Tidslinje ekonomi historia Jennifer L

  • Period: Jan 1, 1400 to Jan 1, 1500

    Drivkrafter bakom upptäcksresorna

    Varför man började upptäcka världen var på grund av ekonomiska drivkrafter till exempel när man trodde man hade sätt guld i Afrika. Politiska drivkrafter att man ville ha större landområden och makt. Man ville få del i handeln över indiska oceanen. Religiösa drivkrafter då man ville sprida kristendomen. Det fanns även sociala drivkrafter då européerna var så många och behövde ha nya områden att utvandra till.
  • Period: Jan 1, 1400 to Jan 1, 1500

    Den ekonomiska utvecklingen i Europa

    Under den här tiden i Europa började man fokusera mer på ekonomin. Företag började utvecklas och växte fortare. Man startade upp försäkringsbolag som bidrog till upptäcktsresorna.
  • Period: Jan 1, 1415 to

    Konsekvenser av kolonaliseringen

    Upptäcktsresorna ledde till slaveri. Miljoner afrikaner skickades från Afrika till Amerika och började jobba som slavar på bomulls- och sockerplantage. Afrika blev väldigt fattigt och kom efter i utvecklingen eftersom Amerikanerna kom och tog guldet och gjorde människorna till slavar. Koloniseringen var början till rasismen. Européerna tyckte att afrikanerna skulle lyda deras order.
  • Jan 1, 1492

    Christofer Colubus upptäcksresa

    År 1492 ägde den första upptäcktsresan rum. Det började när 3 spanska fartyg ankom till en ö. Fartygen hade blivit skickade på order av Spaniens drottning, och kapten var en sjöman kallad Christofer Columbus. Expeditionens uppdrag var att hitta en sjöväg västerut från Spanien till Indien. När Columbus och hans besättning efter lång tid såg land var de helt övertygade om att de hade lyckats. Egentligen hade de nått kontinenten Amerika.
  • Jan 1, 1497

    Vasco da Gamas upptäcksresa

    5 år efter Columbus upptäcktsresa lyckades en till upptäcks expedition, sjövägen till Indien. Expeditionen var portugisisk & Leddes av Vasco da Gama. Resan gick inte västerut utan först söder och sedan österut, vilket blev en enorm omväg. Upptäcktsresan tog slut 1499 då dem anlände till Calicut i Indien.
  • Period: Jan 1, 1500 to

    Koloniseringen

    Koloniseringen inledes när Columbus upptäckte Amerika. och för att stormakterna ville ha mer land och därmed mer makt. Européerna ville flytta till Indien, som egentligen var Amerika, och då började slavhandeln.
  • Jan 1, 1519

    Ferdinand Magellan

    Ferdinand Magellan var den första personen som seglade från Europa västerut till Sydamerika för att hitta vägen till stilla havet. Han ville finna Kryddöarna i Indonesien.
  • Jan 1, 1523

    Konsekvenser av upptäcktsresorna del 3

    När Européerna fick tillgång till Indien skedde ett maktskifte. Före det här hade det ottomanska riket makten då dem styrde handeln med Indien. Efter att Europa börjat upptäcka nya länder inträffade ett maktskifte som gjorde att Europa blev mer mäktigt än det ottomanska riket. Genom tringalehandeln och deras stora kolonier fick européerna mer makt. Tillgången till Indiens varor bidrog till att deras ekonomi och politiska makt växte ännu mer.
  • Jan 1, 1523

    Konsekvenser av upptäcktsresorna del 1

    När spanjorerna upptäckte Amerika, och såg alla odlings möjligheter, silver och guld ville amerikanerna såklart ta del av det. Det som spanjorerna trodde var Indianerna trodde i sin tur spanjorerna var gudar. Spanjorerna kunde därför använde indianerna som slavar och skickade ner dem i gruvorna för att hämta guld och silver. Indianerna dog på grund av dåliga arbetsförhållande och sjukdomar som spanjorerna förde med sig. Dem behövde nu hitta ny arbetskraft och gjorde det i Afrika.
  • Jan 1, 1523

    Konsekvenser bakom upptäcksresorna del 2

    Handeln ökade och man fick många nya handelsförbindelser till exempel mellan Europa och Indien. Man fick ta del av nya varor eftersom man fick tillgång till fler länder.
    Det skedde olika kulturbyten och även att en del kulturer minskade, så som Indianernas och Afrikanernas.
    Det ledde till koloniseringen av Amerika.
  • Jan 1, 1523

    Konsekvenser av upptäcktsresorna del 4

    När mer pengar strömmade in i Europa ledde det till en inflation i framförallt Spanien och Portugal.
    När européerna började fundera om indianerna verkligen var människor fick dem rösta om det i rätten. Det var ett av startskotten till dem mänskliga rättigheterna.
  • Period: to

