφθτηκε ο πρώτος υπολογιστής

    Οι άνθρωποι από πολύ παλιά χρησιμοποιούσαν βοηθητικές συσκευές για να κάνουν υπολογισμούς. Ένα απλό παράδειγμα είναι η συσκευή για τον έλεγχο της ισότητας του βάρους: η κλασική ζυγαριά. Άλλο ένα είναι η απαρίθμηση: τα καρό υφάσματα των αγορών χρησίμευαν ως απλές δομές δεδομένων για να απαριθμούνται στοίβες από νομίσματα, με βάση το ύψος. Μια μηχανή πιο προσανατολισμένη προς την αριθμητική είναι ο άβακας. (ΦΚ)
  • Jan 1, 600

    Λύρα

    Η λύρα της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Κλασικής Αρχαιότητας συνόδευε την απαγγελία στίχων. Αν και γενικά πιστευόταν ότι την κατασκεύασε πρώτος ο Θεός Απόλλωνας, σύμφωνα με τη μυθολογία, εφευρέτης της θεωρείται ο Θεός Ερμής. Η λύρα της κλασικής αρχαιότητας είναι παρόμοια σε εμφάνιση με μικρή άρπα, αλλά με ορισμένες διαφορές.(ΜΖ)http://el.wikipedia
  • Jan 30, 747

    πως ανακαλήφθηκε ο κλιματισμός

    ο 2ο αιώνα ο Κινέζος εφευρέτης Ding Huan της Δυναστείας Han επινόησε ένα περιστρεφόμενο ανεμιστήρα για κλιματισμό, με επτά χειροκίνητους τροχούς 3 μέτρων σε διάμετρο. Το 747, ο αυτοκράτορας Xuanzong της δυναστείας Tang (618-907) είχε χτίσει στο αυτοκρατορικό ανάκτορο την Αίθουσα Δροσιάς (Liang Tian), την οποία το Tang Yulin περιγράφει ως έχουσα για κλιματισμό ανεμιστήρες τροχούς τροφοδοτούμενος με νερό, καθώς και ρεύματα πιδάκων νερού από σιντριβάνια. http://bit.ly/VvCcVJ (ΦΚ)
  • Feb 10, 750

    Μεγεθυντικός φακός

    Μεγεθυντικός φακός
    Σχετικές πληροφορίεςΟ μεγεθυντικός φακός του Νιμρούντ που φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο είναι τέχνεργο του Ασσυριακού πολιτισμού.Είναι κατασκευασμένο από ορυκτό κρύσταλλο και βρέθηκε στο Παλάτι του Νιμρούντ. (Α'3 ΛΚ)
  • Feb 11, 1101

    ρολόι

    ρολόι
    Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι όργανο μέτρησης του χρόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων μικρότερων της ημέρας.(Α.Λ)http://el.wikipedia.org/wikiclock
  • Jan 30, 1198

    πως δημιουργήθηκε η τηλεόραση

    Πριν 30 περίπου χρόνια ήρθε στην Ευρώπη μια νέα εφεύρεση, η τηλεόραση, που πραγματικά άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων. Δεν κατασκευάστηκε τότε, αλλά αρκετά χρόνια πριν και τελειοποιήθηκε το 1873. Με τον καιρό εξελίχθηκε και δημιουργήθηκε η τηλεόραση που έχουμε σήμερα.(Φ.Κ)
  • Feb 10, 1200

    ΣΚΑΚΙ

    ΣΚΑΚΙ
    Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιγνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιγνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο.
    Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE), το 1970 είχε ήδη στη δύναμή της 70 εθνικές σκακιστικές ομοσπονδίες.Μ.Κ
    wikipedia
  • Feb 3, 1268

    ανακαλυψη μεγενθητικού φακού

    ανακαλυψη μεγενθητικού φακού
    Ο μεγενθητικός φακός ανακαλύφθηκε από τον Ρ.Μπεϊκον,στην Αγγλία
    (el.wikipedia.org/wiki/Πύραυλος)
    ΚΧ
  • Jan 31, 1284

    Το πρώτο μηχανικό μεγάλο ρολόι

     Το πρώτο μηχανικό μεγάλο ρολόι
    Το πρώτο μηχανικό μεγάλο ρολόι λειτουργεί στον καθεδρικό Ναό του Exeter (England).
    (Α'3 Ε.Μ.) σχετικό link
  • Feb 3, 1352

    Πρώτη εικόνα του ανθρώπου που φοριούνται γυαλιά

    Η πρώτη εικόνα ανθρώπου να φοράει γυαλιά οράσεως είναι από 1352. Βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου στο Τρεβίζο, αποδίδεται στην Tommaso da Modena και είναι ο Καρδινάλιος Hugh της Προβηγκίας.(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC
  • Feb 5, 1352

    ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

    ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
    Η ιστορία των γυαλιών ηλίου αρχίζει χιλιάδες χρόνια πίσω αν και ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που φοριούνται σήμερα και υπηρέτησαν ένα τελείως διαφορετικό σκοπό(Δ.Γ)http://bit.ly/VBz2KH
  • Feb 1, 1380

    Βομβάρδα (κανόνι)

    Βομβάρδα (κανόνι)
    Η βομβάρδα ανακαλύφθηκε το 1380 και είναι ιστορικό είδος εμπροσθόγεμου κανονιού για τη βολή με πέτρινες σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος. Χρησιμοποιήθηκε στις πολιορκίες τον καιρό του Μεσαίωνα. α'3 ΑΑ http://el.wikipedia.org/wiki/Βομβάρδα_(κανόνι)
  • Period: Feb 1, 1397 to Feb 3, 1468

    Γουτεμβέργιος

    Ο Γουτεμβέργιος γεννήθηκε στη Γερμανία το 1397 κατά την επικρατέστερη εκδοχή. Θεωρείται ο πατέρας της μηχανικής εκτύπωσης καθώς ανακάλυψε την τυπογραφία.
    ( http://bit.ly/xaaEUo)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Feb 8, 1400

    Μαχαίρι

    Μαχαίρι
    Τα μεταλλικά μαχαίρια εμφανίστηκαν κατά την εποχή του ορείχαλκου. Κατά την εποχή του σιδήρου, το μαχαίρι τελειοποιήθηκε και έφερε πολλά γλυπτά διακοσμητικά στοιχεία. Η τέχνη της μαχαιροποιίας αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά το 14ο αιώνα με θαυμάσια δείγματα τις ατσάλινες λεπίδες της αγγλικής πόλης Σέφιλντ. Κατά το 15ο αι. εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα τραπεζομάχαιρα, με εξαιρετικά διακοσμημένες χειρολαβές και το οικόσημο του ιδιοκτήτη (π.χ. του δούκα της Βουργουνδίας.)Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • Feb 6, 1405

    ανακάλυψη μεταλλικής βίδας

    ανακάλυψη μεταλλικής βίδας
    Η μεταλλική βίδα ανακαλύφθηκε στην Τσεχία.
    (ykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • Feb 3, 1440

    ανακάλυψη τυπογραφιας

    Η ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξη.
    (sites.google.com/site/kephalaio2istoriastdemotikou/home/e-anakalypse-tes-amerikes-1942/o-protos-periplous-tes-ges/e-epheurese-tes-typographias)
    Κ.Χ.
  • Feb 10, 1448

    τυπογραφία στην Ευρώπη

    βικιπαιδειαΗ εμφάνιση της τυπογραφίας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε περίπου το 1448 μ.Χ. Η εφεύρεση της έγινε από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στη Γερμανία ο οποίος κατασκεύασε ξύλινα κινητά τυπογραφικά στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Αγία Γραφή.α'3 ε.π.
  • Apr 15, 1452

    Η γέννηση του Leonardo Da Vinci

    Η γέννηση του Leonardo Da Vinci
    [ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ](http:/WIKIPEDIA)Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του έτους 1452 μ.Χ. Το πλήρες όνομα του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci", αν και υπέγραφε τα έργα του ως "Leonardo" ή "Io, Leonardo" (= «Εγώ, ο Λεονάρντο»). (Φ.Π)
  • Feb 3, 1453

    Το πρώτο ελικόπτερο

    Το πρώτο ελικόπτερο
    Η ιδέα κατασκευής ενός έλικα με τον οποίο θα ήταν δυνατό να ανυψωθεί ένα σκάφος στον αέρα πραγματοποιείται το 1453. Το εκτέλεσε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο οποίος σχεδίασε το πρώτο ευρωπαϊκό ελικόπτερο που θα πετούσε με τη μυϊκή δύναμη ανθρώπων.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%85
  • Period: Feb 19, 1473 to May 24, 1543

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣΟ Nικόλαος Κοπέρνικος (λατινικά: Nicolaus Copernicus, πολωνικά: Mikołaj Kopernik), 19 Φεβρουαρίου 1473 – 24 Μαΐου 1543) ήταν σημαντικός Πολωνός αστρονόμος. Ο Κοπέρνικος υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου. Α΄3 Β.Τ.
  • Feb 3, 1500

    Το πρώτο σίδερο

    Το πρώτο σίδερο
    Το σίδερο χρησιμοποιείται στα ρούχα από τον 15ο αιώνα. Τότε, για να σιδερώσουν, απλά ζέσταιναν μεταλλικές πλάκες στην εστία του σπιτιού. Αργότερα το σίδερο έγινε κανονική μεταλλική συσκευή με κάρβουνα τοποθετημένα στο εσωτερικό του.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BF_(%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE)
  • Feb 3, 1500

    Το πρώτο ρολόι τσέπης

    Το πρώτο ρολόι τσέπης
    Το πρώτο ρολόι τσέπης εφευρέθηκε από τον Χένλαϊν το 1500 στην Γερμανία.
    (http://bit.ly/XBK0kP)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Aug 1, 1500

    τσιγαρο

    τσιγαρο
    Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο.http://bit.ly/UV3nGM ( Δ.Γ)
  • Jan 26, 1503

    Σίδερο

    Το σίδερο είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για να ισιώνει υφάσματα και ιδιαίτερα ρούχα. Για αυτή την διαδικασία του σιδερώματος χρησιμοποιείται θερμότητα, πίεση και ατμός.(ΜΖ) ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Apr 5, 1508

    ΦΑΚΟΣ ΕΠΑΦΗΣ

    ΦΑΚΟΣ ΕΠΑΦΗΣ
    Ο φακός επαφής είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία(Δ.Γ)http://bit.ly/12q19n6
  • Feb 3, 1509

    δημιουργία φορητών πολογιών τσέπης

    O PETER HENLEIN κατασκευάζει πρώτος στη Νυρεμβέργη «φορητά» ρολόγια τσέπης.
    (www.timebox.gr/showthread.php?t=115)
    ΚΧ
  • Feb 10, 1514

    Αλεξίπτωτο

    Αλεξίπτωτο
    Σχετικές πληροφορίεςΤο αλεξίπτωτο είναι συσκευή που περιορίζει την ταχύτητα πτώσης ενός σώματος στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι διατύπωσε την υλοποίηση αυτής της συσκευής, την οποία και σχεδίασε το 1514 και την περιέγραψε στον Ατλαντικό Κώδικα. (Α'3 ΛΚ)
  • Period: Feb 15, 1564 to

    Γαλιλαίος Γαλιλέι

    Ο Γαλιλαίος (Galileo Galilei )ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός.(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%B9
  • Dec 20, 1565

    Το μολύβι

    Το μολύβι
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Το μολύβι είναι επινόηση του Ελβετού γιατρού Κόνραντ Φον Γκέσνερ.Στο κέντρο του είχε καθαρό γραφίτη (μαλακή μορφή άνθρακα) και απο έξω ξύλο.(Σ.Λ α3)
  • Period: Dec 27, 1571 to

    ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡ

    ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΚΕΠΛΕΡΟ Γιοχάνες Κέπλερ Κεπλέρος ήταν Γερμανός αστρονόμος και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο «Νομοθέτης του ουρανού» από τους φερώνυμους Νόμους που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και περιγράφονται στα έργα του. Α΄3 Β.Τ.
  • δημιουργία ρολογιών ακριβείας

    Ο JOST BUERGI κατασκευάζει στο Kassel τα πρώτα ρολόγια ακριβείας
    (www.timebox.gr/showthread.php?t=115)
    ΚΧ
  • Τουαλέτα με καζανάκι

    Τουαλέτα με καζανάκι
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κοσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ητ ουαλέτα με καζανάκι επινοήθηκε απο τον Βρετανό Τζον Χάρινγκτον,βαφτισιμιό της βασσίλισας Ελισάβετ.(Σ.Λ α3)
  • εφεύρεση μικροσκοπίου

    εφεύρεση μικροσκοπίου
    Ο ολλάνδός Zacharias Janssen εφευβρίκε το μικροσκόπιο
    (www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/history_physics.html)
    ΚΧ
  • εφεύρεση πρώτου θερμομέτρου

    Κατασκευάζεται το πρώτο θερμόμετρο (με μεγάλα είναι αλήθεια σφάλματα μέτρησης) από τον Γαλιλαίο. Ακριβή θερμόμετρα θα κατασκευαστούν 120 περίπου χρόνια αργότερα.
    (www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/history_physics.html)
    ΚΧ
  • ανακάλυψη χειροβομβίδας

    Η χειροβομβίδα ανακαλύφθηκε στη Γαλία
    (ykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • Η καραβέλα

    Η καραβέλα
    Το ξύλινο πλοίο που ονομάζεται καραβέλα είναι μια πορτογαλική εφεύρεση η οποία τελειοποιήθηκε τον 15ο αιώνα, Η καραβέλα ήταν γερή και εύκολη στον χειρισμό. Διέθετε τριγωνικά πανιά καθώς και δύο, τρία ή τέσσερα ιστία. Π.Σ.
  • το πρώτο τηλεσκόπιο

    το  πρώτο τηλεσκόπιο
    σχετικό link
    Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση αποδίδεται στον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν, αμφότεροι οπτικοί της ολλανδικής κωμόπολης Middelburg, και επίσης στον Τζέιμς Μέτιους.(A3 E.M)
    http://www.timebox.gr/showthread.php?t=115
  • Εφεύρεση τηλεσκοπίου

    Σχετικές πληροφορίεςΤο τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση αποδίδεται στον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν.Το τηλεσκόπιο είναι ένα όργανο σχεδιασμένο για την παρατήρηση μακρινών αντικειμένων μέσω της συλλογής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.Α'3 ΛΚ
  • ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

    ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ
    Η λέξη τηλεσκόπιο είναι σύνθετη, με πρώτο συνθετικό το τηλε- και δεύτερο συνθετικό το -σκόπιο, από το ρήμα σκοπώ, το οποίο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει παρατηρώ προσεκτικά, εξετάζω.(Δ.Γ)http://bit.ly/UUby8X
  • το υποβρύχιο

    το υποβρύχιο
    Το υποβρύχιο είναι είδος σκάφους που έχει τη δυνατότητα να κινείται επί και υπό την επιφάνεια της θάλασσας.Προσπερνώντας τις διάφορες απόπειρες, από την αρχαιότητα, κατασκευής υποβρυχίων που όμως δεν τελεσφόρησαν λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, τα πρώτα υποβρύχια κατασκευάστηκαν τον 17 και τον 18ο αιώνα και έμοιαζαν περισσότερο με μεταλλικούς κώδωνες που φιλοξενούσαν συνήθως ένα άτομο και στηρίζονταν για την κίνησή τους στη μυϊκή του δύναμη. (A3 E.M)
    σχετικό link
  • ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

    ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
    Θερμόμετρα ονομάζονται γενικά τα όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας των διαφόρων σωμάτων.(Δ.Γ)http://bit.ly/Yfcyl0
  • Βιολί

    Το βιoλί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44 χρωματικούς φθόγγους. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο ενώ με το ένα χέρι ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω στις χορδές. Το βιολί εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα.(ΜΖ)http://el.wikipedia.org/wiki/
  • Αδιάβροχη ομπρέλα

    Αδιάβροχη ομπρέλα
    (Βιβλίο τιτλος:Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροι)
    Η πρώτη αδιάβροχη ομπρέλα κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Λουδοβίκο το 13 της Γαλλίας.Ήταν μια εξέλιξη της Κινέζικης εφεύρεσης που έγινε γνωστή στην Ευρώπη το 12ο αιώνα (Σ.Λ α3)
  • Ισαάκ Νεύτων Νόμος Βαρύτητας

    Γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Αγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος,φιλόσοφος, αλχημιστής, θεολόγος.
    Ανάκάλυψε το Νόμο της Βαρύτητας www.artofwise.gr ΝΚ
  • Period: to

    Ισαάκ Νεύτων

    Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος και θεολόγος. Θεωρείται ο πατέρας της Κλασικής Φυσικής και ανακάλυψε το "νόμο της βαρύτητας".
    (http://bit.ly/M0Dcwi)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Το βαρόμετρο

    Το βαρόμετρο
    Πρώτο επιστημονικό μέσο, για την πρόγνωση του καιρού ήταν και είναι το Βαρόμετρο. Αυτό μετράει την ατμοσφαιρική πίεση και τις αλλαγές της σε μια στήλη υδραργύρου. Το πρώτο βαρόμετρο εμφανίστηκε το 1643 στην Ιταλία. (A3 E.M)
    σχετικό link
  • Ρολόι με εκκρεμές

    Ρολόι με εκκρεμές
    Το έτος 1656 κατασκεύασε ο Ολλανδός, φυσιοδίφης Christiaan Huygens ένα ρολόι με εκκρεμές που διατηρούσε σταθερό βηματισμό. Αυτό το ρολόι έδινε την ώρα με ακρίβεια ενός λεπτού και αντικατέστησε τα μεσαιωνικά ρολόγια που είχαν απόκλιση ακόμα και μερικών λεπτών στη διάρκεια μιας ώρας.
    (α'3 Α.Β.) http://sfrang.com/historia/selida411.htm
  • Αεροστάθμη

    Αεροστάθμη
    Σχετικές πληροφορίεςΗ αεροστάθμη εφευρέθηκε το 1660 από τον Γάλλο συγγραφέα, φυσικό και χαρτογράφο Μ.Τεβενό και χρησιμοποιείται ευρύτατα για αλφαδιασμούς τόσο σε οικοδομικές και άλλες τεχνικές δραστηριότητες. όσο επίσης και ως φερόμενο εξάρτημα επιστημονικών, φωτογραφικών, κινηματογραφικών κ.λπ. συσκεύων (Α'3 ΛΚ)
  • Mικροσκόπιο

    Mικροσκόπιο
    Μικροσκόπιο είναι το όργανο που επιτρέπει την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων. Η εφεύρεση του πρώτου σύνθετου μικροσκοπίου έχει αποδοθεί στους Ολλανδούς Χανς Γιάνσεν, Ζακαρίας Γιάνσεν και Χανς Λιπερσέι.(Α.Λ)
  • Period: to

    Η ΔΙΩΡΥΓΑ TOY NOTOY

    Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥΟι Ρωμαίοι είχαν ονειρευτεί να κατασκευάσουν μια υδάτινη οδό στη νότια Γαλλία που θα επέτρεπε τη διακίνηση πλοίων μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και της Μεσόγειου Θάλασσας. Παρά τις πολλαπλές τεχνικές δυσκολίες και, όπως συμβαίνει συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα περιορισμένα κονδυλία που ήταν διαθέσιμα, το έργο διάνυξης της διώρυγας άρχισε το έτος 1666 και τελείωσε μετά από 15 χρόνια. Α΄3 Β.Τ.
  • Κατοπτρικό τηλεσκόπιο

    Ο Ισαάκ Νεύτων ανακαλύπτει το κατοπτρικό τηλεσκόπιο
    www.artofwise.gr ΝΚ
  • Σαμπάνια

    Σαμπάνια
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί.)
    Ένας Γάλλος μοναχός,ο Ντόμ Περινιόν,δημιούργησε την πρώτη σαμπάνια.Παρασκεύασε ένα αφρώδης κρασί,βάζοντας το σε σφραγισμένες μποτίλιες κατα την διάρκεια του βρασμού.Το κρασί <<είχε την γεύση των άστρων>>,έλεγε ο Ντόμ Περινιόν.(Σ.Λ α3)
  • ανακάλυψη αριθμομηχανής πολλαπλασιασμόύ και διαίρεσεις

    Η αριθμομηχανή πολλαπλασιασμού και διαίρεσεις ανακαλύφθηκε από τον Μπ.Πασκάλ, στη Γαλλία
    (ykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm) ΚΧ
  • Χύτρα ταχύτητος

    Χύτρα ταχύτητος
    Η χύτρα ταχύτητος είναι μια κατσαρόλα που κλείνει αεροστεγώς και δεν επιτρέπει σε αέρα ή υγρά να διαφύγουν κάτω από μια συγκεκριμένη πίεση. Π.Σ. http://bit.ly/11GLIaa
  • Το πρώτο θερμοκήπιο

    Το πρώτο θερμοκήπιο
    Το θερμοκήπιο είναι στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, που σκοπό του έχει να προφυλάξει τα φυτά από το κρύο του χειμώνα.Το πρώρο θερμοκήπιο κατασκευάστηκε το 1680 στη Βοημία.Στο θερμοκήπιο αυτό καλλιεργήθηκαν οι πρώτες ορχιδέες στην Ευρώπη.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • To πρώτο πλυντήριο

    To πρώτο πλυντήριο
    Το πρώτο πλυντήριο κατασκευάστηκε στην Αγγλία το 1691.Το πλυντήριο ρούχων είναι μία ηλεκτρική συσκευή, που σκοπό έχει το πλύσιμο των ειδών ρουχισμού και λοιπών υφασμάτων.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • Ατμομηχανή

    Ατμομηχανή
    Αν και απλές ατμομηχανές είχαν κατασκευαστεί ήδη από την αρχαιότητα, ποτέ δεν βρήκαν πρακτική εφαρμογή. Η ατμομηχανή που κατασκεύασε ο Τόμας Σέιβερι το 1698 για την άντληση νερού είναι η πρώτη μηχανή του είδους που κατασκευάστηκε για πρακτικές εφαρμογές.
    (α΄3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE
  • υποβρύχιο

    υποβρύχιο
    Βικιπαιδεια Τα πρώτα υποβρύχια κατασκευάστηκαν τον 17ο και τον 18ο αιώνα και έμοιαζαν περισσότερο με μεταλλικούς κώδωνες που φιλοξενούσαν συνήθως ένα άτομο και στηρίζονταν για την κίνησή τους στη μυϊκή του δύναμη. (ΛΚ)
  • το πιάνο

    το  πιάνο
    Εφευρέτης του πιάνου είναι ο Ιταλός Μπαρτολομέο Κριστόφορι.Τα όρθια πιάνα είναι ίσως πιο συνηθισμένα γιατί καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο αλλά και επειδή είναι λιγότερο ακριβά. Τα πρώτα πιάνα ονομάζονταν fortepiano. (ΛΚ)
  • ΣΚΙ

    Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες. Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το εκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.).Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • Period: to

    Βενιαμίν Φραγκλίνος

    Σχετικές πληροφορίεςΟ Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν διακεκριμένος συγγραφέας και τυπογράφος, θεωρητικός της πολιτικής, πολιτικός, επιστήμων, εφευρέτης, κοινωνικός ακτιβιστής, στρατιωτικός και διπλωμάτης. Με την ιδιότητα του επιστήμονα, αποτέλεσε σημαντική φιγούρα του Διαφωτισμού και της ιστορίας της φυσικής για τις ανακαλύψεις και τις θεωρίες του αναφορικά με τον ηλεκτρισμό.(Α'3ΛΚ)
  • Γραφομηχανή

