Índice

Desenvolupament de la revolució francesa

 • Convocatòria dels Estats Generals

  Convocatòria dels Estats Generals
  Es va tractar d'una assemblea general extraordinària convocada pel rei per a trobar una solució a la greu crisi financera que patia el país. Es componia de representants dels tres estaments de la societat francesa: el clergat o Primer Estat, la noblesa o Segon Estat, i el poble pla o Tercer Estat.
 • Creació de l'Assemblea Nacional

  Creació de l'Assemblea Nacional
  Es declara l'Assemblea Nacional: una assemblea no dels Estats, sinó «del poble». L'Assemblea va convidar a la resta d'estaments al fet que se'ls uniren, però deixant clar que pensaven ocupar-se dels assumptes nacionals amb o sense ells.1​ La nova assemblea de seguida es va alinear amb els capitalistes, la font de crèdit necessària per a finançar el deute públic.
 • Period: to

  Assemblea Nacional Constituent

  És la primera de les assemblees constituents franceses, instituïda pels diputats dels Estats generals quan s'erigiren ells mateixos en una «Assemblée nationale»
 • Jurament de joc de pilota

  Jurament de joc de pilota
  Els diputats llavors es van reunir a la sala del jeu de paume de Versalles. Amb l'ajuda del diputat Jean-Joseph Mounier, l'abat Emmanuel-Joseph Sieyès es compromet a redactar la fórmula del cèlebre jurament del Jeu de Paume.
 • Pressa de la Bastilla

  Pressa de la Bastilla
  La rendició de la Bastilla, símbol del despotisme, va fer l'efecte d'un sisme, a França com a Europa, fins a la llunyana Rússia imperial. «Fortalesa del secret, i lloc sense justícia, la Bastilla va ser la primera fita de la Revolució.
 • Declaració dels drets de l'home i el ciutadà

  Declaració dels drets de l'home i el ciutadà
  La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà tampoc propugna abolir l'esclavatge. Malgrat aquestes importants mancances, és considerada com un instrument precursor dels Drets Humans. Actualment, els seus principis són de valor constitucional a la República Francesa.
 • Constitució del clergat

  Constitució del clergat
  L'ordre del clergat, primer ordre en dignitat de la societat de l'Antic Règim, desaparegué com un cos polític.
  Es van iniciar debats sobre la nova organització de l'Església de França a l'Assemblea Constituent . El Comitè Eclesiàstic, presidit per Treilhard, s'encarregà d'elaborar un projecte. Tres membres del comitè, advocats de tendència jansenista, van estar especialment preocupats pel seu desenvolupament.
 • Fugida de Varennes

  Fugida de Varennes
  Fou un episodi en què Lluís XVI i la família reial intentaren fugir, disfressats d'aristòcrates russos. El seu propòsit era arribar al poble fortificat de Montmédy al, un baluard monàrquic des del qual el rei esperava dirigir una contrarevolució; tanmateix, en arribar a Varennes, Lluís XVI i la seva família foren reconeguts, arrestats i obligats a tornar cap a París.
 • Declaració dels drets de la dona i la ciutadana

  Declaració dels drets de la dona i la ciutadana
  La Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana constitueix un pastitx crític de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, que enumera drets aplicant-se només als homes; aleshores, les dones no disposaven del dret de vot, de l'accés a les institucions públiques, a les llibertats professionals, als drets de propietat, etc.
 • Primera de constitució de frança

  Primera de constitució de frança
  La Constitució estableix que la sobirania resideix en la nació i ja no en el rei, que es titula "rei dels francesos". Proclama la llibertat de pensament i de premsa, i la llibertat religiosa. Suprimeix la noblesa i les distincions hereditàries, els ordes de cavalleria, les corporacions i gremis, i estableix el lliure accés als oficis i funcions que fins ara es reservaven a la noblesa o s'heretaven.
 • Period: to

  Assemblea Nacional Legislativa

  Va ser creada per la Constitució de 1791, i va succeir a l'Assemblea Nacional Constituent. En decidir aquesta que cap dels seus membres podria ser triat, va quedar formada per homes nous i representava majoritàriament a la burgesia rica, en ser el sufragi censatari.
 • Period: to

  Convenció Girandina

  Va proclamar la República , i al gener va ordenar l'execució de Lluís XVI. La inflació, l'amenaça europea i la insurrecció realista de la Vendée, van donar peu al fet que els jacobins, secundats pels sans-culottes, posaren fi al predomini dels girondinos.
 • Batalla de Valmy

  Batalla de Valmy
  Coneguda com el Canyo de Valmy, es va desenvolupar durant les Guerres Revolucionàries Franceses, al voltant del poblat de Valmy al nord de França.
  L'exèrcit francés del Nord, i l'exèrcit francés del Centre,van detindre l'avanç de l'exèrcit prussià.
  Malgrat les poques baixes (menys de 500 en total) i dels inconclusos resultats tàctics,Valmy va ser considerada com una batalla de gran importància en l'esdevenir històric francés.
 • Period: to

