Χρονογραμμη βυζαντιο

Η αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας και η 1η άλωση της Πόλης

  • Dec 15, 1025

    Θάνατος Βασιλείου Β'

    Θάνατος Βασιλείου Β'
    Ο Βασίλειος Β' (958 - 15 Δεκεμβρίου 1025), ο επονομαζόμενος Βουλγαροκτόνος, ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας της Μακεδονικής δυναστείας, ο οποίος βασίλεψε από τις 10 Ιανουαρίου 976 έως το θάνατό του στις 15 Δεκεμβρίου 1025, χαρίζοντας την τελευταία περίοδο πολιτικής ακμής στην αυτοκρατορία.
  • Jul 16, 1054

    Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών.

    Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών.
    Το Σχίσμα του 1054 ή Σχίσμα των δύο Εκκλησιών είναι η διαίρεση και διάσπαση της κοινωνίας μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας όταν επικεφαλής τους ήταν ο Πάπας Ρώμης Λέων Θ' και ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος, ύστερα από τους αμοιβαίους αναθεματισμούς που εξαπολύθηκαν τον Ιούλιο του 1054.Παρά το γεγονός ότι οι δογματικές και λειτουργικές διαφορές δεν ήταν αγεφύρωτες η αλαζονεία των διαπραγματευτών οδήγησε στη ρήξη.
  • Feb 11, 1071

    Ήττα στο Μπάρι

    Ήττα στο Μπάρι
    Το 1071 το Μπάρι καταλήφθηκε από το Ροβέρτο Γυισκάρδο μετά από τρίχρονη πολιορκία. O Mάιο του Μπάρι (πέθανε το 1160), γιος Λομβαρδού εμπόρου, ήταν ο τρίτος από τους μεγάλους ναυάρχους της Νορμανδικής Σικελίας. Τον Οκτώβριο του 1098 ο Ουρβανός Β΄, που είχε εγκαινιάσει τη Βασιλική το 1089, συγκάλεσε τη Σύνοδο του Μπάρι, μία από σειρά συνόδων, που συγκλήθηκαν με σκοπό το συμβιβασμό των Ελλήνων και των Λατίνων στο ζήτημα του άρθρου του filioque.Η ήττα αυτή σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Ιταλίας.
  • Aug 26, 1071

    'Ήττα Ματζικέρτ

    'Ήττα Ματζικέρτ
    Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071 ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ' Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους..Τα αίτια της ήττας αυτής ήταν η έλλειψη όπλων και προμηθειών αλλά και ανδρείας των πολεμιστών καθώς ήταν μισθοφόροι λόγω των μέτρων αποστρατιωτικοποίησης.
  • Sep 20, 1082

    Χρυσόβουλο 1082

    Χρυσόβουλο 1082
    Το 1082, για να ανταμείψει τους συμμάχους του Αλέξιος ο Α' τους έδωσε με το χρυσόβουλο κάποια προνόμια: Παραχώρησε τίτλους καθώς και χρηματικές χορηγίες στους άρχοντες της Βενετίας.
    Παραχώρησε στους εμπόρους της Βενετίας σκάλες (αποβάθρες) και εμπορικά καταστήματα στην προκυμαία της Κωνσταντινούπολης.
    Επέτρεψε στους Βενετούς να εμπορεύονται ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν δασμούς σε όλα τα λιμάνια της πρωτεύουσας.
  • Apr 28, 1096

    1η Σταυροφορία

    1η Σταυροφορία
    Η Α’ Σταυροφορία 1096-1099
    Κηρύχθηκε από τον πάπα Ουρβανό Β’ στην Κλερμόν της Γαλλίας Είχε κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα, αν και τα οικονομικά προβλήματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίησή της. Στην ουσία, ήταν δύο σταυροφορικοί στρατοί :

    α) ο απλός λαός, που όμως ήταν ανοργάνωτος και ηττήθηκε από τους Τούρκους κ'
    β) οι φεουδάρχες, που ακολούθησαν και νίκησαν τους Τούρκους.
  • Sep 15, 1149

    2η Σταυροφορία

    2η Σταυροφορία
    Η Δεύτερη Σταυροφορία ήταν μία προσπάθεια της Δύσης να αντεπιτεθεί στην όλο και αυξανόμενη πίεση των Τούρκων. Ξεκίνησε το 1147 και τερματίστηκε το 1149 πετυχαίνοντας να χειροτερέψει την κατάσταση για τα σταυροφορικά κράτη, αλλά και να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της δυτικής Χριστιανοσύνης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • Sep 17, 1176

    Ήττα στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας

    Ήττα στο Μυριοκέφαλο της Φρυγίας
    Η μάχη του Μυριοκέφαλου διεξήχθη μεταξύ Βυζαντινών και Σελτζούκων στις 17 Σεπτεμβρίου 1176, στην ομώνυμη τοποθεσία (εγκαταλελειμμένος οικισμός) στη Φρυγία.Η μάχη αυτή παγίωσε την θέση των Τούρκων και επηρέασε καθοριστικά τη φυσιογνωμία της Μ.Ασίας.Κάποιες από τις συνέπειες ήταν οι σφαγές,η φυγή των χριστιανών,οι καταλήψεις πόλεων,οι εξισλαμισμοί,η πείνα,η πανούκλα κ.α.
  • Nov 18, 1189

    3η Σταυροφορία

    3η Σταυροφορία
    Η Τρίτη Σταυροφορία (1189-1192) επίσης γνωστή ως η Σταυροφορία των Βασιλιάδων ήταν η προσπάθεια των Ευρωπαϊκών ηγετών για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων από τον Σαλαντίν. Ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο σκοπό της, που ήταν η επανάκτηση της Ιερουσαλήμ
  • Jun 27, 1204

    4η Σταυροφορία και 1η Άλωση της Πόλης

    4η Σταυροφορία και 1η Άλωση της Πόλης
    Κατά τα τέλη του Ιουνίου του 1204, ο στόλος των Σταυροφόρων έφτασε στην Κωνσταντινούπολη.Από σύγχρονες δυτικές πηγές, αναφέρεται ο απεριόριστος θαυμασμός που έτρεφαν οι Σταυροφόροι για το πλούτο που κατείχε η Πόλη.Φαινόταν πιθανό ότι η βυζαντινή πρωτεύουσα θα μπορούσε να αντισταθεί με επιτυχία στους Σταυροφόρους, των οποίων ο αριθμός δεν ήταν τόσο μεγάλος.wiki