Socis

Linia de temps

By MFH
 • Sugar Act

  Sugar Act
  Va ser una llei per a la recaptació d'impostos, aprovada pel Parlament de Gran Bretanya. El preàmbul de la llei sostenia que "és oportú que les noves provisions i regulacions han de ser establertes per millorar els ingressos d'aquest Regne".
 • Invent de la filadora de Hergreaves

  Invent de la filadora de Hergreaves
  La màquina de filar és una màquina de filar multi-bobina. Va ser inventat per James Hargreaves en Stanhill, Oswaldtwistle, Lancashire, a Anglaterra.
 • Stamp Act o Llei del Timbre

  Stamp Act o Llei del Timbre
  Llei aprovada pel Parlament britànic, per tal d'augmentar els ingressos ordinaris de la Corona per al manteniment i defensa de les seves colònies a Amèrica del Nord mitjançant la imposició d'una taxa fiscal directa sobre el paper comercial o de curs legal
  va constituir el primer intent del Parlament britànic per augmentar els ingressos fiscals que la Corona obtenia de les seves colònies nord-americanes.
 • Invenció de la màquina de vapor

  Invenció de la màquina de vapor
  L'enginyer James Watt va dotar a la màquina de vapor de les característiques funcionals que van fer d'ella l'element més significatiu del procés industrialitzador fins a la utilització del petroli i de l'electricitat.
 • Invent de la filadora Water Frame

  Invent de la filadora Water Frame
  Arkwright va presentar un nou tipus de filadora mecànica: la water-frame. El fil que fabricava aquesta màquina era de més qualitat que el de la spinning-jenny: era més fi i resistent.
 • Motí del Tè

  Motí del Tè
  Es va llançar al mar tot un carregament de tè. Va ser un acte de protesta dels colons americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la guerra d'Independència dels Estats Units.
 • Conferència Continental

  Conferència Continental
  Va ser la primera vegada que es van reunir els representants de las tretze colònies angleses de l'est d'Amèrica del Nord a Filadelfia, les quals formarien els Estats Units, durant la seva guerra d'Independència d'Anglaterra.
 • Declaració de Drets de Virgínia

  Declaració de Drets de Virgínia
  Està considerada la primera declaració de drets humans moderna de la història, encara que té un important antecedent en la Carta de Drets Anglesa (Bill of Rights) de 1689.
 • Declaració d’independència:

  Declaració d’independència:
  És un document que va ser aprovat pel Segon Congrés Continental reunit a Filadèlfia, el qual anunciava que les tretze colònies d'Amèrica del Nord, en aquell moment en guerra contra el Regne Unit de Gran Bretanya, es consideraven a si mateixes com tretze nous estats sobirans independents del govern britànic. D'acord amb això van formar una nova nació: Els Estats Units d'Amèrica.
 • Period: to

  Batalla de Saratoga

  Va ser un dels enfrontaments bèl·lics més importants lliurats durant el transcurs de la guerra d'Independència dels Estats Units. El seu desenllaç va contribuir, en gran mesura, a decidir el resultat final de la contesa a favor de l'exèrcit continental.
 • Acampada de Valley Forge

  Acampada de Valley Forge
  Estava a Pennsilvània i va ser el lloc de campament de l'exercit continental Nord-america durant la Guerra d'Independència dels Estats Units.
 • Period: to

  Batalla de Yorktown

  Va tenir lloc durant la guerra d'Independència dels Estats Units d'Amèrica.Va enfrontar als insurgents continentals i als seus aliats francesos.
 • Convocatòria dels Estats Generals

  Convocatòria dels Estats Generals
  Els Estats Generals de França de l'antic règim van ser una important institució representativa del regne, en forma d'assemblea convocada pel rei i on acudien representants de cada estament. Va ser una institució del poder a França que representava els tres estats.
 • Period: to

  Proclamació de l’Assamblea Nacional

  Va ser la primera asamblea constituyent de França,el Tercer Estat s'autoproclama Assamblea Nacional, on va passar a residir la sobirania. El rei Lluís XVI s'hi va oposar i va tancar la sala de sessions.
 • Pressa de la Bastilla

  Pressa de la Bastilla
  La població de París es va llançar a l'assalt de la presó de la Bastilla, una antiga fortalesa que s'havia convertit en símbol del despotisme reial. La seva caiguda en mans del poble va constituir el vibrant començament de la Revolució Francesa.
 • Proclamació dels Drets de l’Home i del Ciutadà

  Proclamació dels Drets de l’Home i del Ciutadà
  Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.
 • Supressió dels “Privilegis Feudals"

  Supressió dels “Privilegis Feudals"
  Es van suprimir els privilegis feudals i es va redactar la declaració dels drets de l'home i del ciutadà, recollia la separació de poders, el dret a la llibertat, la propietat i la igualtat.
 • Promulgació de la primera Constitució

