Εισβολη τανκσ

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ-ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

By slouran
  • ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
    ΣυνταγματάρχεςΤα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, μια ομάδα στρατιωτικών, εκμεταλλευόμενοι την πολιτική κρίση που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην χώρα μας, πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Κατάργησαν τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, κατάργησαν τις συνταγματικές ελευθερίες, ακύρωσαν τα βασικά άρθρα του συντάγματος, επέβαλαν λογοκρισία στις εφημερίδες. ‘Έκαναν μαζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις, εγκατέστησαν και διατήρησαν ολόκληρα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Λέρο, στη Γυάρο και αλλού, έκαναν διώξεις, δίκε
  • Period: to

    ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
    ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΕΡΤ Κορυφαία αντιδικτατορική πράξη αποτελεί η απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη στις 13 Αυγούστου 1968, για την οποία βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.
  • ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-1η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ

    ΕΝΑΡΞΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ-1η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ
    Το χρονικό της εξέγερσης ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου του 1973, με την πρώτη κατάληψη της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Period: to

    ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  • 2η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ

    2η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΝΟΜΙΚΗΣ
    Στις 20 του Μάρτη του 1973, ένα περίπου μήνα μετά την πρώτη κατάληψη, πραγματοποιείται η δεύτερη κατάληψη της Νομικής. Η κατάληξη αυτή ήταν τελείως διαφορετική από την πρώτη. Η αστυνομία παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο και επενέβη βίαια μέσα στονου το έχουν περικυκλώσει. Οι μισοί περίπου διαδηλωτές καταφέρνουν να μπουν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. χώρο της κατάληψης. Πολλοί φοιτητές συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν, ενώ η Σύγκλητος παραιτήθηκε. Εικόνες των αιματηρών γεγονότων έκαναν το γύρο τ
  • ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    Στις 4 Νοέμβριου 1973 η συγκέντρωση μερικών χιλιάδων πολιτών στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου μετεξελίσσεται σε διαδήλωση. Γίνονται βίαιες συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των διαδηλωτών αναγκάζονται να πυροβολήσουν στον αέρα.
  • ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο συγκρούονται φοιτητές με την Αστυνομία. Από εκείνη τη στιγμή τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία. Η είδηση, που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, ευθύς αμέσως αρχίζει να προκαλεί γεγονότα. Συγκροτείται διαδήλωση προς το Πολυτεχνείο και πραγματοποιούνται συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που το έχουν περικυκλώσει. Ξεκινά η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές.
  • Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

    Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
    Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου η κατάσταση γίνεται σοβαρότερη. Ο ραδιοφωνικός σταθμός καλεί το λαό να κινητοποιηθεί και να του συμπαρασταθεί. Ο λαός ακούει και κατεβαίνει στους δρόμους. Συνεπαρμένοι οι Αθηναίοι από την αγωνιστικότητα των φοιτητών, συμπαρίστανται στον αγώνα των ίδιων των παιδιών τους, που αψήφησαν τους δικτάτορες και τους υποστηρικτές τους, εντός και εκτός Ελλάδας. Το Πολυτεχνείο γίνεται σύμβολο και προπύργιο ελευθερίας. Μαθητές, φοιτητές και απλοί πολίτες κατακλύζουν τους δρόμους.
  • ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝΤο μεσημέρι της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 1973 ένα μεγάλο πλήθος που ξεπερνά τις 20.000 συγκεντρώνεται ξανά μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο. Η φοιτητική εξέγερση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτήρα λαϊκής εξέγερσης. Το απόγευμα αρχίζουν τα συγκλονιστικά γεγονότα.
    Συγκρούσεις στις πλατείες και στους δρόμους με την αστυνομία, οδοφράγματα, δακρυγόνα, καπνογόνα, πυροβολισμοί, αίμα.
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    ΗΧΗΤΙΚΟ17 Νοεμβρίου 1973. Ώρα 2.56 π.μ
    Τρία τανκς περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Το πρώτο, που φαίνεται παράλογα πιο μεγάλο, ρίχνει την πύλη με τα κάγκελα. Τα παιδιά τραγουδάνε τον Εθνικό Ύμνο!!. Το τάνκ περνάει πάνω από ένα αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί ως οδόφραγμα πίσω από την πύλη και παρασύρει τους νέους που ήταν γατζωμένοι στα κάγκελα. Οι στρατιώτες γέμισαν το Πολυτεχνείο.
  • ΠΤΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

    ΠΤΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
    Στις 25 Νοεμβρίου ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ανετράπη και περιορίστηκε στο σπίτι του στο Λαγονήσι και ανέλαβε τη διοίκηση ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ένας από τους παλιούς συνεργάτες του δικτάτορα. Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε και στο διάστημα αυτό όσον αφορά στο θέμα των διώξεων, φυλακίσεων, εξοριών και βασανισμών. Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη σε θέματα οικονομίας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
  • ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
    ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡΟι αδέξιοι χειρισμοί του Ιωαννίδη και των συνεργατών του στο θέμα του κυπριακού, αλλά και η πρόθεσή τους να ανατρέψουν τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου στις 20 Ιουλίου του 1974 με την εισβολή των Τούρκων στο νησί και την κατάληψη του 37% του κυπριακού εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Ελλάδα, ο οποίος έφθασε στη χώρα μας στις 24 Ιουλίου του 1974 για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας σχηματίζοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας.