Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Knossos är en stad på Kreta. Vid denna tiden drabbades Kreta av en nedgångs period. Knossos var centrum för den minoiska civilisationen och den viktigaste arkeologiska platsen med historia från bronsåldern. Senast på 1200-talet f.Kr. hade Knossos tagits över av greker.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene är en ort på halvön Peloponnesos i södra Grekland.
    Under den minoiska bronsålderskulturen på Kreta, skapades palats och försvarsanläggningar, freskmålningar och keramik.
  • 1200 BCE

    Felicierna

    Felicierna
    Fenicierna var viktiga kulturförmedlare. De vidareutvecklade alfabetet och i samband med deras handelsresor och kolonisering spreds teckensystemet i Medelhavsområdet. Fenicierna byggde stora städer längs kusten där handeln blomstrade och de handlade med varor från Medelhavets alla kuster.
  • 850 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Europeisk kolonisation och slavhandel. Konsekvenser av detta för människor och kulturer samt för det ökade globala handelsutbytet mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika.
  • 800 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Efter att Medelhavsområdet och Mellanöstern i tusentals år dominerats av kungariken och klansamhällen växte under 800- och 700-talen f.v.t. en ny form av statsbildning fram i det område som idag är Grekland - stadsstaten.
  • 770 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    I antikens Grekland var de olympiska spelen en viktig högtid som hölls till guden Zeus ära. Hela det olympiska evenemanget utspelade sig i Olympia som var en helig ort på halvön Peloponnesos i södra Grekland. Till Olympia kom greker från fastlandet, de grekiska öarna och alla områden runt Medelhavet som koloniserats av grekerna.
  • 753 BCE

    Roms grundare

    Roms grundare
    Enligt det romerska mytologin så grundades Rom av tvillingarna Romulus och Remus. Romulus dödade sin bror Remus i en strid. Därmed blev Romulus den första kungen av Rom och staden fick sitt namn efter honom
  • Period: 753 BCE to 472

