Tidslinje antiken

  • 1500 BCE

    Europas första civilisation går under

    Europas första civilisation går under
    Någon gång mellan 1500 f.Kr och 1100 f.Kr så blir civilisationen utsatt för en serie katastrof. Palatset i Knossos och Mykene blev övergivet och till ruiner. Alla människor går tillbaka till enklare näringar. Varför dom gjorde det vet inte forskarna.
  • 776 BCE

    Idrotten

    Idrotten
    Det fanns många olika sporter i den grekiska världen. Dom flesta grenarna är sånt som vi har nu inom friidrott.Men det fanns även grenar som vi inte har nu längre, som pankration. Där alla medel var tillåtna förutom att gräva ut ögonen på varandra.Tävlingen slutade ofta med att en av deltagarna dog. Dom olympiska var de största spelen.De hölls alltid i staden Olympia. Detta var vart fjärde år.När detta pågick så fick inga länder vars i krig med varandra. därför var det vapenvila när detta hölls.
  • 700 BCE

    Homeros - den stora utvandringen 500 - 700

    Homeros - den stora utvandringen 500 - 700
    Det finns arkeologiska fynd som visar att grekerna tvåhundra år efter katastroferna kom i kontakt med personer så kunde göra järn. Detta gjorde då att handeln gick bättre då fick dom bättre ekonomi. Grekerna började få upp städer och som snart kunde bli stadsstater. Detta gjorde att det blev alldeles för mycket folk det var alltså överbefolkning. Problemet löstes med att personer fick utvandra, detta skede ej frivilligt. Det som styrde i en stadsstater fick bestämma vilka som skulle få utvandra.
  • 500 BCE

    Teatern

    Teatern
    Konsten att göra teater startade i Aten på 500 f.Kr Alt började med fem dagar religös fest. Under festen så pågick en tävling som gick utt på att se vem som var bäst på att komponerande och framförda körsånger. 400 f.Kr så hade det utvecklats i Aten.
  • 500 BCE

    Rom som republik 500 - 27 f.kr

    Monarkin ersättes av en republik. Men dom utvecklades inte till en demokrati som Aten. En av anledningarna var att rika män hittade sätt att "köpa" proletärenas och fattiga medborgare. Genom att dom fick gratis mat eller fritt inträden till nöjen. ( om dom fick deras röster ).
  • 500 BCE

    3. Tre omtalade krig under perserkrigen

    3. Tre omtalade krig under perserkrigen
    Tio år senare kom persiske kungen med en större arme. Nu ville han krossa allt motstånd. Mellan två berg i Thermopyle så blev det ett stort krig mot Sparta. Spatarnerna krigade till sista man. Efter detta så var vägen till Aten fri. När dom väl kom fram så intog dom staden och brände ner den. Men helt plötsligt så ändrades allt. den atenska flottan lurade in perserna vid ön Salmis. Där krossades båt efter båt. Efter förlusten så gav perserkungen upp och återvände hem med sin kvarstående arme.
  • 490 BCE

    2. Tre omtalade krig under perserkrigen

    2. Tre omtalade krig under perserkrigen
    År 490 talet f.Kr, flera år efter det misslyckande upproret. Så skickade perserkungen en flotta med tusentals soldater som hämd mot Aten. Staden skulle få ett straff för stödet i upproret. Men innan dom kom fram så blev dom angripna i en stad som heter Marathon. Ungefär fyra mil utanför staden. Atenarnas överasknings fall slutade i stora förluster för perserna, även om dom var fler.
  • 400 BCE

    1. Tre omtalade slag under perserkrigen

    1. Tre omtalade slag under perserkrigen
    Under 400 f.kr pågick perserkrigen. Detta var ett serie krig mellan perserkrigen och en del av grekiska stadsstaterna. Allt började med ett uppror bland de grekiska stadsstaterna i landskapet Jonien. Jonien hade sedan lång tid innan tillhört perserriket. Men nu hade grekerna tröttnat på det höga skatterna. Folkförsammlingen hade bestämt sig för att hjälpa till. Så dom skickade soldater och ett anal båtar. Men det hjälte inte dom förlorade kriget.
  • 200 BCE

    De tre krigen mot Karthago / Karthago nära att segra över rom

    Båda sidorna hade dom största armerna. Det blev ett stort slag vid Cannae. Det sägs att 50 000 män stupade första dagen dom flesta på den romerska sidan. Men tillslut så övertalade Rom karthagerna att gå tillbaka. År 146 f.kr så gick romarna till anfall och satte fyr på Karthago, det sägs att den bran i 17 dagar
  • 200 BCE

    De tre krigen mot Karthago / Mare nostrum - vårt hav

    Grekiska stadsstader blev indragna i konflikten mellan rom och Karthago. Det var även många som stadstaer på grekiska fastlandet som besegrades av rom. Dom som överlevde blev slavar. En stad som heter Korinth brändes ner eftersom som dom stötade gregerna på Sicilien. Romariket hade blivit så stort så den romerska ledaren betraktade sig som Medelhavetshärskare. Så dom kallade havet för Mare nostrum.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret 73 f.kr.

    Spartacusupproret 73 f.kr.
    Upproret har fått sitt namn efter ledaren Spartacus. Allt började med att några slavar rymde och gömde sig vid berget Vesuvius som ligger i närheten av Nepal. Efter ett tag så hade 70 000 slavar rymt. Dom hade vapnen som dom hade tagit. Dom började även att plundra romares lantegendomar. Men tillslut så besegrade slavarna Spartacus var en av dom som omkom under striderna Dom 6000 slavarna som överlevde hängde dom upp vid Appia med jämna mellanrum Så att slavarna inte skulle våga göra uppror igen
  • 44 BCE

    Julius Caesar och striden om makten

    Julius Caesar och striden om makten
    det var ett inbördeskrig som låg bakom den romerska konsuln Julius Caesar om hans väg till makten. Han var en framgångsrik fältherre som besegrade fientliga män. Han arbetade för att få makt för egen del. Tillslut så blev han uttnämd till diktator på livstid. Det gick rykten om att han ville bli kung då blev han mördad av sina motståndare. Det var 23 män som högg sin kniv i honom. Efter hans död så blev det ett nytt längre inbördeskrig. År 27 f.kr segrade Agustus. Agustus fick styra romariket.
  • 400

    Romarikets sammanbrott

    Romarikets sammanbrott
    För 2000 år sedan så var Rom en storstad, med ca en miljon invånare. Men sedan så hände någonting som vi kommer tillbaka till senare. Juvenalis levde mellan 60 och år 135 e.kr. Om han hade kunnat komma tillbaka för att få se sin stad så hade han inte känt igen sig. Det är mycket som är övergivet och har slitits ner och blivit till ruiner. Varför den blev som det blev är det ingen som vet säkert men det finns olika teorier. En av dom är att det var många som angrepp rom från olika håll samtidigt.