Αρχείο λήψης (1) τιτλοσ

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

  • ΓΕΝΝΗΣΗ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ

    ΓΕΝΝΗΣΗ Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ
    YOUTUBEΟ Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του Πέτρου Ι. Καβάφη, μεγαλέμπορου βαμβακιού και της Χαρίκλειας Φωτιάδη η οποία ανήκε σε παλιά Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής.
  • Period: to

    Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

  • ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

    ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ
    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΜετά το θάνατο του πατέρα του αρχίζει ουσιαστικά η σταθερή πορεία της οικογένειας προς την οικονομική κρίση και παρακμή , η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου έμεινε μέχρι το 1876.
  • ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΜετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας των εθνικιστικών ταραχών στην Αίγυπτο που καθιστά επισφαλή τη θέση των Ευρωπαίων. Η σχεδόν τριετής παραμονή του Καβάφη στην Πόλη συμπίπτει με τις πρώτες μαρτυρημένες συστηματικές του προσπάθειες να επιδοθεί στην τέχνη του ποιητικού λόγου.
  • ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ

    ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ
    Μετακομίζει στην Αλεξάνδρεια αποποιήθηκε την Bρετανική του υπηκοότητα - κρατά μόνο την Ελληνική.
  • «Κτίσται», «Ελγινείων», «Ολίγαι λέξεις περί στιχουργίας»

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΗ κυριότερη χρονολογική τομή ως προς την εξέλιξη του έργου του ποιητή. Είναι η χρονιά κατά την οποία ο Καβάφης εκδίδει σε μονόφυλλο το πρώτο πραγματικά αξιόλογο ποίημά του (το Κτίσται) και δημοσιεύει μερικά από τα πιο αξιόλογα πεζά του κείμενα, όπως τα δύο περί των «Ελγινείων» που παρουσιάζουν δημόσια την πολιτική πλευρά του ποιητή, «Ολίγαι λέξεις περί στιχουργίας» και άλλα.
  • ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

    Το 1899 πεθαίνει η μητερα του.
  • ΤΑΞΙΔΙΑ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΥΣ

    ΤΑΞΙΔΙΑ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΥΣ
    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΤο 1901 και το 1903 ταξιδεύει στην Ελλάδα και γνωρίζεται στην Αθήνα με Έλληνες πεζογράφους (Πολέμης, Ξενόπουλος, Πορφύρας)
  • «Ποιητική»

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΓράφει το σημαντικότερο πεζό κείμενό του με τον τίτλο «Ποιητική». Τα επόμενα χρόνια κυλούν ανάμεσα σε ποιητικούς, φιλοσοφικούς στοχασμούς, γνωριμίες με εξέχουσες προσωπικότητες στην Αλεξάνδρεια (Ιων. Δραγούμης, Ε.Μ. Φόρστερ), ανανεώσεις συμβολαίων εργασίας στις Αρδεύσεις και τους διαδοχικούς θανάτους των αδερφών του
  • ΣΥΛΛΟΓΗ "ΠΟΙΗΜΑΤΑ"

    ΣΥΛΛΟΓΗ "ΠΟΙΗΜΑΤΑ"
    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΤύπωσε ο ίδιος μια μικρή συλλογή με τον τίτλο Ποιήματα, στην οποία περιέλαβε τα ποιήματα: Φωνές, Επιθυμίες, Κεριά, Ένας γέρος, Δέησις, Οι ψυχές των γερόντων, Το πρώτο σκαλί, Διακοπή, Θερμοπύλες, Τα παράθυρα, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Απιστία και Τα άλογα του Αχιλλέως
  • ΠΟΙΗΜΑΤΑ...

    ΠΟΙΗΜΑΤΑ...
    ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΤύπωσε πάλι τη συλλογή του, προσθέτοντας αλλά επτά ποιήματα: Τρώες, Μονοτονία, Η κηδεία του Σαρπηδόνος, Η συνοδεία του Διονύσου, Ο Βασιλεύς Δημήτριος, Τα βήματα και Ούτος εκείνος. Και αυτή η συλλογή διακινήθηκε από τον ίδιο σε άτομα που εκτιμούσε.
  • ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ

    ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΑΡΑΣΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ
    Το 1926 η κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου απονέμει στον Καβάφη το παράσημο του Φοίνικος, διάκριση την οποία ο ποιητής αποδέχεται υποστηρίζοντας ότι «Το παράσημο μου το απένειμε η Ελληνική Πολιτεία, την οποία σέβομαι και αγαπώ. Η επιστροφή του παρασήμου θα είναι προσβολή εκ μέρους μου προς την Ελληνικήν Πολιτείαν γι' αυτό και το κρατώ».
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΛΑΡΥΓΓΑ

    Τον Ιούνιο 1932 ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πηγαίνει για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παραμένει αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Το Νοέμβριο το περιοδικό ΚΥΚΛΟΣ είναι αφιερωμένο στον Καβάφη, πράγμα που χαροποιεί ιδιαιτέρως τον ποιητή. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτερεύει
  • ΘΑΝΑΤΟΣ

    ΘΑΝΑΤΟΣ
    ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡΠεθαίνει στις 29 Απριλίου 1933, την ημέρα των γενεθλίων του.