Kommunikation

Timeline created by zeekpär
 • 10,000 BCE

  Kommunicera på längre avstånd

  Kommunicera på längre avstånd
  Redan på stenåldern så behöver man kunna kommunicera på längre sträckor. De började med att skicka meddelanden med kroppen: Vissa delar av världen hade visselspråk, joddling eller andra rop som kan höras långt. De har ändå en begränsad räckvidd, trummor, näverlurar och andra instrument hördes lite längre.
 • 3,000 BCE

  Skriftspråk i Mesopotamien

  Skriftspråk i Mesopotamien
  Det första steget till att bevara informationen till framtiden var historieberättare som lärde sig sagor och berättelser utantill, nackdelen med det var att berättelserna kunde ändra sig lite för varje gång de berättades.
  Människan började med bildskrift för ungefär 5000 år sedan i Mesopotamien, uppfinningen av skriftspråk räknas som en av människans viktigaste, (nuvarande Irak), de ristade in bilderna i lera som sedan fick torka. Då kunde informationen bevaras till framtiden och den ändrades ej
 • 1,200 BCE

  Skriftspråk i Egypten

  Skriftspråk i Egypten
  De folk som bodde i Egypten kom också på ett skriftspråk nästan samtidigt, de målade med pensel. Ungefär 1200 år f.kr. kom de på att man kan använda ett alfabet, Grekerna förbättrade systemet. Romarna lånade de alfabetet. Det är de bokstäverna som vi fortfarande har idag. Fördelen var att man enkelt kunde förstå alfabetet när man lärt sig det, alla ord finns. Det var lite lättare att skicka texterna än innan, förut använde man stenplattor men nu kunde man skriva på papyrus. Papyrus var dock dyrt
 • 600

  Eldar

  Eldar
  Man använde också synen för att kommunicera, i Sverige under medeltiden så användes signaleldar för att förvarna när fienden är på väg. Eldarna som stod färdiga för att tändas kallades vårdkasar. Indianerna i Nordamerika kommunicerade också med hjälp eldar men istället med rökpuffar som fick stiga uppåt och syntes då från långt håll. Alla de här kommunikations metoderna hade en nackdel gemensamt, de försvinner nästan omedelbart. Människorna ville bevara information och kunskap till framtiden.
 • 1450

  Boktryckarkonsten

  Boktryckarkonsten
  Innan boktryckarkonsten kom till så satt munkar och skrev alla böcker och det gjorde att det tog väldigt lång tid och då blev de oerhört dyra. På 1400-talet kom den tyske guldsmeden Johann Gutenberg på att man kunde göra stämplar med bokstäver som sedan kunde sättas ihop till ord. Man kunde nu massproducera böcker och det hade stor inverkan på både religion, politik, kultur och
  teknik. Nu kan man sprida skicka och bevara meddelanden men det tog fortfarande väldigt lång tid att skicka meddelandet
 • Telegrafen

  Telegrafen
  I Början av 1800-talet så uppfanns de första batterierna och elektromagneterna, Samuel Morse funderade på om man kunde skicka meddelanden med hjälp av elektricitet. På slutet av 1830-talet så hade han uppfunnit både en elektrisk telegraf och det speciella alfabetet som hör till som kallas Morse kod. Detta var revolutionerande för att man nu kan skicka information extremt snabbt gentemot innan, det var dock inte särskilt effektivt, man fick trycka flera gånger bara för att få fram en bokstav.
 • Telefonen och Fonografen

  Telefonen och Fonografen
  1876 kom Alexander Graham Bell på telefonen, 1878 uppfann Thomas Alva Edison fonografen som kunde spara ljudet av t.ex. musiken. De lagrades på rullar som hade en mjuk yta, fonografen skapade ett spår som hade samma form som ljudvågen. Detta var bra för att man ville kunna spara ljud till framtiden, På dagens cd-skivor så har man istället små gropar som motsvara ettor och nollor som beskriver hur ljudvågen rör sig. Det gör att de är mer hållbara och inte gör missljud, det var problemet förut.
 • Radio signaler

  Radio signaler
  År 1895 insåg italienaren Guglielmo Marconi insåg att ljus kunde användas till att skicka meddelanden. Han skickade morse signalerna trådlöst, efter sex år så kunde han skicka en radiosignal tvärs över Atlanten. Detta var också revolutionerande-ingen sladd Från början användes radion endast som en trådlös telegraf när man skickar ett meddelande från avsändaren som bara når en enda mottagare. Kort efter så kom man på att man kunde skicka nyheter och musik till alla som ville lyssna med en radio
 • Tv-apparaten