    Η γραφομηχανή είναι μια μηχανική η ηλεκτρομηχανική συσκευή με την οποία μπορεί ο χρήστης να τυπώσει ένα κείμενο σε χαρτί. Ο χειρισμός γίνεται με πλήκτρα, ενώ το χαρτί προωθείται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου.(ΜΖ)http://el.wikipedia.org/wiki/
  • Θερμόμετρο Υδραργύρου Farhrenheit

    www.investors.about.com NK
    Ο Daniel gabriel Fahrenheit εφευρίσκει το πρώτο σύγχρονο θερμόμετρο υδραργύρου με μια τυποποιημένη κλίμακα που πήρε το όνομά του
  • Το θερμόμετρο υδραργύρου

    Το θερμόμετρο υδραργύρου
    Daniel Gabriel Fahrenheit (1686-1736) - Γερμανός φυσικός ο οποίος εφηύρε το θερμόμετρο υδραργύρου και ανέπτυξε την κλίμακα της θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του
    Fahrenheit (A3 E.M)
    σχετικό link
  • εφεύρεση ποολυβόλου

    Τα πολυβόλα εφευρέθηκαν στην Αγγλία από τον Τζ. Πάκλ.
    (lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • Πολυβόλο

    Πολυβόλο
    (Βιβλιο τίτλος:Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Τζέιμς Πακλ,Λονδρέζος δικηγόρος,παρουσίασε το πρώτο πολυβόλο.Είχε δυνατότητα βολής 63 βλημάτων σε διάστημα 7 λεπτά.(Σ.Λ α3)
  • δημιουργία πρώτου κούκου

    Ο FRANZ ANTON KETTERER από το Schoenwald (στο Schwarzwald =Μέλανα Δρυμό) κατασκευάζει τον πρώτο Κούκο.
    (www.timebox.gr/showthread.php?t=115)
    ΚΧ
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΡΟΥΛΕΜΑΝ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΡΟΥΛΕΜΑΝ
    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΡΟΥΛΕΜΑΝΠρακτικά το πρώτο "caged" κυλινδρικό ρουλεμάν επινοήθηκε στα μέσα στο 1740 από τον ωρολογοποιό John Harrison για H3 υποβρύχιο χρονομετρητή. Α΄3 Β.Τ.
  • το πρώτο ποδήλατο

    το πρώτο ποδήλατο
    Η πρώτη απτή εμφάνιση του ποδηλάτου, με τελείως διαφορετική κατασκευή από τα σημερινά, ήταν γύρω στο 1750 στη Νυρεμβέργη.(ΦΚ)
  • πωσ εξελίχθηκε η τεχνολογια

    Στις ευρωπαϊκές κοινωνίες από το 16ο μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα κύρια απασχόληση ήταν η γεωργία, η βιοτεχνία, αλλά κυρίως το εμπόριο. Η αγροτική παραγωγή που υπέστη πλήγματα λόγω σιτοδειών, πολέμων και επιδημιών, βελτιώθηκε σταδιακά και η αυξημένη ζήτηση λόγω δημογραφικής βελτιώσεως, οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής. (Φ.Κ)
  • Ο εξάντας

    Ο εξάντας
    Ο εξάντας ανακαλύφθηκε, σαν εξέλιξη του οκτάντα, από τον Άγγλο αξιωματικό του Ναυτικού Τζον Κάμπελ το 1757.
    Βασικά, χρησιμοποιείται στη μέτρηση της γωνίας (ύψους) ενός σκοπούμενου ουράνιου σώματος (π.χ. Ήλιος, Σελήνη, Πλανήτες, Αστέρες), από τον ορίζοντα.(A3 E.M)
    σχετικό link
  • Το πρώτο αλεξικεύρανο

    Το πρώτο αλεξικεύρανο
    Το πρώτο αλεξικέραυνο κατασκευάστηκε το 1765 από τον Βεμιαμίν Φραγκλίνο.
    (http://bit.ly/VMhQYc)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Το πρώτο αυτοκίνητο

    Το πρώτο αυτοκίνητο
    Το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1908 από τον Χένρι Φόρντ.Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το 1769, ο Νικολά Κουνιό , δημιουργώντας το πρώτο αυτοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι, το fardier. Π.Σ.
  • Φρεζοδράπανο

    Φρεζοδράπανο
    Το έτος 1775 ο 'Αγγλος John Wilkinson κατασκεύασε ένα οριζόντιο δράπανο (φρεζοδράπανο) για την επεξεργασία των εσωτερικών επιφανειών πυροβόλων. α'3 ΑΑ http://sfrang.com/historia/selida505.htm
  • ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

    Το υποβρύχιο είναι είδος σκάφους που έχει τη δυνατότητα να κινείται επί και υπό την επιφάνεια της θάλασσας.(Δ.Γ)http://bit.ly/zfjIFx
  • Γραμμόφωνο

    Χρησιμοποιούσε μια βελόνα για να καταγράφει τον ήχο σε έναν κύλινδρο με αυλάκια, επικαλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ο οποίος περιστρεφόταν με σταθερή ταχύτητα. Η ιδέα της εγγραφής ήχου με παρόμοιο τρόπο υπήρχε από τουλάχιστον μισό αιώνα πριν, αλλά ο Έντισον με την κατασκευή του της έδωσε σάρκα και οστά.(ΜΖ)wikipedia.org/wiki/Φωνογράφο
  • Η πρώτη γέφυρα

    Η πρώτη γέφυρα
    Το 1779 κατασκευάστηκε η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στην Αγγλία, πάνω από τον ποταμό Σέβερν (Severn) γνωστή και ως Ironbridge.Η πρώτη σημαντική γέφυρα αυτού του τύπου κατασκευάστηκε στην Ουαλία το 1826 (ΛΚ)
  • Ατμόπλοιο

    Ατμόπλοιο
    Ατμομηχανές περιέατρεφαν τους τεράστιους τροχούς με πτερύγια των ατμόπλοιων και έτσι τα πλοία αυτά κινούνταν προς τα εμπρός. Ο Κλοντ Φρανσουά ντ' Αμπάνς, κατασκεύασε το πρώτο ατμόπλοιο το 1783. Π.Σ.
  • το πρώτο αερόστατο

    το πρώτο αερόστατο
    Tο Αερόστατο είναι ένα πτητικό μέσο, ελαφρύτερο από τον αέρα, που αιωρείται χάρη στην αεροστατική άνωση. Αποτελείται από δύο κύρια μέρη: τη λέμβος είναι ο χώρος όπου βρίσκονται οι επιβάτες και από ένα μεγάλο σάκο, (μπαλόνι),(ΦΚ)
  • ανακάλυψη αερόστατου

    ανακάλυψη αερόστατου
    Η πρώτη πετυχημένη πτήση με αερόστατο έγινε από τους Αδελφοί Μονγκολφιέ, και η πρώτη επανδρωμένη από τους Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και Φρανσο Λονιερ (ΜΖ)
    (el.wikipedia.org/wiki/Αερόστατο)
  • Michael Faraday

    O Michael Faraday γεννήθηκε το 1791 στην Αγγλία και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην προσπάθεια να αποδείξει πωσ τα ηλεκτρικά και μαφνητικά φαινόμενα συνδέονται στενά μεταξύ τους.Μ.Κ
    Από το βιβλίο της φυσικής της έκτης δημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ
  • Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ

    Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ
    Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑΗ γκιλοτίνα (guillotine), λαιμητόμος ή καρμανιόλα είναι μηχανικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές χώρες για τον αποκεφαλισμό των καταδικασμένων σε θάνατο. Η πρώτη εκτέλεση με λαιμητόμο έγινε στις 25 Απριλίου 1792 στη Γαλλία. Α΄3 Β.Τ.
  • Μεταλλικός τόρνος

    Μεταλλικός τόρνος
    Ο Henry Maudslay κατασκεύασε το 1794 ένα μεταλλικό τόρνο με αυτοδύναμη προώθηση του κοπτικού εργαλείου.α΄3 ΑΑ
    http://sfrang.com/historia/selida505.htm
  • Ανακάλυψη Υδραυλικού Κριού

    htp:/iditon.logspotg NK
    To 1796 επινοήθηκε από τον Ζόζεφ Μοντγκολφιέ τον μεγαλύτερο από τους αδελφούς που εφηύραν το αερόστατο, ο πρώτος υδραυλικός κριός. Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεταισε υδραγωγεία για την άντληση νερού
  • Το αλεξίπτωτο

    Το αλεξίπτωτο
    Στην Κίνα μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα από το 1100 και εφευρέτες όπως ο Da Vinci είχαν σχέδια περί αλεξιπτώτων, αλλά ο Γάλλος Andre Jacques Garnenin έκανε πρώτος ένα άλμα με αλεξίπτωτο το 1797, μέσα από ένα αερόστατο πάνω από το Παρίσι. Τα πρώτα σχέδια για αλεξίπτωτα για χρήση στα αεροπλάνα έγιναν το 1903 μετά την πτήση των αδερφών Wright. (A3 E.M)
    [σχετικό link ](http://www.adrenalinesports.gr/adrenaline-sports/adrenaline-air/20-skydiving/)
  • η ανακάλυψη του εμβολιασμού

    βικιπαιδειαO Έντουαρντ Τζέννερ (Edward Anthony Jenner, 17 Μαΐου 1749 – 26 Ιανουαρίου 1823) ήταν Άγγλος γιατρός, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρούμενος ως ο "πατέρας της Ανοσολογίας". Η ανακάλυψή του το 1798 θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.α'3 ε.π.
  • Μπαταρία

    Μπαταρία
    Η μπαταρία ή ηλεκτρικός συσσωρευτής είναι η συσκευή η οποία αποθηκεύει χημική ενέργεια και την αποδεσμεύει με τη μορφή ηλεκτρισμού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ηλεκτροχημικές διατάξεις όπως η γαλβανική στήλη.(ΜΖ)http://bit.ly/12pVm19
  • Πλαστικό

    Ο όρος πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών.(ΑΛ)
  • ανακάλυψη της ηλεκτρικής στήλης

    Η ηλεκτρική στήλη ανακαλύφθηκε από Α.G.Voltaμ, όμως η ηλεκτρόλυση έγινε από τους Nicholson και Ritter.
    (www.physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/history_physics.html)
    ΚΧ
  • Το σπίρτο

    Το σπίρτο είναι ένα αναλώσιμο αντικείμενο που ανάβει φωτιά κατ' επιθυμία, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Τα σπίρτα πωλούνται σε περίπτερα, υπεραγορές και άλλα καταστήματα, σε πακέτα. Το σπίρτο συνήθως αποτελείται από ένα μικρό ξυλάκι (ή σκληρό χαρτονάκι) του οποίου η μία άκρη είναι καλυμμένη από κάποιο υλικό, η κεφαλή του σπίρτου, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει το στοιχείο φωσφόρος(ΜΖ)http://el.wikipedia
  • O πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας

    O πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας
    Ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας εφευρέθηκε στην Αγγλία το 1809 από τον Humpry Davy. 70 χρόνια αργότερα, το 1879, ο Thomas Edison εφηύρε ένα νήμα άνθρακα που έκαιγε για 40 ώρες και το τοποθέτησε μέσα σε ένα κλασσικό γυάλινο περίβλημα λάμπας.
    (X.X.-a3)
    http://sarkastiko.com/20
  • Period: to

    ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣ

    ΚΑΡΟΛΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΣΟ Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος ήταν Άγγλος φυσιοδίφης, συλλέκτης και γεωλόγος ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς και ως εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, μέσω του οποίου πρότεινε ότι συντελείται η εξέλιξη. Η θεωρία της εξέλιξης αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος της βιολογίας. Α3 Β.Τ.
  • Παντόγραφο

    Παντόγραφο
    Ο James Watt κατασκεύασε στη δεκαετία του 1810 ένα παντογράφο, μια μηχανή που χρησιμοποιείται συχνά και σήμερα για να «αντιγράφει» ανάγλυφες επιφάνειες (νομίσματα κ.ά.) α'3 ΑΑ http://sfrang.com/historia/selida505.htm
  • τεχνολογία τροφίμων

    Η Τεχνολογία τροφίμων αποτελεί μια σύγχρονη σχετικά επιστήμη που αποτελούσε άλλοτε ένα σύνολο εμπειρικών μόνο γνώσεων.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Food_technology
  • ΚΟΝΣΕΡΒΑ

    ΚΟΝΣΕΡΒΑ
    ΚΟΝΣΕΡΒΑ200 χρονών έγινε η κονσέρβα, το μεταλλικό κουτί που μπορεί να διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ευπαθή προϊόντα σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Ντόιτσε Βέλε.Το έναυσμα για την εφεύρεση της κονσέρβας δόθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Τελικά, ένας Άγγλος έμπορος, ο Πίτερ Ντιούραντ κατασκεύασε την πρώτη κονσέρβα, πριν από 200 χρόνια. Α΄3 Β.Τ.
  • Το πρώτο στηθοσκόπιο

    Το πρώτο στηθοσκόπιο
    Το πρώτο στηθοσκόπιο ανακαλύφθηκε το 1816 από τον Λαεννέκ.
    (http://bit.ly/WYfe4x)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Hans Christian Oersted

    To 1820 ο δανός Hans Christian Oerssted κάνοντας πειράματα μα την μπαταρία που εόχε εφευρεθεί λίγα χρόνια πριν, παρατήρησε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει μαγνητικά αποτελέσματα.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki%CE%95
  • εφεύρεση ηλεκτρομαγνήτη

    εφεύρεση ηλεκτρομαγνήτη
    Ο ηλεκτρομαγνήτης ανακαλύφθηκε στη Δανεία από τον Χ.Ερστεντ
    (lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    KX
  • Ακορντεόν

    Ακορντεόν
    Σχετικές πληροφορίεςΤο ακορντεόν είναι ένα αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών. Εφευρέθηκε κατά πάσα πιθανότητα στη Γερμανία το 1822, αν και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανήκει στον Cyrill Demian (1829) (Α'3 ΛΚ)
  • ΑΚΚΟΡΤΕΟΝ

    ΑΚΚΟΡΤΕΟΝ
    Το ακορντεόν είναι ένα αερόφωνο πληκτροφόρο μουσικό όργανο, ιδιαίτερα διαδεδομένο στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική πολλών Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών χωρών(Δ.Γ)http://bit.ly/VO8kE6
  • ΤΣΙΜΕΝΤΟ

    ΤΣΙΜΕΝΤΟ
    ΤΣΙΜΕΝΤΟΗ σύγχρονη ιστορία του τσιμέντου αρχίζει το έτος 1824, όταν ένας 'Αγγλος οικοδόμος, ο Joseph Aspdin ('Ασπντιν, 1778-1855) δημιούργησε ένα μίγμα αργίλου και ασβεστόλιθου, το οποίο «έψησε» σε κλίβανο. Αυτό το μίγμα ήταν ο τελευταίος πρόδρομος του σημερινού υδρυαλικού τσιμέντου και ονομάστηκε «τσιμέντο Πόρτλαντ», λόγω του χρώματός του που μοιάζει με το πέτρωμα της χερσονήσου Portland στην Αγγλία. Α΄3 Β.Τ.
  • Το αλφάβητο των τυφλών

    Το αλφάβητο των τυφλών
    (Βιβλος τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τονκόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Τυφλός απο ηλικία τριών ετών,ο Γάλλος Λουί Μπράιγ επινόησε την αλφάβητο των τυφλών,χρησιμοποιόντας ανάγλυφες κουκίδες.(Σ.Λ α3)
  • ανακάλυψη αλουμινίου

    alunet Ο Hans Christian Oersted ήταν ο πρώτος επιστήμονας που παρήγαγε καθαρό αλουμίνιο το 1825, με την χρήση χλωριδίου του αλουμινίου (AlCl3) και αμάλγαμα ποτάσας, ένα κράμα δηλαδή ποτάσας και ψευδαργύρου.α΄3 ε.π.
  • η πρώτη φωτογραφική μηχανή

    Οπωs παρουσιάζεται και η πρώτη χημική φωτογραφία που αποτυπώθηκε από τον Nicéphore Niépce, 1826. Απαιτήθηκαν συνολικά 8 ώρες έκθεσης . Καθώs επίσηs η φωτογραφία του 1839 και ειναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζεται ένας άνθρωπος. Παρά την τότε τεχνολογία τα χαρακτηριστικά του ειναι πολύ καθαρά. 4ος π.Χ. αιώνας: (γύρω στο 350). (ΦΚ) http://bit.ly/UChqAV
  • Το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο

    Το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο
    Το "Καρτερία" ήταν το πρώτο, παγκοσμίως, ατμοκίνητο πλοίο με πολεμική δράση -το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό που ναυπηγήθηκε ποτέ ήταν το αμερικανικό USS Demolos, το οποίο μπήκε σε λειτουργία το 1813, είχε 30 πυροβόλα αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε ναυμαχία.
    (Χ.Χ - α3)
    http://el.wikipedia.org/wiki/
  • εφεύρεση ραπτομηχανής

    Η ραπτομηχανή εφευρέθηκε από τον Μπ. Τιμονιέ, στη Γαλλία
    (lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • Ψαλίδι

    Ψαλίδι
    Το ψαλίδι είναι χειροκίνητο εργαλείο, που χρησιμοποιείται για την κοπή μαλακών εύκαμπτων υλικών. Η συνήθης κατασκευή του αποτελείται από δύο κινητά σιδερένια ή ατσάλινα σκέλη, τα οποία είναι ενωμένα περίπου στο μέσο τους με ένα σταθερό σύνδεσμο. Στα πίσω άκρα των δύο σκελών υπάρχουν λαβές για σταθερότερο χειρισμό του ψαλιδιού, ενώ το μπροστά και εσωτερικό μέρος τους είναι διαμορφωμένο σε λεπίδες λίγο έως μέτρια ακονισμένες. Το ψαλίδι είναι διπλός μοχλός πρώτου τύπου.M.K
    http//el.wikipedia.org/wi
  • Η πρώτη ηλεκτρογεννήτρια

    Η πρώτη ηλεκτρογεννήτρια
    Η ηλεκτρογεννήτρια ή γεννήτρια ανακαλύφθηκε το 1831 από τον διάσημο Άγγλο φυσικό Μιχαήλ Φαραντέυ.
    (http://bit.ly/Y0dYPv)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Μετασχηματιστής

    Η αρχή λειτουργίας του μετασχηματιστή διατυπώθηκε το 1831 από τον Μάικλ Φαραντέι, αν και την χρησιμοποίησε μόνο για επίδειξη των αρχών της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, χωρίς να προβλέψει την πρακτική της σημασία.
  • Γεννήτρια

    Γεννήτρια
    Σχετικές πληροφορίεςΗ γεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια,Είναι μηχανή που βασίζεται πάνω στους νόμους της ηλεκτροφυσικής και ιδιαίτερα του φαινομένου της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής που ανακάλυψε ο διάσημος άγγλος φυσικός Μιχαήλ Φαραντέϋ, το 1831, και που αφορά την ενέργεια και τη μετατροπή της από τη μια μορφή σε μια άλλη. (Α'3 ΄ΛΚ)
  • Μετασχηματιστής

    Η αρχή λειτουργίας του μετασχηματιστή διατυπώθηκε το 1831 από τον Μάικλ Φαραντέι, αν και την χρησιμοποίησε μόνο για επίδειξη των αρχών της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, χωρίς να προβλέψει την πρακτική της σημασία.
  • Το πρώτο γυροσκόπιο

    Το πρώτο γυροσκόπιο
    Το πρώτο γυροσκόπιο εφευρέθηκε από τον Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ το 1832, ο οποίος προσπάθησε με αυτή να αποδείξει την περιστροφή της Γης.
    (http://bit.ly/WwUnJd)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ

    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ. (α'3 Α.Α.)
    http://bit.ly/12cNwI2
  • Αμερικανός Samuel morse

    Αμερικανός Samuel morse
    To 1837 ο Αμερικανός Samuel morse παρουσίασε το τηλέγραφο του , που είχε τη δυνατότητα να μεταδίδει μηνύματα σε πολύ μακρινές αποστάσεις γρήγορα και χωρίς μεγάλο κόστος(ΜΖ) ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Ο πρώτος τηλέγραφος

    Ο πρώτος τηλέγραφος
    Η πρώτη τηλεγραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Σάμιουελ Μορς το 1838. Ο Μορς σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διαβιβάσει με δύο σύρματα ηλεκτρικό ρεύμα με διακοπές. Οι διακοπές θα αντιπροσώπευαν τα γράμματα του αλφαβήτου.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%82
  • Το φωτοβολταϊκο

    Το φωτοβολταϊκο
    Το φωτοβολταϊκο ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Εντμόντ Μπεκερέλ . Περιληπτικά πρόκειται για την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός από τα ηλεκτρόνια των ατόμων του Φ/Β στοιχείου και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τις κανονικές τους θέσεις με αποτέλεσμα την δημιουργία ρεύματος.
    (Α3 Ε.Μ) σχετικό link
  • Ρεβόλβερ

    Ρεβόλβερ
    Στη δεκαετία του 1840 κατασκευάστηκε ο πρώτος αυτόματος τόρνος (ρεβόλβερ), στον οποίο το εργαλειοφορείο έχει επάνω του όλα τα κοπτικά εργαλεία.α'3 ΑΑ http://sfrang.com/historia/selida505.htm
  • Το γραμματόσημο

    Το γραμματόσημο
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί.)
    Τον Μάιο του 1840,η βρετανική ταχυδρομική υπηρεσία εισήγαγε το πρώτο γραμματόσημο,το οποίο απεικόνιζε την βασσίλισα Βικτόρια.(Σ.Λ α3)
  • ΣΥΡΡΑΠΤΙΚΟ

    ΣΥΡΡΑΠΤΙΚΟ
    ΣΥΡΡΑΠΤΙΚΟ1841 - Εφευρίσκεται το συρραπτικό, από το Σάμιουελ Σλόκαμ. Α΄3 Β.Τ.
  • Φαξ

    Φαξ
    φαξΦαξ είναι η τηλεφωνική μετάδοση σαρωμένων εντύπων συνήθως σε έναν αριθμό τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένος σε εκτυπωτή ή άλλη συσκευή εξόδου.(Ι.Π.)
  • Τόμας Άλβα Έντισον

    Ιδρυστής γραμμόφωνου(ΜΖ)ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Period: to

    Τόμας Έντισον

    Ο Τόμας Έντισον ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Από τις πιο γνωστές εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνογράφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας.
    (http://bit.ly/WFNjGv)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Period: to

    Τόμας Άλβα Έντισον εφευρέτης του γραμμόφωνου

    Ήταν ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, o φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από...τις κατασκευές τού Έντισον ήταν βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.Γεννήθηκε στο Milan της πολιτείας Οχάιο από πατέρα που εμπορευόταν δημητριακά.
  • Period: to

    Αλεξάντερ Γράχαμ Μπελ

    Ο Γράχαμ Μπελ ήταν Αμερικανός φυσικός με εξειδίκευση στην ακουστική και έμεινε γνωστός στην ιστορία γνωστός ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου.
    (http://bit.ly/vYW4YZ)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Η πρώτη πυξίδα

