Cinema

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 • Κινητοσκόπιο

  Κινητοσκόπιο
  Πληροφορίες:Το κινητοσκόπιο ήταν μία μηχανή παρουσίασης ταινιών, πρόδρομος της σύγχρονης κινηματογραφικής μηχανής προβολής. Αναπτύχθηκε από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον στα εργαστήρια του Αμερικανού εφευρέτη Τόμας Έντισον, στον οποίο αποδίδεται και η αρχική σύλληψη της ιδέας κατασκευής του.
 • Πρώτη εμφάνιση του Τσάρλι Τσάπλιν

  Πρώτη εμφάνιση του Τσάρλι Τσάπλιν
  Πληροφορίες:Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο μεγαλύτερος ήρωας του βουβού κινηματογράφου, βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή στην ηλικία των πέντε ετών, όταν ακόμα η μητέρα του δεν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της, για να την αντικαταστήσει ένα βράδυ που ήταν άρρωστη, εκτελώντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι-σουξέ μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων.
 • Πρώτη Δημόσια Προβολή

  Πληροφορίες:Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι.
 • Πρώτη ταινία τρόμου

  Πρώτη ταινία τρόμου
  Πληροφορίες:Η πρώτη ταινία τρόμου έγινε από τον Γάλλο κινηματογραφιστή Georges Méliès μόλις το 1896. Ο πρωτότυπος τίτλος της είναι "Le Manoir Du Diable" (το σπίτι του διαβόλου) και έχει διάρκεια τριών λεπτών.
 • Ο κινηματογράφος έρχεται στην Αθήνα

  Πληροφορίες:Οι αθηναίοι πρωτοβλέπουν κινηματογράφο το 1897. Η προβολή της κινούμενης εικόνας προκαλεί ζωηρές αντιδράσεις και το καινούργιο θέαμα γίνεται μόνιμο θέμα συζήτησης και αιτία πολλών δημοσιεύσεων .
 • Πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας

  Πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας
  Πληροφορίες:
  Το 1902, 57 χρόνια πριν κάποιο γήινο αντικείμενο φτάσει στο φεγγάρι και 67 χρόνια πριν ο άνθρωπος καταφέρει να αγγίξει την φεγγαρόσκονη, δημιουργήθηκε η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο A Trip to the Moon (“Le Voyage dans la lune” όπως είναι ο τίτλος στα γαλλικά), μια γαλλική μαυρόασπρη και βωβή ταινία.
 • Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων

  Πληροφορίες:Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το 1907. Οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη.
 • Το πρώτο στούντιο του Hollywood

  Το πρώτο στούντιο του Hollywood
  Πληροφορίες:Το πρώτο στούντιο στο Χόλυγουντ ήταν της Nestor Studios to 1911.
 • Κινηματογράφος, η έβδομη τέχνη

  Πληροφορίες:Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος " έβδομη τέχνη " για να περιγραφεί ο κινηματογράφος
 • Ίδρυση πρώτης Ελληνικής κινηματογραφικής εταιρίας

  Πληροφορίες:Το 1912 ιδρύθηκε η πρώτη κινηματογραφική εταιρία, η Αθηνά Φιλμ και η πρώτη της ταινία ήταν ένα μικρό ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή των νεαρών Ελλήνων πριγκίπων.
 • Universal studios

  Universal studios
  Πληροφορίες:
  Ιδρύθηκε το 1912 από τον Carl Laemmle και είναι το παλαιότερο αμερικανικό κινηματογραφικά στούντιο ακόμα σε συνεχή παραγωγή.
 • Ίδυση της Walt Disney

  Ίδυση της Walt Disney
  Πληροφορίες:Στις 16 Οκτωβρίου του 1923 ιδρύθηκε η εταιρία της Walt Disney.
 • Ηχογραφημένος Κινηματογράφος

  Ηχογραφημένος Κινηματογράφος
  Πληροφορίες:Η ιστορία του ηχογραφημένου κινηματογραφικού ήχου ξεκίνησε το 1926, όταν η Warner Brothers παρουσίασε μία συσκευή (Vitaphone), η οποία έδινε τη δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικής, μέσω ενός δίσκου που συγχρονιζόταν με την μηχανή προβολής της ταινίας.
 • Πρώτη ταινία με διαλόγους

  Πρώτη ταινία με διαλόγους
  Πληροφορίες:Στα τέλη του 1927, κυκλοφόρησε η ταινία The Jazz Singer, η οποία αν και κατά το μεγαλύτερο μέρος της ήταν βουβή, υπήρξε η πρώτη που περιείχε διαλόγους.
 • Mickey Mouse

  Mickey Mouse
  Πληροφορίες:
  Tο 1928, ο Walt Disney δημιούργησε ένα καρτούν ποντίκι και το ονόμασε: Mortimer Mouse. Στη γυναίκα του όμως δεν άρεσε το όνομα αυτό και το μετονόμασε σε: Mickey.
 • Η πρώτη εμφάνιση του Mickey Mouse

  Η πρώτη εμφάνιση του Mickey Mouse
  Δείτε ένα σχετικό βίντεο:
  Η πρώτη ταινία του Mickey ήταν στην ταινία : Steamboat Willie.
 • Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους

  Πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους
  Πληροφορίες:Το 1937 ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά νάνους. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου. Φανταστείτε λοιπόν πόσα σκίτσα σχεδιάστηκαν για την ταινία αυτή, διάρκειας ογδοντατριών λεπτών.
 • Πρώτη Ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων

  Πρώτη Ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων
  Πληροφορίες: Η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων φτιάχτηκε το 1945 από τον Σταμάτη Πολενάκη, με τίτλο «Ο Ντούτσε Αφηγείται». Με εθνικό-πολιτικό περιεχόμενο, αυτή η ταινία έχει διάρκεια επτά περίπου λεπτών
 • Γραφιστικά κινούμενα σχέδια

  Πληροφορίες:Ο πειραματιστής κινηματογραφιστής John Whitney φτιάχνει έναν υπολογιστή που μπορούσε να παράγει γραφιστικά κινούμενα σχέδια. Ο Kubrick είναι ο πρώτος που συνειδητά το χρησιμοποίησε, για την ταινία «2001, a space odyssey».
 • Η ίδρυση της Pixar

  Η ίδρυση της Pixar
  Πληροφορίες:

  Το 1979 ιδρύθηκε η εταιρία Graphics Group που στις 3 Φεβρουαρίο, 1986 μετονομάστηκε σε Pixar.
 • Πρώτη ψηφιακή φωτογραφική

  Πληροφορίες:Η Sony εφεύρει την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τη Mavica. Η Macintosh εισάγει το γραφιστικό περιβάλλον στους προσωπικούς υπολογιστές, ανοίγοντας το δρόμο για το μοντάζ στον υπολογιστή.
 • Λογισμικό μοντάζ

  Πληροφορίες:Λανσάρεται στο εμπόριο το λογισμικό του μοντάζ από την Adobe Premiere και ακολουθεί το Adobe After Effects που φέρνουν την επανάσταση, κάνοντας την είσοδο στην προπαρασκευή της παραγωγής πιο εύκολη και πιο φτηνή σε οποιοδήποτε.
 • Κυκλοφορία μεγαλύτερης ταινίας

  Πληροφορίες: Modern Times Forever (Stora Enso Building, Helsinki) είναι μία ταινία του 2011 των Δανών καλλιτεχνών της ομάδας Superflex.Μέχρι τώρα είναι η μεγαλύτερη ταινία που έχει γυριστεί με διάρκεια 240 ωρών, δηλαδή 10 ημερών.