Ekonomisk utveckling Klara Wikström

By Klara W
  • 1799 BCE

    Franska revolutionen 5

    Efter flera års krig ledde den franska revolutionen till att landet fick en ny maktordning, byggd på folkstyre. Upplysningens idéer hade även satt sina spår i den nya maktordningen där mänskliga rättigheter, frihet och jämlikhet började växa fram.
  • 1789 BCE

    Franska revolutionen 2

    Eftersom de drabbade människorna utgjorde 98 procent av landets totala befolkning ledde detta till stort missnöje bland Frankrikes invånare. Bönder och borgare blev allt fattigare och levde i svält och misär, samtidigt som de högre stånden blev tilldelade allt mer makt. Detta ledde till att köpkraften i Frankrike minskade.
  • 1789 BCE

    Franska revolutionen 1

    Frankrike hade förlorat enorma summor pengar under både sjuårskriget och det amerikanska frihetskriget. Vid samma tidpunkt var landet med sina 25 miljoner invånare Europas mest folkrika stat, vilket gjorde att de hade en ekonomisk kris. Staten behövde pengar och därför bestämde Frankrikes kung Ludvig XVI att skatten skulle höjas för de längre samhällsklasserna. De som tillhörde de högre stånden var däremot helt fria från skattebetalning.
  • 1789 BCE

    Franska revolutionen 3

    Under samma tid påverkades landets ekonomi av den industriella revolutionen som precis tagit fart i Storbritannien. De brittiska effektiva industrierna kunde hålla ett lägre pris på sina varor och konkurrerade på så sätt ut Frankrikes handel.
  • 1789 BCE

    Franska revolutionen 4

    Efter att amerikanerna lyckats frigöra sig från Storbritannien spred sig liknande tankar till Frankrike. Idéerna från upplysningen påverkade även de franska bönderna på samma sätt som de amerikanska kolonisterna och de började ifrågasätta sina rättigheter och makthavare. Fransmännen inspirerades av den amerikanska revolutionen och gjorde till slut revolt mot sin kung och de högre makterna.
  • Period: 1789 BCE to 1799 BCE

    Franska revolutionen

  • 1765 BCE

    Amerikanska revolutionen 1

    Den amerikanska revolutionen bröt ut år 1765. Anledningen var att de amerikanska kolonisterna ville ha frihet och självständighet från Storbritannien eftersom de inte hade något som helst inflytande och kände stort missnöje över britternas sätt att regera. Storbritannien hade det dåligt ekonomiskt ställt på grund av de stora summor pengar som de förlorat under det sjuåriga kriget mellan många europeiska länder.
  • 1765 BCE

    Amerikanska revolutionen 2

    Därför höjde staten skatterna i ett försök att bygga upp landets ekonomi igen. De högsta skatteökningarna lades på de nordamerikanska kolonisterna, vilket resulterade i ett stort missnöje mot britterna.
  • 1765 BCE

    Amerikanska revolutionen 3

    Ytterligare en orsak till det amerikanska frihetskriget var de begränsande regler som Storbritannien bestämt angående handeln för kolonisterna. De hade enbart tillstånd att göra affärer med just Storbritannien, vilket gjorde det svårt för de arbetande människorna som levde i kolonierna att tjäna mycket pengar på de varor de producerade. Kolonisterna påverkades av upplysningen och tankarna om människors friheter och rättigheter samt demokrati.
  • Period: 1765 BCE to 1783 BCE

    Amerikanska revolutionen

  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 1

    Under upplysningen började man att komma på nya uppfinningar som sedan fortsatte att utvecklas och gjorde det möjligt för senare maskinerna att uppfinnas, som exempelvis Spinning Jenny och ångmaskinen som blev drivkrafter för industrins utveckling. Jordbruken utvecklades med bättre redskap och friskare djur, vilket ledde till att bönderna fick större skördar och mer mat.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 5

    En konsekvens av den industriella revolutionen var att man gick från muskelkraft till mekanisk kraft, samt från att man producerade alla varor själv i hemmet till massproduktion. Detta betydde att arbetet för självförsörjning, som exempelvis att man arbetade med jordbruk för att producera sin egen mat, ersattes med lönearbete där arbetaren istället fick en egen inkomst.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 8

    Långsamt började villkoren bli bättre för arbetarna och de började få mer rättvisa löner. Det ledde till att allt fler kunde köpa mer saker när de fått en mer stabil ekonomi, vilket i sig ledde till att efterfrågan på varor ökade. För att kunna tillgodose kundernas behov av ökat utbud och producera varor mer effektivt startades därför allt fler fabriker.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 2