    Η πρώτη πυξίδα
    Η πυξίδα Ο Λέων Φουκώ το 1852 χρησιμοποιώντας το παιγνίδι "σβούρα",κατασκεύασε το γυροσκόπιο όπου με τη βασική ιδιότητα που παρατηρείται σ΄ αυτό, της λεγόμενης γυροσκοπικής αδράνειας, κατάφερε ν΄ αποδείξει εκ νέου την περιστροφή της Γης, χωρίς αυτή τη φορά τη συμμετοχή της βαρύτητας στο πείραμά του.
    (N.K)
  • Το στηθοσκόπιο

    Το στηθοσκόπιο
    Το 1852 ο γιατρός Τζόρτζ Κάμαν από την Νέα Υόρκη εφεύρε το σύγχρονο στηθοσκόπιο με ένα εξάρτημα σαν χωνί για το στήθος και δύο σωλήνες, έναν για κάθε αυτί. Από τότε, το πιο συνηθισμένο ιατρικό εργαλείο ελάχιστα έχει αλλάξει.(Σ.Λ α3)
  • ΑΣΠΙΡΙΝΙ

    ΑΣΠΙΡΙΝΙ
    Η ασπιρίνη είναι φάρμακο, γνωστό και ως ακετυλοσαλικυλικό οξύ.http://bit.ly/Yfcyl0(Δ.Γ)
  • Πρώτο ανοιχτήρι κονσέρβας

    Πρώτο ανοιχτήρι κονσέρβας
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Άγγλος Ρόμπερτσ Γίτς επινόησε το πρώτο ανοιχτήρη κονσέρβας.Πρίν απο την εφεύρεση του Γιτς,άνοιγαν τις κονσέρβες με σφυρί και κοπίδι.(Σ.Λ α3)
  • Σίγκμουντ Φρόυντ

    Σίγκμουντ Φρόυντ
    Ο Αυστριακός ιατρός Σίγκμουντ Φρόυντ γεννήθηκε στις 6 Μαϊου το 1856 στο Πρίζμπορ της Μοραβίας και θεωρείται ο άνθρωπος που θεμελίωσε την ψυχολογία.(ΦΚ)
  • Period: to

    Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ - (Heinrich Rudolf Hertz)

    Ο Χάινριχ Ρούντολφ Χερτς ή Χερτζ, (Heinrich Rudolf Hertz), ήταν Γερμανός φυσικός, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων.
    Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1857 στο Αμβούργο, και το 1880 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
    Επιβεβαίωσε την ηλεκτρομαγνητική θεωρία του Τζέιμς Μάξγουελ για τα ραδιούματα (1886 - 1889) Πέθανε στη Βόννη την 1η Ιανουαρίου 1894 σε ηλικία μόλις 37 ετών. (α'3 Α.Κ.)
  • Η κλειδαριά

    Η κλειδαριά
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Αμερικάνος κλειδαράς Λάινους Γέιλ Τζ,απο την Φιλαδέλφεια,εφεύρε την κλειδαριά.(Σ.Λ α3)
  • παστερίωση

    παστερίωση
    Λουί Ζαν Παστέρ, ήταν Γάλλος χημικός που έγινε διάσημος για τις ανακαλύψεις του στη Μικροβιολογία, τόσο ώστε να αποκληθεί «Πατέρας της Μικροβιολογίας» και της Ανοσολογίας. Είναι επίσης γνωστός από τον τρόπο που εφεύρε για να αποτρέπεται το ξίνισμα του γάλακτος και του κρασιού, καθώς αυτή η διαδικασία πήρε το όνομά του και ονομάζεται παστερίωση.(Α3 Ε.Μ)
    σχετικό link
  • Το πρώτο εμβόλιο

    Το 1860 οι επιστήμονες Louiw Pasteur, o Joseph Lister και ο Robert Koch ανακάλυψαν πως οι ασθένειες οφείλονται σε μικρόβια, τα οποία μπόρεσαν να αναγνωρίσουν και να απομονώσουν.Τελικά δημιούργησαν το πρώτο εμβόλιο.Τα εμβόλια περιέχουν εξασθενημάνους ιούς, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων ή ανασυνδυασμένο DNA μικροοργανισμών.Μ.Κ
    http//wikipedia.org/wiki/%CE%8C
  • velocipede βελτιώσεις

    Το 1860, ο Γάλλος Πιερ Μισώ αλλάζει το σχέδιο της velopicede, συνδέοντας τα πετάλια απευθείας με το μπροστινό τροχό. Δ.Κ
  • Φωναυτογράφος

    Φωναυτογράφος
    Σχετικές πληροφορίεςΟ φωναυτογράφος είναι η πρώτη γνωστή συσκευή άμεσης ηχογράφησης.Εφευρέθηκε από τον Γάλλο Εντουάρ-Λεόν Σκοτ Ντε Μαρτενβίλ.Η συσκευή κατασκευάστηκε σε αρκετά εργαστήρια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1860(Α'3 ΛΚ)
  • Το πρώτο ηχείο

    Το πρώτο ηχείο
    Το πρώτο ηχείο ήταν ενσωματωμένο στο τηλέφωνο που επινόησε το 1861 ο Philipp Reis και αποτελούταν από μία βελόνα πλεξίματος περιτυλιγμένη με χάλκινο σύρμα, η οποία προκαλούσε ταλάντωση σε ένα ξύλινο κουτί.
    (http://bit.ly/WlnO0E)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Opel

    Opel
    Η Όπελ είναι εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων με έδρα τη Γερμανία. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1863 από τον Ανταμ Οπελ και ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινήτων το 1899.
    (Μ-Α. Ζ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Opel
  • Οι πρώτες σφαίρες

    bulletsΔημιουργήθηκαν απο τον METLAND (Φ.Π)
  • Period: to

    Η έννοια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων

    Την έννοια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, όπου
    στηρίζεται η λειτουργία του ραδιοφώνου, την ανακάλυψε ο Μάξγουελ το 1865 με συνεχιστή
    του τον Χερτζ (1886-89) (α'3 Α.Κ.)
  • Πότε ανακαλύφθηκε η ουσία του δυναμίτη

    Πότε ανακαλύφθηκε η ουσία του δυναμίτη
    Η ουσία του δυναμίτη εφευρέθηκε από τον Άλφρεντ Νόμπελ, η οποία γρήγορα αντικαταστάθηκε γρήγορα από τη νιτρογλυκερίνη η οποία ήταν ασταθής και επικύνδυνη. Μέχρι το 1950 ο δυναμίτης ήταν η πιο ευρέως διαδεδωμένη εκρηκτική ύλη.
    ( Εγχειρίδιο Τεχνολογίας 2)
    (Κ.Μ.Β)
  • εφεύρεση δυναμίτη

    εφεύρεση δυναμίτη
    Ο δυναμίτης εφευρέθηκε στη Σουηδία από τον Α.Νόμπελ
    (lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • Μαρία Κιουρί νεανικά χρόνια

    μεγάλωσε σε δύσκολη εποχή για την Πολωνία αφού δεν είχαν περάσει πολλά χρόνια από την αποτυχημένη επανάσταση του 1863. Από μικρή ξεχώριζε στο σχολείο για τις ικανότητες της, κυρίως στην φυσική και στα μαθηματικά.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ. Πέτρος α'3)
  • Μαρία Κιουρί νεανικά χρόνια

    Το 1874 ήταν δύσκολη χρονιά, καθώς η μητέρα της πήγε στη Νίκαια για θεραπεία από φυματίωση και τον ίδιο χρόνο ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια. Δύο χρόνια αργότερα η αδελφή της, Σοφία, πέθανε από τύφο, ενώ το 1878 η μητέρα της, Μαρία, απεβίωσε.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ. Πέτρος α'3)
  • Μαρία Κιουρί νεανικά χρόνια

    Παρ' όλες όμως τις κακουχίες η Μαρία Σκουοντόφσκα συνέχισε τις σπουδές της σε κρατικό γυμνάσιο και αποφοίτησε με επιτυχία. Εκείνη την εποχή δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών στα πολωνικά πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακομίσει στο εξωτερικό.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Μαρία Κιουρί

    Όμως η φτώχεια της οικογένειας την ανάγκασε να αναζητήσει εργασία ως γκουβερνάντα και δασκάλα σε πλούσιες οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα,παρακολουθούσε παράνομα μαθήματα στο Ιπτάμενο Πανεπιστήμιο
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ. Πέτρος α'3)
  • Μαρία Κιουρί

    Η Μαρία Κιουρί γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί γεννήθηκε στη Βαρσοβία και ήταν το πέμπτο μέλος μιας ευκατάστατης οικογένειας.
    (http://el.wikipedia.org/wiki/)
    (Σ. Πέτρος α'3)
  • Period: to

    Η Μαρία Κιουρί

    Η Μαρία Κιουρί ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός, η οποία σε συνεργασία με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί, ανακάλυψαν το ράδιο και μελέτησαν τα φαινόμενα ραδιενέργειας.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • O πρώτος βενζινοκινητήρας εσωτερικής καύσης

    www.sfrang.com NK
    Ο Γερμανός Nikolaus August Otto κατασκευάζει τον πρώτο βενζινοκινητήρα εσωτερικής καύσης, τον οποίο 23 χρόνια αργότερα ο επίσης Γερμανός Rudolf Diesel εξελίσσει σε πετρελαιοκινητήρα με τον οποίο υποκαταστάθηκε σταδιακά η κύρια πηγή κινητικής ενέργειας για οχήματα και μονάδες παραγωγής
  • Πρώτη σύνθετη μηχανή.

    Πρώτη σύνθετη μηχανή.
    http://bit.ly/YGZnNE
    Η εφαρμογή στις ατμομηχανές των τρένων καθυστέρησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1870,κυρίως εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και της ειδική διάταξης των ατμομηχανών στα τρένα
    (α3 Σ.Λ)
  • Κατασκευή ποδηλάτου με μεγαλύτερο τροχό

    Το 1870 οι Βρετανοί Τζέιμς Σταρλεύ και Γουίλλιαμ Χίλμαν σχεδιάζουν ένα ποδήλατο με αρκετά μεγαλύτερο μπροστινό τροχό.
  • Period: to

    ΕΡΝΕΣΤ ΡΑΔΕΡΦΟΡΝΤ

    ΕΡΝΕΣΤ ΡΑΔΕΡΦΟΡΝΤΟ Έρνεστ Ράδερφορντ, 1ος Βαρώνος Ράδερφορντ του Νέλσον Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας ήταν Νεοζηλανδός φυσικός και χημικός. Ο Ράδερφορντ ανακάλυψε ότι το άτομο έχει συγκεντρωμένο το θετικό φορτίο στο κέντρο του και το αρνητικό περιφερειακά και δημιούργησε το πλανητικό μοντέλο του ατόμου, που διαδέχτηκε το μοντέλο της "σταφίδας" του Τόμσον. Α΄3 Β.Τ.
  • Ανακάλυψη φωτοαγωγιμότητας του σεληνίου

    Ανακάλυψη φωτοαγωγιμότητας του σεληνίου
    Ανακαλύφθηκε η φωτοαγωγιμότητα του σεληνίου από τον Willoughby Smith. α'3 (ΜΖ)http://el.wikipedia.
  • Μάξγουελ

    Μάξγουελ
    Το 1873 ο Μάξγουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμου (ΦΚ) http://el.wikipedia.org
  • Period: to

    Γουλιέλμο Μαρκόνι

    Σχετικές πληροφορίεςΟ Γουλιέλμο Μαρκόνι ήταν Ιταλός εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση και για την ανάπτυξη του Νόμου του Μαρκόνι και ενός ραδιοτηλεγραφικού συστήματος. Ο Μαρκόνι συχνά πιστώνεται ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου και μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας (Α'3 ΛΚ)
  • Ηλεκτρισμός από σελήνιο

    Ηλεκτρισμός από σελήνιο
    http://bit.ly/Ri2fKhΟ William Grylls Adams με τον μαθητή του Richard Evans Day, ανακάλυψαν ότι το σελήνιο παράγει ηλεκτρισμό όταν εκτίθεται στο φως.

    α'3 ΑΑ
  • Πρώτο σταθερό τηλέφωνο

    Πρώτο σταθερό τηλέφωνο
    Σταθερό τηλέφωνο
    Αυτός που κατάφερε να κατασκευάσει ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να μεταβιβάσει ήχο με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν ο Αμερικάνος φυσικός, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. (N.K)
  • Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

    Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ
    το 1876 ο Αλεξάμντερ Γκράχαμ Μπελ κατασκεύασε ένα μηχάνημα που μπορούσε να μεταβιβάσει τον ήχο διαμέσου του ηλεκτισμου (ΦΚ)
  • πως ανακλύφθηκε η Αμερική

    Η Αμερική δεν υπήρξε ποτέ και ούτε θα υπάρξει. Η Αμερική αποτελεί εφεύρημα κάποιων επιτήδειων για να σας κοροϊδεύουν, και να σας εκμεταλλεύονται.Και επειδή σας φαίνεται απίστευτο, ακούστε τα τρανταχτά επιχειρήματά μας και προβληματιστείτε:Δήθεν η Αμερική ήταν τόοοσο πολύ μακριά που κανείς δεν την είχε δει, ποτέ παρά μόνο ανακαλύφθηκε πριν 300 περίπου χρόνια (αφήστε που ο Κολόμβος λέει πως πιάσανε Ινδίες και μόνο ένας μούτσος του ο Αμέρικο Βεσπούκι το αντίθετο). Ποιος ξέρει τη δουλειά του;
  • Μικρόφωνο

    Μικρόφωνο
    Το μικρόφωνο είναι συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές ταλαντώσεις. H χρησιμότητά του είναι μεγάλη γιατί διαμορφώνει τα ηλεκτρικά σήματα που δέχεται, ανάλογα με την επίδραση των ηχητικών κυμάτων. Οι διαμορφωμένες ηλεκτρικές ταλαντώσεις μεταφέρονται μέσω σύρματος ή κεραίας και μπορούν να μετατραπούν στον αρχικό ήχο.(Α.Λ)
  • To πρώτο μικρόφωνο

    To πρώτο μικρόφωνο ήταν Carbon Βutton και κατασκευάστηκε με επιτυχά από την Emilie Berliner to 1877. Ήταν το πρώτο μικρόφωνο που αποδείχθηκε χρήσιμο.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki/%CE%7c
  • Φωτόφωνο

    Φωτόφωνο
    Οι ανακαλύψεις για τον Μπελ δεν σταμάτησαν στο τηλέφωνο. Συνέχισε τα πειράματά του σχετικά με τη μετάδοση του ήχου και έφτασε στην ανακάλυψη ενός ήχου που παράγεται με τη χρήση μίας φωτεινής δέσμης. Την εφεύρεση αυτή την ονόμασε φωτόφωνο.α'3 ΑΑ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81_%CE%93%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B1%CE%BC_%CE%9C%CF%80%CE%B5%CE%BB
  • ανακάλυψη φωνογράφου

    Τον φωνογράφο τον ανακάλυψε ο Τ.Έντισον στις ΗΠΑ
    lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm
    ΚΧ
  • Γραμμόφωνο

    Γραμμόφωνο
    Η συσκευή αυτή λειτουργούσε με ένα ξύλινο κύλινδρο που περιστρεφόταν χειρονακτικά με μανιβέλα και ο οποίος ήταν καλυμμένος με ένα λεπτό φύλλο κασσιτέρου (Staniol). Μία μεταλλική βελόνα ήταν σταθερά συνδεμένη με μια μεμβράνη, η οποία πραγματοποιούσε ταλαντώσεις λόγω ηχητικών κυμάτων, με αποτέλεσμα η βελόνα να δημιουργεί βαθουλώματα στο φύλλο κασσιτέρου, άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα, ανάλογα με την ένταση του ήχου.
  • Η γέννηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν

    Η γέννηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν
    Ο Άλμπερτ ΑΪνστάιν γεννήθηκε το 1879. Ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής . Είναι θεμελιωτής τη θεωρίας της σχετικότητας και θεωρείται ο πιο σημαντικός επιστήμονας του 20ου αιώνα.
    ( http://bit.ly/WDzOXV )
    (Κ.Μ.Β.)
  • Period: to

    Αλμπερ Αινσταιν

    Ο Αλμπερτ Αινσταιν ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας. (ΛΚ)
  • Οι πρώτες λάμπες

    Οι πρώτες λάμπες
    Η πρώτη λάμπα ήταν η λάμπα πυράκτωσης και εφευρέθηκε από τον Αμερικανό Τόμας Έντισον, την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά το 1879. Π.Σ.
  • Ρεύμα

    Ηλεκτρικό ρεύμα είναι η προσανατολισμένη κίνηση ηλεκτρικών φορτίων ή φορέων ηλεκτρικού φορτίου, κατά μήκος ενός ηλεκτροφόρου αγωγού. Ένα παρεμφερές φαινόμενο είναι το ρεύμα μετατόπισης, ποσότητα που σχετίζεται με την αλλαγή του ηλεκτρικού πεδίου.(ΜΖ) ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Πρώτος ηλεκτρικός ανελκυστήρας

    Πρώτος ηλεκτρικός ανελκυστήρας
    Ο πρώτος ηλεκτρικός ανελκυστήρας κατασκευάστηκε το 1880 στη Γερμανία από το βιομήχανο εφευρέτη Βέρνερ φον Ζίμενς (Siemens).Από τότε ακολούθησαν πάρα πολλές τελειοποιήσεις, ιδίως σε ότι αφορά την ασφάλεια του συστήματος.
    (α3 Σ.Λ)
  • Πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο

    Πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο
    Το φαινόμενο στο οποίο στηρίζουν τη λειτουργία τους οι κεφαλές παραγωγής υπερήχων είναι το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε από τα αδέλφια Pierre και Jacques Curie το 1880. α΄3 ΑΑ http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/6835/1/kotsanakisp_ultrasonic.PDF
  • Τραμ

    Τραμ
    Το 1881 στο Βερολίνο κυκλοφορεί το πρώτο ηλεκτροκίνητο τραμ στον κόσμο. Το όχημα χωρούσε 24 επιβάτες και έτρεχε με 30 χλμ/ώρα.α΄3 ΑΑ http://www.evonymos.org/greek/viewarticle.asp?id=1712
  • Το τραμ

    Το τραμ
    Το1881 στο Βερολίνο κυκλοφορεί το πρώτο ηλεκτροκίνητο τραμ στον κόσμο. Το όχημα χωρούσε 24 επιβάτες και έτρεχε με 30 χλμ/ώρα.α'3 ΑΑ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%BC
  • ΝΥΧΟΚΟΠΤΗΣ

    ΝΥΧΟΚΟΠΤΗΣΗ ανακάλυψη του νυχοκόπτη οφείλεται σε ένα λάθος.Το λάθος βρίσκεται σε μία πατέντα του 1881 των E. Heim και C. Matz για τον νυχοκόπτη, σχεδόν όπως τον γνωρίζουμε τώρα. Το πρωτοποριακό για την εποχή σχέδιο, ήταν αρκετά ακριβό στην παραγωγή του και όσα τεμάχια κατασκευάστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν παράλληλα και για το κούμπωμα των γαντιών. Α΄3 Β.Τ.
  • Period: to

    Αλεξάντερ Φλέμινγκ

    Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ήταν Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος. Είναι πολύ γνωστός για την ανακάλυψη του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλλίνης, το 1928.
    (http://bit.ly/WjNkDw)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Peugeot

    Peugeot
    H Peugeot είναι μια μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Avenue de la Grande Armée, στο Παρίσι.
    (Μ-Α Ζ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Peugeot
  • Χέρτς

    Ο Χέρτς ανακάλυψε τα παδιοκύματα (ΦΚ)
  • George Eastman

    Το 1883, ο Αμερικάνος βιομήχανος George Eastman (Ήστμαν, 1854-1932) επινόησε το αρνητικό φιλμ σε μορφή ταινίας και ίδρυσε το έτος 1880 την εταιρία Kodak, η οποία εξειδικεύτηκε στην παραγωγή και το εμπόριο φιλμ τυλιγμένων σε καρούλι,
  • Πρώτη πένα

    Πρώτη πένα
    (Βιβλιο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Αμερικάνος ασφαλιστής Λιούις Γουότερμαν έλυσε το πρόβλημα του παλιού κοντυλοφόρου που έσταζε μελάνι δημιουργώντας την πένα(Σ.Λ α3)
  • Η πρώτη μοτοσικλέτα

    Η πρώτη μοτοσικλέτα
    μοτοσικλέτα Η μοτοσικλέτα (ή μοτοσυκλέτα) είναι δίτροχο όχημα, που έχει παρόμοιο σχήμα με το ποδήλατο. Κινείται με μηχανή εσωτερικής καύσηςΤο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο μηχανοκίνητο δίκυκλο δόθηκε στον Γκότλιμπ Ντάιμλερ το 1885 για την κατασκευή ενός μηχανοκίνητου ξύλινου ποδηλάτου με δύο μικρές βοηθητικές ρόδες –ουσιαστικά επρόκειτο για τρίτροχο. (Ν.Κ)
  • Μηχανικός υπερτροφοδότης

    Μηχανικός υπερτροφοδότης
    Το 1885 έχουμε την εμφάνιση του πρώτου μηχανικού υπερτροφοδότη από τον Gottlieb Daimler. α΄3 ΑΑ http://www.highperformance.gr/index.php/2011-10-05-21-49-50/1-turbo?showall=1&limitstart=
  • μηχανοκίνητο δίκυκλο

    βικιπαιδειαΤο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο μηχανοκίνητο δίκυκλο δόθηκε στον Γκότλιμπ Ντάιμλερ το 1885 .α'3 ε.π.
  • Το ποδήλατο και στην ελλάδα

    το πρώτο ποδήλατο ήρθε στην Ελλάδα. Δ.Κ
  • Mercedes- Benz

    Mercedes- Benz
    Η Mercedes-Benz είναι μία γερμανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και φορτηγών. Παλαιότερα η εταιρεία ονομαζόταν επίσημα Daimler-Benz AG και το Mercedes ήταν μόνο το όνομα των αυτοκινήτων της. Ιδρύθηκε στη σημερινή της μορφή το 1926, με την ένωση των εταιριών Daimler-Motoren-Gesellschaft και Benz & Cie. (Μ-Α. Ζ) http://el.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz
    (Μ-Α Ζ)
  • COCA COLLA

    COCA COLLA
    Η Coca-Cola είναι ένα αναψυκτικό τύπου κόλα που πωλείται στα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις αυτόματες μηχανές πώλησης σε περισσότερες από 200 χώρες.(Δ.Γ)http://bit.ly/Wst296
  • Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ

    Η ΑΡΧΗ  ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ
    Το 1887, ένας φυσικός που ονομάζεται Heinrich Hertz άρχισε να πειραματίζεται με τα ραδιοκύματα στο εργαστήριό του στη Γερμανία και έδειξε ότι τα ραδιοκύματα αντανακλώνται από μεταλλικά αντικείμενα (A3 E.M)
    σχετικό link wikipedia
  • ανακαλυψη του φιλμ-ρολό

    βικιπαιδειαΤον Ιούλιο του 1888 πραγματοποιήθηκε η επαναστατική για την εποχή ανακάλυψη του φιλμ σε ρολό. Η ιδέα ανήκε στον Τζορτζ Ίστμαν (George Eastman), τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατασκεύασε έτσι την πρώτη φωτογραφική μηχανή-κουτί (box camera), την οποία και ονόμασε Kodak.α΄3 ε.π.
  • Nintendo

    Nintendo
    Η Nintendo είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, 1889 στο Κιότο της Ιαπωνίας από τον Φουσατζιρόου Υιαμαούτσι. Με τη πάροδο του χρόνου, η Νιντέντο έγινε μια επιχείρηση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και έχει αναδειχθεί σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη βιομηχανία.
    (α΄3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/Nintendo
  • Ο πύργος του Άιφελ

