Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ

  • Αρχική Πρόταση Δημιουργίας

    Αρχική Πρόταση Δημιουργίας
    Η τεχνολογία του ιστού δημιουργήθηκε το 1989 από τον Βρετανό Τιμ Μπέρνερς Λη, που εκείνη την εποχή εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Γενεύη της Ελβετίας. Αυτό που οδήγησε τον Lee στην εφεύρεση του Παγκόσμιου ιστού ήταν το όραμά του για ένα κόσμο όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες από τους υπολοίπους. Οραματίστηκε κάθε στοιχείο, κάθε κόμβο του ιστού ίσο ως προς την προσβασιμότητα με τα υπόλοιπα.
  • Period: to

    Δημιουργία Παγκόσμιου Ιστού

    Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο.
    Κάθε δικτυακή δομομονάδα του διαδικτύου αποτελείται από συνδεδεμένους υπολογιστές σε τοπικό επίπεδο. Αυτά τα δίκτυα με τη σειρά τους συνδέονται σε ευρύτερα δίκτυα, όπως εθνικά και υπερεθνικά. Το ευρύτερο δίκτυο στον κόσμο λέγεται παγκόσμιος ιστός και είναι μοναδικό.
  • Μηχανή Αναζήτησης Archie

    Μηχανή Αναζήτησης Archie
    Στις 10 Σεμπτεμβρίου του 1990 έγινε γνωστή η έννοια των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο. Οι φοιτητές Peter Deutsch, Alan Emtage και Bill Heelan του πανεπιστημίου McGill ανήγγειλαν στο Usenet τη λειτουργία του Archie. Το Archie ήταν ένα σύστημα καταγραφής των περισσοτέρων διακομιστών FTP που λειτουργούσαν, καθώς και των αρχείων που αυτοί περιλάμβαναν.
  • Τελική Πρόταση Δημιουργίας

    Τελική Πρόταση Δημιουργίας
    Ο Μπερνερς-Λι επανανήλθε και με την βοήθεια του Βέλγου συναδέλφου του Ρομπέρ Καγιό διατύπωσε την τελική του πρόταση στις 12 Νοεμβρίου 1990. Ο προϊστάμενος του 33χρονου Μπέρνερς-Λι τού επέτρεψε να διαμορφώσει το διάγραμμα ροής σ’ ένα λειτουργικό μοντέλο, αναπτύσσοντας τη γλώσσα HTML, την εφαρμογή HTTP και το WorldWideWeb.app , το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στο Παγκόσμιο Ιστό.
  • Period: to

    Mηχανή Αναζήτησης Veronica και Jughead

    H Veronica, μια μηχανή αναζήτησης που δημιουργήθηκε το 1992 στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα, όπως και το Jughead (1993), χρησίμευε για την αναζήτηση των περιεχομένων τίτλων σε διακομιστές που πρόσφεραν αρχεία υπό το πρωτόκολλο Gopher.
  • Κυκλοφορία του Λογισμικού στο Ευρύ Κοινό

    Κυκλοφορία του Λογισμικού στο Ευρύ Κοινό
    Στις 30 Απριλίου 1993, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημοσίευσε το λογισμικό του Παγκόσμιου Ιστού. Αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, έναν πιο σίγουρο τρόπο για τη μεγιστοποίηση της διάδοσής του. Αυτές οι ενέργειες επέτρεψαν στον ιστό να αναπτυχθεί.
  • Period: to

    Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Παγκόσμιο Ιστό

    Το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για τον Παγκόσμιο Ιστό
    πραγματοποιήθηκε στις 25 έως τις 27 Μαΐου 1994 στη Γενεύη της Ελβετίας. Το συνέδριο είχε 380 συμμετέχοντες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από 800 αιτούντες.Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Robert Cailliau, επιστήμονα υπολογιστών που βοήθησε στην ανάπτυξη της αρχικής προδιαγραφής WWW και φιλοξενήθηκε από τον CERN. Ύστερα την ανάπτυξη του ιστού αναλαμβάνει το ΜΙΤ
  • Ίδρυση Επιτροπής του Παγκόσμιου Ιστού

    Ίδρυση Επιτροπής του Παγκόσμιου Ιστού
    Το 1994, ο Μπερνερς-Λι ίδρυσε τον οργανισμό World Wide Web Consortium, ο οποίος τυποποιεί όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και τις απαραίτητες γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη του Διαδικτύου. Στον παραπάνω οργανισμό συμμετέχουν οι σημαντικότεροι φορείς παγκοσμίως (εταιρείες και ερευνητικά κέντρα) που δραστηριοποιούνται στο Internet.
  • Δημιουργείται το Netscape Navigator βασισμένο στην γλώσσα HTML

    Δημιουργείται το Netscape Navigator βασισμένο στην γλώσσα HTML
    Το Netscape Navigator ήταν ένα ιδιόκτητο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και το αρχικό πρόγραμμα περιήγησης της γραμμής Netscape, από τις εκδόσεις 1 έως 4.08 και 9.x. Ήταν το κορυφαίο προϊόν της Netscape Communications Corp και ήταν το κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης στο Web τη δεκαετία του 1990.Η Netscape ανακοίνωσε στο πρώτο δελτίο τύπου της (13 Οκτωβρίου 1994) ότι θα έκανε το Navigator διαθέσιμο χωρίς χρέωση σε όλους τους μη εμπορικούς χρήστες, στην πλήρη του έκδοση 1,0 τον Δεκέμβριο του 1994.
  • Mηχανή Αναζήτησης Yahoo

