Stormaktstiden

By Amco
 • Period: to

  Stormaktstiden, kungarna och drottningen.

 • Gustav II Adolf

  Gustav var 17 år när hans far dog. Igentligen skulle han inte få regera fören han fyllt 24 år, men de gick med på att han skulle få börja tidigare men bara om hen lovade att dela makten med riksrådet.
  Gustav II Adolf hade ett stort sammarbete med Axel Oxenstierna
 • Freden mot Ryssland

  År 1617 slöts Sverige och Ryssland fred efter kriget som Karl IX på börjat.
 • Freden mot Danmark

  Freden mellan Danmark och Sveige slöts 1617.
  För att Sverige skulle få fred och Älvsborgs fästing så var vi tvugna att betalla Danmark 1 miljon rikstaler.
 • Maria Eleonora av Brandenburg

  Gustav II Adolf gifte sig med Maria Eleonora år 1620
  De fick tillsammans Drottning Kristina.
 • Drottning Kristina föds

  År 1626 föds Gustav II Adolfs dotter Kristina, som senare kommer att själv bli Sveriges Drottning.
 • Slaget vid Lûtzen

  De tretiåriga kriget.
  De trettiåriga kriget hade redan hållit på i ungefär 10 när Sverige gav sig in i kriget år 1630. Men Gustav II Adolf ville avsluta deras del av kriget år 1631 men då erbjöd sig Frankrike att betalla Sverige 400 000 riksdaler om året om Sverige lovede att ha
  36 000 soldater i kriget i Tyskland.
  I slaget vid Lûtzen stupade Gustav II Adolf.
  Han kom bort från sina trupper och strax efter stupade han.
 • Kristina valdes till drottning

  Den 8 december fick man beskedet att Gustav II Adolf hade stupat i slaget vid lûtzen.
  Fast att kungen stupat bestämde sig rådet att kriget i Tyskland ändå skulle fortsätta.
  Adel, präster, borgare och bönder sammlades nu till riksdagen. Det var nu den 6 åriga Kristina skulle väljas till drottning.
  Axel Oxenstierna som stot nära Gustav II Adolf fick ledda Sverige tills Kristina blivit vuxen och kunde ta det ansvaret.
 • Uppfostras som pojke.

  Kungen hade stupat och Kristina skulle bli den första kvinliga ledare i Sveriges historia. För att hon skulle kunna leda Sverige var hon tvungen att ha alla de kunskaper som man hade som kung, så hon uppfostrades som om hon varit man. Hon kunde många språk som ung och Axel Oxenstierna under undervisade henne själv.
 • Kristina blir myndig.

  År 1644 fyllde Kristina 18 år och skulle nu få börja att regera i Sverige som Drottning.
  Nu när hon blivit drottning började hon att ge adeln jord och mark som tack för att de kämpat i det Tyska kriget.
 • Köpenhamn hotast.

  Svenska kriksfartygen började att försöka erövra Danmarks öar.
  De hade under alla dessa år lyckats att hålla öarna borta från fiender men nu så var Köpenhamn hota.
  År 1645 så tvingades danskarna att sluta fred med Svenskarna. De var tvugna att ge Sverige Gotland, Jämtland och Härjedalen. Sverige skulle också få tullfrihet när deras fartyg åkte förbi Öresund, och för att de skulle hålla det löftet skulle Sverige få ha Halland i 30 år.
 • Bönder vill ha sin makt!

  År 1650 på riksdagen kräver de att få tillbaka stor del av den jord och mark som drottningen gett bort till adelsmännen. Men det bryr sig inte Kristina om.
  De högre herrana i riksrådet blev bekymrade över att det var så oroligt i landet, så de fick henne att lova att hennes kusin Karl X Gustav skulle få bli kung efter henne.
  Axel Oxenstierna och andra förmyndare till Kristina hade redan när hon var liten bestämt att hon skulle gifta sig med Karl X Gustav men Kristina hade vägrat.
 • Kristina säjer upp kungarkronan.