    Ο πύργος του Άιφελ
    [ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ](WIKIPEDIA)Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ . Με ύψος 325 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 (Φ.Π) εκατοστά με σφοδρό άνεμο.
  • Nintendo

    Nintendo
    H Nintendo είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1889 στο Κιότο της Ιαπωνίας από τον Φουσατζιρόου Υιαμαούτσι. Με την πάροδο του χρόνου έγινε μια επιχείρηση ηλεκτρονικών παιχνιδιών κι έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στη βιομηχανία.
    (α'3 Α.Β.)
  • Κατασκευάζεται ο Πύργος του Αϊφελ

    http://el.shvoong.com/humalities/history NK
    Ο πρώτος ουρανοξύστης του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον Άιφελ για τον εορτασμό της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης και εγκαινιάσθηκε στη διεθνή έκθεση του Παρισιού. Διαθέτει 15.000 μεταλλικές μπάρες και 2.500.000 μπουλόνια.
  • Μαρία Κιουρί σπουδές

    Το 1891,μετακόμισε στο σπίτι της μεγαλύτερης αδελφής της στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Στανόγιεβιτς Πέτρος)
  • Μαρία Κιουρί σπουδές

    Σημαντική οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση των σπουδών της έλαβε από ένα πολωνικό ίδρυμα, το οποίο της παραχώρησε υποτροφία. Η καθημερινή της ζωή περιελάμβανε διάβασμα και λίγες ώρες ύπνου.Τελικά η Μαρία Σκουοντόφσκα αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Σορβόνης με τα πτυχία των μαθηματικών, της χημείας και της φυσικής.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Στανόγιεβιτς Πέτρος)
  • Μαρία Κιουρί σπουδές

    Το 1891, μετακόμισε στο σπίτι τής μεγαλύτερης αδελφής της, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Τα φοιτητικά της χρόνια ήταν δύσκολα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Mαρία Κιουρί επιστημονικό έργο

    Η Μαρία Κιουρί έγινε γνωστή από τις μελέτες για τη ραδιενέργεια.Από το 1891 η Μαρία μελετούσε τις ακτινοβολίες που εξέπεμπαν τα άλατα του ουρανίου.Επίσης διαπίστωσε ότι η εκπομπή των ακτίνων δεν επηρεαζόταν από τις εξωτερικές μεταβολές, καθώς και ότι, εκτός από το ουράνιο, κάποιες ενώσεις του στοιχείου του θορίου εξέπεμπαν επίσης ακτινοβολία. Ύστερα, η Μαρία Κιουρί πρότεινε την αλλαγή του ονόματος από "ακτίνες ουρανίου" σε "ραδιενέργεια"
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Κινητοσκόπιο

    Κινητοσκόπιο
    Σχετικές πληροφορίεςΤο κινητοσκόπιο ήταν μία μηχανή παρουσίασης ταινιών, πρόδρομος της σύγχρονης κινηματογραφικής μηχανής προβολής.Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του πρωτότυπου κινηματοσκοπίου έλαβε χώρα στις 20 Μαΐου του 1891, (Α'3 ΛΚ)
  • Ο θερμός

    Ο θερμός
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι κόσμοι).
    Ο Σκοτσέζος επιστήμονας Τζέιμς Ντιούαρ εφεύρε το θερμός για την διατήρηση των υγρών ή κρύων.(Σ.Λ α3)
  • Πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος

    Πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος
    http://bit.ly/YGZnNEΟ πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος ήταν στο Λονδίνο το 1893.Έχε σκοπό να συνδέσει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς (στις άκρες της πρωτεύουσας) και να μεταφέρει επιβάτες στην καρδιά του Λονδίνου
    (α3 Σ.Λ)
  • Το πρώτο λεωφορείο

    Το πρώτο λεωφορείο
    λεωφορείο Το λεωφορείο είναι ένα όχημα για την μαζική μεταφορά ατόμων.Τα λεωφορεία λειτουργούν συνήθως με κινητήρες ντίζελ ή φυσικού αερίου, ενώ αρκετά διαδεδομένα είναι και τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (Τρόλεϊ / Trolley).Το πρώτο λεωφορείο κατασκευάστηκε από τον Καρλ Μπεντς το 1895.
    (N.K)
  • ΑΚΤΙΝΕΣ Χ

    ΑΚΤΙΝΕΣ Χ
    Οι ακτίνες Χ ανακαλύφθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Γερμανό φυσικό Βίλχελμ Ρέντγκεν. Ο ίδιος πιθανότατα έβγαλε την πρώτη ακτινογραφία της ιστορίας, στις 8 Νοεμβρίου 1895, όταν "φωτογράφισε" το χέρι της συζύγου του. (Α3 Ε.Μ)
    σχετικό link
  • Ακτίνες Χ

    Ακτίνες Χ
    Ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ φον Ρέντκεν ανακάλυψε τις ακτίνες Χ το 1895. Διαπίστωσε πως αυτές οι αόρατες ακτίνες είχαν την ιδιότητα να διαπερνούν τους ανθρώπινους ιστούς και να αφήνουν ίχνη πάνω σε μια φωτογραφική πλάκα, η οποία ήταν τοποθετημένη πίσω από το σώμα. Π.Σ.
  • Η πρώτη ξυριστική μηχανή

    Η πρώτη ξυριστική μηχανή
    Η πρώτη ξυριστική μηχανή ανακαλύφθηκε το 1895 από τον Ζιλέτ.
    (http://bit.ly/XBK0kP)
    (K.M.B.)
  • CINEMA

    [ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ](wikipedia)Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, εφηύραν τον κινηματογράφο που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι.(Φ.Π)
  • Ανακάλυψη λεωφορείου

    Ανακάλυψη λεωφορείου
    Σχετικές πληροφορίεςΤο λεωφορείο είναι ένα όχημα για την μαζική μεταφορά ατόμων.Το πρώτο λεωφορείο κατασκευάστηκε από τον Καρλ Μπεντς το 1895. (Α'3 ΛΚ)
  • Πρώτη δημόσια προβολή ταινίας στο Παρίσι

    Πρώτη δημόσια προβολή ταινίας στο Παρίσι
    Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι από τους αδερφούς Λυμιερ. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του.(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82
  • Ανακάλυψη βιταμινών

    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΟι βιταμίνες είναι τάξη οργανικών χημικών ενώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κανονική αύξηση και διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος δεν είναι σε θέση να τις συνθέσειΗ έννοια της βιταμίνης διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον Ολλανδό ιατρό Κρίστιαν Άικμαν, ο οποίος τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ το 1896 .α΄3 ε.π.
  • Ποδηλάσια βουνού

    Εκείνη τη χρονία εμφανίζεται η ποδηλασία βουνού. Δ.Κ.
  • Ραδιενέργεια

    Ραδιενέργεια
    Το φαινόμενο της Ραδιενέργειας παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον γάλλο φυσικό Ανρί Μπεκερέλ το 1896, όταν πρόσεξε πως το θειϊκό κάλιο-ουρανίλιο εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία που μοιάζει με τις ακτίνες Χ και προσβάλλει τη φωτογραφική πλάκα. Τις ίδιες ακτίνες, που αρχικά ονομάσθηκαν "ακτίνες Μπεκερέλ" ή "ακτίνες ουρανίου", εκπέμπουν και άλλες ενώσεις του ουρανίου. Π.Σ.
  • Aνακάλυψη Ασπιρίνης

    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΤο 1897 χημικοί της γερμανικής εταιρείας Μπάγιερ άρχισαν την έρευνα πάνω στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ και, το 1899, η εταιρεία είχε δημιουργήσει νέο φάρμακο με βάση αυτή την ουσία και το κυκλοφόρησε στο εμπόριο με την επωνυμία "Ασπιρίνη Α3 Ε.Π.
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΟ

    ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΡΜΟΝΙΟΗ ιστορία των πληκτροφόρων ηλεκτρικών οργάνων (και αργότερα ηλεκτρονικών οργάνων) είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αρχίζει από την κατασκευή και κατοχύρωση σαν εφεύρεση του Telharmonium το 1897.Φυσικά από τότε μέχρι σήμερα έγιναν τεράστιες αλλαγές. Α΄3 Β.Τ.
  • Η ασπιρίνη

    Η ασπιρίνη
    (Βιβλιο τίτλος:Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Η απιρίνη παρασκευάστηκε απο τον Γερμανό χημικό Φέλιξ Χόφμαν για ανακούφηση των ρευματισμών του πατέρα του(Σ.Λ α3)
  • Μαρία Κιουρί επιστημονικό έργο

    Μαρία Κιουρί επιστημονικό έργο
    Στις 25 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους αναγγέλλεται από το ζεύγος Κιουρί η ανακάλυψη του ραδίου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ανιχνευθεί με τη βοήθεια της ραδιενέργειας.Τον διαχωρισμό του ραδίου τον πέτυχαν με κλασματική κρυστάλλωση, εκμεταλλευόμενοι τη μικρότερη διαλυτότητα του χλωριούχου ραδίου σε σχέση με το χλωριούχο βάριο.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Στανόγιεβιτς Πέτρος)
  • το πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό όχημα

    το πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό όχημα
    Πίσω στα 1899, ο Φέρντιναντ Πόρσε ανέπτυξε και άνοιξε το δρόμο προς το πολύ πρώτο υβριδικό-ηλεκτρικό όχημα (A3 E.M)
    σχετικό link
  • Fiat

    Fiat
    H Fiat, είναι ένας ιταλικός βιομηχανικός όμιλος, με έδρα το Τορίνο της Ιταλίας.Iδρύθηκε από μία ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο Τζιοβάννι Ανιέλι, το 1899. (M-A. Z)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Fiat
  • ηλεκτρική σκούπα

    βικιπαιδεια1899- O Τζον Θέρμαν πατεντάρει την εφεύρεση της ηλεκτρικής σκούπας.α'3 ε.π.
  • Renault

    Renault
    H Renault S.A. είναι μία γαλλική αυτοκινητοβομηχανία, που παράγει επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα, λεωφορεία και φορτηγά και είναι παρούσα σε 118 χώρες. Iδρύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1899.
    (Μ-Α. Ζ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Renault
  • Πιάνο

    Είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους. Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης. Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα. Αν και πολλοί πιστεύουν πως χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσι
  • FIAT

    FIAT
    Fiat SpA ( Fabbrica Italiana Automobili Torino , Ιταλικά Εργοστάσιο Αυτοκινήτου του Τορίνο ) είναι ένας Ιταλός κατασκευαστής αυτοκινήτων με έδρα το Τορίνο . Fiat ιδρύθηκε το 1899 από μια ομάδα επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της Giovanni Agnelli(Δ.Γ)http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat
  • Το πρώτο αεροπλάνο

    Το πρώτο αεροπλάνο
    Τον 19ο αιώνα κατασκευάστηκε το πρώτο αεροπλάνο από το Ρώσο εφευρέτη Α.Φ. Μοζάισκη. Η συσκευή έκανε μικρή πτήση. Αργότερα. ο Χ. Μάξιμ, στην Αγγλία, έκανε δοκιμή αεροπλάνου με ατμομηχανή, αλλά στην πρώτη απόπειρα πτήσης, η μηχανή έπαθε βλάβη.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%BF (α'3 Α.Β.)
  • Dodge

    Dodge
    Η dodge είναι αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Michigan, Η.Π.Α . Ιδρύθηκε το 1900 από τον John Francis Dodgε και Horace Elgin Dodge και αρχησε να κατασκευαζει αυτοκίνητα το 1915.
    (Μ-Α. Ζ)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dodge
  • Ηχοληψία

    Ηχοληψία
    Η ηχοληψία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη και η τέχνη που ασχολείται με την καταγραφή, τη μίξη και την αναπαραγωγή των ήχων. Οι πρώτες διατάξεις εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου ήταν μηχανικές και δεν μπορούσαν να καταγράψουν την ανθρώπινη φωνή. Η αυτόματη αναπαραγωγή μουσικής συναντάται από τον 9ο αιώνα, όταν οι αδερφοί Banū Mūsā κατασκεύασαν το πρώτο "μουσικό κουτί".
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%AF%CE%B1
  • Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

    Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
    Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝΑνακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανἀμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ..(φ.π)
  • φορητή φωτογραφική μηχανή

    το 1900 δημιοθργήθηκε η φορητή φωτογραφική μηχανή. Δ.Κ.
  • ΚΑΡΔΙΑ

    ΚΑΡΔΙΑ
    Η καρδιά είναι το όργανο του ανθρώπινου σώματος που δίνοντας στο αίμα πίεση, το κάνει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτηριών, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα(Δ.Γ)http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%AC
  • Ζέπελιν

    Ζέπελιν
    Το Ζέπελιν είναι ένα είδος αερόπλοιου που σχεδίασε και κατασκεύασε ο Φέρντιναντ Φον Ζεππελιν. Η πρώτη πτήση του έγινε στις 20 Ιουλίου του 1900.(A.Λ)
  • Η πρώτη πτήση του αερόπλοιου Ζέπελιν

    el.wikipedia.com ΝΚ
    Το Ζέπελιν είναι ένα είδος αερόπλοιου,κατασκευάστηκε από τον Φέρντινανντ Φον Ζέπελιν και η πρώτη πτήση πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1900
  • Εισαγωγή της Κβαντικής Μηχανικής

    Ο Γερμανός Max Planck περιγράφει για πρώτη φορά τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό ατομικό και υποατομικό επίπεδο. Η Κβαντική Μηχανική είναι η θμελιωμένη θεωρία της φυσικής που αναπτύχθηκε με σκοπό να ερμηνεύσει φαινόμενα που δεν μπορούσε να περιγράψει η φυσική του Νεύτωνα.
    www.wikipedia.org NK
  • Κβαντική μηχανή

    Κβαντική μηχανή
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AEO Μαξ Πλανκ παρουσιάζει τη θεωρητική θεμελίωση του Νόμου περί της ακτινοβολίας μέλανος σώματος.
    α'3 ΑΑ
  • ηλεκτρική σκούπα

    ηλεκτρική σκούπα
    O Χούμπερτ Σέσιλ Μπουθ κατασκε'υασε την πρώτη ηλεκτρική σκούπα. Πλεον όλα τα σπίτια έχουν μια γιατί χωρις αυτες ο καθαρισμός του σπιτιού θα ήταν πιο δύσκολος και χρονοβόρος (Ι.Π.) (ΜΕΛΛΟΝ εκδ.ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ)
  • Το αεροπλάνο

    Το αεροπλάνο είναι αεροσκάφος βαρύτερη από τον αέρα, με ακίνητες πτέρυγες, υπό τις οποίες εκ της ταχύτητας που αναπτύσσει δημιουργείται δύναμη άνωσης, που κρατά αυτή στον αέρα. (φ.π)
  • δημιουργία πρώτου συστήματος κλιματισμού

    ο Willis Carrier σχεδίασε το πρώτο σύστημα κλιματισμού το 1902, ώστε να βοηθήσει έναν πελάτη του με την υγρασία του χώρου
    (www.carrier.gr/carriergreek/company/history.htm)
    ΚΧ
  • εφεύρεση ηλεκτροκαρδιογράφου

    εφεύρεση ηλεκτροκαρδιογράφου
    Ο ηλεεκτροκαρδιογράφος εφευρεέθηκε από τον Β.Αϊντχόβεν στην Ολλανδία
    (lykeio5ioanninon.tripod.com/tmimab1/efefefef/efefefef.htm)
    ΚΧ
  • ξυραφάκι Gillete

    το 1903 δημιουργήθηκε το ξυραφάκι Gillete.Δ.Κ
  • Ford

    Ford
    Η Ford είναι μία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Επίσημα ονομάζεται Ford Motor Company και ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 1903 από τον Χένρυ Φορντ στο Ντιτρόιτ. Η εταιρεία έφερε την επαναστατική καινοτομία στον τρόπο παραγωγής με το μοντέλο Ford Model T, το οποίο καθιέρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκίνησης την μαζική παραγωγή. Π.Σ.
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
    Το πρώτο αεροπλάνο κατασκευάστηκε από τους αδελφούς Ράιτ
  • Το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο από τον Einstein

    Το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο από τον Einstein
    http://bit.ly/Ri2fKhΟ Albert Einstein δημοσίευσε την εργασία με την οποία έδωσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Γι’ αυτήν του την προσπάθεια, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1921. α'3 AA
  • Period: to

    Ο πατέρας της ατομικής βόμβας

    σχετικό link wikipedia
    Ο Julius Robert Oppenheimer ήταν ένας Αμερικανός θεωρητικός φυσικός και καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley . Μαζί με τον Enrico Fermi αυτός συχνά αποκαλείται ο πατέρας της ατομικής βόμβας (Α'3 Ε.Μ.)
  • θεωρία της σχετικότητας

    Ο χρόνος περνά διαφορετικά σε χαμηλότερα βαρυτικά δυναμικά. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βαρυτική διαστολή του χρόνου.(Α.Λ)
  • Η θεωρία της σχετικότητας

    Η ειδική σχετικότητα είναι μια θεωρία της δομής του χωροχρόνου, την οποία εισήγαγε ο Άλμπερτ Άινσταϊν το 1905. Βασίζεται σε δύο αξιώματα τα οποία είναι αντίθετα με την κλασική μηχανική:1)Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που βρίσκονται σε αδρανειακό σύστημα αναφοράς (αρχή σχετικότητας του Γαλιλαίου).
    2)Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός.(Δ.Λ.)
    http://el.wiki
  • Περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα

    Περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα
    Περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα ονομάζονται τύποι βοηθητικών οχημάτων, σχετικά βραδυκίνητων που χρησιμοποιούνται στη φορτο-εκφόρτωση και μεταφορά βαρέων φορτίων που είναι συσκευασμένα σε παλέτες ή κιβώτια.(ΜΖ)ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Το πρώτο πλυντήριο ρούχων

    Το πρώτο πλυντήριο ρούχων
    πλυντήριο ρούχων Το ηλεκτρικό πλυντήριο ρούχων παρήχθη πρώτη φορά μαζικά το 1906. Δεν είναι γνωστό ποιος εφηύρε αρχικά το ηλεκτρικό πλυντήριο.Το πλυντήριο ρούχων είναι μία ηλεκτρική (επαγγελματική ή οικιακή) συσκευή, που σκοπό έχει το πλύσιμο των ειδών ρουχισμού και λοιπών υφασμάτων. (Ν.Κ)
  • Φάσεντεν

    Το 1906 στην Νεα Υόρκη ο Φάσεντενμετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουδική μέσω παδιοκυμάτων (ΜΖ)ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Το ραδιόφωνο αναπτύσσεται

    Το ραδιόφωνο αναπτύσσεται
    http://bit.ly/xRlV28Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Φάσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Αργότερα ήρθε ο ντε Φορέ για να εφεύρει την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία ήταν η μόνη "μορφή" ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ούτε διαδεδομένο.
    (α3 Σ.Λ)
  • πως ανακαλύφθηκε η φωτιά

    Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Μάικλ Τζέιζαν του καναδικού πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψε μικροσκοπικά καλοδιατηρημένα ίχνη στάχτης μήκους λίγων χιλιοστών έως λίγων εκατοστών, από κλαδιά, φύλλα και χόρτα, μαζί με οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, στο μεγάλο σπήλαιο Γουόντεργουερκ, στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι, σε ένα γεωλογικό στρώμα ηλικίας περίπου ενός εκατ. ετών και σε βάθος 30 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου (ΦΚ)
  • έγχρωμο φωτογραφικό φιλμ

    έγχρωμο φωτογραφικό φιλμ
    έγχρωμο φιλμ Το πρώτο έγχρωμο φιλμ (Autochrome) κυκλοφόρησε ως εμπορικό προϊόν το 1907 αλλά η σύσταση του ήταν διαφορετική από του μεταγενέστερου φιλμ Kodachrome, που κυκλοφόρησε το 1935 βασισμένο σε τρία επιχρωματισμένα στρώματα, το κάθε ένα ευαίσθητο σε ένα από τα τρία πρωτεύοντα χρώματα (μπλε, πράσινο και κόκκινο). (Ι.Π.)
  • αρχή της ισοδυναμίας

    Η αρχή της ισοδυναμίας (ΑΙ) πρεσβεύει ότι η κίνηση ενός σώματος, όπως παρατηρείται από ένα μη αδρανειακό (επιταχυνόμενο) σύστημα αναφοράς, είναι η ίδια όπως και η κίνησή του σε ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς, παρουσία όμως ενός (κατάλληλου) βαρυτικού πεδίου.(Α.Λ)
  • Alfa Romeo

    Alfa Romeo
    H Άλφα Ρομέο είναι ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρεία που έγινε η Alfa Romeo ιδρύθηκε το 1907 ως “Darracq Italiana” από έναν αριστοκράτη του Μιλάνο, τον Cavaliere Ούγκο Στέλλα, σε συνεργασία με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία του Αλεξάντρ Νταράκ. Όταν όμως η συνεργασία ναυάγησε ο Στέλλα και άλλοι Ιταλοί επενδυτές μετέφεραν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Μιλάνο και η εταιρεία μετονομάστηκε σε ALFA. (M-A. Z)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CF%86%CE%B1_%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CE%AD
  • ανακάλυψη ελικοπτέρου

    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΜε την έναρξη του 20ου αιώνα ο Πωλ Κορνύ πραγματοποίησε την πρώτη ανύψωση ελικοπτέρου (1900) και το 1907 ο καθηγητής Ρισέ και ο Λουδοβίκος Μπρεγκέ κατασκεύασαν το πρώτο ελικόπτερο. α΄3 ε.π.
  • Η ηλεκτρική σκούπα

    Η ηλεκτρική σκούπα
    Από την αρχή της εξέλιξής του ο άνθρωπος άρχισε να προσπαθεί και να κατασκευάζει εργαλεία και μηχανές για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές ανάγκες του. (πχ η βελόνα για τη ραφή ενδυμάτων, το τσεκούρι, η αξίνα, ο τροχός, το φτυάρι, ο ανεμόμυλος, ο υδρόμυλος) (ΦΚ)
  • Audi

    Audi
    H Audi είναι γερμανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων πολυτελείας με έδρα Ίνγκολσταντ, Βαυαρία. Ιδρύθηκε το 1909.
    (Μ-Α. Ζ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Audi
  • Ηλεκτρική σόμπα

    το 1910 η Ηλεκτρική σόμπα Δ.Κ
  • Chevrolet

    Chevrolet
    Η Chevrolet είναι αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Detroit, Michigan, Η.Π.Α. Ιδρύθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1911 από τον Louis Chevrolet και τον William C. Durant.
    (Μ-Α. Ζ)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet
  • Το πρώτο τρενάκι του λούνα-παρκ

    Το πρώτο τρενάκι του λούνα-παρκ
    Το 1912 ο Τζον Μίλερ κατασκεύασε το πρώτο τρενάκι μειωμένης τριβής.
    ( Εγχειρίδιο τεχνολογίας 2)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Το μάγνητρο

    Το μάγνητρο
    Το μάγνητρο κατασκευάστηκε το 1912 από τον Αμερικανό φυσικό και μηχανικό Άλμπερ Γουόλας Χαλ και από τότε υπέστη διάφορες αλλαγές ώσπου τελειοποιήθηκε.
    (http://bit.ly/UCRofv)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Ίδρυση ψυγείου