    Flera jordbruk började slås samman så att åkrarna blev större, detta ledde till att jordbruken blev mer effektiva, men även till att många bönder förlorade sina arbeten.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 3

    Storbritannien hade en stor befolkning, en anledning till detta var att man under denna tid hade fått ökad kännedom om hur sjukdomar sprids och hur man kunde undvika att sprida bakterier genom att bland annat tvätta händerna. Vaccin och läkemedel hade även börjat framställas, vilket även detta ledde till en längre livslängd hos människorna och därmed en ökad befolkning.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 4

    En orsak till varför den industriella revolutionen kunde äga rum just i Storbritannien är att de hade det gott ställt ekonomiskt, tack vare bland annat triangelhandeln som gett landet mycket pengar och resurser. De olika kolonierna som Storbritannien haft, i bland annat Nordamerika och Indien, gav också tillgång till billiga varor som de kunde investera och använda i utvecklingen av nya industrier.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 6

    Industrialismen förde även med sig negativa konsekvenser. En nackdel var arbetarnas dåliga arbetsvillkor. Arbetsdagarna var ofta långa och slitsamma och lönerna var orättvisa. Arbetsplatserna var farliga och det fanns inga försäkringar om någon till exempel blev skadad i en maskin eller sjuk. Om man inte kunde arbeta blev man avskedad och ibland även vräkt från sin bostad. Hälsoriskerna var höga i fabriksområdena, med farliga utsläpp och starka ämnen som kunde ge skador på kroppen.
  • 1750 BCE

    Industriella revolutionen 7

    Ännu en konsekvens av att världen började gå från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle var att arbetarrörelser och fackförbund började startas för att förbättra arbetarnas rättigheter. Det var först när en större del av arbetarna på fabriken gick med i facket och strejkade som förändringarna började ske angående de dåliga arbetsförhållandena.
  • Period: 1750 BCE to 2017 BCE

    Industriella revolutionen

  • 1702 BCE

    Upplysningen 1

    Triangelhandeln ledde till att ekonomin i framför allt de europiska länderna utvecklades. Detta skapade möjligheter för allt fler människor att kunna utbilda sig och få nya kunskaper och detta ledde till att allmänbildningen och läskunnigheten ökade i samhället. Alla resor som gjordes under triangelhandeln ledde till att människorna började upptäcka världen mer, vilket ledde till att framgångarna för vetenskapen växte.
  • 1702 BCE

    Upplysningen 2

    Under denna tidsepok var många vetenskapsmän framgångsrika med att sprida sina kunskaper och upptäckter i tidskrifter. Upplysningsfilosoferna ville få folket att använda ett mer kritiskt förhållningssätt och tänka förnuftigt. De började bygga ett nytt samhälle som var grundat på vetenskap istället för gammalt skrock och tro. Därför började allt fler bli mer kritiska till kyrkan.
  • 1702 BCE

    Upplysningen 3

    Politiska ideologier började även växa fram under upplysningstiden. De liberala tankarna om varje människas frihet och ansvar i samhället utvecklades och stämde bra överens med upplysningens idéer, vilket ledde till att allt fler började kritisera kyrkomakten och istället följa sina egna viljor.
  • 1702 BCE

    Upplysningen 4

    Voltaire var en känd filosof och författare som kritiserade kyrkan starkt då han ansåg att den stod för okunnig vidskepelse och hade för mycket makt. Tidigare hade kyrkan motbevisats bland annat med påståendet att jorden var platt, då Christoffer Columbus empiriskt bevisade att det gick att segla jorden runt. Detta ledde till att kyrkan tappade allt fler anhängare och att förtroendet för vetenskapen växte. Voltaire argumenterade även om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
  • 1702 BCE

    Upplysningen 5

    Tankarna om människan och samhället började utvecklas. Man började se på människan som enskilda individer istället för ett stort kollektiv och även fundera mer över människans värde, rättigheter och friheter. Det började växa fram allt mer tankar om hur samhället skulle organiseras och hur makten skulle delas upp. En person med en viktig roll här var Charles-Louis de Secondat Montesquieu som byggde vidare på filosofen John Lockes samhällsidéer och skrev böcker om hur staten skulle fungera.
  • 1702 BCE

    Upplysningen 6

    Montesquieu ansåg att makten i ett land inte enbart skulle ligga hos en person eller grupp utan att den bör vara uppdelad i lagstiftande makt, verkställande makt och dömande makt för att skapa maktbalans och förhindra att någon dominerade. Detta system är även grunden till exempelvis USA:s politiska system. Dagens politiska styre i Sverige är även uppbyggt på ett liknande sätt där regeringen är den verkställande makten, riksdagen är den lagstiftande och domstolarna är den dömande.
  • 1700 BCE