  År 1654 lämnar drottning Kristina Sverige och flyttar till Rom. Hon vill att hennes kusin Karl X Gustav genast tar över hennes plats. Hon tog med sig smycken, tavlor och hon ville också ta med sig sitt bibliotek men alla 20 000 böker kom aldrig fram. En del böcker stals och en del böcker var hon tvungen att sälja för att få pengar. På vägen till Rom gick Kristina från Protestant till katolik.
 • Karl X Gustav blir kung

  Karl X Gustav tar över kungar kronan efter sin kusin Drottning Krisrina.
 • Krig mot polen.

  Sverige ville erövra flera hamnar därför att de då skulle kunna ta in pengar på tullar. De vann många segrar men polakerna ville inte ge upp. När kungen nu var i Polen så trodde Danskarna att de kunde ta tillbaka de dem förlorat år 1645. Men när Danmark förklarat krig så lämnade Karl X Gustav Polen och åkte mot Danmark. Sverige hade ingen flotta som kunde ta Svenskarna till Danmark men de hade tur. De var vinter och isen låg över Lilla bält, och de gick över där. Nästan alla klarade sig.
 • Freden i roskide.

  Danmark ber Sverige om fred när de var på väg mot Köpenhamn. Freden slötts i Roskilde och Sverige fick Skåne, Halland, Blekinge, bohuslän, Trondheims län och Born holm. Ett halv år senare så gick Sverige mot angrep mot Danmark, Sverige ville nu erövra hela Danmark. När Svenskarna en natt i Februri gjorde angrep mot Danmark så gav de inte upp. De kämpade för sin huvudstad och de gav inte upp. De slötts en ny fred år 1660 och då fick Danmark tillbaka Tronheims län och Born holm.
 • Kung Karl X Gustav dör.

  Kungen fick hög feber och det värrkte i hans bröst. Han dog en natt i Februari.
 • Karl XI bli kung.

  Karl XI blir kung år 1672. Han hade under åren ofta varit sjuk och han var inte så bra på att lära sig språk och kunde inte läsa Svenska texter så bra.
  Hans mamma tyckte att hans hälsa var väldigt viktig och han var därför ute ofta. Han var häldre ute och jagade och red än att läsa böcker. Karl var en duktig ryttare.
 • Slaget vid lund.

  År 1676 så var Sverige på väg mot Lund med 11000 man för att kriga mot Danmark. Utanför Lund möttes dem i ett blodigt slag. Den Danska kungen flydde och Karl XI följde efter honom. När han sedan kom tillbaka så trodde Danskarna att han kom med fler man till kriget och då flydde Danskarna och Sverige vann.
  9000 man låg döda.
 • Anklagar förmyndarregeringen.

  Kungen har blivit väldigt populär bland folket så att han vågar nu anklaga förmyndarregeringen. Han tyckte att de varit dålig årdning på flottan och soldaterna hade inte varit tillräkligt förberädda när Danskarna gick till anfall. Kungen ville att de skulle få straffas för sina misstag. Och det var precis vad de blev. De var tvugna att betalla 4 miljoner riksdaler till staten.
 • Gifter sig med Ulrika Eleonora.

  Karl XI gifte sig med den danska prinsessan Ulrika Eleonora.
  De hade ett enkelt bröllop på skottorps Herrgård i Halland. När kungen på kvällen kom ditt var det första gången de såg varanndra. Under samma kväll gifte de sig.
 • Hungersnöd.

  I Sverige var det dålig skörd, det blev hungersnöd i Norrland. Men det var svårast för de som bodde i Finland, där dog var tredje människa av svält.
  De hade funnits gått om brödsäd i Skåne, men de hade inte kunnat färda den ditt det behövdes.
 • Karl XI dör.

  Karl XI och Ulrika Eleonora fick tillsammans 7 barn. Fyra av dem dog när de var små. Karl, hans son skulle efter sin far bli kung. Hans utbildning var viktigast. Han hade lätt för att lära sig språk och att läsa och skriva vilket hans far inte varit så bra på. Av de ämnen han kunde så var Matematik de han var bäst på. Men hans utbildning blev inte så lång. Karl XI dog när han var 15 år gammal.
 • Karl XII blir kung.

