Rev fran

Revolució Francesa

  • Jurament del joc de la pilota

    Jurament del joc de la pilota
    El jurament del Joc de Pilota (en francès: Serment du Jeu de Paume) va ser un compromís d'unió presentat el 20 juny 1789 entre els 577 diputats del tercer estat per no separar-se fins dotar França d'una Constitució, plantant cara a les pressions del rei de França Lluís XVI.
  • Assamblea Nacional

    Assamblea Nacional
    La seua finalitat era redactar una Constitució, és a dir, una llei fonamental que puga organitzar la monarquia francesa d'una forma diferent.
  • Caiguda de la Bastilla

    Caiguda de la Bastilla
    Els sans-culottes, els aturats, els sectors més miserables de les ciutats, que s'organitzaren en clubs i societats fraternals, foren un factor decisiu en els successos revolucionaris, i aquest aspecte del moviment popular, amb la fam com a fons, va estar present en l'assalt a la fortalesa de la Bastilla.
  • Declaració dels drets de l'home i el ciutadà

    Declaració dels drets de l'home i el ciutadà
    Proclamava la igualtat de tots els homes, i també els seus drets naturals, que són la llibertat, la propietat, la seguretat i la resistència a l’opressió. Declarava la dominació de la sobirania de la Nació, la llei havia d’esdevenir l’expressió de la voluntat general, instaurava la llibertat d’opinió, etc.
    Va ser utilitzada en la Constitució francesa de 1791 i va tenir una gran influència en tots els moviments revolucionaris posteriors d’alliberament de l’absolutisme per tota Europa.
  • Fugida de Varennes

    Fugida de Varennes
    Va ser un episodi de la Revolució Francesa en què Lluís XVI i la família reial intentaren fugir, disfressats d'aristòcrates russos. El seu propòsit era arribar al poble fortificat de Montmédy al nord-est de França, un baluard monàrquic des del qual el rei esperava dirigir una contrarevolució; tanmateix, en arribar a Varennes, Lluís XVI i la seva família foren reconeguts, arrestats i obligats a tornar cap a París.
  • Primera Constitució de França

    Primera Constitució de França
    La constitució donava pas a un sistema polític que, a la pràctica, no era ni democràtic ni realment liberal. Aquesta aparent contradicció es deu al fet que els constituents tenien un objectiu principal que era el trencament amb l’Antic Règim.
  • Declaració dels drets de la dona i la ciutadana

    Declaració dels drets de la dona i la ciutadana
    Olympe de Gouges, al 1791 va escriure la seva famosa Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana com a reacció a la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà que només reconeixia la condició de ciutadania als homes i deixava les dones en una manifesta situació d’inferioritat.
  • Execució de Lluís XVI

    Execució de Lluís XVI
    Jutjat per la Convenció Nacional, declarat culpable de traició i condemnat a la guillotina el 21 de gener de 1793. La execució marcà el fi de la monarquía absolutista en França.
    Acusada d’afavorir els interessos d’Àustria, malvista per les seves despeses excessives, per la seva oposició a tot reformisme i principal responsable de la davallada de la popularitat de la monarquia, va ser executada a París el 16 d’octubre de 1793. El seu cap va ser mostrat al poble com un triomf de la Revolució.
  • Llei de sospitosos

    Llei de sospitosos
    La llei demanava la detenció de tots els enemics de la Revolució (nobles, funcionaris sospitosos de traició etc.)
    Es consideren sospitosos, segons la llei, tots els nobles i tots els que “per la seua conducta, relacions, observacions, escritos es mostren partidaris del federalisme i enemics de la llibertat".
  • Execució de Robespierre

    Execució de Robespierre
    Robespierre va pronunciar un discurs a la Convenció en el qual, a més de defensar-se d'acusacions de tirania i dictadura, va avisar que s'estava produint una conspiració contra la República, en la qual hi estarien implicats membres de la Convenció.
    Fou guillotinat a la Plaça de la Revolució, juntament amb Saint-Just i d’altres dirigents. Amb la seva execució, la burgesia moderada recuperava el control del procés revolucionari.