    Triangelhandel 2

    Triangelhandeln bedrevs mellan kontinenterna Europa, Afrika och Amerika. De europeiska länderna hade skaffat kolonier i Afrika och Amerika. Från Europa exporterades varor som vapen, sprit och textilier som sedan såldes till afrikanska köpmän. De afrikanska slavarna fångades in av afrikanska slavhandlare som sedan sålde slavarna vidare till europeiska köpmän. Slavarna packades extremt trångt på båtarna som vilka varor som helst, vilket ledde till att många dog under resan.
  • 1700 BCE

    Triangelhandel 4

    Triangelhandeln var ett första steg mot en globalisering av världen eftersom kontinenterna fick kontakt med varandra och världen började bindas samman. Tidigare hade kontinenterna till största del varit avskilda från varandra, med undantag från handeln som pågått mellan Europa och Asien.
    I och med triangelhandeln upptäckte man mer av världen och fick därav nya kunskaper och bland annat upptäckte nya miljöer och kulturer.
  • 1700 BCE

    Triangelhandel 5

    Med de afrikanska slavarna som arbetskraft kunde de europeiska köpmännen hålla nere kostnaderna och på så vis känna mycket pengar på plantagerna. Detta ledde till att Europas och vad som under slutet av 1700-talet skulle komma att bli landet USAs roll i världsekonomin stärktes.
  • 1700 BCE

    Triangelhandel 3

    Under triangelhanden skeppades ungefär 12 miljoner slavar över Atlanten till Amerika. De levde under omänskliga villkor helt utan rättigheter. Där fick de arbeta under tuffa villkor på plantager och producera tobak, kaffe och socker som sedan såldes vidare till Europa.
  • Period: 1699 BCE to 1800 BCE

    Upplysningen

  • 1600 BCE

    Kolonisering 4

    Européerna hade plantager i Amerika där man producerade bland annat socker, tobak och kaffe som sen skulle transporteras hem till Europa och säljas. Problemet med dessa plantager var att de krävde mycket arbetskraft. Den industriella revolutionen hade ännu inte ägt rum och det fanns inga maskiner. Eftersom européerna själva inte ville arbeta i plantagerna och indianerna var nästan utdöda kom de på lösningen, att hämta slavar från Afrika.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 5

    På den afrikanska kontinenten fanns det gott om folk och eftersom människosynen såg annorlunda ut på den tiden ansågs de inte heller vara människor. De sågs som primitiva vildar och man tyckte sig ha rätt att köpa och sälja dem som slavar.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 7

    Detta ledde till att länderna började se varandra allt mer som konkurrenter för att vinna olika marknader. Denna kamp om områden i bland annat Afrika, var flera gånger nära att sluta i krig mellan länderna. Dessa konflikter trappades så småningom upp och blev en av orsakerna till det första världskriget.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 9

    Det byggdes även nya hamnar, i bland annat Afrika. Detta skapade förutsättningar för mer resor och samarbeten mellan länderna, vilket skulle visa sig en bit fram i historien, inom triangelhandeln som är ytterligare en betydande effekt av kolonialismen.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 1

    Européerna grundade kolonier för att luckas komma åt mer mark, resurser och råvaror. Efter Christoffer Columbus resor till Amerika började allt fler europeiska länder kolonisera Nord- och Sydamerika. Det var framför allt länderna Spanien, Portugal, Frankrike och England som koloniserade. Kolonialmakterna drog gränserna mellan kolonierna utan minsta hänsyn till de människor som redan levde i områdena.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 2

    Detta innebar att folkstammar ofta splittrades om de hamnade på olika sidor av en gräns, samtidigt som flera fientliga stammar kunde tvingas leva inom samma stat. Det resulterade i konflikter som vi kan se spår av än idag, bland annat i Afrika, genom exempelvis inbördeskrig.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 3

    Koloniseringen fick även ekonomiska konsekvenser för urinvånarna, kolonialmakterna började tvinga ursprungsbefolkningen att betala skatt. De började använda ursprungsbefolkningen som billig arbetskraft eller slavar under extremt dåliga förhållanden, vilket ledde till att otroligt många indianer dog. Européerna förde även med sig sjukdomar och bakterier som inte Amerikas urinvånares immunförsvar var anpassade för, vilket blev ännu en stor anledning till att indianerna utplånades.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 6

