Frihetstiden och gustavianskatiden

 • Karl den XII dör i Norge

  Karl den XII dör i Norge
  Efter att Karl XII dör i Norge så slutar det kunliga enväldet och som innebar att stormaktstiden slutar och att frihetstiden börjar alltså frihet ifrån kungen.
 • Period: to

  FrihetsTiden och Gustavianskatiden

 • Arvid Horn blir kanslipresident

  Arvid Horn blir kanslipresident
  När Arvid Horn valds till Kanslipresident så slutar stormaktstiden och då börjar frihetstiden eftersom att det inte är kungen som har makten -envälde utan det var Riksrådets ledare -kanslipresidenten Arvid Horn som hade makten över sverige precis som dagens statsminister.
 • Freden i Nystad

  Freden i Nystad
  Freden i nystad var en fred mellan Sverige och Ryssland. Freden innebar att det stora nordiska kriget var över och att Sverige fick ge Kexholms län, viborgs, ingermanland, livland, öarna ösel och dago samt nuvarande landet Estland till Ryssland.
 • Hattarna tog makten i Sverige

  Hattarna tog makten i Sverige
  Hattarna tog makten ifrån Arvid Horn som hade haft makten i 17 år. Hattarna ville allra mest vinna tillbaka de mark som Sverige förlorat till Ryssland under slutet av Stormaktstiden.
 • Hattarna startar krig mot Ryssland

  Hattarna startar krig mot Ryssland
  Hattpartiet startar krig mot ryssland. Ryssland vann kriget överlägset, innan kriget startade var målet att invadera staden st petersburg i Ryssland. Hattarna ville vinna tillbaka de mark som Sverige hade förlorat under stormaktstiden till Ryssland och därför ville Hattarna invadera och starta krig emot Ryssland
 • Dalupproret

  Dalupproret
  Dalupproret pågick 1743 i dalarna för att bönderna var missnöjda med hattpartiets politik och de ville också att den danske prinsen Fredrik skulle bli kronprins även i Sverige. De bönderna som gjorde de upproret tog sig enda till stockholm där vissa började skjuta på dem och många bönder dog och då var det sista gången som bönderna gjorde uppror.
 • Eva Ekeblad vals in i Kungliga akademin

  Eva Ekeblad vals in i Kungliga akademin
  Eva Ekeblad föddes den 10 juli 1724i Stockholm och dog den 15 maj 1786 i Lidköping. Eva Kenblad var den första kvinnan som valdes in i vetenskapsakademi år 1748. Hon exprementerade även mycket med potatis och kom fram till att man kunde göra brännvin ut av potatis.
 • Christopher Polhem dör

  Christopher Polhem dör
  Christopher Polhem var en uppfinnare och industriman som bland annat uppfann polhem låset och så lagade han även klockor och de klockor som han lagade kallades för mora klocka.
 • Jonas Alströmer dör

  Jonas Alströmer dör
  År 1685 i Alingsås föddes Jonas Alströmer, han är känd för att han försökte göra livsmedlet potatis populärt i sverige genom att skirva böcker om potatis, han är även känd för att importerade och smugglade hem till Sverige från England många symaskiner, Alströmer skpade och startade många företag.
 • Tryckfrihetsförordning

  Tryckfrihetsförordning
  År 1766 infördes världens första tryckfrihetsordning och innebar att folk fick lov att säga,tycka och skriva precis vad man ville och trodde.
 • Gustav III blir kung

  Gustav III blir kung
  När hans far, Adolf Fredrik dör som blir Gustav III kung över Sverige. Den12 februari 1771 kröntes Gustav III till Sveriges kung, men när han kröntes till Sveriges kung för att då var det forfarande frihetstiden och då var det riksdagen och riksrådet som hade makten men 1 r senare gjorde Gustav III en statskupp och tog all makt ifrån riksdagen och riksrådet och gjorde sig själv enväldig.
 • Gustav III.s statskupp

  Gustav III.s statskupp
  ett Gustav III gjorde en statskupp ch fick mer makt och där efter så förbjöd han de båda politiska partierna och därmed så var Frihetstiden över eftersom att då var det envälde som styrde Sveirge , att det endast var kungen som hade makten över Sverige.
 • Slaget vid Svensksund

  Slaget vid Svensksund
  Slaget vid svensktsund var ett sjöslag mellan Sverige och Ryssland. Det utkämpades mellan flottor. Sverige besegrade Ryssland i slaget vid svensksund överlägset. Slaget utkämpades ute i nuvarande nordöstra Finland och utanför staden Kotka som ligger i Finland. Slaget betraktades som Östersjöns allra största sjöslag i historien p.g.a antalet krigsfatyg i slaget.
 • Gustav III::s mord

  Gustav III::s mord
  Gustav III mord hände den 16 mars 1792 på en maskerbal i Stockholms opera, det som hände var att Anckarström sköt kungen i ryggen men kugen dog inte förrän den 29 mars 1972.
 • Gustav den IV avsätts

  Gustav den IV avsätts
  Gustav den IV avsattes som kung för Sverige för att Sverige förlorat ett av de värsta krigen någonsin i Svensk historia och som innebar att Sverige hade förlorat hela Finland till Ryssland och därför avsattes Gustav IV som kung för Sverige.
 • Freden i Fredrikshamn

  Freden i Fredrikshamn
  Freden i fredrikshamn var en fred som slöts mellan Ryssland och Sverige och som innebar slutet på både finska kriget och den gustavianskatiden. Freden innebar att Sverige var tvungna att ge halva sitt rike till Ryssland, hela Finland blev ryskt efter att Ryssland hade besegrat över Sverige i det finska kriget.