Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    På Kreta uppstår ett centrum för handel i medelhavet. En högkultur uppstår. Den kallades Minoiska kulturen. Vid Knossos på Kreta byggs ett stort palats. Kreta bedriver handel längs med hela medelhavet. Kulturen försvinner runt 1400 f.v.t. Kreta var uppdelat i många småriken. Öns största kungapalats låg i Knossos.
  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens Grekland

  • 1900 BCE

    Mykene

    Mykene
    På 1100-talet f.Kr. drabbades både Knossos och Mykene av en rad katastrofer. Palatsen övergavs, handeln upphörde. Man vet inte vad som låg bakom. Kanske vulkanutbrott eller jordbävningar eller krig.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    I flera fall blev byarna större och förvandlades till städer och stadsstater som styrdes av självständiga kungar. En ny högkultur hade uppstått. Stadsstaterna växte fram ungefär 900 f.k.r.
  • 800 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var de största idrotts­tävlingarna under antiken. De hölls i staden Olympia var fjärde år. Dessa och alla andra idrottstävlingar uppfattades som en religiös handling för att hedra Zeus eller andra grekiska gudar.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Under antiken trode invånarna att staden rom hade grundlagts av en kung som hette Romulus. Rom var ingen riktig stad från början. Utan en samling byar som låg utspridda vid sju olika kullar alldeles intill floden Tibern. Nutida arkeologerna har också funnit spår som kan förklara varför byarna växte samman och blev en stad.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Det blev överbefolkning i Grekland man hade inte tillräckligt mat. folket började svälta de ända man kunde göra var att skicka ut vissa av de Grekiska folket till andra länder (de var ofta grannländerna) som t ex Italien, Cypern eller Egypten. Under kolonisationen spreds också Greklands språk och kultur
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram. Till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.
  • 500 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Tio år senare efter slaget vid marathon kom en annan persisk kung med en ännu större arme. Vid Termopyle en trång passage vid bergen norr om Aten då hade den atenska armén fått stöd av soldater från andra stadsstater t ex sparta. Den atenska flottan lurade in dem persiska soldaterna i en fälla vid ön Salamis. Där krossades många båtar och mängder av soldater drunknade.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Runt 500-talet f.k.r kom man på att spela teater i Aten. Allt började med en fem dagar lång religiös fest till vinguden Dionysos ära. Under festen var det en tävling om vem som bäst komponerade och framförde körsånger till gudens ära. Så festen var menad till guden.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Aterna hade också demokrati. Var nionde dag samlades Atens medborgare till möte i den så kallade folkförsamlingen och de var bara medborgare som fick rösta. Där fattades beslut om nya lagar, om Aten skulle gå i krig eller inte.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom styrdes av kungar men att romarna på 500-talet f.Kr. tröttnade på att kungarna bara tänkte på sin egen makt. De avsatte därför den sista kungen och införde republik. Republiken innebar att de främsta ämbetsmännen och makthavarna i staten skulle utses genom val där alla manliga medborgare hade rösträtt.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    År 490 f.Kr. skickade den persiske kungen sin stora flotta över havet med tusentals soldater för att hämnas på Aten. Men innan den persiska armén hann gå till anfall blev den angripen vid Maraton som är en plats som låg omkring fyra mil utanför staden. När perserna förlorat flydde de ut över haven igen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Termopyle

    Slaget vid Termopyle
    Slaget vid Thermopyle utspelades under tre dagar på land. Vid bergspasset i Thermopyle 20 mil från Aten möttes trupperna. En förrädare från Leonidas armé visade vägen runt bergspasset så att perserna skulle kunna anfalla från två olika håll. Sedan perserkungen vunnit slaget stormade de persiska soldaterna fram och intog och brände Aten.
  • 400 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Under 400-talet f.k.r pågick kriget som kallades perserkrigen. Kriget började med ett uppror bland de grekiska stadsstaterna i landskapet Jonien. De startade upproret för att de var trötta på perser­kungens höga skatter. Folkförsamlingen i Aten bestämde sig för att hjälpa de upproriska grekerna i Jonien och skickade soldater trots upproret hade misslyckat.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    År 336 f.Kr tog Alexander över kunga­tronen i Makedonien. Alexander planerna på att anfalla perserriket. han var en skicklig ledare och vann många slag. Han kunde vara hård mot besegrade fiender. Hela städer brändes ned och invånarna dödades eller såldes som slavar. Men vissa såg Alexander som en befriare. Plötsligt dog Alexander av hög feber han blev 32 år gammal. Man vet inte om han blev förgiftad eller fått en naturlig sjukdom.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    I de nya städerna kunde perser och andra folkslag ta del av grekisk kultur och grekerna av deras. Grekiskan spreds av handelsmän och blev ett världsspråk. Så uppstod i mötet mellan grekerna och de andra högkulturerna i söder och öster en ny kulturblandning. Eftersom greker spelade en så stor roll för detta kultur­möte kom det att kallas hellenism.
  • 300 BCE

