P01q4cd9 new1

Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 • ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΡΔΟΥ

  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΡΔΟΥ
  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΡΔΟΥ
  Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας, διάδοχος του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και η γυναίκα του Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό στο Σεράγιεβο, από τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ, έναν από την ομάδα των έξι Σερβοβόσνιων δολοφόνων που συντονίζονταν από τον Ντανίλο Ίλιτς.
 • Period: to

  Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

 • ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΕΣ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος (αγγλ. Great War, γαλλ. Grande Guerre), όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918.
 • Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 1914

  Η ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΟΥ 1914
  THE CHRISTMAS TRUCE
  Τα πρώτα Χριστούγεννα από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το χειμώνα του 1914, πάνω από 1 εκατ. στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου*, αψηφώντας τις εντολές των ανωτέρων τους, εγκατέλειψαν τα χαρακώματα και σκορπίζοντας ευχές γιόρτασαν με τον εχθρό, παίζοντας ποδόσφαιρο σε μια αυθόρμητη εκεχειρία που έμεινε για πάντα στη παγκόσμια ιστορία. Μια «ανταρσία της ανακωχής» εν μέσω του «Μεγάλου Πολέμου».
 • Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΝΤ

  Η ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΑΝΤΑΝΤ
  Στις 26 Απριλίου 1915 η Ιταλία υπέγραψε συμφωνία με την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία και μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Στις 23 Μαΐου κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας. Οι Ιταλοί, με την καθοδήγηση του στρατηγού Καντόρνα, πραγματοποίησαν τέσσερις επιθέσεις κατά μήκος της πεδιάδας του Ιζόντσο και καθήλωσαν εκεί μεγάλες δυνάμεις Αυστριακών, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες επιτυχίες.
  Το 1916, η Ιταλία θα κηρύξει τον πόλεμο και στην Γερμανία.
 • Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ "ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ"

  Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ "ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ"
  RMS LUSITANIAΚατά το 1915, ο γερμανικός στόλος, που είχε αποκλειστεί στο λιμάνι του Κιέλου, επιχείρησε να βγει και συγκρούστηκε με τον αγγλικό στο Ντόγκερμπανκ . Η ναυμαχία έληξε με φανερή υπεροχή των Άγγλων. Στις 7 Μαΐου, γερμανικά υποβρύχια βύθισαν το αγγλικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», που μετέφερε και Αμερικανούς επιβάτες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Ουίλσον περιορίστηκε σε μιαν αυστηρή ανακοίνωση, χωρίς να μετακινηθεί από την ουδετερότητα.
 • ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ

  ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ
  BATTLE OF VERDEN
  Η κολοσσιαία Μάχη του Βερντέν ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο, αλλά καμία από τις δύο πλευρές, παρά τις τρομερές τους απώλειες, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους σκοπούς της. Έφερε όμως τον γαλλικό στρατό στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ανταρσίας, με αποτέλεσμα η κύρια συμμαχική προσπάθεια να αναληφθεί από τον νέο βρετανικό «Στρατό του Κίτσενερ» στην Μάχη του Σομμ.
 • Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
  Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
  Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 28 Ιουνίου 1917 και η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου συγκέντρωσε 300.000 στρατιώτες που εντάχθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο αγγλογαλλικό στράτευμα που πολεμούσε στην Μακεδονία. Η αποφασιστική μάχη δόθηκε στο Σκρα στις 30 Μαΐου 1918, γνωστή και ως «μάχη του Σκρα», με ολοκληρωτική νίκη των ελληνικών δυνάμεων.
 • Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΟΣ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΤΟΣ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
  Στις 15 Δεκεμβρίου υπογράφηκε ανακωχή με τη Γερμανία στο Μπρεστ-Λιτόφσκ και, μετά από λίγους μήνες, ειρήνη (3 Μαρτίου 1918). Με τη συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ η Σοβιετική Ένωση παραιτούνταν από τον έλεγχο της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και τμήματος της Λευκορωσίας, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και παραχωρούσε το Καρς, το Βατούμ και το Αρνταχάν στην Τουρκία.
 • ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ

  ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ
  Παπαγιάννης Βασίλειος Μάχη του Σκρα ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ WIKIPEDIA ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στις 28 Ιουνίου 1917 και η αποφασιστική μάχη δόθηκε στο Σκρα στις 30 Μαΐου 1918, γνωστή και ως «μάχη του Σκρα»
 • ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ

  ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ
  ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΟΥΔΡΟΥΜε την ονομασία Ανακωχή του Μούδρου ή Συνθήκη του Μούδρου ή Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου χαρακτηρίζεται η γνωστή συμφωνία ανακωχής, που συνήφθη στον όρμο Μούδρο της Λήμνου, στις 17/30 Οκτωβρίου[1] 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 18/31 Οκτωβρίου, μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Αντάντ (Entente), αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφετέρου, σηματοδοτώντας ουσιαστικά και τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 • ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΙΕΝ

  ΑΝΑΚΩΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΠΙΕΝ
  ANAKVXH KOMPIEN WIKIPEDIAΗ ανακωχή των Συμμάχων με τη Γερμανία το 1918 έγινε με υπογραφή συνθήκης στην Κομπιέν (Compiègne) της Γαλλίας, την 11η Νοεμβρίου 1918 σε σιδηροδρομικό βαγόνι, στο οποίο είχε εγκαταστήσει ο Στρατάρχης Φερντινάν Φος το στρατηγείο του, σε δάσος κοντά στην Κομπιέν.Υπογράφηκε από τον στρατάρχη των συμμαχικών δυνάμεων Φερντινάν Φος (Ferinand Foch) και τον εκπρόσωπο της Γερμανίας Ματίας Ερτζμπέργκερ