    Romarriket

    Romarriket var en stormakt och de erövrade många områden runt medelhavet. Deras mål var att få all kust i medelhavet för då kunde de tjäna mycket pengar på tull. I colosseum kunde personer kolla på ett spel som hette gladiator, det gick ut på att två gladiatorer skulle strida mot varandra. De fick inte döda varandra men den andra skulle vara nästan medvetslös. Anledningen till varför Romarriket gick under på ca 500-talet var för att de hade ont om slavar och så började personer kriga mot de.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Den antika tiden inleds vanligtvis med det antika Grekland och antika romarriket. Antiken är en epok i Medelhavsområdets historia.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Rom styrdes till en början av kungar men senare infördes republik. Men det blev inte lika rättvist när de rika köpte de fattigas röster, de lovade de fattiga gratis mat eller gratis inträde till olika nöjen.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Den antika teatern ägde rum utomhus och ibland inför tusentals personer. För att skådespelarna skulle synas och deras repliker höras hade de på sig masker försedda med en tratt vid munöppningen. Teatern hade en viktig funktion i det antika Grekland – man diskuterade och lärde sig de dygder och värderingar som var viktiga i samhället.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Grekland var det första landet som införde demokrati. Ordet betyder folkstyre, men Grekland uteslöt en stor majoritet av befolkningen från styret.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Slaget vid Marathon ägde rum år 490 f.Kr. mellan Athen och Persien. Trots att atenarna var underlägsna lyckades de besegra de persiska trupperna. Efter segern sprang en atensk soldat hela vägen till Marathon för att förmedla nyheten, vilket inspirerade till maratonloppet.
  • 490 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    De grekiska stadsstaterna bråkade med varandra om handel och mark. Dessutom stred grekerna mot både perserriket och romarna. De slogs till sista man men förlorade. Aten brändes av de persiska soldaterna. Under 400-talet f.Kr. pågick perserkrigen mellan det persiska riket och flera grekiska stadsstater.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Perserkungens armé var mycket större än grekernas armé. Trots att endast 300 soldater från Sparta och 700 från Tespiai återstod gav de inte upp utan stred tills alla stupat. Sedan perserkungen Xerxes vunnit slaget stormade de persiska soldaterna fram och intog och brände Aten.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Slaget var år 480 f.Kr. under persiska krigen. Grekerna, ledda av Themistokles, stod inför den persiska flottan i en sjöstrid. Trots att grekerna var underlägsna i antal lyckades de genom list och taktik besegra perserna. Det var en avgörande seger som stoppade den persiska expansionen.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget utkämpades mellan Sparta och Aten under åren 431–405 f Kr och slutade med Spartas seger och Aten förlorade sin makt och inflytande i regionen. Det pågick i över 27 år.
  • 396 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Rom kontrollerade den appeniska halvön under en lång period. Romarna hade stor inflytande över kulturen, polotiken och samhällena på Apenniska halvön.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Kung Filip II var känd för sina militära och politiska framgångar och hans inflytande på den antika världen var betydande. Han blev mördad.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Han blev kung av Makedonien vid 20 års ålder efter sin fars, Kung Filip II:s, död. Han skapade ett enormt rike som sträckte sig från Grekland till Indien. När han var 32 år gammal dog han.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen innebar en fusion av grekisk, persisk och egyptisk kultur och påverkade konst, arkitektur, filosofi och vetenskap. Hellenismen var en viktig epok som bidrog till att sprida grekisk kultur och idéer över hela den antika världen.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Första puniska kriget var det första av de tre puniska krigen och höll på i 23 år mellan Romerska republiken och Karthago. Det slutade med förlust för Kartago i ett sjöslag.
  • 264 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Konflikten med Kartago handlade om herraväldet över västra Medelhavet, och det romarna kallade de tre puniska krigen rasade mellan 264 och 146 f Kr. Det första kriget handlade om Sicilien och tvingade Rom att bygga en flotta. När kriget tog slut var Sicilien i romerska händer och riket hade blivit en sjömakt.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Puner var romarnas namn på fenicier, och kartagerna var fenicier. Det slutade med att flottan brändes av romarna, och de afrikanska besittningarna gick förlorade.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Ceasar styrde romarriket och han erövrade många länder i Europa. Han dog genom att han blev knivhuggen av ett par personer, även hans bästavän Brutus. Julius sägs har varit en av de mest betydelsefulla personerna av antiken.
  • 71 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett väldigt viktigt uppror mot det romerska imperiet. Det leddes av Spartacus, en gladiator som kämpade för att befria slavarna och uppnå jämlikhet. Det var en tuff kamp som pågick i flera år innan Spartacus och hans anhängare till slut besegrades av de romerska styrkorna.
  • 63 BCE

    Kjejsare Augustus

    Kjejsare Augustus
    Julius Ceasar adopterade kjejsaren Augustus, när han var en tonåring. Augustus hette egentligen Gajus Octavianus. Augustus var mycket populär. Han ansågs vara en klok och försiktig politiker, men som samtidigt kunde vara grym och brutal mot sina fiender. Han hade en armé på 170 000 soldater.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Det romerska kejsardömet höll sedan ihop i ungefär fyra sekel, fram tills Kejsar Theodosius död år 395 e Kr. De första 200 åren under kejsartiden var relativt fredliga, men gick det värre.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax romana betyder "den romerska freden" på latin. Efter år av kaos blir Rom stabilt, Pax Romana. Kontinuerligt byggs faktorer upp som bidrar till Roms undergång. Användandet av pengar tar ”paus”, byteshandel. Väg banas för den medeltida världen genom Västroms sönderfall.
  • 269

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Han är mest känd för att ha infört kristendomen som en officiell religion i Romarriket. Enligt legenden ska han ha sett en vision av ett kristet kors på himlen inför en viktig strid och sedan antagit kristendomen som sin egen tro.
  • 313

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Konstantin själv konverterade till kristendomen och blev en stark förespråkare för den. Han genomförde också flera byggprojekt för att främja den kristna tron, inklusive uppförandet av stora kyrkor och basilikor.
  • 391

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Efter kejsar Theodosius I:s död delades riket i två delar: Västromerska riket och Östromerska riket. Detta ledde till olika politiska och kulturella utvecklingar i de två delarna av riket.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Det skedde över en lång tidsperiod och involverade ekonomiska problem, yttre hot och interna konflikter. Västromerska riket föll år 476 e.Kr., medan Östromerska riket fortsatte fram till 1453 e.Kr.