    Tringelhandeln

    Koloniseringen ledde till triangel handeln, eftersom arbetskraften i Amerika tog slut när indianerna började dö ut. Så då köpte Européerna slavar i Afrika och skicka dem till de europeiska kolonierna i Amerika för att jobba. Från Amerika tog man med sig nya varor till Europa. De nya varorna sålde man sedan i Europa, pengarna gick då till att köpa nya slavar. det kallas triangelhandeln eftersom handelsrutten utgjorde en triangel på kartan.
  • Period: to

    Tringelhandeln konsekvenser

    Tringelhandeln och rasismen har en tydlig koppling. Hur man förr delade upp makt på grund av hudfärg och många fördomar lever också kvar än idag.
  • Period: to

    Upplysningen

    Upplysningen var till störst del centrerad i England och Frankrike. Upplysningen kan man säga var en fortsättning av den vetenskapliga revolutionen. Det var ett antal olika tänkare som framförallt ville upplysa världen, idérörelsen.Man ville sätta förnuft framför vidskepelse, alltså naturkunskap före religion.
    Man ville sätta tolerans framför censur, man skulle få tycka och tänka vad man ville. Dem här idéerna som kom fram under den här tiden ledde till den franska och amerikanska revolutionen.
  • Period: to

    Ludwig XIV

    Ludwig XIV regerade i Frankrike under år 1643-1715. Han gjorde allt i sin makt för att få pengar. Han verkade inte vara en särskilt rättvis eftersom han endast lät det fattiga medborgarna i Frankrike få betala höga skatter medans han själv och adeln inte behövde betala överhuvudtaget. Han var inte särskilt mån av de mänskliga rättigheterna då han tvingade dem allra fattigaste betala fast dem inte hade råd.
  • Period: to

    Industriella revolutionen 1700-2017 del 1

    Industriella revolutionen startade i Storbritannien. Sammanfattat är det revolutionen som ändrade Storbritanniens jordbrukssamhälle till ett industri samhälle. Den startade genom att bönderna fick ut mer av sitt jordbruk vilket resulterade till att man kunde överleva och tjäna mer pengar. Detta gjorde att befolkningen ökade. När befolkningen ökade började man flytta in till städerna vilket resulterade till att städerna växte.
  • Period: to

    Industriella revolutionen del 2

    I städerna hittade man jobb i fabriker. Fabrikerna hade i takt med vetenskapen utvecklats och blivit mer effektiva och startat en massproduktion.
    Industriella revolutionen pågår ännu idag eftersom att det fortfarande finns länder som inte är industrialiserade, dem lever alltså fortfarande i ett jordbrukssamhälle. Detta är varför länder heter I och U länder (industriländer och utvecklingsländer).
  • Period: to

    Amerikanska revolutionen 1776-1783

    Amerikanska revolutionen gick ut på att de amerikanska kolonisterna ville bli fria från Storbritannien. Allt inleddes i Bostons hamn när amerikanska stadsbor stormade ombord på tre av fartygen, det var amerikanerna som protesterade mot den brittiska övermakten. Amerikanerna förklarade sig självständiga år 1776. Storbritannien fortsatte kämpa emot amerikanerna och efter några år fick Amerika hjälp av Frankrike och lyckades år 1783 vinna över Storbritannien.
  • Period: to

    Franska revolutionen del 2

    Kriget bröt ut 1792 mellan Frankrike och grannländerna och spänningen mellan länderna ökade. Till en början fängslades kungafamiljen och flera kungatrogna avrättades. Sedan avrättades kungen och i sin tur drottningen. Över 15 000 både trogna och icke trogna revolutionsmotståndare blev av med sina huvuden i giljotinen. 1794 bröts detta skräckvälde ut i en kupp som styrde in revolutionen i en mycket lugnare period.
  • Period: to

    Franska revolutionen 1789-1799 del 1

    Franska revolutionen uppstod efter Frankrikes deltagande i sjuårskriget och amerikanska revolutionen. Den franska staten var i stort behov av pengar och den dåvarande kungen Ludwig XVI höjde då skatterna för borgarna och bönderna som utgav 98% av befolkningen. Detta ledde såklart till missnöje eftersom dem utgav så stor del av befolkningen. Det tredje ståndet vände sig mot nationalförsamlingen som sedan avskaffade adelns privilegier och gav med sig om de mänskliga rättigheterna.
  • Historiebruk om Columbus - socialt & politiskt

    Man kan bruka historia på olika sätt. De som brukar historien om Columbus kan göras på olika sätt, tex socialt genom att göra som Usa & anordna en festival som hyllar Columbus som upptäckte Amerika. Festivalen lockar folk och skapar bättre gemenskap eftersom amerikanerna som är på festivalen delar samma åsikter om honom. Ett politiskt historiebruk om skulle kunna va Columbus festivalen i Usa kan vara att man använder Columbus och stärker "vi" känslan i landet att vi är bra & starka (nationalism)