  Ett halv år efter att Karl XI dött, så blir Karl XII kung.
  På kröningen så sätter Karl XII själv på sig sin krona.
 • Slottet tre kronor brinner.

  Karl XI log död på slottet medans begravningen skulle förberedas. Då eld spreds över hela slottet. Alla fick skynda ut. Hovrätten, riksarkiven och det kungliga biblioteket fanns på slottet. Man försökte rädda de flesta böcker och breven men 18000 böcker försvan under branden.
 • Grannländer angriper.

  Danmark, Polen och Ryssland trodde att nu när Sverige hade en så oerfaren och ung kung så skulle han inte kunna skydda Sverige mot angrep. Så de gjorde en plan över hur de skulle angripa Sverige. Men Sverige var väl utrustad för krig. Karl XI hade under sin tid fixat så att Sverige hade 25000 fotsoldater, 11000 ryttare, 7200 båtsmän och 25000 legosoldater.
 • Anfall mot Danmark.

  Sverige gick mot angrep mot Danmark, men danskarna var inte förberädda på att de skulle komma så fort så de bad snabbt om att sluta fred.
 • Slaget vid Narva

  Efter freden i Danmark så seglade Sverige mot Narva, där de sedan angrepp Ryssland. Ryssland led ett stort nederlag och de var tvugna att ge order om åtretåg.
  Det här var den störrsta segern för Sverige.
 • Tsar Peter vinner delar av Sverige ( Finland )

  År 1703 har Ryssland erövrat områden i Finland som då tillhörde Sverige. DE hade nu börjat att bygga en ny stad som senare fick namnet Sankt Petersburg. Det blev år 1712 Rysslands huvudstad.
 • Färlden mot Moskva.

  Sverige hade tänkt att angripa Moskva men de var tvugna att avbrytas eftersom att Ryssland brände upp sina egna byar och städer och förstörde allt som man kunde äta. De gjorde att Sverige fick avbryta sin färd mot Moskva, de gick istället mot Ukraina där de kunde få tag på mat.
 • Vinterns kylla.

  En man hade blivit sjuk och fick åka på vagn. När hans tår fryst fast och han inte kunde röra tårna så tog de honom till en sjukstuga. Läkarna hade velat ta bort benen över knäna men han ville inte. Efter några dagar fick han opereras och läkarna fick med en tång ta bort tår och bittar från hans hälar.
 • Nederlaget vid Poltava.

  Ryssland hade haft en mycket större arme an var Sverige hade haft. Det slutade med att Sverige förlorade slaget. Kungen och en liten grupp soldater lyckades att ta sig till Turkiet. De som inte lyckdes tog tills fånga hos ryssarna.
  Efter att Ryssland vann så började de erövra flera ställen runt den Finska viken.
 • Karl XII åter vänder hem till Sverige.

  Kungen hade under ett tag bott i Turkiet, under de åren så hade han styrt Sverige med brev. Han red hem på 15 dagar med en man i sällskap. De hade under de här 15 dagarna ridit 200 mil.
  Sverige var inte en så stor stormakt som det varit när kungen levt i Sverige. Nu hade hela Finland erövrats av Ryssland. Nu väntade han bara på att de skulle angripa Skåne, han stanade därför i Lund.
 • Mot Norge.

  Nu tyckte Karl XI att han hade skansen att erövra Norge. Han utrustade 40 000 man och de tågade sedan mot Norge.
 • Karl XII dör.

  Kungen låg och kollade när hans soldater grävde en löpgrav. Han hade krupit upp helften för att kunna se löpgraven bättre när han träffas av en kula som gick från tinning till tinning.
  Han dog direkt.
 • Hotas av Ryssarna.

  Stockholm var nu hotat att erövras av ryssarna. Från Norrkpöping till Luleå brände och plundrade ryssarna. Ryssarna satte upp skyltar där det stod med svensk text att den rysska tsaren ville ha fred.
  Sverige hade lyckats att skydda Stockholm men nu var de tvugna att sluta en fred. Ryssland tog alla områden söder om den Finska viken, de tog också en del av Finland.
  Stormaktstiden var SLUT!