Big agdim

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  • 303

    Τόπος Μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου.

    Τόπος Μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου.
    Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα (413), πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύτηκε από ανίατη ασθένεια.
  • Period: 303 to

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ.

  • 324

    Οικοδόμηση τρίκλιτου Ναού.

    Οικοδόμηση τρίκλιτου Ναού.
    Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου κτίσθηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311), που διέταξε «λόγχαις ἀναιρεθῆναι τὸν μάρτυρα» μετά την ήττα του Δανδήλου παλαιστού Λυαίου από τον μαθητή του Δημητρίου Νέστορα στον χώρο του Σταδίου της πόλεως.
  • 413

    Ανέγερση 5κλιτης Βασιλικής.

    Ανέγερση 5κλιτης Βασιλικής.
    Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ναού είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο (κάθετο) κλίτος, διπλά υπερώα (γυναικωνίτες) και μακρές διπλές κιονοστοιχείες.
  • 629

    610-640 Καταστροφή από φωτιά.

    610-640 Καταστροφή από φωτιά.
    Μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των ετών 629 και 639 κατέστρεψε μεγάλο μέρος αυτού του κτηρίου. Η ευσέβεια του λαού της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ιωάννη τον ξανακτίζει διευρύνοντάς τον.
  • 904

    1η λεηλασία από Σαρακηνούς Πειρατές.

    1η λεηλασία από Σαρακηνούς Πειρατές.
    Το 904 ο Ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και αρπάχτηκε σε κομμάτια το ιερό «Κιβώριο».
  • 1185

    2η λεηλασία από Νορμανδούς.

    2η λεηλασία από Νορμανδούς.
    Άλλη διαρπαγή νέου «Κιβωρίου» σημειώνεται από τους Νορμανδούς 281 χρόνια αργότερα, όταν καταλήφθηκε η πόλη από αυτούς το 1181.
  • 1300

    13ος αι Επισκευή - ανακαίνιση.

    13ος αι Επισκευή - ανακαίνιση.
    Χτίστηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ευθυμίου.
  • 1430

    Βάναυση λεηλασία από Οθωμανούς.

    Βάναυση λεηλασία από Οθωμανούς.
    29 Μαρτίου το 1430 ο Οθωμανικός στρατός άλωσε και λεηλάτησε τη Θεσσαλονίκη.Η λεηλασία κράτησε τρεις μέρες και σταμάτησε την τέταρτη όταν ο σουλτάνος μπήκε στην πόλη για να προσκυνήσει την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου. «Ο σουλτάνος Μουράτ Χαν κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη το έτος 833[=1430]», αναγράφεται στα αραβικά μέχρι και σήμερα πάνω σε μια μαρμάρινη κολόνα της εκκλησίας.
  • 1493

    Μετατροπή σε τζαμί.

    Μετατροπή σε τζαμί.
    Το 1493 ο Ναός μετατρέπεται σε τζαμί από τους Τούρκους. Στο βορειοδυτικό μέρος του Ναού μεταφέρεται το κενοτάφιο του Αγίου και απομονώνεται από το Τζαμί.
  • Αφανισμός λόγω πυρκαγιάς.

    Αφανισμός λόγω πυρκαγιάς.
    Η πυρκαγιά της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1917 αποτεφρώνοντας τα δύο τρίτα της Θεσσαλονίκης μετέβαλε σε ερείπια και τον ιστορικό Ναό, ο οποίος επί χίλια πεντακόσια συνεχή έτη αποτελούσε το κόσμημα και το καύχημα της δεύτερης πρωτεύουσας του ελληνικού Γένους.
  • Αναστήλωση.

    Αναστήλωση.
    Αναστηλωτικές εργασίες αποκατέστησαν την αρχική του μορφή.
  • Εγκαίνια.

    Εγκαίνια.
    Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 μετέβαλε σχεδόν σε ερείπια τον ιστορικό Ναό και οι αναστηλωτικές εργασίες που τον αποκατέστησαν στην αρχική του μορφή διήρκησαν έως το 1948. Από τότε λειτουργεί κανονικά και αποτελεί ως μνημείο τέχνης ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής ανατολής.
  • Επιστροφή λειψάνων.

    Επιστροφή λειψάνων.
    Η κάρα του αγίου αφαιρέθηκε από το ναό του, από τους Νορμανδούς κατακτητές το 1185, για να καταλήξει σε Ιταλικό μοναστήρι και να επιστρέψει πολύ αργότερα στην Ελλάδα
  • Λειτουργία εκθεσιακού χώρου.

    Λειτουργία εκθεσιακού χώρου.
    Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, στολισμένη με τα πολύχρωμα δάπεδα και τις ορθομαρμαρώσεις και ακόμη με τα ψηφιδωτά στους τοίχους, στα τόξα και στους θόλους, με ψιλοδουλεμένα κιονόκρανα και ανάγλυφα θωράκια και τέμπλα και με άλλα γλυπτά, καθώς και με φορητές εικόνες, από τις οποίες αρκετές έχουν σημειωθεί στα κείμενα εποχής, συνιστά ένα μνημειακό πραγματικά κτίσμα θαυμαστής μορφολογίας.