Historia 1b FSA

  • Period: 800 BCE to 500

    Antiken

  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

    SPQR, Senatus Populusque Romanus, Senaten och det romerska folket. Detta var det politiska styrsättet i Romarriket från år 509 f.v.t till ca 44 f.v.t (exakta datum tvistas av historiker). Därefter blev det ett kejsardöme. Denna antika supermakt stod för en enorm erövring och standardisering. Mycket av deras teknik och kultur tog de från andra folk och vidareutvecklade. Genom byråkratiskt skicklighet så var det ett rike som varade i över 1000 år med sin storhetstid vid 117 e.v.t under Trajanus.
  • Period: 700 BCE to 280 BCE

    Antikens Grekland

    Man kan egentligen se datumen som en storhetstid. Från de olika stadsstaterna till Alexander den Stores fälttåg in mot det persiska riket och enandet av ett storgrekland. Dock efter hans död så splittrades riket succesivt in i flera mindre riken och kom senare att bli uppslukade av det massiva romerska riket. Kulturen från det antika grekiska arvet lever kvar starkt än idag genom exempelvis, demokrati, vetenskap, konst, teater, litteratur, alfabetet, idrott och byggnadskonst.
  • 500 BCE

    Sparta

    Sparta
    Olikt stadsstaten Aten så var Sparta en monarki. De är otroligt kända för sina elit soldater, som de producerade på nästan industriell nivå. Pojkarna tillhörde egentligen aldrig föräldrarna, från 7 års ålder sattes de i en oerhört hård skola för att lära sig disciplin, lojalitet och att inte känna rädsla. Syftet att vara människa i Sparta var för att göra det bästa för staten, alla hade detta ansvar. Sparta och Aten kom att ligga i konflikt under slutet på 400 talet.
  • 400 BCE

    Athen

    Athen
    Grekland var på denna tid uppdelat i stadsstater. Den mest kända är Aten, även kallad demokratins vagga. Staden hade en stor ringmur och i mitten en upphöjning, Akropolis. På Akropolis stod templet Parthenon tillägnat till gudinnan Atena. De utvecklade en tidig form av demokrati där alla medborgare fick rösta, ca 30% (inga kvinnor, inga slavar). Antika Aten är väldigt kända för sin kultur och filosofi, tänkandet hade ett stort centrum. De var även en expanderande stad med en stark militär.
  • 44 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Den 15:e mars år 44 f.vt så blev Ceasar brådskande tillkallad till Senaten för ett krismöte. Mötet resulterade inte i det han trodde, utan en grupp senatorer sticker ner honom i kallblodigt mord. De ville avskaffa diktaturen som han hade startat, men fröet var redan sått och det var för sent...
  • 116

    Pax Romana

    Pax Romana
    Romarriket var i sin fulla prakt, ett massivt imperium frambringat genom skicklig realpolitik, tekniska lösningar i form av byggnader, vägar och stridsmaskiner. Men även med en blomstrande handel och en slående kultur. Men som vi vet, så började det gå utför...
  • 300

    Folkvandringstiden

    Folkvandringstiden
    Detta är tiden (ca 300 - 600 e.vt) då flertalet olika germanska folk migrerade i Europa. Detta var på grund av flertalet olika anledningar. Hunnerna (ett asiatisk stäppfolk) plundrade och pressade iväg folk, samt att det var en överbefolkning. Man gifte sig över folk och stammar. Detta är då en process, så det har skett under väldigt lång tid och i etapper. Inte att 10 000 människor en dag bestämt sig för att gå en lång sträcka, utan en successiv migrationsvåg.
  • Period: 350 to 600

    Folkvandringstiden

    Olika germanska folk började vandra successivt i Europa. Goter, Vandaler, Visigoter, Franker. Stora förändringar i Europa
  • 380

    Kristendomen blir en statsreligion

    Kristendomen blir en statsreligion
    Kejsare Teodosius inför 380 kristendomen som en statsreligion. 391 så förbjöd han alla andra religioner. Detta gör man för att skapa enighet och färre konflikter. Helt enkelt enklare att styra.
  • 395