    Mηχανή Αναζήτησης Yahoo
    Το 1995, oι Jerry Yang και David Filo, τότε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εισήγαγαν μια λειτουργία μηχανής αναζήτησης, που ονομάστηκε Yahoo! Ήταν η πρώτη δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον Ιστό, παρόλο που δεν ήταν πραγματική μηχανή αναζήτησης ανιχνευτή Ιστού. Αργότερα έδωσαν άδεια στις μηχανές αναζήτησης Ιστού από άλλες εταιρείες. Επιδιώκοντας να παράσχει τα δικά της αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης Ιστού, το Yahoo! απέκτησε τη δική του τεχνολογία αναζήτησης στο Διαδίκτυο
  • Παρουσίαση του Internet Explorer

    Παρουσίαση του Internet Explorer
    Ο Windows Internet Explorer είναι μια σειρά γραφικών προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, που αναπτύχθηκε από τη Microsoft και είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows.Η Έκδοση 1, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1995, ήταν μια τροποποιημένη έκδοση του Spyglass Mosaic. Περιλαμβανόταν στο Microsoft Plus! για τα Windows 95 και στην έκδοση OEM των Windows 95. Βρισκόταν στην κατηγορία Internet Jumpstart Kit του Plus
  • Παρουσιάζεται η γλώσσα JAVA

    Παρουσιάζεται η γλώσσα JAVA
    LiveScript, ήταν το επίσημο όνομα της γλώσσας προγραμματισμού όταν για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην αγορά σε βήτα (beta) εκδόσεις με το πρόγραμμα περιήγησης στο Web, Netscape Navigator εκδοχή 2.0 τον Σεπτέμβριο του 1995. Η LiveScript μετονομάστηκε σε JavaScript σε μια κοινή ανακοίνωση με την εταιρεία Sun Microsystems στις 4 Δεκεμβρίου, 1995 , όταν επεκτάθηκε στην έκδοση του προγράμματος περιήγησης στο Web, Netscape εκδοχή 2.0B3.
  • Mηχανή Αναζήτησης Google

    Mηχανή Αναζήτησης Google
    Tο 1998 οι φοιτητές Larry Page και Sergey Brin του πανεπιστημίου Στάνφορντ εφάρμοσαν ένα προηγμένο σύστημα αξιολόγησης των δικτυακών τόπων. Η μηχανή αναζήτησης που ανέπτυξαν είχε το όνομα Google και άλλαξε τη δικτυακή ζωή των χρηστών του ίντερνετ.
  • To «Ίντερνετ των πραγμάτων»

    To «Ίντερνετ των πραγμάτων»
    Η φράση «Ίντερνετ των πραγμάτων» επινοήθηκε από έναν Βρετανό καινοτόμο στον τομέα της τεχνολογίας, τον Κέβιν Άστον το 1999. Ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στο όραμά του μέχρι που πέρασε μια δεκαετία, αλλά περιορίστηκε αρχικά στην κατασκευή εργοστασίων. Το «Ίντερνετ των πραγμάτων» παρέχει ένα επίπεδο ψηφιακής νοημοσύνης που θα βελτιώσει την «ευφυΐα» της συσκευής. Όταν μια συσκευή διαθέτει δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, τότε αρχίζει να φέρει κάθε χαρακτηριστικό που δείχνει ότι είναι «έξυπνη».
  • Αποκατάσταση Πρώτου Ιστότοπου

    Αποκατάσταση Πρώτου Ιστότοπου
    Ο πρώτος ιστότοπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) - και στον κόσμο - ήταν αφιερωμένος στο ίδια τη δημιουργία του Παγκόσμιου Ιστού και φιλοξενήθηκε στον υπολογιστή NeXT του Μπερνερς-Λι. Το 2013, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών ξεκίνησε ένα έργο για την αποκατάσταση αυτού του πρώτου ιστότοπου: info.cern.ch.
  • Πάνω από 8 δισεκατομμύρια συσκευές ενεργές

    Πάνω από 8 δισεκατομμύρια συσκευές ενεργές
    Σύμφωνα με τον Gartner, το 2017, πάνω από 8 δισεκατομμύρια συσκευές του Ίντερνετ των Πραγμάτων ήταν ενεργές, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 32% σε σχέση με το 2016. Οι παγκόσμιες δαπάνες για το Ίντερνετ των Πραγμάτων ήταν περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
  • 22 δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση

     22 δισεκατομμύρια συσκευές σε χρήση
    Υπολογίζεται ότι έως το 2020, περίπου 22 δισεκατομμύρια συσκευές του Ίντερνετ των Πραγμάτων θα χρησιμοποιηθούν παγκοσμίως.
  • 130 δισεκατομμύρια συσκευές διαθέσιμες

    130 δισεκατομμύρια συσκευές διαθέσιμες
    Μια έκθεση της HIS, μιας παγκόσμιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών δεδομένων και πληροφοριών, δείχνει ότι 130 δισεκατομμύρια συσκευές του Ίντερνετ των Πραγμάτων θα είναι διαθέσιμες παγκοσμίως μέχρι το 2030.