Revolucion francesa

REVOLUCIÓ FRANCESA

 • Convocatòria dels Estats Generals

  Convocatòria dels Estats Generals
  Van ser una important institució representativa del regne, en forma d'assemblea convocada pel rei i on acudien representants de cada estament. Va ser una institució del poder a França que representava els tres estats: noblesa, clergat i del tercer estat.
 • Period: to

  Assemblea Nacional Constituent

  L'Assemblea Nacional pren el nom d'Assemblea Constituent (9 de juliol de 1789), perquè la seva finalitat era redactar una Constitució, és a dir, una llei fonamental que organitzés d'una altra manera la monarquia francesa.El rei no té més remei que claudicar, convidant al clergat i la noblesa a unir-se al Tercer Estat en la recentment constituïda Assemblea.
 • Jurament del joc de pilota

  Jurament del joc de pilota
  És un compromís d'unió presa la sala del Joc de pilota , a Versalles, pels 577 diputats del tercer estat als Estats Generals de França de 1789
 • Pressa de la Bastilla

  Pressa de la Bastilla
  La rendició de la Bastilla, símbol del despotisme, va fer l'efecte d'un sisme, a França com a Europa, fins a la llunyana Rússia imperial.
 • Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà

  Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà
  Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.
 • Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana

  Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana
  És un text jurídic francès que exigeix la plena assimilació legal, política i social de les dones sobre el model de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà
 • Constitució del Clergat

  Constitució del Clergat
  És un decret adoptat a França per l'Assemblea Nacional Constituent. Sancionada en contra de la seva voluntat per Lluís XVI el 24 d'agost de 1790.
  Reorganitzà unilateralment el clergat secular francès, establia una nova església (l'Església constitucional), el que provocà la divisió del clergat entre clergat constitucional i el clergat refractari.
 • Fugida de Varennes

  Fugida de Varennes
  Fou un episodi de la Revolució Francesa en què Lluís XVI i la família reial intentaren fugir, disfressats d'aristòcrates russos. El seu propòsit era arribar al nord-est de França, un baluard monàrquic des del qual el rei esperava dirigir una contrarevolució; tanmateix, en arribar a Varennes, Lluís XVI i la seva família foren reconeguts, arrestats i obligats a tornar cap a París
 • Primera Constitució de França

  Primera Constitució de França
  La Constitució francesa de 1791 fou la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent i acceptada per Lluís XVI.
  Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Period: to

  Assemblea Nacional Legislativa

  La Assemblea Nacional Legislativa tenía que formular leyes para desarrollar los principios establecidos en la Constitución de 1791.
  Dins l'Assemblea Legislativa hi havia tres grans grups.
  · Els més moderats van formar la dreta, al voltant d'uns 260 monàrquics.
  · L'esquerra, menys nombrosa (136 diputats)
  · La resta (345 diputats) formava el centre.
 • Period: to

  Convenció Girondina

  Girondí era el nom d'un grup polític moderat i federalista de l'Assemblea Nacional i de la Convenció Nacional franceses, que estava compost per diversos diputats procedents de la Gironda. Pertanyien, majoritàriament, a la burgesia provincial dels grans ports costaners.
 • Batalla de Valmy

  Batalla de Valmy
  Se desarrolló durante las Guerras Revolucionarias Francesas, alrededor del poblado de Valmy al norte de Francia. El ejército francés del Norte, comandado por Charles François Dumouriez, y el ejército francés del Centro, liderado por François Christophe Kellermann, detuvieron el avance del ejército prusiano, dirigido por Carlos Guillermo Fernando, duque de Brunswick-Lunebourg.
 • Llei del màxim general

  Llei del màxim general
  Fou una llei francesa que fixava un preu màxim de venda per alguns productes de primera necessitat durant la Convenció Nacional
 • Insurrecció de la Vendee

  Insurrecció de la Vendee
  va ser una insurrecció contra la Revolució Francesa de camperols, burgesos i aristòcrates reialistes de Vendée (1793-94). La causa immediata fou una lleva general, la venda dels béns nacionals i els sermons dels capellans contrarevolucionaris.
 • Period: to

  Convenció Jacobina

  El juny de 1793, els jacobins van aconseguir el poder i van detenir els principals dirigents polítics girondins. Promulgar una nova constitució basada en la democràcia social
 • Execució de Lluís XVI i MªAntonieta

  Execució de Lluís XVI i MªAntonieta
  La Convenció havia condemnat a Luís XVI a mort. L'execució el 21 de gener de 1793 ,a la guillotina, tingué lloc a París a la Plaça de la Revolució, i el 21 de gener de 1793 va ser la de Maria Antonieta.
  Els van enterrar en l'avinguda de Lluís XVI.
 • Llei de Sospitosos