    Kristendomen blir statsreligion

    Eftersom det var så stora problem i riket vid denna tidpunkt. I slutet av 300-talet gjorde kejsaren Theodosius kristendomen till statsreligion. Beslutet innebar att alla andra religioner nu blev förbjudna i romarriket. En konsekvens av detta blev att många grekiska städer tvingades sluta med sina religiösa fester till olika gudars ära. Exempelvis upphörde de olympiska spelen i staden Olympia eftersom dessa genomfördes för att hedra Zeus.
  • 250 BCE

    Första Puniska kriget

    Det första puniska kriget utkämpades mestadels till havs mellan 264 och 241 f.Kr. Då erövrades Sicilien, Sardinien och Korsika av Rom.
  • 250 BCE

    Romarrikets fall

    Germanerna trängde på. I slutet av 300-talet ryckte asiatiska ryttarfolk fram mot norra och östra Europa. De som bodde där tvingades på vandring in i romarriket. Det ledde till oavbrutna krig och härjningar.
  • 241 BCE

    Romarriket delas

    Det första puniska kriget utkämpades mestadels till havs mellan 264 och 241 f.Kr. Då erövrades Sicilien, Sardinien och Korsika av Rom. Romarna använde för första gången en stor flotta. Det andra puniska kriget var det mest kända genom Hannibals tåg genom Spanien, Gallien och Alperna.
  • 221 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Filip blev kung över Makedonien under svåra tider. Landet var nästan på randen till kollapsa. Han utbildade en arme av yrkessoldater som fick öva sig i framgångsrika mindre uppdrag. Detta fick flera av de grekiska stadsstaterna att söka hjälp hos honom men filip hade också en motståndare Demosthenes som lyckades övertalla aterna att starta krig mot filip. Slaget stod vid Chaironeia blev en stor seger för Filip som gav Makedonien en ledarställning i förhållande till de övriga grekiska staterna.
  • 200 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Större delen av Italien kontrollerades av romerska soldater i slutet av 200-talet f.Kr. Undantaget var gallerna längst i norr och grekerna på Sicilien. För att få ännu bättre kontroll över alla områden som de hade erövrat delade romarna in de nya landområdena i landskap som de kallade provinser. Dessa styrdes av landshövdingar som utsågs i Rom. Ett nytt imperium hade uppstått i Medelhavsområdet.
  • 146 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Det var 146 f.Kr. som staden anfölls för den tredje och sista gången av de romerska arméerna. Den här gången brände romarna ner hela staden. Det sägs att det brann i sjutton dagar. Alla som överlevde blev slavar.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Det började i Capua år 73 f.Kr med att en grupp gladiatorer överföll sina vakter med knivar och stekspett och sedan flydde. Det fortsatte med ett allmänt slavuppror i tre år. Vilket var nära att störta den romerska staten. Det slutade med en lång pina för de tusentals slavar som korsfästes längs Via Appia. Det var inte det första slavupproret i historien.
  • 59 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar var en duktig general, politiker och en bra talare. Han valdes til konsul år 59 f.k.r. Han fick en armé och tog över olika ställen till rom. Många var väldigt rädda för Julius Caesar för att han hade för mycket makt. Julius Caesar blev mördad av bland annat sin bästa vän.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Man brukar räkna år 27 f Kr som starten för det romerska kejsardömet eftersom detta är året då Caesars adoptivson utropas till Kejsar Augustus.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Lagarna i många länder i Europa är exempelvis starkt påverkade av den romerska rätten. Alltså de lagar som fanns i romarriket. Dagens tankar om EU som ett enat och fredligt Europa har ibland liknats vid kejsar Augustus idé om Pax Romana den romerska freden. Så framställde kejsaren sin tanke om en värld som var fri från krig. Sedan han och romarna slutgiltigt segrat.
  • 24 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus var den första av de romerska kejsarna som följde efter den romerska republikens sammanbrott. Augustus styrde romarriket mellan åren 24 f.Kr - 14 e.Kr.
  • 216

    Andra Puniska kriget

    Det värsta slaget under det andra puniska kriget vid den lilla orten Cannae. Där stupade över 50 000 soldater på en enda dag. Den kartagiske fältherren Hannibal blev mycket omtalad för slaget vid Cannae men också för att han efter segern var nära att erövra Rom. Till sin hjälp hade Hannibal flera grekiska stads­stater men också soldater från de andra folken som romarna tidigare hade besegrat. I sista stund lyckades de romerska arméerna pressa Hannibal tillbaka till Kartago. Där de vann.
  • 337

    Kejsare Konstantin

    Konstantin lät införa kristendomen som romersk statsreligion och lade således grunden till kristendomens fortlevnad och spridning i Europa
  • 480

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    480 f.K.r. lyckades de grekiska stadsstaterna enas och framgångsrikt stå emot en invasionsstyrka från perserriket. Endast 20 år senare splittrades dock grekernas förbund av ett inbördeskrig. Vilket går under namnet det peloponnesiska kriget.
  • 1200

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna byggde städer kring stora delar av medelhavet. Delar av dagens Syrien och Libanon kallades visserligen för Fenicien under antiken och det var där den feniciska kulturen uppstod enligt forskarna. Men Fenicien var aldrig ett enat rike utan bestod av ett antal städer. Fenicenarna var kända för deras handel och att de kunde bygga skepp som kunde segla långt ut på världshaven.