    Romarriket blir uppdelat i öst och väst

    Romarriket blir uppdelat i öst och väst
    Redan år 284 så påbörjades processen av Kejsaren Diocletianus. Han ville underlätta styret genom att decentralisera det. Dock resultera detta i att statsväsendet blev dyrare och skatterna höjdes. Direkt efter hans avgång så bröt inbördeskrig ut och splittringen började bli ett faktum. Kejsaren Konstantin den Store initierade sedan 330 att gamla Byzantion var den nya huvudstaden och år 395 var delningen satt. Det hade blivit två olika riken. Detta har haft stor påverkan på historien.
  • 476

    Västrom föll

    Västrom föll
    Västrom blev invaderad av Germaner. Kung Odovarkar avsatte kejsaren och utnämnde sig själv till kung. Hur kunde det ske? Flera anledningar: ekonomisk kris (påfrestande att kriga), armén krävde resurser, färre slavar efter krigen (slavekonomi), underhåll av vattenledningar försummades (folk flydde, hälsoproblem), pest och död, Hunnerna pressade germanska folk ner mot Rom och andra städer (flyktingar, politisk).
  • Period: 500 to 1500

    Medeltiden

  • Period: 500 to 1000

    Tidig medeltid i Eruopa

  • Period: 500 to 870

    Frankerriket

  • 622

    Början av den muslimska tideräkningen

    Början av den muslimska tideräkningen
    Muhammed grundar Islam i Mecka och blir utkörd därifrån 622, starten för den muslimska tideräkningen – I Europa befinner vi oss därför på 1400-talet när den muslimska tideräkningen är år 0
  • 800

    Karl den store

    Karl den store
    Karl I (ca 742-814), mera känd som Karl den store, var från år 768 kung över frankerna och kröntes år 800 av påven till romersk kejsare.
  • 850

    Feodalism

    Feodalism
    Feodalsystemet, eller feodalväsendet som det också kallas, uppstod tidigt under medeltiden och präglade det europeiska samhället under hela perioden. Medeltidens samhälle i Europa beskrivs därför ofta som ett feodalsamhälle. Feodalismens grund vilade på ett system av skyldigheter och rättigheter mellan samhällets medlemmar.
  • 1000

    Korstågen

    Korstågen
    Korstågen
    Under 1000-talet hade stora områden av det bysantinska riket tagits över av seljuqerna ett turkisk och muslimsk folk.
    Den bysantinske kejsaren ber om hjälp och påven Urban II svarar. Han uppmanar alla furstar i Europa till ett heligt krig för att befria det heliga landet.
    Upprepande korståg sker då vem som har makten över området förändras.
  • Period: 1000 to 1300

    Högmedeltid i Euorpa

  • 1075

    Investiturstriden

    Investiturstriden
    Investiturstriden (av investitur, den symboliska högtidliga insättningen av en person i ett kyrkligt ämbete), som pågick officiellt mellan ca 1075 och 1122 men kom att fortsätta under hela medeltiden, flammade upp på grund av det dittillsvarande bruket att furstar och stormän insatte präster i deras ämbeten. I bakgrunden fanns även en politisk och ideologisk strid mellan kejsare och påve om makten över kristenheten. Båda sidor menade att de fått makten från Gud.
  • 1100

    Hansan

    Hansan
    Hansan eller Hanseförbundet var ett förbund av främst tyska eller tyskdominerade städer, som från mitten av 1100-talet till mitten av 1600-talet med väpnat våld upprätthöll ett monopol på stora delar av handeln i Nord- och Östersjön. Under medeltiden växte de nordtyska städernas inflytande i den europeiska handeln. I vidare mening inkluderar hansa även stadsförbundet Hansans föregångare, ofta kallad "köpmanshansan", som i själva verket var flera olika handelsförbund eller "hansor".
  • 1150

    Kommersiella revolutionen

    Kommersiella revolutionen
    I samband med att allt mer av handeln förlades till de växande städerna, blev landsbygdens befolkning oftare tvungna att besöka städerna för att kunna sälja och köpa varor. Den ökade handeln i städerna under senmedeltiden innebar att penninghushållningen fick större betydelse än tidigare.
  • 1300

    Jordbruket och städerna

    Jordbruket och städerna
    Nästan alla av medeltidens människor i Sverige bodde i byar på landsbygden där de livnärde sig på jordbruk. Tresäde, även treskiftesbruk, trevångsbruk och tredingsbruk, är ett gammalt system inom jordbruket, vilket innebär att man delar in en åkermark i tre gärden (vångar, skiften). Ett av gärdena får ligga i träda medan de två övriga bär mognande säd, vanligen höstsäd närmast efter trädet och därefter vårsäd – dessa skiftas sedan varje år.
  • Period: 1300 to 1450