    Ίδρυση ψυγείου
    Πρώτες προσπάθειες για την κατασκευή ενός ψυγείου έγιναν στα τελη του 19 ου αιώνα. Το ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel B. Wales στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν . (ΛΚ)
  • Το πρώτο ψυγείο

    Το πρώτο ψυγείο
    Το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel Wales στο Ντιντρόιντ του Μίτσιγκαν. Το ψυγείο είναι η συσκευή που λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης μμε αντλία θερμότητας.Μ.Κ
    http/el.wikipedia.org/wiki/%CE%BD
  • Φερμουάρ

    Φερμουάρ
    Ο Όττο Φρέντρικ Γκίντεον Σάντμπακ (σουηδ.: Gideon Sundbäck 24 Απριλίου 1880 - 21 Ιουνίου 1954) ήταν Σουηδός μηχανικός και είναι γνωστός για την εφεύρεση του φερμουάρ (Φ . Π)
  • Ψυγείο

    Ψυγείο
    ΨυγειοΤο ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε από τον Nathaniel B. Wales προσπαθώντας να φτιάξει ένα απλό ηλεκτρικό ψυγείο για οικιακή χρήση.Τα πρώτα ψυγεία λειτουργούσαν με πάγο, ενώ η ψυκτική τους ικανότητα διαρκούσε μέχρι να λιώσει ο πάγος, συνήθως μία μέρα. (Φ.Π)
  • ηλεκτρικό ψυγείο

    ηλεκτρικό ψυγείο
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΤο ηλεκτρικό ψυγείο εφευρέθηκε το 1914 από τον Nathaniel B. Wales .α3 ε.π.
  • άρματα μάχης

    άρματα μάχης
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΤα πρώτα άρματα μάχης εφευρέθηκαν το 1914, στις αρχές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για τις ανάγκες του. α΄3 ε.π.
  • ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΥΤΟΝΙΑΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

    Η βάση της κλασσικής μηχανικής αποτελείται από τη θεωρία ότι η κίνηση ενός σώματος μπορεί να περιγραφεί από τον συνδιασμό των ελεύθερων (αδρανειακών) κίνησεών του και των αποκλίσεών του από τις ελεύθερες αυτές κινήσεις.(Α.Λ)
  • ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ

    ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ
    Η πρώτη κατασκευή άρματος μάχηςΟ Ανθυπολοχαγός Walter Gordon Wilson άρχισε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1915 την κατασκευή του πρώτου δοκιμαστικού τύπου που έφερε το όνομα Mother. Η επιτροπή μετονομάστηκε στο συνθηματικό της όνομα «επιτροπή κατασκευής δεξαμενών» (αγγλ. tank, δεξαμενή, tanks, δεξαμενές), από όπου και προέρχεται ο μέχρι σήμερα διεθνώς γνωστός όρος. Α'3 Β.Τ.
  • Διαμόρφωση SSB

    Διαμόρφωση SSB
    Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση SSB εφαρμόστηκε 1η Δεκεμβρίου 1915 από τον John Renshaw Κάρσον(α'3 Α,Κ.)
  • Λέιζερ

    Λέιζερ
    Ο όρος λέιζερ προέρχεται από το αγγλικό ακρωνύμιο Laser: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που αποδίδεται στα ελληνικά ως ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας και καλύπτει τόσο τις συσκευές που την παράγουν όσο και την αντίστοιχη ακτινοβολία.(Α.Λ)
  • BMW

    BMW
    Η BMW είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εταιρία πολυτελών οχημάτων στον κόσμο και ιδρύθηκε το 1916 από τον Καρλ Ραππ με ονομα Rapp-Motorenwerke. To 1917 μετονομάστηκε σε Bayerische MotorenWerke. (Μ-Α Ζ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/BMW
  • Bentley

    Bentley
    Bentley Motors Limited μία βρετανική εταιρεία αυτοκινήτων πολυτελείας ιδρύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1919 από τον WO Bentley. Η Bentley ήταν προηγουμένως γνωστή για τη σειρά του περιστροφικού αεροκινητήρα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.Μετά τον πόλεμο, WO Bentley σχεδιασμένα και κατασκευασμένα τα αυτοκίνητα παραγωγής που κέρδισε τις 24 ώρες του Le Mans το 1924 (α΄3 Α.Α.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bentley
  • Citroën

    Citroën
    Η Citroën είναι γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1919 από τον André Citroën. Mε κεντρικά της γραφεία στο Παρίσι.
    (Μ-Α. Ζ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn
  • Mazda

    Mazda
    Η Mazda ειναι ιαπωνική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων. Ιδρύθηκε το 1920 από τον Jujiro Matsuda και Kazuhide Watanabe. Η έδρα της εταιριας ειναι Fuchū, Χιροσίμα, Ιαπωνία
    (Μ-Α. Ζ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Mazda
  • Το μπλέντερ

    Το μπλέντερ
    Το μπλέντερ ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Stephen Poplawski με στόχο την παρασκευή ποτών.Ο Fred Osius βελτίωσε την αρχική κατασκευή το 1935, δημιουργώντας το μίξερ ζαχαροπλαστικής.
    α'3 ΑΑ https://sites.google.com/site/raptomechaneselektrikesyskeues/singer-xalandriou/princess-oikiakes-syskeues---syskeues-prosopikes-phrontidas
  • Συγχρονος Εκτυπωτής

    Ο εκτυπωτής (αγγλ. printer) είναι συσκευή εξόδου ενός υπολογιστικού συστήματος, η οποία εχει ως σκοπό την μόνιμη αποτύπωση (εκτύπωση) των πληροφοριών που έχουν δημιουργηθεί από τη χρήση λογισμικού, σε ένα φυσικό μέσο (συνήθως, αλλά όχι μόνο, χαρτί).(Φ.Π)
  • ηλεκτρικό χειροπρίονο

    ηλεκτρικό χειροπρίονο
    Ηλεκτρικά εργαλεία SKIL Ο Αμερικανός εφευρέτης, Edmond Michel το 1923, εφηύρε το πρώτο στον κόσμο ηλεκτρικό χειροπρίονο. α'3 ε.π.
  • Τρακτέρ

    Τρακτέρ
    Σχετικές πληροφορίεςΤρακτέρ ονομάζεται ο γεωργικός ελκυστήρας. Έχει όμως επικρατήσει σε διεθνή κλίμακα, να λέγονται τρακτέρ τα γεωργικά μηχανήματα, που προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στην καλλιέργεια της γης.Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν τρακτέρ το 1924.(Α'3 ΛΚ)
  • Το τρακτέρ στην Ελλάδα

    Το τρακτέρ στην Ελλάδα
    Το τρακτέρ ήταν πραγματική επανάσταση στη μηχανική καλλιέργεια, της οποίας εξάλλου αποτελεί και βάση. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν τρακτέρ το 1924.
    (α3 Σ.Λ)
  • Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα

    Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα
    Στην Ελλάδα η ιδέα του ραδιοφώνου ξεκινά το 1925 στην Θεσσαλονίκη με υποκινητή τον Χρήστο Τσιγκιρίδη.(α'3 Α.Κ.)
  • Η πρώτη τηλεόραση

    Η πρώτη τηλεόραση
    Οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία τηλεόρασης έγιναν την δεκαετία του 1880. Η πρώτη τηλεόραση ήταν του Σκότου Τζον Λότζι Μπερντ, ο οποίος παρουσίασε την συσκευή του το 1926. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
  • Volvo

    Volvo
    Η AB Volvo είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής φορτηγών, λεωφορείων, βαρέων οχημάτων και βιομηχανικών μηχανημάτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 10 Αυγούστου 1926 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, (M-A. Z)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Volvo
  • Πενικιλίνη

    Πενικιλίνη
    (Βιβλιο τίτλος:Εφευρλέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ,ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο Σέντ Μαίρη του Λονδίνου,ανακάλυψε την πενικιλίνη,τον πρώτο αντιβιοτικό.(Σ.Λ α3
  • η πρώτη γεννήτρια

    η πρώτη γεννήτρια
    σχετικό link στη wikipedia
    Το 1929 ο Βαν ντε Γκράαφ σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη του γεννήτρια τάσεων με τη βοήθεια του Νίκολας Μπερκ στο Πρίνστον. Αυτή η γεννήτρια μπορούσε να παράγει τάση 80 χιλιάδες βολτ. (Α3 Ε.Μ)
  • Υπερηχητικός έλεγχος

    Υπερηχητικός έλεγχος
    Η ιστορία του υπερηχητικού ελέγχου ξεκινάει στο έτος 1929, όταν o Solokov τον χρησιμοποίησε για τον εντοπισμό ατελειών και ελαττωμάτων α'3 ΑΑ http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/6835/1/kotsanakisp_ultrasonic.PDF
  • Ferrari

    Ferrari
    Η Φερράρι είναι ιταλική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων. Ιδρύθηκε από τον Έντσο Φερράρι το 1929 ως Scuderia Ferrari (Μ-Α. Ζ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Ferrari
  • Τεφλόν

    Τεφλόν
    ΤεφλόνΤεφλόνΤο τεφλόν είναι χημικά αδρανές, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ολισθηρό και άκαυστο. Εκλύει τοξικές ουσίες κυρίως όταν θερμαίνεται, ενώ το ίδιο το υλικό δεν είναι τοξικό. (Φ.Π)
  • ΚΡΑΓΙΟΝ

    ΚραυιονΤο κραγιόν εφευρέθηκε από την Max Factor το 1930. Ήθελε να δημιουργήσει ένα προϊόν για τα χείλη που θα τα κάνουν λαμπερά και στιλπνά για τις ταινίες.(Φ.Π)
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ

    ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1' >ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΩΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ</a>Η εταιρία Rickenbacher, ανέπτυξε το 1931 και κυκλοφόρησε μαζικά μια κιθάρα από σώμα χυτού αλουμινίου και ηλεκτρικό σύστημα ατσάλινης περιελίξεως με το όνομα The Frying Pan ή The Pancake Guitar. Ένα όργανο με ήχο αρκετά επιθετικό και μοντέρνο όπως απεφάνθη ο ερευνητής και συλλέκτης John Teagle. Η εταιρία Audiovox επίσης κατασκεύασε μοντέλο ηλεκτρικής κιθάρας συμπαγούς σώματος στα μέσα του 1930.Α΄3 Β.Τ.
  • Ηλεκτρική κιθάρα

    Ηλεκτρική κιθάρα
    Η ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από big band μουσικούς της τζαζ ως ένα κούφιο όργανο, ηλεκτρικώς ενισχυμένο για μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της άνθησης του σουίνγκ. Οι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες διέθεταν κούφιο σώμα, ατσάλινες χορδές και ηλεκτρομαγνήτες με σπείρες από βολφράμιο.(Α.Λ)
  • Αμερικανός χημικός Τόμας Μίτζλι

    Το 1931 ο Αμερικανός Τόμας Μίτζλι αανακάλυψε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο (ΦΚ)
  • Porsche

    Porsche
    Η Porsche είναι αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών οχημάτων. Ιδρύθηκε από τον Ferdinant Porsche το 1931 με έδρα το Stuttgart, Γερμανία. (Μ-Α. Ζ.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Porsche
  • Ραδιοτηλεσκόπιο

    Το ραδιοτηλεσκόπιο είναι ειδικό όργανο δέκτης ραδιοκυμάτων σε μορφή κατευθυντικής ραδιοφωνικής κεραίας που χρησιμοποιείται στη Ραδιοαστρονομία, αλλά και στην παρακολούθηση τεχνητών δορυφόρων ή διαστημικών σκαφών και στη συλλογή των δεδομένων που μεταδίδουν στη Γη.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

    Η πρώτη ραδιοφωνική κεραία που χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση μιας αστρονομικής πηγής ραδιοκυμάτων ήταν αυτή που κατασκεύασε ο Καρλ Γκαθ Τζάνσκι, ένας φυσικός - ηλεκτρολόγος μηχανικός το 1931. Ο Τζάνσκι ανέλαβε το καθήκον να βρει πηγές ραδιοθορύβου που θα ήταν δυνατό να επηρεάζουν την ασύρματη επικοινωνία.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ

    ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΟι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες διέθεταν κούφιο σώμα, ατσάλινες χορδές και ηλεκτρομαγνήτες με σπείρες από βολφράμιο που κατασκεύαζε η εταιρία Rickenbacker το 1931.α΄3 ε.π.
  • Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

    Μετά από μήνες καταγραφών, ο Τζάνσκι κατάφερε να προσδιορίσει τρεις διαφορετικές κατηγορίες πηγών ραδιοθορύβου: τη μία αποτελούσαν οι τοπικές καταιγίδες, την άλλη οι μακρινές καταιγίδες, ενώ η τελευταία, της οποίας το παράσιτο ήταν ένας ασθενής συνεχής συριγμός, του ήταν άγνωστη. Αρχικά νόμισε πως ήταν ανθρωπογενής, συγκεκριμένα ότι ο ραδιοθόρυβος προερχόταν από βιομηχανικές δραστηριότητες.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

    Μη έχοντας αστρονομικές γνώσεις, ο Τζάνσκι χρειάσθηκε ένα χρονικό διάστημα ώσπου να συλλάβει τη σημασία αυτού του γεγονότος: η πηγή ήταν κάτι πολύ πιο μακρινό, κάτι πέρα από το Ηλιακό Σύστημα.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Nissan

    Nissan
    Η Νissan Motors είναι μία Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που παλαιότερα παρήγαγε αυτοκίνητα με την επωνυμία Datsun και είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως. Η εταιρία ιδρύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1933 από τον Yoshisuke Aikawa
    (Μ-Α. Ζ)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Nissan
  • LEGO :Η ιστορία

    Ενα βίντεο για την ιστορία των LEGOΗ εταιρία LEGO ιδρύθηκε απο έναν Δανό στο Billund και είναι εκει από το 1934.(Δ.Λ.)
    Δικές μου πληροφορίες
  • Μαρία Κιουρί τελευταία χρόνια

    Το 1912 η Μαρία Κιουρί χειρουργήθηκε στα νεφρά. Από το 1933 η υγεία της είχε κλονιστεί σημαντικά λόγω της έκθεσής της στην ραδιενέργεια. Έτσι, στις 4 Ιουλίου του 1934 η Μαρία Κιουρί απεβίωσε (έπασχε από λευχαιμία), αφήνοντας πίσω της πραγματικά μεγάλο έργο.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Στανόγιεβιτς Πέτρος)
  • Ραντάρ

    Ραντάρ
    Το ραντάρ είναι ένα σύστημα ανίχνευσης και εντοπισμού κινούμενων ή ακινήτων αντικειμένων στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα. Το πρώτο σύστημα ραντάρ εφευρέθηκε το 1935 από τον Σκοτσέζο φυσικό σερ Ρόμπερτ Αλεξάντερ Γουάτ. Π.Σ.
  • Η εφεύρεση του ναυλον

    en-grΤο 1935 η Dupont κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη νέα ίνα, γνωστή ως Nylon. O Wallace Carothers, ο πατέρας της επιστήμης των τεχνητών πολυμερών ευθύνεται για την εφεύρεση του νάυλον και του νεοπρενίου. α'3 ε.π.
  • Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

    Ο Γκρότε Ρέμπερ έγινε ο άλλος πρωτοπόρος της Ραδιοαστρονομίας όταν κατασκεύασε το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο σε μορφή «πιάτου» (διαμέτρου 9 m) το 1937. Ο Ρέμπερ επανέλαβε την πρωτοπόρο αλλά απλή εργασία του Τζάνσκι, και συνέχισε με την πρώτη επισκόπηση του ουρανού στα ραδιοκύματα.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

    Το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο
    Το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ford στις εγκαταστάσεις του Saint Paul στη Μιννεσότα.
    (http://bit.ly/12cYk4n)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Toyota

    Toyota
    Η Toyota είναι αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα Toyota, Aichi, Ιαπωνία. Ιδρυθηκε στις 28 Αυγούστου 1937 από τον Kiichiro Toyoda. (M-A. Z)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota
  • Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση(ΕΡΤ)

    Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση(ΕΡΤ)
    Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) είναι ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της είναι «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.» (ανώνυμη εταιρεία) και ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ είναι η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών(ΕΤ1,ΕΤ2(ΝΕΤ),ΕΤ3) και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια.Η ΕΡΤ είναι διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα ΕΙΡΤ.(α'3 Α.Κ.)
  • το πρώτο φωτοτυπικό

    το πρώτο φωτοτυπικό
    σχετικό link
    Στα 1938 ο Chester Carlson κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για το πρώτο φωτοτυπικό μηχάνημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι λέξεις «10-22-38 Astoria» τυπώθηκαν στην πρώτη φωτοτυπία της ιστορίας. (Α3 Ε.Μ.)
  • Πυρηνική ενέργεια

    Πυρηνική ενέργεια
    Η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση επιτεύχθηκε από τους φυσικούς Όττο Χα και Λίζε Μάιτνερ, το 1938 στο Βερολίνο. Οι δυο τους «βομβάρδισαν» ουράνιο με νετρόνια σε μια προσπάθεια να το μετατρέψουν στο άγνωστο τότε στοιχείο με ατομικό αριθμό 93.(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1
  • Φωτοτυπικό μηχάνημα

    Στα 1938 ο Τσέστερ κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για το πρώτο φωτοτυπικό μηχάνημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι λέξεις «10-22-38 Astoria»τυπώθηκαν στην πρώτη φωτοτυπία της ιστορίας.
    α'3 ΑΑ http://boraeinai.blogspot.gr/2012/07/blog-post_01.html
  • στεγνωτήριο ρούχων

    στεγνωτήριο ρούχων
    Ένα στεγνωτήριο ρούχων είναι μια οικιακή συσκευή που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της υγρασίας από υφάσματα .Ο Ross Moore, ένας εφευρέτης από Βόρεια Ντακότα , ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία τα σχέδια του για το στεγνωτήρα ρούχων το 1938.(ΜΖ) ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
  • Πυρηνικη Ενέργεια

    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΠυρηνική ενέργεια ή ατομική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες.Η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση επιτεύχθηκε από τους φυσικούς Όττο Χα και Λίζε Μάιτνερ, το 1938 στο Βερολίνο.α'3 ε.π.
  • SAMSUNG

    SAMSUNG
    Η Samsung Group είναι ο μεγαλύτερος Τσαιμπόλ όμιλος επιχειρήσεων στη Νότια Κορέα. Απασχολεί 250.000 άτομα και πληρώνει φόρους ύψους περίπου 8% των εισοδημάτων της χώρας(Δ.Γ)http://bit.ly/pWLM9Z
  • Το εντομοκτόνο

    Το εντομοκτόνο
    (Βιβλίο τίτλος :Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Εκδόσεις μοντέρνοι καιροί)
    Ο Γερμανός χημικός Πολ Μίλερ,ο οποίος εργαζόταν στην Ελβετία,ανακάλυψε το εντομοκτόνο DDT,το οποίο αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό απο όλα τα προηγόμενα.(Σ.Λ α3)
  • MP40(Maschinenpistole)

    το MP 40 (το "MP" σημαίνει Maschinenpistole, "πολυβόλο πιστόλι") είναι ένα υποπολυβόλο που παρήχθη στη Ναζιστική Γερμανία. Ήταν το πιο διαδεδομένο γερμανικό υποπολυβόλο των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε από αλεξιπτωτιστές, (α'3 Α.Κ)
  • Η χρήση της Σελήνης ως παθητικό δορυφορικές επικοινωνίες

    Η χρήση της Σελήνης ως παθητικό δορυφορικές επικοινωνίες
    Η χρήση της Σελήνης ως παθητικό δορυφορικές επικοινωνίες προτάθηκε από WJ Bray του Βρετανικού Γενικού Ταχυδρομείου το 1940.(α'3 Α.Κ.)
  • Το Douglas C-47 Skytrain ή Dakota

    είναι Αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που προέρχεται από το πολιτικό Douglas DC-3.(α'3 Α.Κ.)
  • Ο Θερμοστάτης

    Ο θερμοστάτης είναι μια συσκευή ελέγχου η οποία χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας είτε σε κάποια συσκευή είτε σε κάποιο χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο θερμοστάτης είναι συνδεδεμένος και ελέγχει ένα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης.(α'3 Α.Κ.)
  • εκτοξευση πυραυλου V-2

    Το 1942 εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο πρώτος πύραυλος V – 2, που έφτασε σε ύψος 95 χλμ. Ακολούθησε μια σειρά πυραύλων του ίδιου τύπου, που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Μεγάλης Βρετανίας
    KX
  • ΚΟΛΛΑ ΣΤΙΓΜΗΣ

    ΚΟΛΛΑ ΣΤΙΓΜΗΣ
    ΚΟΛΛΑ ΣΤΙΓΜΗΣΤυχαία ανακαλύφθηκε το 1942. Προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα όπλο μεγάλης ακριβείας ο Δρ Harry Coover δημιούργησε την cyanoacrylate. Αγνόησε τη σημασία της συγκολλητικής ουσίας για 6 χρόνια πριν συνειδητοποιήσει την δυνατότητά της. Α΄3 Β.Τ.
  • τεχνητό νεφρό

    αιμικάθαρσηΗ πρώτη επιτυχής αιμοκάθαρση σε άνθρωπο, ανήκει σε έναν εξαιρετικά εφευρετικό Ολλανδό γιατρό, τον Willem Kolff, ο οποίος ξεκίνησε από το 1943 στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ολλανδία, τις προσπάθειες να δώσει σε ασθενείς με οξεία νεφρική ανεπάρκεια τον χρόνο να επανακτήσουν τη νεφρική τους λειτουργία.Δημιούργησε έναν πρωτόγονο τεχνητό νεφρό.α'3 ε.π.
  • AK-47[Καλάσνικοφ(Avtomat Kalashnikov)]

    AK-47[Καλάσνικοφ(Avtomat Kalashnikov)]
    Το AK-47 ή Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που δέχεται φυσίγγια 7.62x39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Η ονομασία ΑΚ-47 Καλάσνικοφ σημαίνει αυτόματο τουφέκι, μοντέλο του 1947 (Α'3 Α.Κ.)
  • Κύβος του ρούμπρικ

    Κύβος του ρούμπρικ
    Ο Κύβος του Ρούμπικ είναι τρισδιάστατο μηχανικό παζλ. Επινοήθηκε από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι έχουν πουληθεί παγκοσμίωςκάνοντας τον το καλύτερο παιχνίδι παζλ σε πωλήσεις παγκοσμίως. Ευρέως θεωρείται το καλύτερο σε πωλήσεις παιχνίδι στον κόσμο.(Α.Λ)
  • ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

    ΡΙΨΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ
    http://bit.ly/pt8ea0 Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας. Α΄3 Β.Τ.
  • Ραδιοσυμβολομετρία

    Το 1946 έγινε μια σημαντική πρόοδος με την εισαγωγή μιας τεχνικής που ονομάζεται αστρονομική συμβολομετρία. Τα αστρονομικά ραδιο-συμβολόμετρα αποτελούνται από διατάξεις μεμονωμένων ραδιοτηλεσκοπίων, που απέχουν το ένα από το άλλο από πολλές δεκάδες μέτρα έως χιλιόμετρα και συνδέονται μεταξύ τους με ομοαξονικό καλώδιο, κυματοδηγό, οπτική ίνα, ή άλλο τύπο υψηλής πιστότητας μεταφοράς ηλεκτρικού σήματος
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • τάπερ