  Promulgació de la primera Constitució
  La primera constitució escrita de la història francesa, va ser promulgada per l'Assemblea Nacional Constituent i va ser acceptada per Luis XVI. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Assalt al Palau de les Tuilleries

  Assalt al Palau de les Tuilleries
  Els revolucionaris van assaltar el palau, obligant al monarca a refugiar-se a l'Assemblea Legislativa, on seria empresonat mentre es convocaven eleccions per a la formació d'un nou règim.
 • Covenció Girondina

  Covenció Girondina
  Al començament la Convenció tindrà un predomini clarament girondí.
  Són aquests primers mesos els més conflictius respecte a la presa de decisions. No obstant això, les dissensions s'havien intensificat seriosament en el si de la convenció, on el Pla dubtava entre concedir el seu suport als conservadors girondins o als radicals de la Muntanya.
 • Destitució del Rei per part de l'Assemblea

  Destitució del Rei per part de l'Assemblea
  Execució de Lluis XVI. Es fa impossible tot apropament entre la França revolucionària i l’Europa monàrquica.
 • Convenció Jacobina

  Convenció Jacobina
  Durant la Revolució Francesa, els jacobins eren els membres d'un club polític, tot i que ja en aquella època es qualificava de jacobins els qui sostenien opinions revolucionàries extremistes.
 • Promulgació de la segona Constitució

  Promulgació de la segona Constitució
  La Convenció va redactar una nova constitució (la primera constitució republicana francesa). Va ser sotmesa a referèndum (on va ser aprovada per una gran majoria), encara que mai va entrar realment en vigor.
 • Execució de Robespierre

  Execució de Robespierre
  Robespierre va pronunciar un discurs de dues hores a la Convenció en el qual, a més de defensar-se d'acusacions de tirania i dictadura, va avisar que s'estava produint una conspiració contra la República, en la qual hi estarien implicats membres de la Convenció, dels quals, malgrat que se li va demanar, no en donà pas els noms. Malgrat que s'acostuma a admetre que Robespierre es va disparar a ell mateix, un gendarme anomenat Merda va afirmar haver premut ell el gallet.
 • Convenció Termidoriana

  Convenció Termidoriana
  Va ser el producte d'un cop d'estat dins la Revolució francesa. Va anar dirigida contra els Jacobins els quals havien dominat el Comitè de Salvació Pública. Va ser impulsada per la votació de la Convenció Nacional per executar Maximilien Robespierre, Louis Antoine de Saint-Just, i d'altres líders membres del govern revolucionari. Va ser la fi de la fase més radical de la Revolució francesa.
 • Promulgació de la tercera Constitució

  Promulgació de la tercera Constitució
  La Constitució de l'any III és el text que va establir el Directori durant la Revolució francesa. Va ser aprovada per referèndum el 5 de fructidor de l'any III, i té com a preàmbul la Declaració dels Drets i Deures de l'Home i del Ciutadà de 1795. La seva aprovació va ser seguida per la d'un nou codi penal, el Codi de delictes i penes.
 • Cop d’estat de Napoleó

  Cop d’estat de Napoleó
  Napoleó Bonaparte marca la fi del Directori i de la Revolució Francesa, i el principi del Consolat francès. Va pactar un cop d'estat.
 • Concordat amb la Santa Sede

  Concordat amb la Santa Sede
  Va ser acord amb l'Església Catòlica (la santa sede ocupada pel Papa Pius VII) va ser crucial per a l'estabilitat del seu règim i la consolidació de els èxits revolucionaris.
 • Primer vaixell de vapor

  Primer vaixell de vapor
  La seva aparició va suposar tota una revolució en la navegació marítima mundial, ja que no depenien tant dels vents i corrents. Els primers veritables vaixells transatlàntics eren de vapor i gràcies a ells es va popularitzar la paraula "vapor" per referir-se a un vaixell.
 • Autoproclamació Emperador de Napoleó

  Autoproclamació Emperador de Napoleó
  El 18 de maig de 1804 Napoleó Bonaparte es proclama com Emperador dels francesos, però no va ser fins al 2 de desembre quan es va autocoronar.
 • Batalla de Trafalgar

  Batalla de Trafalgar
  Va ser una batalla naval que va tenir lloc en el marc de la Tercera Coalició iniciada pel Regne Unit, l'Arxiducat d'Àustria, l'Imperi Rus, el Regne de Nàpols i Suècia per intentar enderrocar Napoleó Bonaparte del tron ​​imperial i dissoldre la influència militar francesa existent a Europa.
 • Period: to

  Ocupació d’Espanya i Portugal

  Fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder. Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona.
 • Segon Exili de Napoleó a Sant Helena

  Segon Exili de Napoleó a Sant Helena
  Napoleó Bonaparte va acabar la seva vida a l'exili a Santa Helena. La indústria turística actualment està fortament basada sobre la promoció d'aquest aspecte particular de la història illenca.
 • Exili de Napoleó a Elba

