Images (3)

Svenska Språkhistorian

By qb_lf
  • 400

    Slutet av den forntida germanska perioden

    Slutet av den forntida germanska perioden
    Under denna tid var det svenska språket en del av det germanska språkområdet. Språket utvecklades från ett gemensamt germanskt språk till de olika nordgermanska språken, vilket skulle komma att bli fornnordiska, det gemensamma språket i Skandinavien.
  • Oct 7, 600

    Urnordiska

    Urnordiska
    Urnordiska var det första gemensamma språket och skriftspråket i Norden, talat ca år 150–800. Man använde runalfabetet futhark, och de första skriftliga källorna kommer från denna tid. Runor ristades först i trä, senare i sten. Ordet "bokstav" kommer från stavar ristade i bokträ. Språket bestod mest av arvord från urgermanskan, som "vatten" och "måne", och är grunden till dagens nordiska språk.
  • Mar 12, 900

    Vikingatiden

    Vikingatiden
    Under vikingatiden var det fornnordiska språket fortsatt dominerande. Vikingarna reste långt, vilket ledde till kontakt med andra språk och kulturer. Detta skapade också en påverkan på det nordiska språket genom införandet av lånord från andra europeiska språk.
  • Mar 12, 1000

    Runsvenska

    Runsvenska
    Runsvenska talades cirka 800–1225 och utvecklades från urnordiskan. Det var det första svenska språket och började skilja sig från andra nordiska språk. Under denna tid användes yngre futharken med 16 runor istället för 24. Man lade till ljud som Y, Ä och Ö och tog bort runor med liknande uttal. Vikingarnas resor påverkade språket genom lånord från andra länder. Mot slutet kom även kristna ord som kyrka, altare, klocka och djävul in. Runsvenskan blev grunden för medeltidssvenska.
  • Aug 28, 1400

    Fornsvenska

    Fornsvenska
    Fornsvenska talades cirka 1225–1526 och markerar övergången från runsvenska. Det latinska alfabetet ersatte runorna, mycket tack vare kristendomens ankomst.Den första texten med latinska bokstäver var Västgötalagen, vilket ses som början på fornsvenskan. Språket hade mer avancerad grammatik än idag, med fler verbböjningar. Under denna tid påverkades svenskan starkt av tyskan, bland annat genom Hansan. Många tyska låneord kom in, som snickare och fönster, och man började använda prefix och suffix
  • May 20, 1541

    Gustav vasas bibel

    Gustav vasas bibel
    Översättningen av Bibeln till svenska var en stor språklig händelse. Den hjälpte till att etablera ett gemensamt skriftspråk och gjorde bibeltexterna tillgängliga för en bredare befolkning.
  • Äldre nysvenska

    Äldre nysvenska
    Nysvenskan inleddes 1526 med Gustav Vasas bibel, som gjorde svenska viktigare. Man bytte ut latinska ord mot svenska, men behöll det latinska alfabetet. Språket påverkades av tyskan, men stavningen var ojämn och grammatiken rörig. Perioden varade till 1732. Mot slutet började rikssvenska formas av Stockholms överklass, och franska lånord som mamma och parfym kom in.
  • Yngre nysvenska

    Yngre nysvenska
    Yngre nysvenska, från 1732 till 1900, började med Olof von Dalins tidskrift "Then Svenska Argus". Stavningsreformer gjorde språket enklare och mer spritt. Svenska Akademien grundades 1786, och Tryckfrihetsförordningen 1766 ökade mängden svenska texter, vilket stärkte språkenheten. Dialekterna minskade i de växande städerna, och tidningar gav språket enhetlighet. Folkskolan gjorde att fler lärde sig läsa, vilket bidrog till att rikssvenska blev standardiserat.
  • Folkskolan

    Folkskolan
    Folkskolans införande på 1800-talet hade stor påverkan på det svenska språket. Skolan bidrog till att standardisera språket, vilket gjorde rikssvenska mer dominerande och minskade dialektala skillnader. Fler människor lärde sig läsa och skriva, vilket ökade den allmänna språkkunskapen och spridningen av litteratur och information. Detta gjorde svenska språket mer enhetligt och tillgängligt för hela befolkningen.
  • Stavningsreform

    Stavningsreform
    En reform som förenklade stavningen av svenska, som att "öfver" blev "över", och därmed gjorde språket mer enhetligt och lättare att förstå.
  • Du reformen genomförs

    Du reformen genomförs
    Du-reformen, genomförd 1970, innebar att titlar som "herr" och "fru" togs bort i många sammanhang och ersattes med det informella "du". Reformen syftade till att skapa ett mer jämlikt och öppet sätt att tilltala människor på, särskilt inom offentlig förvaltning och i vardaglig kommunikation.
  • Nusvenska

    Nusvenska
    Nusvenska, som sträcker sig från 1900 till idag, präglas av flera språkliga förändringar. Stavningsreformen 1906 gjorde exempelvis att "öfver" blev "över". Du-reformen 1970 tog bort titlar som "herr" och "fru". Språket påverkas starkt av sociala medier och engelska, vilket syns i vanliga förkortningar och ord som "yo", "cool" och "nice". Engelska ord har blivit en del av det svenska vardagsspråket. Denna utveckling fortsätter och påverkar både tal och skrift.