    το 1946 δημιουργήθηκε το τάπερ
  • Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

    Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ
    Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑΤην πρώτη πιστωτική κάρτα που προσέφερε τράπεζα με τη σημερινή μορφή, την εξέδωσε η Flatbush National Bank of Brooklyn το 1946, που με το πρόγραμμα "Charge-It" προώθησε την ιδέα στους εμπόρους της περιοχής της. Α΄3 Β.Τ.
  • ίδρυση Sony

    ίδρυση Sony
    sonyH Sony είναι ένας ιαπωνικός πολυεθνικός όμιλος εταιριών με έδρα το Τόκυο. Είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊντων για αγορές καταναλωτών. Τα Smart phones Xperia, τα Play Station και οι Vaio υπολογιστές έιναι μερικά από τα προϊόντα τους.(Ι.Π.)
  • Sony

    Η Sony είναι παγκόσμια ένα από τα συγκροτήματα επιχειρήσεων ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1946 από τους Masaru Ibuka και Akio Morita με έδρα το Τόκυο. Η εταιρία της Sony είναι η μητρική εταιρεία της ομάδας της Sony και συμμετέχει στην επιχείρηση μέσω έξι λειτουργούντων τμημάτων της - ηλεκτρονική, μουσική, παιχνίδια, εικόνες,οικονομικές υπηρεσίες και άλλα.(Δ.Λ.)
  • Ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων

    Ο πρώτος φούρνος μικροκυμάτων
    φούρνος μικροκυμάτων Στις 8 Οκτωβρίου 1945 η Raytheon συμπλήρωσε μία πατέντα για την μέθοδο προετοιμασίας φαγητού του Σπένσερ. Το 1947,η εταιρεία κατασκεύασε το Radarange, τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων στον κόσμο. (N.K)
  • Ο θάνατος του Χένρυ Φορντ

    Ο θάνατος του Χένρυ Φορντ
    Ο Χένρυ Φορντ ήταν Αμερικανός βιομήχανος και ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford Motor Company. Θεωρείται ο πατέρας της γραμμής συναρμολόγησης που χρησιμοποιείται στην μαζική παραγωγή.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%82_%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82
  • Πωλήθηκε η πρώτη Polaroid φωτογραφική μηχανή

    www.investors.about.com NK
    O Αμερικανός Edwin Land ίδρυσε την Polaroid Corporation και έβγαλε στην παραγωγή την πρώτη φωτογραφική μηχανή που τυπώνει στιγμιαίες φωτογραφίες
  • Το πρώτο Τρανζίστορ

    Το 1948 κατασκευάζεται το πρώτο τρανζίστορ από ημιαγώγιμα υλικά,με το οποίο ξεκινάει η επανάσταση της Ηλεκτρονικής και των παρεπόμενων τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
    http://investors.about.com ΝΚ
  • ADIDAS

    ADIDAS
    Η Adidas ιδρύθηκε το 1948 από τον Άντολφ Ντάσλερ, μετά το ξέσπασμα του Gebrüder Dassler Schuhfabrik ανάμεσα σ'αυτόν και τον μεγαλύτερο αδερφό του Ρούντολφ.(Δ.Γ)http://bit.ly/XTMHwc
  • Honda

    Honda
    Η Honda είναι ιαπωνέζικη εταιρία που κατασκευάζει αυτοκίνητα και μηχανές, με έδρα το Minato, Tokyo, Ιαπωνία. Ιδρύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1948 από τον Soichiro Honda και τονTakeo Fujisawa.
    (Μ-Α. Ζ.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Honda
  • Μηχανή που ισιόνει τον πάγο

    Δημιουργήθηκε απο τον Zamboni (Φ.Π)
  • ΜΠΟΥΖΙ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ

    ΜΠΟΥΖΙ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ
    ΜΠΟΥΖΙ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣΤο μπουζί πυράκτωσης (glow plug) είναι εφεύρεση του Αμερικάνου Ray Arden το 1949. Οι κινητήρες που το χρησιμοποιούν λέγονται glow engines (για συντομία glow). Αυτό το μπουζί δίνει την δυνατότητα στους κινητήρες glow να χρησιμοποιούν σαν καύσιμο την Μεθυλική Αλκοόλη. Το μπουζί σπινθήρα (spark plug) συναντάται σε κινητήρες που καίνε βενζίνη. Α΄3 Β.Τ.
  • Τα πρώτα τουβλάκια LEGO

    Τα πρώτα τουβλάκια LEGO
    Τα πρώτα τουβλάκια LEGO βγήκαν στην αγορά το 1949 και η παραγωγή τους συνεχίζετε εως σημερα.(Δ.Λ.)
    Δικές μου πληροφορίες
  • ο πρώτος ανελκυστήρας ατμόυ

    ο πρώτος ανελκυστήρας  ατμόυ
    Στις ΗΠΑ κατασκευάστηκε το 1850 ο πρώτος ανελκυστήρας με ατμό,που τελειοποιήθηκε το 1852 από τον Έλισα Ότις
    (Α'3 Ε.Μ.) σχετικό link
  • ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

    ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
    Ο καθηγητής Ίαν Ντόναλντ της Σκωτίας, ανέπτυξε την πρακτική τεχνολογία και τις εφαρμογές για το υπερηχογράφημα το 1950.
    (Α3 Ε.Μ)
    σχετικό link
  • Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα

    Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα ήταν η Fender Esquire μ,ε κούφιο σώμα το 1950. Ηλεκτρική αποκαλείται η κιθάρα που χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες για να μετατρέψει τον ηχιτικό παλμό των ατσάλινων χορδών τησ σε ηλεκτρικο ρεύμα.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki/%CE%BD
  • Hawker Hunter Maxhtik;o aeropl;ano

    Hawker Hunter   Maxhtik;o aeropl;ano
    Hawker HunterΤο Hawker Hunter ήταν ένα Βρετανικό στροβιλοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος. Ήταν το βασικό αναχαιτιστικό της RAF τη δεκαετία του '50 ενώ αποκτήθηκε και από άλλες 21 χώρες. Συνολικά κατασκευάστηκαν 1.972 Hunter άπο την Hawker (Φ . Π)
  • Μέιζερ

    Η εφεύρεση των λέιζερ στηρίχθηκε στην κατασκευή των μέιζερ.
  • Period: to

    Ανάπτυξη ποδηλασίας βουνού

    Μία γαλλική λέσχη εκείνη την περιοδο ανέπτυξε την ποδηλασία βουνού
  • Ανακάλυψη D.N.A

    Ανακάλυψη D.N.A
    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑDNA) είναι ένα νουκλεϊκό οξύ που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής και των περισσοτέρων ιών. Η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Τζέιμς Γουάτσον (James D. Watson) και Φράνσις Κρικ (Francis Crick). Α'3 Ε.Π.
  • Το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο

    Το πρώτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο
    Ο Ναυτίλος, (USS Nautilus, SSN-571) αμερικανικό υποβρύχιο ήταν το πρώτο πλοίο που ναυπηγήθηκε στον κόσμο με κινητήρια δύναμη την ατομική ενέργεια, το πρώτο πυρηνοκίνητο πλοίο. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Γκρότον της Πολιτείας Κοννέκτικατ των ΗΠΑ.
    (Χ.Χ.-α3)
    http://el.wikipedia.org/wiki/USS_Nautilus_(SSN-571)
  • Period: to

    Steve Jobs

    Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς (Steven Paul Jobs) ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος).(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
  • Bill Gates

    Bill Gates
    Ο Γκέιτς είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών. Αν και θαυμάζεται ευρέως, η επιχειρησιακή τακτική του έχει κατακριθεί ως αντιανταγωνιστική και μονοπωλιακή, και η εταιρία του έχει οδηγηθεί αρκετές φορές στα δικαστήρια και καταδικαστεί για παράβαση των νόμων κατά των μονοπωλίων και των τραστ. Π.Σ.
  • Σαρωτής

    Σαρωτής
    Ο πρώτος σαρωτής εικόνας που αναπτύχθηκε για χρήση με έναν υπολογιστή, ήταν ένα τύμπανο σαρωτή. Κατασκευάστικε το 1957 στην αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Προτύπων από μια ομάδα με επικεφαλής τον Russell A. Kirsch α'3 ΑΑ http://sptechnologikaepitevgmata1.wikispaces.com/%CE%A3%CE%B1%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%82
  • Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής:IBM 610

    Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής:IBM 610
    Το πρώτο PC που χρησιμοποιήθηκε από ένα άτομο και ελεγχόταν από ένα πληκτρολόγιο ήταν το IBM 610 που εφευρέθηκε το 1957 από την IBM.(Δ.Λ.)
  • Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος

    Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος
    Στις 4 Οκτωβρίου 1957, εκτοξεύτηκε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης, ο Σοβιετικός Σπούτνικ. Η ημέρα αυτή θεωρείται η αρχή της εποχής του διαστήματος. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CF%82_%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82
  • Ο πρώτος δορυφόρος

    Ο πρώτος δορυφόρος
    Οι δορυφορικές επικοινωνίες ξεκίνησαν με τον πρώτο δορυφόρο που εκτοξεύθηκε από τις ΗΠΑ το 1958(α'3 Α.Κ.)
  • Αύξηση απόδοσης των κυψελών

    Αύξηση απόδοσης των κυψελών
    http://bit.ly/Ri2fKhΗ Hoffman Electronics πετυχαίνει να αυξήσει τον βαθμό απόδοσης κυψέλης στο 9%
    α'3 ΑΑ
  • το ολοκληρωμένο κύκλωμα

    το ολοκληρωμένο κύκλωμα
    Το 1958 ο Τζακ Κίλμπυ, ερευνητής της εταιρίας Texas Instrument, ερευνώντας πυρετωδώς τρόπους για τη σμίκρυνση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων εφηύρε το ολοκληρωμένο κύκλωμα, για την οποία εφεύρεση βραβεύθηκε με βραβείο Νόμπελ φυσικής το 2000.(Α3 Ε.Μ)
    σχετικό link
  • LG electronics

    LG electronics
    η εταιρεια ιδρυθηκε το 1958 σαν Goldstar.(M.A.)
  • Πρώτος δορυφόρος με φωτοβολταικά

    Πρώτος δορυφόρος με φωτοβολταικά
    http://bit.ly/Ri2fKhΣτις 17 Μαρτίου εκτοξεύεται ο Vanguard I, ο πρώτος δορυφόρος του οποίου η ισχύς προέρχεται από ηλιακές κυψέλες. α'3 ΑΑ
  • νανορομποτ

    νανορομποτ
    Δεν ξερουμε ποτε ακριβως ανακαλυφθηκαν τα νανορομποτ μεσα στο 1959. (Μ.Α.)
  • Το πρώτο λέιζερ

    Το πρώτο λέιζερ
    σχετικό link στο wikipedia
    Το πρώτο λέιζερ κατασκευάστηκε το 1960, από τότε όμως τα λέιζερ βρήκαν εφαρμογή στις θετικές επιστήμες, στην βιομηχανία, στην ιατρική, και στην ηλεκτρονική.(Α3 Ε.Μ)
  • Ποντίκι

    Ποντίκι
    Ο πρώην τεχνικός πολεμικών ραντάρ, Douglas Engelbart, διεύθυνε την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Stanford Research International (SRI)α '3 ΑΑ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BA%CE%B9_(%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82)
  • Εφεύρεση λειζερ

    WIKEPEDIAΗ εφεύρεση των λέιζερ στηρίχθηκε στην κατασκευή των μέιζερ στην δεκαετία του 1950. Το πρώτο λέιζερ κατασκευάστηκε το 1960, από τότε όμως τα λέιζερ βρήκαν εφαρμογή στις θετικές επιστήμες, στην βιομηχανία, στην ιατρική, και στην ηλεκτρονική.
  • εφεύρεση λέιζερ

    ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑΗ εφεύρεση των λέιζερ στηρίχθηκε στην κατασκευή των μέιζερ στην δεκαετία του 1950. Το πρώτο λέιζερ κατασκευάστηκε το 1960, από τότε όμως τα λέιζερ βρήκαν εφαρμογή στις θετικές επιστήμες, στην βιομηχανία, στην ιατρική, και στην ηλεκτρονική.α΄3 ε.π.
  • λειζερ

    λειζερ
    Σχετικές πληροφορίεςΗ εφεύρεση των λέιζερ στηρίχθηκε στην κατασκευή των μέιζερ στην δεκαετία του 1950. Το πρώτο λέιζερ κατασκευάστηκε το 1960, από τότε όμως τα λέιζερ βρήκαν εφαρμογή στις θετικές επιστήμες, στην βιομηχανία, στην ιατρική, και στην ηλεκτρονική. (Α'3 ΛΚ)
  • Το κασετόφωνο

    Το κασετόφωνο
    κασετόφωνο Το Κασετόφωνο ή Cassette deck όπως ονομάστηκε και καθιερώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι αναλογική ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής ήχου με μαγνητική τεχνολογία που παρουσιάστηκε από την εταιρεία PHILIPS στα μέσα της δεκαετίας του 1960. (N.K)
  • Lamborghini

    Lamborghini
    Η Lamborghini είναι ιταλική εταιρία πολυτελών οχημάτων. Ιδρυθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1963 από τον Ferrucio Lamborghini. (Μ-Α. Ζ.)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lamborghini
  • Pontiac GTO

    Pontiac GTO
    H Pontiac GTO ήταν ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν από τον αμερικανικό όμιλο αυτοκινήτων της General Motors (GM) και συγκεκριμένα από δύο διαφορετικές θυγατρικές του ομίλου. Αρχικά παρήχθη στις ΗΠΑ από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Pontiac, από το 1964 έως το 1974, ενώ το διάστημα 2004 - 2006 παραγόταν στην Αυστραλία από την θυγατρική της GM Holden, ως Holden Monaro και μία αριστεροτίμονη εκδοχή του εισαγόταν στις ΗΠΑ ως Pontiac GTO.(α'3 Α.Κ.)
  • ο πτώτος άνθρωπος στο φεγγάρι

    Ως διοικητής της αποστολής Απόλλων 11, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου του 1969. (ΦΚ)
  • Το πρώτο ποντίκι (υπολογιστή)

    Το πρώτο ποντίκι (υπολογιστή)
    Το πρώτο ποντίκι υπολογιστή ανακαλύφθηκε από τον Douglas Engelbart στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
    (http://bit.ly/TWyp38)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Κασετόφωνο

    Κασετόφωνο
    ΒικιπαίδειαΤο Κασετόφωνο καθιερώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι αναλογική ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής ήχου με μαγνητική τεχνολογία που παρουσιάστηκε από την εταιρεία PHILIPS στα μέσα της δεκαετίας του 1960.
  • KEVLAR

    KEVLAR
    KEVLARΤο κέβλαρ είναι μια συνθετική ινα πέντε φορές πιο δυνατή απο το ατσάλι.Αυτη τη στιγμή χρησιμοποιήτε για κατασκεύη ελαστικών, πανιών αλεξίσφερων (Φ.Π)
  • Δορυφόρος Ιntelsat I( Nickname:Early Bird)

    Ηπρώτη μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης των δορυφορικών επικοινωνιών εμφανίζεται με τον Early Bird, δορυφόρο που ετέθη σε τροχιά στις 6 Απριλίου 1965.(α'3 Α.Κ.)
  • μεταμοσχευση καρδιάς

    το θαύμα της μεταμόσχευσηςΗ πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς έγινε από τον Δρ Christian Bernard στη Νότιο Αφρική το 1967 α'3 ε.π.
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΤΜ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΤΜ
    ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΤΜ1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου. Α΄3 Β.Τ.
  • Ατμομηχανή

    Ατμομηχανή
    Αν και απλές ατμομηχανές είχαν κατασκευαστεί ήδη από την αρχαιότητα, με γνωστότερο παράδειγμα την αιολόσφαιρα, ή ατμοστρόβιλος, ποτέ δεν βρήκαν πρακτική εφαρμογή. Η ατμομηχανή που κατασκεύασε ο Τόμας Σέιβερι το 1698 για την άντληση νερού είναι η πρώτη μηχανή του είδους που κατασκευάστηκε για πρακτικές εφαρμογές.
    (α'3 Α.Β.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%84%CE%BC%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AE
  • εκτόξευση πρώτου διαστημοπολοίου στο διάστημα

    Οι Αμερικάνοι καταφέρνουν να στείλουν πρώτοι, το πρώτο διαστημόπλοιο στη Σελήνη
    (www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=Πύραυλος)
    ΚΧ
  • Χωμάτινα άλματα

    Τον Ιούλιο του 1969 στο πάρκο palms του L.A, o Ron Mackler επικεφαλής μιας παρέας παιδιών με bmx φτιάχνει τα πρώτα χωμάτινα άλματα. Δ.Κ.
  • Ο Νηλ Άμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι

    Ο αμερικανός αστροναύτης Νηλ Άμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι.
    www.wikipedia.com ΝΚ
  • Ίδρυση ανακύκλωσης

    Ίδρυση ανακύκλωσης
    Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα.
    (α3 Σ.Λ)
  • Μικροεπεξεργαστής

    Οι πρώτοι μικροεπεξεργαστές εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χρησιμοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές αριθμομηχανές. α'3 ΑΑ
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82
  • Μικροεπεξεργαστής

    Μικροεπεξεργαστής
    Οι πρώτοι μικροεπεξεργαστές εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και χρησιμοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές αριθμομηχανές. α'3 ΑΑ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82
  • ταμπλο

    Το ταμπλό σε ένα αυτοκίνητο είναι ένα πλαίσιο το οποίο βρίσκεται κάτω από το παρμπρίζ και περιέχει πίνακες και δείκτες, όπως το ταχύμετρο, το στροφόμετρο, τον χιλιομετρητή, και το μετρητή καυσίμων(Δ.Γ)http://bit.ly/VOfQc4
  • ΕΜΠΡΟΣΘΙΟΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

    ΑΕΡΟΣΑΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥΉδη από την δεκαετία του 1950, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται σε ορισμένα αεροσκάφη παντέντες που μπορούν να θεωρηθούν ως οι πρώτοι αερόσακοι. Τελικώς, οι πρώτες εφαρμογές σε αυτοκίνητα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1970. Πρώτη η Ford, το 1971, κατασκεύασε έναν πειραματικό στόλο οχημάτων με αερόσακους. Α'3 Β.Τ.
  • Η πρώτη κονσόλα video game

    Η πρώτη κονσόλα video game
    Η πρώτη κονσόλα video game ήταν η Magnavox Odyssey.(Δ.Λ.)
  • email

    email
    Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (αγγλικά e-mail, email ή mail προφέρεται "ιμέιλ" ή "μέιλ" αντίστοιχα) είναι μια Υπηρεσία του Διαδικτύου, η οποία επιτρέπει τη συγγραφή, αποστολή, λήψη και αποθήκευση μηνυμάτων με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών. (Δ.Γ)
  • αγώνες ποδηλάτων με χωμάτινα άλματα

    Το 1973 γίνονταν οι πρώτοι οργανωμένοι αγώνες ποδηλάτων με χωμάτινα αλματα από τη National Bike Association(NBA). Δ.Κ
  • πρώτο κινητό τηλέφωνο

    πρώτο κινητό τηλέφωνο
    Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973.(ΦΚ)
  • Το πρώτο αυτοκίνητο με αερόσακους

    http://investors.about.com ΝΚ
    Το 1973 η ερευνητική ομάδα της αμερικανικής εταιρείας General Motors εφηύρε τους αερόσακους για την ασφάλεια των επιβατών των αυτοκινήτων. Για πρώτη φορά το 1973 η Chevrolet διαθέτει το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο εφαρμόσθηκε η νέα εφεύρεση
  • Ο ηλιακός θερμοσίφωνας

    Ο ηλιακός θερμοσίφωνας
    σχετικό link wikipedia
    Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα που ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.Στην Ελλάδα το πρώτο μοντέλο λανσαρίστηκε το 1974. (A3 E.M)
  • Ron Mackler

    Το 1974 γίνεται ο πρώτος εθνικός αγώνας στο L.A Η YMAHA κατασκευάζει το πρώτο χωμάτινο moto bike B.M.X. Δ.Κ
  • Microsoft

    Microsoft
    Tov Iανουαριο του 1975 ιδρυθηκε η Microsoft. (M.A.)
  • Microsoft

    Microsoft
    Η Microsoft είναι αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέητς και τον Πωλ Άλεν, και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών Π.Σ.
  • Πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

    Πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
    Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή κατασκευάστηκε το 1975 και ζύγιζε 3.14 κιλά. Χρειαζόταν 23 δευτερόλεπτα για μια μεταφορά εικόνας στο μαγνητόφωνο και η τροφοδοσία της γινόταν με 16 μπαταρίες.
    (α'3 Α.Β.) http://www.piperies.gr/posts/i-proti-psifiaki-fotografiki-mixani
  • Apple

    Apple
    Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και τον Στήβεν Bόζνιακ το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, το Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Bόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Π.Σ.
  • Πρώτη τεχνητή γονομοποίηση

    Από το βιβλίο φυσικήσ εκτης δημοτικού
    Όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1978 θεωρήθηκε αρκετά ραράδοξηκαι ασυνίθιστη.Καθώς αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, το πρώτο παιδί πυ γεννήθηκε με αυτή τη μέθοδο, η Αμερικανίδα Λουίζ Μπρόουν , είχε ονομαστεί παιδί του σωλήνα.Μ.Κ
  • MEDIA MARKT

    Media Markt είναι μια γερμανική αλυσίδα που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά και οικιακές συσκευές καταναλωτών, νούμερο 1 στην Ευρώπη.(Δ.Γ)http://fr.wikipedia.org/wiki/Media_Markt
  • Γουόκομαν

    το 1979 δημιοθργήθηκε το Γουόκμαν Δ.Κ
  • Geoff Aps και ποδηλασία βουνού

    Το 1979 είχε ήδη αναπτύξει ο Geoff Aps ένα ποδήλατο βουνού από ελαφρύ, ειδικά ανθεκτικό κράμα μετάλλου και με μία σειρά καινοτομιών, που του επέτρεπαν να αντιμετωπίζει τις συνθήκες λάσπης και νερού που επικρατούσαν στην ΝΑ Αγγλία.
  • ΜΝΗΜΗ FLASH

    ΜΝΗΜΗ FLASH
    Flash μνήμη (και οι δύο NOR και NAND τύποι) επινοήθηκε από τον Δρ Fujio Masuoka , ενώ εργάζονται για την Toshiba περίπου το 1980. Tο όνομα "φλας" προτάθηκε από τον Δρ Masuoka, κ. Shoji Ariizumi , επειδή η διαδικασία διαγραφής των περιεχομένων της μνήμης του θυμίζει το φλας μιας φωτογραφικής μηχανής. (A3 E.M) [σχετικό link wikipedia](.http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory)
  • Οθόνη αφής

    Η οθόνη αφής είναι μια συσκευή εισόδου που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία και τη θέση από ένα άγγιγμα μέσα στην περιοχή της οθόνης. Ο όρος αναφέρεται γενικά στην αφή ή άγγιγμα της οθόνης της συσκευής με ένα δάχτυλο ή χέρι.
    (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B7_%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82
  • Εικονική πραγματικότητα

    Εικονική πραγματικότητα
    Η Εικονική Πραγματικότητα είναι η προσομοίωση ενός περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή. Ο όρος Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Jaron Lanier. Ο Lanier είναι ένας από τους πρωτοπόρους της Εικονικής Πραγματικότητας και ιδρυτής της εταιρείας VPL Research η οποία ανέπτυξε μερικά από τα πρώτα συστήματα τη δεκαετία του 1980. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1
  • CD(Compact Disk)