  Exili de Napoleó a Elba
  Després de quatre dies de travessia, l'home que havia dominat el món desembarcava, desterrat, a l'Illa d'Elba. La rebuda que li dispensaren els seus habitants, entre l'entusiasme i el temor, sentiments que duraren els 10 mesos del seu Regnat, en els quals transformà política i militarment l'illa, abans del seu retorn per iniciar el Govern dels cent dies.
 • Congrés de Viena

  Congrés de Viena
  El Congrés de Viena va ser una trobada internacional celebrada a la capital austríaca, convocat amb l'objectiu de restablir les fronteres d'Europa després de la derrota de Napoleó Bonaparte i reorganitzar les ideologies polítiques de l'Antic Règim
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  Va ser decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc en una planura propera a Waterloo al ducat de Brabant, actualment Brabant Való a Bèlgica.
 • Execució del Lluis XVI

  Execució del Lluis XVI
  Les restes de Lluís XVI i les de la seva esposa foren traslladades i enterrades a la basílica de Saint-Denis. El 1816, el seu germà Lluís XVIII li féu construir un monument funerari.Després de l'execució de Lluís XVI, els monàrquics passaren a reconèixer com a rei el seu fill, a qui donaren el nom de Lluís XVII.
 • Revolucions liberals de1820

  Revolucions liberals de1820
  Van ser un conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa. Va ser la primera de les anomenades onades o cicles revolucionaris que van sacsejar Europa amb posterioritat a les Guerres Napoleòniques i que es van repetir successivament en les de 1830 i les de 1848.
 • Període la Primera Revolució Industrial

  Període la Primera Revolució Industrial
  És el procés de transformació econòmica, social i tecnològica que es va iniciar en la segona meitat del segle XVIII al Regne Unit, que es va estendre unes dècades després a gran part d'Europa occidental i Amèrica del Nord.
 • Locomotora de Stephenson

  Locomotora de Stephenson
  Va ser un enginyer mecànic i enginyer civil britànic que va construir la primera línia ferroviària pública del món que va utilitzar locomotores a vapor.
 • Revolucions liberals de 1830

  Revolucions liberals de 1830
  Va ser un procés revolucionari que va començar a França (París) amb l'anomenada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses)
 • Publicació del Manifest Comunista

  Publicació del Manifest Comunista
  Va ser un programa teòric i pràctic, destinat a la publicitat, de la Lliga Comunista, un Organització obrera internacional. Va ser redactat a novembre de 1847 per Karl Marx i Friedrich Engels, per Encàrrec del partit.
 • La primavera dels pobles

  La primavera dels pobles
  Va ser una onada revolucionària que va sorgir a Sicília i, agreujada per els revolucions a França. Aviat és va estendre per la resta d'Europa i fins i tot fora, com a Brasil.
 • Primera Internacional

  Primera Internacional
  Va ser la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països; es fundà el 1864 i es dissolgué el 1881
 • Període de la Segona Revolució Industrial

  Període de la Segona Revolució Industrial
  La segona revolució industrial correspon a l'època entre el 1873 i 1914. A partir del darrer terç del segle XIX, a ritmes molt diferents, el capitalisme es va expandir i consolidar a Europa, als Estats Units d'Amèrica, al Canadà i al Japó
 • Motor d’explosió

  Motor d’explosió
  Es un motor construit per Nikolaus August Otto,el primer motor de gasolina de la història ,de cuatre temps,que va ser la base per tots els motors posteriors de combustió interna
 • Primer automòbil

  Primer automòbil
  La història de l'automòbil comença amb els vehicles autopropulsats per vapor del segle XVIII. En 1885 es crea el primer vehicle automòbil per motor de combustió interna amb gasolina. Es divideix en una sèrie d'etapes marcades per les principals fites tecnològics.
 • Segona Internacional

  Segona Internacional
  Va ser una organització creada pels partits socialistes (socialdemòcrates i comunistes) que desitjaven coordinar l'activitat internacional del moviment obrer que s'havien format en gran part dels països europeus.
 • Primer vol dels Germans Wright

  Primer vol dels Germans Wright
  El seu primer vol va ser a Kitty Hawk, a bord del Flyer I.Els germans Wright va començar com a fabricants de bicicletes, però durant la dècada de 1890 van començar a interessar-se pel món de l'aviació. Van aconseguir, finalment, construir un avió capaç de volar; el seu primer vol va ser el 17 de desembre de 1903, a Kitty Hawk, a bord del Flyer I.
 • Tractat de pau amb Aústria

  Tractat de pau amb Aústria
  En aquest tractat s'establia de manera definitiva la separació de l'antiga monarquia dels Habsburg, l'Imperi austrohongarès, i en el seu lloc va quedar reconeguda la República d'Àustria com "estat successor", la qual va quedar limitada a algunes zones en què es parlava només l'alemany.