  Tv-apparaten
  Vladimir Zworykin uppfann 1930 den första helt elektroniska teven. I Sverige har vi haft tv-sändningar sedan 1957. I Sverige visar dagens tv apparater 25 bilder per sekund enligt läroboken. Teven har gjort så att vi kan få information väldigt snabbt och i väldigt stor mängd. En bild-mer än 1000 ord. Nackdelen med teven är att man inte kan välja vad man ska kolla på i så stor utsträckning som dagens kommunikationssystem då man kan välja exakt vad man vill se på, därför konkurrerar datorn ut teven
 • Första datorn

  Första datorn
  Redan 1834 gjorde en engelsman ritningar på en slags dator som var mekanisk, den skulle dock inte vara ett kommunikationsverktyg. Den var som en stor miniräknare kan man säga. 1946 byggdes den första digitala datorn av forskare i USA nackdelen var att den var så stor att den tog upp en hel sal och gick ofta sönder. Fördelen med den var att den kunde räkna ytterst snabbt och inte krånglade till det som människor kan göra.
 • Mobiltelefonen

  Mobiltelefonen
  Mobiltelefonen är en annan apparat som också revolutionerat de senaste 40 åren och möjligheten att kommunicera men den första riktiga mobiltelefonen kom redan 1970. De var dock stora och klumpiga jämfört med de telefonerna vi har idag de var stora som två tegelstenar och vägde mycket. Tekniken har utvecklats väldigt mycket på relativt kort tid, nu har alla var sin i fickan. Man kan därför kommunicera med alla var de än befinner sig, det spelar ingen roll om de är ute på landet eller inne i stan.
 • Datorn blir populär

  Datorn blir populär
  På 1980-talet så började datorn att bli så liten och billig att en privatperson skulle kunna skaffa en dator. Med en dator kan man skapa t.ex. brev, artiklar och andra kommunikationsmedel mycket snabbare, datorer styr också våra moderna kommunikationssystem som telefonväxlar och mera. Idag används de också mycket som underhållning och träning för vissa yrken som piloter som övar på nödsituationer. Fördelen med detta är att allt går mycket fortare, inga människor behöver göra jobben längre.
 • Internet

  Internet
  På 90-talet så kom World Wide Web och man kunde göra hemsidor som alla som hade internet kunde besöka. Man kunde dessutom börja att skicka e-post och det är en av de vanligaste kommunikationsmetoderna idag, det är självklart att alla har en e-postadress dit man kan skicka meddelanden och bilder. Det är väldig snabbt, förvaras till framtiden och är väldigt billigt, själva e-postmeddelanden kostar inget. Man behöver dock betala för en uppkoppling till internet.
 • Mobiltelefoni

  Mobiltelefoni
  På senare år har det kommit nya “generationer mobiltelefoni” både 3G och 4G, snart planeras även 5G att släppas men uppkoppling är kanske inte bara bra. Uppkoppling kan vara ett fantastiskt hjälpmedel om man använder den rätt, människor kan dock drabbas av informationsstress. Det innebär att man får för mycket information och hjärnan inte klarar av att sortera fram den viktiga informationen.
 • Idag

  Idag
  Idag har alla var sin mobiltelefon, den har näst intill alla kommunikationsmetoder som funnits. Alla kan nå varandra var de än befinner sig, det finns mobiltelefoni nästan över allt på hela jorden. Man kan till och med se varandra genom telefonen när man pratar med varandra. Den största nackdelen med telefonen för mig är batteriet, man behöver ladda den ofta. Det kommer att bli ett svårt problem att lösa att inte behöva ladda alls men batterierna blir bättre hela tiden.
 • Framtiden

  Framtiden
  Jag tror att allt kommer att bli trådlöst, hologram kommer att bli en stor del av våran vardag. All data kommer att kunna transtpoteras snabbare, jag tror att informationsstressen kommer att vara borta för att hjärnan kommer att lära sig att sortera bort den information som är onödig och oanvändbar. Det är vitalat för människans hälsa att lära sig detta för att informationen kommer troligtvis inte att minska. Jag tror dock att människan kan programera ett program till detta om hjärnan inte kan.
 • Fler sinnen kommer att användas

  Fler sinnen kommer att användas
  Jag tror att vi kommer att involvera fler sinnen medans vi kommunicerar på avstånd, från början så användes endast hörseln, nu använder man synen också. I framtiden så kommer fler och fler sinnen att användas, känseln, smaken och lukten.
 • Period:
  100,000 BCE
  to
  50,000 BCE

  Vi talar

  Människor har alltid varit beroende av någon sorts kommunikation. Vissa forskare menar att våra förfäder blev människor när de lärde sig att tala med varandra. Man kunde kommunicera bra på korta sträckor men inte alls långt, max några 100 meter med rösten.