    Kolonialismen innebar inte bara fördelar för statskassorna i de stora länderna som Frankrike och Storbritannien. Trots intäkterna genom skatteinbetalningarna och handeln hade de även höga utgifter, för att exempelvis att hålla arméerna utrustade. Under det sena 1800-talet tävlade flera europeiska länder om vem som hade flest kolonier.
  • 1600 BCE

    Kolonisering 8

    Kolonialismen fick även positiva konsekvenser. Genom insatser av missionärer förbättrades även undervisningen på flera håll, vilket ledde till att människor från ursprungsbefolkningen i bästa fall kunde få ett enkelt yrke som till exempel soldat, dock oftast under mycket dåliga arbetsvillkor.
  • Period: 1600 BCE to 1800 BCE

    Kolonisering

  • Period: 1600 BCE to 1799 BCE

    Triangelhandel

  • 1500 BCE

    Ekonomiska utvecklingen 6

    Detta ledde till att länderna blev rikare och den ekonomiska utvecklingen tog sin fart.
    Man började förstå att man kunde sälja mer genom att resa runt för att både köpa in och sälja varor, vilket resulterade i en förbättrad ekonomisk utveckling. Den ekonomiska utvecklingens positiva inverkan på Europas länder lever kvar än idag. De länder som var mest ekonomiskt utvecklade under 1500-talet som Storbritannien och Tyskland, visar sig vara stora industriländer även i modern tid.
  • 1500 BCE

    Den ekonomiska utvecklingen 1

    Tack vare upptäcktsresorna under 1400-talet kunde länderna både köpa och sälja allt mer handelsvaror och råvaror vilket ledde till att fjärrhandeln inom Europa ökade under det tidiga 1500-talet och att ekonomin därmed utvecklades. Vid denna tid arbetade de största delarna av Europas invånare inom jordbruket, men så småningom när befolkningen ökade började allt fler människor att urbanisera för att söka arbete i städerna.
  • 1500 BCE

    Den ekonomiska utvecklingen 2

    Allt fler handelsskepp seglade över haven och nya handelsvaror och rikedomar fraktades till Europas hamnar, vilket ledde till att handelsstäderna började växa. Utöver de stora vinsterna som fjärrhandeln över haven gav fanns det även risker som kunde leda till enorma förluster. Därför började människorna under 1600- och 1700-talet bilda handelsbolag, där köpmän kunde gå ihop och fördela risker och kostnader.
  • 1500 BCE

    Den ekonomiska utvecklingen 3

    Två handelsbolag som växte fram i Europa vid denna tid var de ostindiska och västindiska kompanierna. De ägde många fartyg och åkte på handelsresor till bland annat Indien och Kina.
  • 1500 BCE

    Ekonomiska utvecklingen 4

    I och med reformationen som ägde rum under det tidiga 1500-talet förändrades de medeltida reglerna om att det skulle vara förbjudet för kristna att ta ut ränta på utlånat kapital. Det ansågs vara en synd inom just kristendomen, bland exempelvis judarna fanns inget sådant förbud. Protestantismen i norra Europa anpassades då efter de ekonomiska behoven i samhället, och det ansågs inte längre vara en synd att försöka tjäna pengar.
  • 1500 BCE

    Ekonomiska utvecklingen 5

    Detta ledde till att allt fler banker öppnade när de kunde börja tjäna mer pengar. När bankväsendet växte ledde det i sig till att det blev lättare för människorna att låna pengar för att investera i handel och affärsverksamheter. En ny syn på pengar började istället växa fram, när kristendomens begränsningar försvann och människorna började sträva efter att tjäna så mycket pengar som möjligt under sin livstid, ett tankesätt som vi kan se hos folk än idag.
  • Period: 1500 BCE to 1700 BCE

    Den ekonomiska utvecklingen i Europa

  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 2

    Efter hemkomsten började han och flera andra berätta om de stora städerna de sett och om alla lyxiga varor som fanns där, bland annat sidentyger och dyra kryddor.
    Eftersom människorna ville tjäna pengar ledde detta till att intresset för att fortsätta utforska världen ökade. Människorna hade börjat få en ny världsbild och tvivlade på kyrkans påstående om att jorden var platt och började därför våga segla ut på längre resor. Folk började därför försöka ta sig till de nyupptäckta platserna.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 4

    Två betydande uppfinningar som utvecklade skeppen ytterligare var det fasta rodret och latinseglet. Dessa gjorde att skeppen kunde segla på öppna hav och upptäckarna fick därmed bättre möjligheter att resa längre sträckor. Ännu en ny uppfinning som underlättade för upptäcktsresarna var kompassen, som gjorde det enklare att styra rätt kurs ute på havet.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 5

