STORMAKTSTIDEN

 • Period: to

  Stormaktstiden

 • Häxor och trollkarlar!

  Häxor och trollkarlar!
  Mot slutet av 1600- talet härjade en kuslig förföljelse i delar av Sverige. Mennisskor gick runt och anklagade varandra för häxerier,som tex: hjälpa Djävulen - Guds och allas fiende. Som kunde också fixa menniskor och djur som var sjuka. Och häxorna som kom på natten och hämtade barnen och tog med dem till blåkulla, och vara med på Djävulens hämska fester. Och så de blev som o dom va Djävulens små barn.
 • Att vara tonåring 1611

  Jan Persson,17 år var från Bygdeå socken i Västerbotten. Han var 1.62 och vägde 59kg. Det betyder att han e 18 cm kortare än dagens tonåringar och 15kg lättare. Jon kunde inte läsa. Det syntes tydligt att han hade ärr på kinderna efter smttkoppor, specielt när han skrattade.
  Jon var redan en erfaren jägare och hade dödat två bästar med spjut.
 • Trettioåriga kriget

  Trettioåriga kriget
  I Tyskland 1618 startade ett stort krig. Det blev fred år 1648,efter trettio års förödande krig. Det fanns många orsaker till kriget. En av dom var skillnaden i religion mellan protestanter och katoliker. Protestanterna var säkra på att deras kristendom var den rätta. Katolikerna- med påven som ledare- var övertygade om att den katolska tron var den rätta kristna tron.
 • Axel Oxentierna

  Axen Oxentierna fixade ett förslal till förmyndarstyrelse- Sverige måste styras till Kristina blir vuxen. Han svrev också ett förslag till hur landet skulle styras i framtiden.
 • Slottet tre kronor brinner

  Slottet tre kronor brinner
  1697 började Slottet Tre Kronor att brinna. Branden började uppe på vinden. Och eftersom det fanns många ovärdeliga föremål försökte man kasta ut det mesta av allt om fanns i bibloteket. Och minnst 18.000 böcker brann upp i de flammande lågorna.
 • Grannarna angriper

  Sverige hade genom krig mot Ploen,Ryssland och Dannmark erövrat land ooch byggt upp ett stormaktsvälde runt Östersjön.