    Το CD (Compact Disc), σε απλή μετάφραση μικρός δίσκος, είναι ένας οπτικός δίσκος που χρησιμοποιείται για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων ή για αποθήκευση ψηφιακού ήχου.(Δ.Λ.)
  • Ο πρώτος φορητός υπολογιστής

    Ο πρώτος φορητός υπολογιστής
    Πρώτος φορητός υπολογιστής
    Ο πρώτος φορητός υπολογιστής ήταν το Osborne 1 με κόστος τότε $1.795 και βάρος 11,10 κιλά. (N.K)
  • εκτόξευση πρώτου διαστημικού λεωφορείου

    εκτόξευση πρώτου διαστημικού λεωφορείου
    Το διαστημικό λεωφορείο είναι το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά.. Τα τέσσερα πρώτα πήραν το όνομά τους από διάσημα πλοία: Κολούμπια, Τσάλεντζερ, Εντέβορ και Ατλαντίς. (Ι.Π.) (ΜΕΛΛΟΝ εκδ.ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ)
  • Κιρπάτρικ Μακμίλαν

    Το 1839 ο Σκοτσέζος σιδηρουργός Κιρπάτρικ Μακμίλαν σχεδιάζει την velocipede. α3 Δ.Κ.
  • Το πρώτο λάπτοπ

    Bill Moggridge ήταν ο άνθρωπος που είχε παρουσιάσει το Grid Compass. Τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη μορφή που έχει ακόμη και σήμερα.(α'3 Α.Α.)http://bit.ly/YP6L9N
  • H πρώτη τεχνητή καρδιά

    Από τους τόμους τεχνολογίας
    Οι τεχνητές καρδιές έχουν εξελιχθεί σημαντικά από την εποχή του πρώτου αντίστοιχου εμφυτεύματος το 1982 , παρότι η διαδικασία εξακολουθεί να θεωρείται ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, λόγω της περιπλοκότητας της.Το εμφύτευμα διατηρεί το αίμα σε κυκλοφορία με τη βοήθεια συνδέσμων με τις κύριες φλέβες και αρτηρίες, χωρίς τη χρήση εσωτερικών ραμμάτων.Μ.Κ
  • Microsoft Excel 1.0, 1.5, 2.x

    Microsoft Excel 1.0, 1.5, 2.x
    τοτε το excel λεγοταν multiplan. (M.A.)
  • CD

    CD
    cd Για πρώτη φορά το 1980, η Philips και Sony παρουσίασαν αυτό το μέσο ως αποτέλεσμα σχετικής συνεργασίας. Το CD είναι διαθέσιμο στην αγορά από τα τέλη του 1982 και παραμένει ως το επίσημο μέσο για τις εμπορικές μουσικές καταγραφές έως σήμερα. (N.K)
  • MICROSOFT WORD

    MICROSOFT WORD
    Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που σχεδιάστηκε από τη Microsoft. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1983 υπό την επωνυμία Multi-Tool Word για το λειτουργικό Xenix.(Δ.Γ)
  • MICROSOFT WORD

    MICROSOFT WORD
    Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που σχεδιάστηκε από τη Microsoft. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1983 υπό την επωνυμία Multi-Tool Word για το λειτουργικό Xenix(Δ.Γ)http://el.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Word
  • Mac-Os

    Mac-Os
    Mac-OsΤο Mac OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον που αναπτύχθηκε από την Apple Inc για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές Macintosh που η εταιρία εισήγαγε στην αγορά.(I.Π.)
  • Πτήση Διαστημικού Λεοφωρείου Ντισκάβερι

    Πτήση Διαστημικού Λεοφωρείου Ντισκάβερι
    WIKEPEDIAΤο Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι (Κωδικός Τροχιακού Οχήματος: OV-103) είναι ένα από τα τρία επιχειρησιακά διαστημικά λεωφορεία του στόλου της NASA.[1] Όταν πρωτοπέταξε το 1984, το Ντισκάβερι έγινε το τρίτο επιχειρησιακό διαστημικό λεωφορείο και προσγειώθηκε για τελευταία φορά στις 9 Μαρτίου 2011 αφού ολοκλήρωσε την αποστολή STS133. Α3 Ε.Π.
  • Νανοτεχνολογία

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nanotechnology
    Νανοτεχνολογία είναι ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δημιουργία και χρήση λειτουργικών δομών μεγέθους μεταξύ 1 και 100 νανομέτρων, της τάξεως δηλαδή του 10-9μέτρων.(Α.Λ)
  • Windows 1.0

    Windows 1.0
    Windows 1.0.Τα Windows 1.0 ήταν ένα γραφικό περιβάλλον λειτουργίας 16-bit , που κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου 1985, από την αμερικανική εταιρεία Microsoft.Επίσης ήταν η πρώτη έκδοση των Windows. (Ι.Π)
  • Εικονική πραγματικότητα

    Εικονική πραγματικότητα
    Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να δημιουργήσει και να προσομοιώσει υπαρκτά ή μη περιβάλλοντα, από τα οποία ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται και στα οποία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν, όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο. (Α.Λ)
  • Το Game Boy

    Το Game Boy
    game boy Το Game Boy είναι μία φορητή παιχνιδομηχανή 8-bit, της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Nintendo.Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 21 Απριλίου 1989, στην Βόρεια Αμερική στις 31 Ιουλίου 1989 και στην Ευρώπη στις 28 Σεπτεμβρίου 1990.
    Στην νότια Ασία είναι γνωστό ως «Tata Game Boy». (N.K)
  • Gameboy

    Gameboy
    Το Game Boy πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 21 Απριλίου 1989. (Ν.Π.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Game_Boy
  • GAMEBOY

    GAMEBOY
    To gameboy κυκλοφόρησε στην Βόρεια Αμερική στις 31 Ιουλίου 1989. (Ν.Π.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Game_Boy
  • αντλια θερμότητας

    αντλια θερμότητας
    Η αντλία θερμότητας είναι η συσκευή που αντλεί θερμική ενέργεια από μια θερμή δεξαμενή (αναφέρεται ως πηγή) που βρίσκεται σε χαμηλή θερμοκρασία προς μια καταβόθρα (συνήθως αέρας ή νερό) που βρίσκεται σε υψηλότερη θερμοκρασία είτε (α) με την χρήση μηχανικού έργου είτε (β) με την βοήθεια μιας θερμής δεξαμενής πολύ υψηλής θερμοκρασίας.(Α.Λ)http://el.wikipedia.org/wiki/heatpump
  • bluetooth

    bluetooth
    στα τελη της δεκαετιας του 1990 η erricson ανακαλυψε τα bleutooth.(M.A.)
  • To GPS

    To GPS
    GPS Το GPS αρχικά δημιουργήθηκε αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το αμερικανικό ναυτικό. Απαιτήθηκαν αρκετές δεκαετίες, μέχρι δηλαδή τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ώστε το σύστημα GPS να εξελιχθεί, να γίνει ιδιαίτερα ακριβές και να αρχίσει να διατίθεταιγια ελεύθερη χρήση από το ευρύ κοινό.
    (N.K)
  • Microsoft Power Point

    Microsoft Power Point
    Το 1990 η Μicrosoft εφταξε το προγραμμα του power point. (M.A.)
  • Gameboy

    Gameboy
    Το Game Boy κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 28 Σεπτεμβρίου 1990
  • Period: to

    Steve Jobs

    Ο Στήβεν Πωλ Τζομπς ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar. Π.Σ. http://bit.ly/aCIBNE
  • Το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο

    Το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο
    To 1991 στη Δανία κατασκευάστηκε το πρώτο θαλάσσιο αιολικό πάρκο. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα παράγουν ρεύμα από τον άνεμο που φυσά.Μ.Κ
    http//el.wikipedia.org/wiki/%CE%BC%95
  • LINUX

    LINUX
    To Linux υιοθετεί πολλες από τος αρχές λειτουργίας του Unix που καθιερώθηκαν τις δεκαετίες του 70 και 80.Το σύστημα αποτελείται από ένα μονολιθικό ή αρθρωτό πυρήνα,που ελέγχει την διαδικασία επεξεργασίας, την δικτύωση,τις περιφερειακές συσκευές και την πρόσβαση στα αρχεία συστήματος.Μ.Κ
    http/el.wikipedia.org/wiki/LINUX
  • JAVA

    JAVA
    Η Java είναι μια αντικειμενοστρεφής γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε από την εταιρεία πληροφορικής Sun Microsystems.http://bit.ly/12q1LsV(Δ.Γ)
  • Η Sony στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα η Sony δραστηριοποιείται από το 1992.(Δ.Λ.)
  • τηλεχειριστήριο με αναγνώρηση φωνής

    τηλεχειριστήριο με αναγνώρηση φωνής
    Απλά μιλώντας στο μικρόφωνο στο τηλεχειριστήριο, μπορεί να αλλάξει κανάλια.Έχει λιγότερα κουμπιά από τα κανονικά τηλεχειριστήρια. (Ι.Π.)(ΜΕΛΛΟΝ εκδ.Ερευνητἐς)
  • YAHOO

    YAHOO
    Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή sites στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές, περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ιστοσελίδες Yahoo! κάθε μήνα.(Δ.Γ)http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!
  • Browser opera

    Η ανάπτυξη του Opera BROWSER ξεκίνησε το 1994 στα εργαστήρια της Telenor.To 1995 ιδρύεται η Οpera SOFTWARE ASA στο Όσλο.Μ.Κ
  • Yahoo

    Yahoo
    Η Yahoο είναι εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε τον Ιανούαριο του 1994 από τους τότε τελειόφοιτους του πανεπιστημίου Στάνφορντ, David Filo και Jerry Yang. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/Yahoo!
  • Το πρώτο PlayStation

    Το πρώτο PlayStation
    Το PlayStation είναι μια κοσνόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, στη Ιαπωνία, το 1994 από την εταιρία Sony Computers Entertaiment.
    (http://bit.ly/WW4LJZ)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Playstation 1

    Playstation 1
    playstation 1 Αίσθηση έκαναν οι απίστευτες δυνατότητες της κονσόλας για την εποχή της και οι δυνατοί τίτλοι που το συνόδευαν. Έτσι το hardware, σε συνδυασμό με τίτλους, όπως το Crash Bandicoot και το Resident Evil, δεν άργησαν να φέρουν την κονσόλα στη κορυφή. (N.K)
  • Mp3

    Mp3
    mp3To ΜP3 είναι ένα δημοφιλής πρότυπο ψηφιακής κωδιοποίησης. Εφευρἐθηκε το 1995 από μια ομάδα Γερμανών μηχανικών του ιδρὐματος Fraunhofer.(Ι.Π.)
  • D.V.D.

    Το DVD (ακρωνύμιο των Digital Video Disc ή Digital Versatile Disc, σε μετάφραση αντίστοιχα Ψηφιακός Δίσκος Βίντεο ή Ψηφιακός Ευέλικτος Δίσκος) είναι ένα οπτικό μέσο αποθήκευσης μεγάλης χωρητικότητας.Συνήθως χρησιμοποιείται για την αποθήκευση βίντεο,αλλά και εικόνων,ήχου και δεδομένων.(Δ.Λ.)
  • Period: to

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»

  • USB

    USB
    Το πρωτο usb το δημιουργησε η microsoft τον Νοεμβριο του 1995. (Μ.Α.)
  • Windows Live Hotmail

    Windows Live Hotmail
    windows live hotmail
    To Windows Live Hotmail είναι μια δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διαδίκτυο της οικογένειας υπηρεσιών Windows Live από τη Microsoft.Πρωτοδημιουργήθηκε από τον Jack Smith και τον Sabeer Bhatia και κυκλοφόρησε το 1996. (Ν.Κ)
  • dvd

    dvd
    σχετικό link wikipedia
    DVD είναι ένας δίσκος οπτικής μορφής αποθήκευσης εφευρέθηκε και αναπτύχθηκε από την Philips , Sony , Toshiba και Panasonic το 1995. Το 1996 άρχιαν να πωλούνται στην Ιαπωνία τα πρώτα DVD-Video .(Α'3 Ε.Μ.)
  • DVD player

    DVD player
    Μια συσκευή αναπαραγωγής DVD είναι μια συσκευή που παίζει δίσκους που παράγονται στο πλαίσιο τόσο του DVD-Video και DVD-Audio τεχνικά πρότυπα, δύο διαφορετικά και ασύμβατα πρότυπα.
    Π.Σ.
  • hotmail

    τον Ιουλιο του 1996 ο Sabeer Bhatia και ο Jack Smiτη ανακαλυψαν το hotmail ως HoTMaiL (M.A.)
  • Blu-ray Disc

    Ο δίσκος Blu-ray (επίσης γνωστός ως BD) είναι ένας οπτικών δίσκων υψηλής πυκνότητας για την αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου υψηλής ευκρίνειας βίντεο.Ο εφευρέτης ήταν ο Kenneth W. Easterling.(Δ.Λ.)
  • CD-RW

    CD-RW
    To cd-rw δημιουργηθηκε καπου στα μεσα του 1997. (Μ.Α.)
  • φορητο dvd player

    Το 1998 εφευρεθηκε το πρωτο φορητο dvd player (M.A.)
  • Το πρώτο mp3 player

    Το πρώτο mp3 player
    Το πρώτο mp3 player, το Rio PMP300 κυκλοφόρησε στο εμπόριο το 1998.
    (http://bit.ly/XwBDGU)
    (Κ.Μ.Β.)
  • Αρχαιόφωνο

    Σχετικές πληροφορίεςΤο Αρχαιόφωνο είναι μια σύγχρονη συσκευή βασισμένη στο τρόπο λειτουργίας των φωνογράφων των αρχών του 20ού αιώνος. Η σύλληψη και η κατασκευή του έγινε στην Γαλλία από τον Ανρί Σαμού (Henri Chamoux) το 1998.(Α'3 ΛΚ)
  • Google

    Google
    google Η Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η λειτουργία του ξεκίνησε στης 27 Σεπτεμβρίου του 1998. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. (N.K)
  • memory stick

    memory stick
    Το memory stick εφευρέθηκε από την SONY και είναι μια μηχανή που μπορεί και αποθηκεύει δεδομένα.(Δ.Λ.)
    Δικές μου πληροφορίες
  • HEASET

    Ένα ακουστικό είναι ακουστικά σε συνδυασμό με ένα μικρόφωνο, ακουστικά ή ένα μικρόφωνο με ένα. Ακουστικά την παροχή ισοδύναμης λειτουργίας της τηλεφωνικής συσκευής με λειτουργία hands-free.(Δ.Γ)http://en.wikipedia.org/wiki/Headset_(audio)
  • Paintball(Χρωματοσφαίρηση)

    Paintball(Χρωματοσφαίρηση)
    Η χρωματοσφαίριση (αγγλικά: Paintball) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία απο δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο σκοπό, συνήθως να κατακτήσουν την σημαία της αντίπαλης ομάδας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να "μαρκάρει", να διώξει δηλαδή απο το παιχνίδι παίκτες της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας "μαρκαδόρους" (τα "όπλα" της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες).(α'3 Α.Κ.)
  • Open Office

    Open Office
    Toτε ανακοινωθηκε οτι θα ιδρυθει το open office. (M.A.)
  • Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

    Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση
    Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι μια εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και/ή καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου μέσω μιας συμβατικής κεραίας αντί μιας δορυφορικής σύνδεσης. Στην Ελλάδα η επίγεια ψηφιακή μετάδοση ξεκίνησε από το ΤΕΙ Κρήτης το Σεπτέμβριο του 2001. (α΄3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
  • iPod

    iPod
    iPodΤο iPod είναι ένα φορητό μουσικό jukebox της Apple. To πρώτο iPod παρουσιάστηκε το 2001 με τιμή 399$ και χωρητικότητα 5GB. Το iPod με το πέρασμα των χρόνων υπέστει σημαντικές ανανεώσεις, οι οποίες χωρίζονται σε γενιές. (Ι.Π)
  • Windows XP

    Windows XP
    [Windows XP](http:/el.wikipedia.org/wiki/Windows_XP)Τα Windows XP είναι ένα λειτουργικό σύστημα της οικογένειας Windows της Microsoft για προσωπικούς υπολογιστές. Κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2001 σε δύο εκδόσεις: την Windows XP Home Edition και την Windows XP Professional. η υποστήρηξη του θα τελειώσει στις 8 Απριλίου του 2014. (Ι.Π.)
  • εκδοση του browser Safari

    εκδοση του browser Safari
    Στις 7 Ιανουαρίου του 2003 εκδόθηκε για πρώτη φορά το browser Safari από την Apple.m.k
    http//wikipedia.org/wiki/%CE%96%8C
  • Skype

    Skype
    Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης(A.Λ)
  • Mozilla Firefox

    Mozilla Firefox
    Ο Mozilla Firefox είναι ελεύθερος και ανοικτού κώδικα φυλλομετρητής (browser) του παγκόσμιου ιστού. Ο Ντέιβ Χάιατ (Dave Hyatt) και ο Μπλέικ Ρος (Blake Ross) άρχισαν να αναπτύσσουν τον Firefox ως έναν πειραματικό κλάδο του Mozilla project. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox
  • Wikimedia

    Το Ίδρυμα Wikimedia (Wikimedia Foundation Inc.) είναι ο μητρικός οργανισμός των εγχειρημάτων Wikipedia (Βικιπαίδεια), Wiktionary (Βικιλεξικό), Wikiquote (Βικιφθέγματα), Wikibooks (Βικιβιβλία), Wikisource (Βικιθήκη),. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η ύπαρξή του ανακοινώθηκε από τον γενικό διευθυντή της Wikia και ιδρυτή της Wikipedia Τζίμι Γουέιλς, στις 20Ιουνίου(α'3 Α.Κ.)
  • Wikipedia

    Wikipedia
    wikipediaWikimedia Foundation είναι μια αμερικανική μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση. Λειτουργεί πολλές online συνεργασίας wiki έργα όπως Wikipedia , Βικιλεξικό , Βικιφθέγματα , Wikibooks , Βικιθήκη , Wikimedia Commons , Wikispecies , Wikinews , Βικιεπιστήμιο , Wikidata , Wikivoyage , Wikimedia Incubator , και Meta-Wiki (I.Π.)
  • apple wireless mouse

    τοτε ανακαλυφθηκε το ασυρματο ποντικι της apple (M.A.)
  • apple wireless keyboard

    τοτε εφευρεθηκε το apple wireless keyboard
  • VoIP

    Τοτε εγινε η πρωτη εκδοση του VoIP.(M.A.)
  • Τραμ Αθήνας

    Τραμ Αθήνας
    Τραμ Αθήνας\ Οι τρεις νέες γραμμές που υπάρχουν σήμερα άρχισαν τη λειτουργία τους λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. (N.K)
  • Gmail

    Gmail
    gmail Το Gmail είναι δωρεάν, υποστηριζόμενη από διαφημίσεις υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παρέχεται από την Google.Η λειτουργία του Gmail άρχισε την 1 Απριλίου 2004 ως beta έκδοση μόνο μέσω προσκλήσεων,[6] και έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό στις 7 Φεβρουαρίου 2007. (Ν.Κ)
  • Facebook

    Facebook
    Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης.Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους.(A.Λ)
  • Bugatti Veyron EB 16.4

    Bugatti Veyron EB 16.4
    Το Bugatti Veyron είναι ένα 2-θέσιο σπορ υπεραυτοκίνητο (supercar) υψηλών επιδόσεων, που παράγεται από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Bugatti Automobiles S.A.S. από τον Σεπτέμβριο του 2005. Το πλήρες όνομα του μοντέλου είναι Bugatti Veyron EB 16.4 και επί όλα τα έτη παραγωγής του παραμένει το μοναδικό αυτοκίνητο της Bugatti. Επίσης, είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας μετά την εξαγορά της από τον Όμιλο Volkswagen, το 1998.(α'3 Α.Κ)
  • ipod shuffle

    Tοτε ανακαλυφθηκε το ipod shuffle (M.A.)
  • Public

    Public
    Τα Public είναι η ελληνική αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας, η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα –αφού ιδρύθηκε μόλις το 2005– κατάφερε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες όλων. Διαθέτει χώρους με γκάμα προϊόντων τεχνολογίας και πολιτισμού που με έμπνευση και ενημέρωση σε τομείς τόσο διαφορετικούς, όσο και συμπληρωματικούς μεταξύ τους.(α΄3 Α.Α.)
    http://bit.ly/14VFLpJ
  • DVD-R

    DVD-R
    τοτε το dvd-r βγηκε στην αγορα. (Μ.Α.)
  • Youtube

    Youtube
    youtubehttp://bit.ly/WfChLw Το youtube Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και
    Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). (N.K)
  • Το PSP

    Το PSP
    Στις 1 Σεπτεμβρίου του 2005, κυκλοφόρησε το PSP στην Ευρώπη. Η πρώτη έκδοση του PSP είχε τον κωδικό PSP-1000, το οποίο κυκλοφόρησε σε τρεις εκδόσεις. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Portable
  • Xbox 360

    Xbox 360
    Το Xbox 360 είναι η δεύτερη κονσόλα παιχνιδιών της microsoft και έχει κυκλοφορήσει σε πολλά μοντέλα. Το Xbox 360 ανταγωνίζεται άλλες κονσόλες. (α'3 Α.Β.) http://el.wikipedia.org/wiki/Xbox_360
  • ίδρυση Twitter

    ίδρυση Twitter
    twitterTo twitter ιδρύθηκε από τον Jach Dorsey το 2006 και απέκτησε γρἠγορα δημοτικότητα. Από την έναρξή του, είχε γίνει μια από τις πιο επισκέψιμες σελίδες. Επίσης χαρακτηρίζεται ως <<τα SMS του διαδυκτίου>>.(I.Π.)
  • Twitter

    Twitter
    Το Twitter είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα (μέχρι 140 χαρακτήρες), τα οποία ονομάζονται τουίτς (Tweets). Π.Σ.
  • WII

    WII
    Η αρχική ονομασία που είχε διαλέξει η εταιρεία για το Wii, ήταν Revolution, που σημαίνει επανάσταση. Διατήρησε αυτή την ονομασία μέχρι τις 27 Απριλίου του 2006, όπου και μετονομάστηκε σε Wii. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nintendo την ονόμασαν έτσι, καθώς το Wii παραπέμπει στην αγγλική λέξη "We" (εμείς), καθώς προσκαλεί τους παίκτες να παίξουν μαζί. (Δ.Γ)
  • Windows vista

    Windows vista
    Windows vistaΤα Windows Vista είναι ένα λειτουργικό σύστημα από τη Microsoft για χρήση σε προσωπικούς υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων το σπίτι και την επιχείρηση, υπολογιστές γραφείου , φορητούς υπολογιστές, tablet PCs , και τα media center PCs. Στις 30 Ιανουαρίου 2007 κυκλοφορούσαν σε όλο τον κόσμο.(I.Π.)
  • Ο πρώτος διαδραστικός πίνακας

    Oι διαδραστικοί πίνακες έκαναν μόλις την εμφάνιση τους το 2007 στην Αγγλία με κάλυψη 98% στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και100% στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.Σήμερα χρησιμοποιούνται σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την ευρώπηκαι την Αυστραλία. Μ.Κ
  • microsoft excel

    microsoft excel
    Το Microsoft Excel είναι ένα υπολογιστικό φύλλο εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για τα Microsoft Windows και Mac OS X .(Δ.Γ)http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Excel
  • netbook

    netbook
    προς το τελος του 2007 τα netbook ειχαν χαμηλη τιμη και λιγο βαρος.(Μ.Α.)
  • Tumblr.