    Senmedeltiden

  • 1337

    Hundraårskriget

    Hundraårskriget
    Hundraårskriget är en samlande benämning på en rad väpnade konflikter mellan England och Frankrike under den sena medeltiden från 1337 till 1453. Krigen kom att bli avgörande för hur den politiska situationen på kontinenten danades eftersom Frankrike etablerades som centraliserad nationalstat och engelsmännen slutligen fick ge upp sina anspråk på Frankrike.
  • 1448

    Digerdöden

    Digerdöden
    Digerdöden, svarta döden eller stora döden som sjukdomen också kallas, är den värsta av alla pestpandemier som drabbat mänskligheten genom historien, och en av de värsta farsoter som någonsin drabbat Europa. Vid mitten av 1300-talet spreds den dödliga lung- och böldpesten från Svarta havet till Europa där den snabbt bredde ut sig över kontinenten.
  • 1453

    Slutet på medeltiden

    Slutet på medeltiden
    Under slutet av medeltiden var kristendomen, vid sidan av islam, tidens mest snabbväxande religion och fungerade som den sammanhållande länken i den europeiska civilisationen. Men samtidigt bar den också frön till splittring i form av olika kättarrörelser och en gryende protestantism.
  • 1470

    Kyrkans försvagning

    Kyrkans försvagning
    Kyrkan gjorde inte mycket för att hantera digerdöden.
    Läskunnigheten ökar i samhället men kyrkan vill ha fortsatt monopol på bibeltolkning.
    Mellan 1378 – 1417 fanns det mer än en påve. Kallat den stora schismen.
  • 1492

    Cristoffer Columbus

    Columbus nådde däremot Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och ursprungsbefolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer.[4][5][6] Ankomsten markerar början av den spanska koloniseringen av Amerika, som en del av den europeiska koloniseringen av Amerika.
  • 1498

    Vasco De Gama

    Han gavs i uppdrag av kung Manuel I av Portugal att fullfölja Bartolomeu Dias försök att segla sjövägen till Indien, och seglade i juli 1497 från Portugal med fyra skepp varav ett hade förråd och de andra tre var specialbyggda på så sätt att de kunde liknas vid flytande reservuppsättningar. Da Gama ankom Indien den 20 maj 1498. Han återkom till Portugal i september 1499.
  • Period: 1500 to

    Tidigmodern tid

  • Period: 1500 to

    Renässansen

  • 1517

    Martin Luther

    Luther lärde att frälsning inte följer av goda gärningar utan är en fri gåva av Gud som endast åtnjutes av nåd genom tro på Jesus som har sonat våra synder. Luthers teologi utmanade påvedömet och den romersk-katolska kyrkan. Han hävdade att Bibeln är den enda källan för gudomligt uppenbarad kunskap
  • Trettioåriga kriget

    Trettioåriga kriget (1618–1648) var en serie militära konflikter som utspelades i Centraleuropa, huvudsakligen i det som idag är Tyskland. Det avslutades med ett fredsfördrag som undertecknades i de westfaliska städerna Osnabrück och Münster den 14 (24) oktober[Not 6] 1648, från vilket det har fått namnet westfaliska freden.
  • John Locke

    Han har haft stor betydelse för empirismen inom filosofi och för liberalismen inom politiken.[15][16][17] Han inspirerade även till USA:s självständighetsdeklaration och konstitution samt andra västerländska demokratiers politiska system. Locke ansåg, likt Aristoteles, att människan föds som ett oskrivet blad (tabula rasa) och att all kunskap kommer från erfarenhet
  • Voltaire

    Han skrev skådespel och dikter i enlighet med samtidens preferenser samtidigt som han sågs som en av världslitteraturens skickligaste polemiker. Voltaire anslöt sig till kampen mot religiös intolerans, mot politiskt förtryck, och mot okunnighet och fördomar på alla områden. Han presenterade brittiska vetenskapsmän, som Isaac Newton, för den franska publiken och informerade fransmännen om Englands religionsfrihet, tryckfrihet och styrelsesätt
  • Period: to

    Upplysningen

  • Period: to

    Industriella revolutionen

  • Period: to

    Amerikanska revolutionen

  • Period: to

    Franska revolutionen