Download

tema 11-13

 • 1469

  matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó

  matrimoni d'Isabel de Castella i Ferran d'Aragó
  El 1469, el destí dels regnes d'Aragó i Castella va quedar unit mitjançant el matrimoni dels seus prínceps, Ferran i Isabel, que passarien a la història com els Reis Catòlics.
 • 1492

  conquesta de Granada. esxpulsio dels jueaus. Arrivada de Colom a Ameriaca

  conquesta de Granada. esxpulsio dels jueaus. Arrivada de Colom a Ameriaca
  Després de gairebé deu anys de guerra, el 1491 els Reis Catòlics van posar setge a la capital del regne nassarita de Granada.Just a la nit de l'11 al 12 d'octubre del 1492 es va donar el crit de "Terra!", i la història d'Europa i d'Amèrica va canviar de manera irreversible. Així va descobrir Cristóbal Colón el posteriorment anomenat "Nou Món".
 • 1496

  Domini de les illes Canaries

  Domini de les illes Canaries
  L'any 1496 va arribar la conquesta per fi amb el domini de l'illa de Tenerife, integrant-se l'arxipèlag canari a la Corona de Castella. La conquesta realenga va tenir lloc entre 1478 i 1496.
 • 1512

  incorporacio de Navarra a Castella

  incorporacio de Navarra a Castella
  En el año 1512 el rey de Aragón Fernando el Católico decidió la invasión definitiva del reino de Navarra, que efectuó a lo largo del verano con relativa celeridad, aunque con distintas resistencias.
 • 1519

  primera reunio de les corts catalanes de carles I

  primera reunio de les corts catalanes de carles I
  El 1519, les Corts es van reunir a Barcelona per reconèixer el primer monarca conjunt de les corones de Castella i Aragó, Carles I, i per discutir
 • Expulsio dels moriscos. Treva dels dotze anys

  Expulsio dels moriscos. Treva dels dotze anys
  El 1609 el rei Felip III va decretar l'expulsió de tots els moriscs dels regnes de la monarquia hispànica. La decisió va ser el punt final de més dun segle dintents dassimilació forçosa de la població musulmana.
 • union de armas d'Olivares

  union de armas d'Olivares
  La Unió d'Armes va ser una proposta política proclamada oficialment el 1626 pel Comte-Duc d'Olivares, vàlid del rei Felip IV, per la qual tots els "Regnes, Estats i Senyorius" de la Monarquia Hispànica contribuirien en homes i en diners al seu defensa, en proporció a la població i la riquesa.
 • Revolta dels segadors

  Revolta dels segadors
  Corria l'any de 1640 ia Barcelona es produïa un motí tremebund, desbordant, arrasador i incendiari que amb el temps s'ha anomenat la revolta dels Segadors (1640-1652); aquest aixecament conduiria en principi a la proclamació de la primera República catalana, de la qual Pau Claris era el cap
 • Derrota de Rocroi

  Derrota de Rocroi
  no va ser la tomba dels Terços ni la fi de la maquinària militar dels Àustries madrilenys, i Flandes va seguir sota el seu domini fins més enllà de l'extinció de la dinastia.
 • comencen a baixar les remes d'or i plata americanes

  comencen a baixar les remes d'or i plata americanes
  els metalls preciosos arribats per a la Reial Hisenda entre 1621 i 1675, i pretén mostrar que les remeses amb què va comptar la Corona durant aquest període van ser més importants del que tradicionalment s'ha considerat.
 • Pau dels prirneus Perdua dels territoris de la Catalunya del nord

  Pau dels prirneus Perdua dels territoris de la Catalunya del nord
  El 7 de novembre del 1659 les monarquies hispànica i francesa signaven un acord de pau –el Tractat dels Pirineus– que mutilava Catalunya: l'amputava els territoris de l'antic comtat del Rosselló i bona part del de la Cerdanya. El bressol històric de la nació catalana.
 • mort de carles ll

  mort de carles ll
  Malalt i "embruixat" (es va arribar a dir que el rei era víctima d'arts de bruixeria), Carles II d'Espanya,