  Llei de Sospitosos
  Autoritzà acusar els contrarevolucionaris de crims contra la llibertat, cosa que resultava ser un concepte molt vague i ambigu.
 • Period: to

  Directori

  El Directori fou la penúltima forma de govern adoptada per la Primera República Francesa. Establert per la Constitució de l'Any III que va aprovar la Convenció termidoriana i va acabar amb el cop d'Estat del 9 de novembre de 1799 que va instaurar el Consolat.
 • Period: to

  Consolat

  Va ser la institució de govern a França entre la caiguda del Directori després del cop d'estat que va donar Napoleó Bonaparte fins al començament de l'Imperi Napoleònic el 1804.
  Per extensió, el terme Consolat es refereix també a aquest període històric francès.
 • Cop d'Estat de Napoleó

  Cop d'Estat de Napoleó
  Napoleón Bonsparte va donar un sorprenent cop d'Estat comptant amb el suport popular i de l'exèrcit (sabedors de les seves gestes i capacitats en les diferents campanyes de les Guerres Revolucionàries Franceses), al costat d'alguns ideòlegs de la Revolució com Sieyès, amb la finalitat de que Napoleón tinguera el Comandant en cap de l'Exèrcit.
 • Coronació de Napoleó com a Emperador

  Coronació de Napoleó com a Emperador
  En 1804, Napoleó és coronat emperador en presència del Papa Pius VII.(Napoleó se distancia del protocol de la monarquia de l'antic règim i vol trencar amb l'herència de la Casa de Borbó.)
  Com a emperador dels francesos, Bonaparte centralitzà tot el poder en les seves mans i establí un nou ordre social basat en la defensa de l'ordre i la propietat.
 • Period: to

  Imperi Napoleònic

  El Primer Imperi Francès, conegut comunament com a Imperi Francès o Imperi Napoleònic cobreix el període de la dominació de França sobre l'Europa Continental, sota el govern de Napoleó I de França (es tracta d'un període de la història de França molt marcat per diferents guerres).
  Va durar des del final del Consolat fins a la Restauració de la monarquia borbònica,
 • Batalla d'Austerliz

  Batalla d'Austerliz
  La Batalla d'Austerlitz, també coneguda com la Batalla dels Tres Emperadors, va enfrontar a un exèrcit francès comandat per l'emperador Napoleó I contra les forces combinades rus-austríaques del tsar rus (Alexandre I) i l'emperador austríac (Francesc I) en el context de les Guerres Napoleòniques. Va ser una de les majors victòries de Napoleó I de França, que de manera eficaç va destruir la Tercera Coalició contra el Primer Imperi francès.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El Tractat de Fontainebleau fou un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
 • La batalla de Leipzig

  La batalla de Leipzig
  La batalla de Leipzig també anomenada la «batalla de les Nacions». Es va lliurar entre el 16 i el 19 d'octubre de 1813 en territori alemany i va suposar una de les derrotes més decisives patides per Napoleó Bonaparte, qui va enfrontar-se amb la coalició de les grans potències europees del moment. És considerada com la batalla més gran a Europa abans de la Primera Guerra Mundial, amb la participació de vora 500.000 tropes.
 • «Los Cien días» de Napoleó

  «Los Cien días» de Napoleó
  Els Cent Dies de Napoleó va ser un breu episodi del govern de França protagonitzat per l'emperador Napoleó I quan tornà de l'exili que se li va imposat a l'illa d'Elba pel Tractat de Fontainebleau (1814) tot i mantenir el títol d'Emperador. El període va entre el 20 de març de 1815 quan va entrar a París i el 8 de juliol de 1815, és a dir en realitat 111 dies.
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  La Batalla de Waterloo fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington, a una planura propera a Waterloo. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Execució de Robespierre

  Execució de Robespierre
  El 27 de Juliol, Roberspierre va ser acusat de «tirania» i detingut per ordre de la Convenció juntament amb els seus aliats. Per la vesprada foren alliberats per la Comuna de París i a la matinada del dia següent, van ser capturats per les forces de la Convenció, on estaven reunits amb els capitostos de la Comuna. A l'haver estat declarats «fora de la llei» van ser guillotinats sense judici.
 • Creació de l'Assemblea Nacional

  Creació de l'Assemblea Nacional
  És una organització espanyola d'àmbit català, registrada com a associació, que té per objectiu aconseguir la independència política de Catalunya