  Convenció Jocabina

  Va enfrontar els moments més crítics del procés revolucionari i als grups contrarevolucionaris pel que va establir el Comité de Salvació Pública, el Comité de Seguretat Nacional i el Tribunal revolucionari, com a part d'un règim basat en el Terror.
 • Execució de Lluís XVI i Mª Antonieta

  Execució de Lluís XVI i Mª Antonieta
  Va ser un dels esdeveniments més importants de la Revolució francesa. Aquesta execució va ser realitzada en la plaça de la Revolució. La Convenció Nacional havia sentenciat a mort al rei i a la reina en una votació realitzada a viva veu per sugeriment de Marat, i en la qual la pena de mort es va imposar per 387 vots contra 334 vots per la presó perpètua o desterrament.
 • Insurrecció de la vendee

  Insurrecció de la vendee
  És la denominació historiogràfica d'una rebel·lió que va arribar a convertir-se en una vertadera guerra civil que va enfrontar als partidaris de la Revolució francesa i als contrarevolucionaris. Es va desenvolupar a la regió francesa de Vendée.
  L'epoca de començament va ser entre 1793 i 1796.
 • Llei de Màxidum

  Va ser una llei promulgada durant la fase més radical de la Revolució francesa que va instituir un màxim per a preus, salaris i beneficis.
 • Llei de Sospitosos

  Va ser una norma jurídica francesa que va estar vigent durant un curt període de la Revolució francesa.Això va portar com a conseqüència, arrestos a persones totalment sanes, persones que pel simple fet de semblar “sospitoses” ja no podien tindre més llibertat.
 • Execució de Robespierre

  Execució de Robespierre
  Fou un polític francès durant la Revolució, que tingué un paper destacat en els primers anys de la República. Fou un membre destacat del Comitè de Salvació Pública durant el període del Regnat del Terror.
 • Period: to

  Directori

  Va ser la penúltima forma de govern adoptada per la Primera República Francesa, durant la Revolució francesa.
 • Colp d'estat de Napoleó

  Colp d'estat de Napoleó
  Hi havia plans per traslladar les assemblees a Saint Cloud amb el pretext del perill jacobí. En efecte, des de 1789, les assemblees es troben sempre sota l'amenaça de la població parisenca. Desplaçant les assemblees, s'assegura que el poble de París no pot intervenir.
  La ciutat de París està tancada sota el control de la policia, l'entrada o sortida estarà prohibida. Bonaparte s'impacienta i decideix intervenir.
 • Period: to

  Consolat

  Va ser la institució de govern a França després de la caiguda del Directori, després del colp d'estat que va donar Napoleó Bonaparte el 18 de *Brumario es va promulgar una nova constitució que va establir un poder executiu integrat per tres cònsols durant 10 anys en el càrrec de 1799.
 • Period: to

  Imperi Napoleònic

  Cobreix el període de la dominació de França sobre l'Europa Continental, sota el govern de Napoleó I de França.
 • Coronació de Napoleó com a emperador

  Coronació de Napoleó com a emperador
  El papa va exigir a Napoleó per a ser coronat emperador que es casarà per l'Església amb la seua esposa Josefina. Napoleó es va casar amb Josefina pel civil.
 • Batalla de Austerliz

  Batalla de Austerliz
  L'exèrcit de Napoleó Bonaparte va derrotar en *Austerlitz a les forces combinades d'Àustria i Rússia, que els superaven en número. L'anomenada "batalla dels tres emperadors" és considerada com una de les més brillants de la història militar en el que a estratègia es refereix.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  En el Tractat de Fontainebleau s'estableix que es repartiria el Regne de Portugal en regnes: el nou Regne de la Lusitània Septentrional, Regne d'Etrúria. Conseqüentment, Espanya permetia el trànsit de tropes franceses pel seu territori per tal que arribessin a Portugal.
 • Batalla de Leipzig

  Batalla de Leipzig
  L'exèrcit de Napoleó Bonaparte va derrotar en Austerlitz a les forces combinades d'Àustria i Rússia, que els superaven en número. L'anomenada "batalla dels tres emperadors" és considerada com una de les més brillants de la història militar en el que a estratègia es refereix.
 • Els cent dies de Napoleó

  Els cent dies de Napoleó
  Després de la derrota dels exèrcits francesos i l'ocupació de París per part de les tropes aliades, Napoleó Bonaparte va haver de renunciar a tots els seus territoris excepte a l'illa de Elba, a l'oest d'Itàlia, on va viure bandejat. Al setembre de 1814, el coronel Neil Campbell escriu en el seu diari que «Napoleó sembla haver perdut tots els hàbits d'estudi» i que «ocasionalment cau en un estat d'inactivitat mai abans conegut».
 • Batalla de Waterloo

  Batalla de Waterloo
  Fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.