    Tumblr.
    Το tumblr ιδρύθηκε από τον David Karp. Το tumblr είναι ένα ιστολόγιο στο οποίο μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες, συμβουλες, την γνωμη σου για καποιο θεμα κ.α (Μ-Α.Ζ)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tumblr
  • iPhone

    iPhone
    iphone Το iPhone συγκαταλέγεται στην κατηγορία των έξυπνων κινητών (smartphones), συσκευών που συνδυάζουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και κινητό τηλέφωνο με ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
    (N.Κ)
  • Ηλεκτρονικό τσιγάρο

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια νέα εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας στους χρήστες του την πραγματική εμπειρία του καπνίσματος χωρίς καπνό, πίσσα και χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες, που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα.M.K
    http//el.wikipedia.org/wiki
  • εμφανιση του ipod touch

    εμφανιση του ipod touch
    τοτε εγινε η πρωτη εμφανιση του ipod touch στο app store
  • google chrome

    google chrome
    Το Google Chrome είναι πρόγραμμα περιήγησης που αναπτύσσεται από την Google και χρησιμοποιεί τη μηχανή απεικόνισης WebKit. Κυκλοφόρησε στην έκδοση beta για Windows στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008, ενώ η επίσημη σταθερή έκδοση κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου του 2008. Το όνομα προέρχεται από το πλαίσιο γραφικού περιβάλλον χρήστη, ή «χρώμιο», των φυλλομετρητών. (α'3 Α.Β.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Google_Chrome
  • Το PlayStation3 (PS3)

    Το PlayStation 3 (ή PS3 σε συντομογραφία) (Ιαπ: プレイステーション3) (Pureisuteeshon Surii) είναι μια κονσόλα παιχνιδιών της Sony. Αποτελεί την 3η κονσόλα της σειράς PlayStation.(α'3 Α.Κ.)
  • Android

    Android
    androidΤο Android είναι λειτουργικό σύστημα για συσκευές κινητής τηλεφωνίας το οποίο τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux. Αρχικά αναπτύχθηκε από την Google και αργότερα από την Open Handset Alliance.(I.Π)
  • MacBook

    MacBook
    MacBookΤο MacBook είναι μια έκδοση των φορητών Macintosh από την Apple Inc. όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Μάη του 2006.Η ευρύτερη οικογένεια των MacBook περιλαμβάνει τα MacBook, MacBook Pro και MacBook air. (Ι.Π)
  • Windows 7

    Windows 7
    windows 7Τα Windows 7 είναι ο διάδοχος των Windows Vista και κυκλοφόρησαν στις 22 Οκτωβρίου 2009.Η Microsoft είχε διατηρήσει άκρα μυστικότητα για τα Windows 7, καθώς είχε δώσει έμφαση στην κυκλοφορία και στην ανάπτυξη των Windows Vista. (Ι.Π)
  • iPad

    iPad
    ipad Το iPad είναι υπολογιστής ταμπλέτα που αναπτύσσεται από την Apple βασισμένος στην οθόνη αφής. Η αναγγελία της παραγωγής του έγινε στις 27 Ιανουαρίου 2010 και θεωρείται ότι ανήκει σε μια κατηγορία μεταξύ των έξυπνων τηλεφώνων και του φορητού υπολογιστή. (Ν.Κ)
  • Istagram

     Istagram
    instagramTo Instagram ιδρύθηκε από τους Kevin Systrom και Mike Kreiger tτο 2010. Είναι μια online υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής φωτογραφιών.(Ι.Π.)
  • Τύμπανο

    Το τύμπανο είναι ένας χαρακτηρισμός που διακρίνει ορισμένα κρουστά μουσικά όργανα, και συγκεκριμένα αυτά που φέρουν ελαστική μεμβράνη (ή κεφαλή), τεντωμένη στο άνοιγμα ενός κοίλου σώματος (το αντηχείο).(ΜΖ)http://el.wikipedia.
  • Viber

    Viber
    VIBERΤο Viber είναι μια εφαρμογή για smartphones, όπου οι χρήστες ανταλλάσουν γραπτά μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο και ηχητικά μηνύματα. Λειτουργεί σε δύο δίκτυα Wi-Fi και 3G.(I.Π)
  • Πτηνό-ρομπότ: SmartΒird

    Πτηνό-ρομπότ: SmartΒird
    http://dai.ly/p3xgz9 Το 2011 οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας τεχνολογίας Festo, κατασκεύασαν το SmartBird.Το πρώτο ρομπότ πτηνό (με τα χαρακτηριστικά ενός γλάρου) που μπορεί να απογειωθεί και να πετάξει στον αέρα χρησιμοποιώντας μόνο τα φτερά του.
    (N.K)
  • Nintendo 3DS

    Nintendo 3DS
    Το 3DS είναι μια παιχνιδομηχανή.Το κεντρικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η ικανότητα της να παράγει 3D εφέ χωρίς ανάγκη ειδικών γυαλιών μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται autostereoscopy. Η συσκευή κυκλοφόρησεσ την Ευρώπη στις 25 Μαρτίου 2011.(Δ.Λ.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Nintendo_3DS
  • Adidas f50 miCoach

    Adidas f50 miCoach
    Δείτε ένα βίντεο από το f50 adizero miCoachΤο F50 adiZero mi-Coach κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα τέλη του 2011 και διαθέτει το νέο mi-Πούλμαν που ταιριάζουν με την τεχνολογία ανάλυσης. Σας δίνει πληροφορίες για τις επιδόσεις σας.
  • Period: to

    Adidas f50 miCoach

    Γ.Κ.
  • PSVITA

    PSVITA
    TO PSVITA ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΥΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΟΧΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΥΗΡΙΖΕΙ BLUETOOTH,WIFI KAI ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ 5 ΙΝΤΣΩΝ. (α'3 Α.Α.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Vita
  • ipod nano

    ipod nano
    Το iPod είναι ένα φορητό μουσικό jukebox της εταιρείας Apple . ... ενώ τα μικρότερα της οικογένειας Nano και Shuffle χρησιμοποιούν μνήμη flash(Δ.Γ)
  • ipad mini

    ipad mini
    Το Mini iPad είναι ένας μίνι υπολογιστής tablet που διατίθεται στο εμπόριο από την Apple Inc.Είναι το πέμπτο σημαντικότερο προϊόν στη iPad γραμμή και το πρώτο για να χαρακτηρίσει ένα μειωμένο μέγεθος οθόνης 7.9 ιντσών,αντίθετα με το πρότυπο (9,7 ίντσες).(Α.Λ)
  • Windows 8

    Windows 8
    Τα Windows 8 είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Χαρακτηριστική είναι η οθόνη έναρξης (startscreen), η οποία αποτελείται από πλακίδια και όχι από εικονίδια και διαθέτει εκτός από τα βασικά προγράμματα του υπολογιστή παιχνίδια και άλλες εφαρμογές, όπως ο καιρός.(I.Π.)
  • Windows 8

    Windows 8
    Windows 8Τα Windows 8 είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows. Χαρακτηριστική είναι η οθόνη έναρξης (startscreen), η οποία αποτελείται από πλακίδια και όχι από εικονίδια και διαθέτει εκτός από τα βασικά προγράμματα του υπολογιστή παιχνίδια και άλλες εφαρμογές, όπως ο καιρός.
  • WII U

    WII U
    Το Wii U είναι μια κονσόλα παιχνιδιών βίντεο από τη Nintendo και ο διάδοχος του Wii(Δ.Γ)http://bit.ly/jeclf9
  • Γραμμόφωνο με iphone

    Το εντυπωσιακό dock είναι κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς, σίδηρο και μπρούτζο και χάρη στον παθητικό ενισχυτή που διαθέτει, τετραπλασσιάζει την ένταση του ήχου του iPhone χωρίς να απαιτείται τροφοδοσία.(MZ)http://www.iphonehellas.gr/40482/
  • gameboy

    gameboy
    Το Game Boy είναι μία φορητή παιχνιδομηχανή , της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Nintendo (N.Π.)
    http://el.wikipedia.org/wiki/Game_Boy
  • Το πρώτο netbook με Ubuntu

    Μετά από το Dell Vostro A860 [1] η Dell διαθέτει στην Ελληνική αγορά το πρώτο netbook με προεγκατεστημένο Ubuntu.(α'3 Α.Α.)
    http://bit.ly/Y5QQOi
  • Το πρώτο laptop “χωρίς πληκτρολόγιο”

    Το πρώτο laptop “χωρίς πληκτρολόγιο”
    Η Acer παρουσίασε το Iconia 6120, όπου έχει touch screen για πληκτρολόγιο. Μην το φανταστείτε σαν iPad, αλλά σαν κανονικό λάπτοπ, μόνο που αντί για κουμπιά έχει οθόνη touch screen.(α'3 Α.Α.)
    http://bit.ly/11CnVZ0
  • Το πρώτο παντελόνι με πληκτρολόγιο

    Το πρώτο παντελόνι με πληκτρολόγιο
    Μια ολλανδική εταιρεία κατασκεύασε ένα παντελόνι με πληκτρολόγιο..γι'αυτός που δεν θέλουν να αποχωριστούν τον υπολογιστή τους.(α΄3 Α.Α.)
    http://bit.ly/11lbxNQ
  • Οικολογικό πληκτρολόγιο

    Οικολογικό πληκτρολόγιο
    Το πληκτρολόγιο της iZen είναι φτιαγμένο από μπαμπού, και παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά, πλαστικά πληκτρολόγια.(ΜΖ)
    http://bit.ly/YxXPSo
  • Ποντίκι για υπολογιστές

    Ποντίκι για υπολογιστές
    Το πρώτο ποντίκι για υπολογιστή! Μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις των τελευταίων 100 χρόνων! Μία από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο - το ποντίκι του υπολογιστή.

    (α'3 Α.Α)http://bit.ly/Wq7M5A
  • mp3

    To MP3 πρόκειται για μια συνηθισμένη μορφή ήχου για αποθήκευση ήχου, καθώς και ένα de facto πρότυπο του ψηφιακού ήχου συμπίεσης για την μεταφορά και την αναπαραγωγή της μουσικής στις περισσότερες συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου .
    (α΄3 Α.Α.)
    http://bit.ly/SHuFs
  • Blackberry

    Το BlackBerry είναι μια σειρά από ασύρματες φορητές συσκευές και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί και διατίθενται στο εμπόριο από την περιορισμένη BlackBerry , πρώην Research In Motion Limited (RIM), από 30 του Γενάρη 2013.(α'3 Α.Α)http://en.wikipedia.org/wiki/BlackBerry
  • Πλυντήρια με ανθρώπιμη ενέργεια

    Τα πλυντήρια που τροφοδοτούνται με ανθρώπινη ενέργεια δεν είναι καινούρια ιδέα, ωστόσο η πρόκληση στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν να σχεδιαστεί μια φθηνή φορητή συσκευή, εύκολη στη χρήση.(α'3 Α.Α)http://www.econews.gr/2012/08/07/pluntirio-rouxwn/
  • Αβέρωφ

    Αβέρωφ
    Το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ είναι ιστορικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας. Παρά την ονομασία του ως θωρηκτού, στην πραγματικότητα είναι θωρακισμένο καταδρομικό, κλάσης ΠΙΖΑ, το οποίο ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Oρλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας την περίοδο 1908 - 1911, και εντάχθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.(α'3 Α.Α.)http://bit.ly/QU9Tfm
  • Alfa Romeo

    Alfa Romeo
    H Άλφα Ρομέο είναι ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία και ιδρύθηκε το 1907 ως “Darracq Italiana” από έναν αριστοκράτη του Μιλάνο, τον Cavaliere Ούγκο Στέλλα, σε συνεργασία με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία του Αλεξάντρ Νταράκ. Όταν όμως η συνεργασία ναυάγησε ο Στέλλα και άλλοι Ιταλοί επενδυτές μετέφεραν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Μιλάνο και η εταιρεία μετονομάστηκε σε ALFA (Μ-Α. Ζ)
  • Smart Bell

    Κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται στην πόρτα σας και χτυπάει το Smart Bell, αυτό σας καλεί στο κινητό σας τηλέφωνο. Έτσι, μπορείτε να συνομιλήσετε με τον εν δυνάμει διαρρήκτη προσποιούμενος ότι βρίσκεστε μέσα στο σπίτι, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είστε μίλια μακριά.(α΄3 Α.Α.)http://www.onair24.gr/news/category/6/content/8431
  • Wii u (θήκη)

    Για την προστασια του Wii u το καλύτερο είναι να τοποθετείται σε μια προστατευτική θήκη. Τέτοιες θήκες και άλλα αξεσουάρ για το Wii U προσφέρει τώρα η Hama. (α'3Α.Α.)http://www.mediamarkt.gr/mcs/shop/technologynews.html
  • HMDX Jam: Ήχος Bluetooth από το βάζο μαρμελάδας

    HMDX Jam: Ήχος Bluetooth από το βάζο μαρμελάδας
    Τα Smartphones και τα Tablets μπορεί να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα, αλλά δεν φημίζονται για τον ήχο τους. Στο τραμ ή στο αμφιθέατρο μπορεί τα ακουστικά να είναι αρκετά, αλλά όταν βρίσκεστε με τους φίλους σας, σίγουρα θέλετε κάτι καλύτερο από τον υπόκωφο ήχο αυτών των συσκευών. (α΄3 Α.Α.) http://www.mediamarkt.gr/mcs/shop/technologynews.html
  • Το πιο hi-tech πιστολάκι μαλλιών

    Το πιο hi-tech πιστολάκι μαλλιών
    Ένας στιλίστας στη Βρετανία δημιούργησε ένα ειδικό πιστολιά το οποίο λειτουργεί με αισθητήρες το οποίο κάνει ευκολότερη τη ζωή των γυναικών αφού κάθε φορά που το τοποθετείται σε κάποια επιφάνεια, σταματάει αυτόματα τη λειτουργία του και το αντίστροφο.(α'3 Α.Α)http://clikare.blogspot.gr/2011/10/hi-tech.html
  • Μίξερ

    Μίξερ
    Το πρώτο μίξερ δημιουργήθηκε την ώρα που ο Τσάκ Νόρις έδερνε τους κακούς στην περίφημη εκπομπή του Texas Rangers. Μια στιγμή ο κακός της υπόθεσης εκτοξεύθηκε πάνω σε κάτι κούτες με όπλα μαζικής καταστροφής και αφού ένας έλικας ελικοπτέρου έπεσε πάνω του τον έκοψε σε κομμάτια και έκοψε πολλά μηχανήματα. Μετά από μια έκρηξη δημιουργήθηκε το λεγόμενο Άγιο Μίξερ.(α'3 Α.Α.) http://bit.ly/XXNxIn
  • Πυρίτιδα

    Την χρησιμοποιουσαν οι κινέζει για εκρήξεις και πυροτεχνήματα
    (φ.π)
  • Αστρονομικές παρατηρήσεις

    Πολλά ουράνια σώματα παρατηρούνται τόσο στο ορατό φως όσο και στα ραδιοκύματα, καθώς εκπέμπουν και στις δύο αυτές περιοχές του φάσματος ταυτόχρονα. Εκτός λοιπόν από την παρατήρηση σωμάτων όπως τα πάλσαρ και τα κβάζαρ, τα ραδιοτηλεσκόπια είναι ικανά να «απεικονίζουν» τα περισσότερα είδη ουράνιων στόχων, όπως γαλαξίες, νεφελώματα, ακόμα και ραδιοεκπομπές από πλανήτες.
  • Τύποι ραδιοτηλεσκοπίων

    Τα ραδιοτηλεσκόπια που ανιχνεύουν μήκη κύματος από 3 m ως 30 cm (100 MHz ως 1 GHz) έχουν συνήθως διαμέτρους μεγαλύτερες των 100 μέτρων, ενώ όσα εργάζονται σε μήκη κύματος κάτω από 30 cm (1 GHz) έχουν διαμέτρους από 3 ως 90 m.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Τοποθέτηση ραδιοτηλεσκοπίων

    Τοποθέτηση ραδιοτηλεσκοπίων
    Τα «ραδιοαστεροσκοπεία», δηλαδή οι εγκαταστάσεις αυτών των συσκευών βρίσκονται μακριά από μεγάλες πόλεις, και συνήθως σε ερημικές τοποθεσίες, για την αποφυγή των ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από σήματα του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, σήματα ραντάρ, κινητής τηλεφωνίας κ.ά..
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • WiFi

    WiFi
    το wifi μας προσφερει ασυρματο internet.Δεν ξερουμε την ακριβη ημερομινια ανακαλυψης του.(Μ.Α.)
  • Τύποι ραδιοτηλεσκοπίων

    Η γωνιακή διακριτική ικανότητα μιας τέτοιας κεραίας είναι συνάρτηση του λόγου της διαμέτρου της προς το μήκος κύματος της παρατηρούμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό το γεγονός καθορίζει το μέγεθος του δίσκου που χρειάζεται ένα ραδιοτηλεσκόπιο προκειμένου να έχει μια χρήσιμη διακριτική ικανότητα.
    (http://el.wikipedia.org/wiki)
    (Σ.Πέτρος α'3)
  • Φούρνος Μικροκυμάτων

    Σχετικές πληροφορίεςΟ φούρνος μικροκυμάτων είναι μία ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιείται για την παρασκευή γευμάτων ή την θέρμανση τροφίμων μέσω διηλεκτρικής θέρμανσης.Η θέρμανση τροφίμων από ακτινοβολία μικροκυμάτων ανακαλύφθηκε τυχαία την δεκαετία του 1940. (Α'3 ΛΚ)
  • ΠΙΑΝΟΙ

    ΠΙΑΝΟΙ
    Το πιάνο, , είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους
  • Το UPS

    Το UPS
    , αρχικά των λέξεων Uninterruptible power supply (Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), είναι μια συσκευή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.Τα UPS συνήθως χρησιμοποιούνται για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών, server, τηλεφωνικών κέντρων κ.α , στους οποίους ο απότομος τερματισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες, απώλεια δεδομένων ή και καταστροφή υποσυσυστημάτων. (α'3 Α.Κ.)
  • UPS

    UPS
  • UPS

  • CD-ROM

    CD-ROM
    Δεν ξερουμε ποτε φτιαχτηκε το cd-rom.(Μ..Α.)
  • Τσεκούρι

    Τσεκούρι
    <a href='http://bit.ly/X36xGh' >Τα αρχαιότερα αναγνωρίσιμα εργαλεία, κατασκευασμένα από ανθρωπίδες είναι απλά λίθινα τσεκούρια.Τα συγκεκριμένα λίθινα εργαλεία «κατασκευάστηκαν» περίπου πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια από τον Αυστραλοπίθηκο, πρόγονο των σύγχρονων ανθρώπων. Π.Σ. http://bit.ly/X36xGh
  • Βαρόμετρο

    Βαρόμετρο
    To βαρόμετρο είναι ειδικό όργανο μέτρησης της ατμοσφαιρικής πίεσης (ή βαρομετρικής πίεσης).Τα βαρόμετρα διακρίνονται σε υδραργυρικά, μεταλλικά, αυτογραφικά (βαρογράφος). Π.Σ. http://bit.ly/X37XjP
  • Paintball(Χρωματοσφαίρηση)

    Paintball(Χρωματοσφαίρηση)
    Η χρωματοσφαίριση (αγγλικά: Paintball) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία απο δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο σκοπό, συνήθως να κατακτήσουν την σημαία της αντίπαλης ομάδας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να "μαρκάρει", να διώξει δηλαδή απο το παιχνίδι παίκτες της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας "μαρκαδόρους" (τα "όπλα" της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες).(α'3 Α.Κ.)
  • Τόξο

    Τόξο
    Αν εξαιρέσουμε το ακόντιο, το τόξο είναι το αρχαιότερο όπλο και χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν πολύ διαδεδομένο ως πολεμικό όπλο, κυρίως στους ανατολικούς λαούς. Π.Σ. http://bit.ly/XxCMfZ
  • Καισαρική Τομή

    Καισαρική Τομή
    Η καισαρική τομή, επίσης γνωστή ως καισαρική τομή ή Καίσαρα, είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία οι τομές γίνονται μέσα από την κοιλιά της μητέρας και της μήτρας να παραδώσει ένα ή περισσότερα μωρά. Π,Σ, http://bit.ly/VbFZ8a
  • Βραστήρας

    Βραστήρας
    Ένας βραστήρας νερού είναι μια ηλεκτρική συσκευή για την κουζίνα, η οποία θερμαίνει το νερό πολύ γρήγορα και οικονομικά.
    Π.Σ. http://bit.ly/14OlktH
  • Media Markt

    Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στη Γερμανία, η χρονική στιγμή ήταν σωστή για ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών. Μέχρι τότε, οι καταναλωτές αγόραζαν τις τηλεοράσεις τους σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών, τους δίσκους τους σε ένα δισκοπωλείο και τα πλυντήριά τους από ταχυδρομικό κατάλογο. Οι επιλογές συνήθως ήταν περιορισμένες και οι τιμές ήταν υψηλές.(α'3 Α.Α.) http://bit.ly/YRop9d
  • Το πρώτο Τρανζίστορ

    Το 1948 κατασκευάζεται το πρώτο τρανζίστορ από ημιαγώγιμα υλικά,με το οποίο αξεκινάει η επανάσταση της Ηλεκτρονικής και των παρεπόμενων τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινονιών.
  • Μικροτσιπ για σκύλους

    Μικροτσίπ σε όλους τους σκύλους στην Αγγλία
    Προσπάθειες να μειωθούν τα αδέσποτα Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων στην Αγγλία θα πρέπει να τοποθετούν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους από το 2016, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων.(ΜΖ)http://www.alfavita.gr/
  • Χαρτονομίσματα

    Χαρτονομίσματα
    Το χαρτονόμισμα δημιουργηθηκε στη Κίνα κατα τη διάρκεια των δυναστειών Tang και Song τον 7ο αιώνα.(Δ.Λ.)
  • Χαρτί Τουαλέτας

    Χαρτί Τουαλέτας
    Πρώτη φορά αναφέρθηκε απο τον αξιοματούχο Yan Zhitui (531–591) ότι χρησιμοποιούταν από τη δυναστεία Sui της Κίνας.Από τότε υπαρχουν μαρτυρίες για τη συνέχιση της χρήσης του και από τις επομενες δυναστείες.(Δ.Λ.)
  • Ενισχυτής

    Ενισχυτής
    νισχυτής ονομάζεται η ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που ενισχύει το ηλεκτρικό σήμα.[1] Ένα τυπικός ενισχυτής έχει τέσσερις εισόδους, μία κανονική έξοδο και μία γειωμένη έξοδο.[1] Οι δύο πρώτες είσοδοι διαμορφώνουν μια διαφορά δυναμικού στον ενισχυτή, η τάση που εξέρχεται ισούται με τη διαφορά δυναμικού επί το συντελεστή ενίσχυσης υπό ιδανικές συνθήκες. (A'3 Α.Κ)
  • Η αριθμομηχανή

    ("κομπιουτεράκι" στην καθομιλουμένη) είναι ένα εργαλείο το οποίο κάνει αριθμητικές πράξεις.