    En av de som sökte sin väg till Indien var italienaren Christofer Columbus. Han föddes år 1451 i Republiken Genua. Columbus hade knappt fått någon utbildning över huvud taget, men vid tidig ålder började han intressera sig för böcker och blev genom sin läsning självlärd. Redan som barn hade han läst om Marco Polo och hans resor till Asien och redan som 14-åring började han bege sig ut till sjöss.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 6

    Columbus trodde inte på kyrkans teori om att jorden var platt, istället kom han fram till att det borde gå att ta sig till Indien och Kina genom att segla västerut över Atlanten. Han behövde skepp till sin resa och bad därför den portugisiske kungen om hjälp, men fick avslag. Då vände han sig till det spanska kungaparet Ferdinand och Isabella som även de gav avslag till en början. Senare ändrade de sig eftersom Isabella såg resan som ett tillfälle att sprida kristendomen till de nya platserna.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 8

    De spanska sjömännen skapade en koloni som inom kort förstördes av indianerna. Allt fler spanjorer anlände med åren och snart lyckades de erövra de amerikanska öarna och göra ursprungsbefolkningen till slavar. Columbus var en viktig person under denna tidsepok eftersom han var den som visade spanjorerna sjövägen till Amerika, vilket sedan skulle leda till att allt fler européer kunde ta sig dit och erövra kontinenten.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 9

    Indianerna blev antingen pinade, ihjälslagna eller tvingade att arbeta sig till döds på erövrarnas begäran. Det slitsamma arbetet skedde bland annat i guld- och silvergruvor, eftersom spanjorerna ville åt allt mer rikedomar. Européerna förde även med sig epidemiska sjukdomar som indianernas immunförsvar inte var anpassade för, och därför bidrog även detta enormt till den befolkningsmässiga katastrofen.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 10

    Medan de tog för sig av alla varor och resurser de fann, såsom socker och tobak, utrotades ursprungsbefolkningen. År 1490 levde cirka 300 000 indianer i vad vi idag kallar den Dominikanska republiken. Ett halvt sekel senare regerade spanjorerna och endast omkring 500 urinvånare var fortfarande vid liv.
    En konsekvens av upptäcktsresorna blev den ekonomiska utvecklingen i Europa eftersom handeln mellan länderna ökade och sjömännen kom tillbaka med nya tillgångar.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 1

    De europeiska stormakterna ville bli rikare, mäktigare och ha nya landområden. Länderna sökte nya ekonomiska möjligheter och började därför utforska haven för att hitta sjövägar till andra länder med mer rikedomar.
    Många vetenskapsmän hade börjat förstå att det fanns någonting mer utanför Europa, genom bland annat resenären Marco Polo som hade nått Asien redan år 1275.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 3

    Landsvägarna var ofta kontrollerade av islamistiska makter som ottomanska riket, vilket ledde till att européerna var tvungna att försöka använda sig av sjövägarna. Ännu en drivkraft till 1400-talets upptäckresor var de nya uppfinningarna och teknikerna som utvecklade båtarna, som exempelvis skelettmetoden som innebar ett nytt sätt att konstruera båtarna på.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsresorna 7

    Columbus började sin resa från Kanarieöarna år 1492. Fem veckor senare steg de i land i vad de trodde var Indien. Vad de möttes av stämde inte riktigt överens med Marco Polos beskrivningar av landet. De såg inga stora städer och mäktiga byggnader, och människorna de möttes av var nakna med målade kroppar. Eftersom spanjorerna var säkra på att de kommit till Indien fick invånarna kallas för indianer.
  • 1400 BCE

    Upptäcktsfärderna 11

    I och med resorna upptäcktes nya sjövägar och nya handelsvägar byggdes, vilket gjorde det enklare för länderna att bedriva handel, vilket även ledde till den ekonomiska utvecklingen.
  • Period: 1400 BCE to 1500 BCE

    Upptäcktsresorna

  • Triangelhandel 1

    Under kolonialismen hade européerna erövrat Amerika och använt ursprungsbefolkningen som slavar. Detta ledde till att indianerna nästan utrotades och européerna vände sig istället mot Afrika för att hämta ny billig arbetskraft.
  • Amerikanska revolutionen 4

    Det tankesätt som väckts under 1700-talet genom upplysningen fick amerikanerna att strida för sina rättigheter och göra revolt mot britterna.