Rf

Revolució Francesa

 • Olympe de Gouges

  Olympe de Gouges
  Escriptora,activista,política,feminista i abolicionista francesa. Nascuda al 1748 i va morir per la guillotina al 1793. En la Revolució va defensar una monarquia moderada. Va ser empressonada a la Bastille i alliberada.
 • Lluís XVI

  Lluís XVI
  Rei de França i Navarra durant els anys 1774 al 1792. Va ser jutjat per la Convenció Nacional, considerat culpable de traició i guillotinat.
 • Maria Antonieta

  Maria Antonieta
  Va ser reina de França,muller de Lluís XVI. Arxiduquesa d'Àustria i princesa d'Hongria i de Bohèmia.Va regnar entre el 1774 i 1793.Queia malament perquè malgastava, era prepotent i influïa en el seu marit per benefici dels austriacs
 • Robespierre

  Robespierre
  Polític francès durant la Revolució. Membre destacat del Comité de Salvació Pública durant el Regnat del Terror (1793-1794). En la Revolució va simbolitzar les tendències democràtiques però també del terror. President, del 4 juny al 17 juny del 1794.
 • Theroigne de Mericourt

  Theroigne de Mericourt
  Política i feminista. Coneguda com "La primera amazona de la llibertad". La seva actuació més va ser el 14 de juliol de 1789 on espasa en mà va liderar un grup de dones. Va defensar l'igualtat de les dones.
 • Sans-Culottes

  Sans-Culottes
  Eren els obrers, artesans que no vestien com la noblesa. Conjunt d'associacions determinats en alguns aconteixements de la Revolució. Van protagonitzar la "Toma de Bastille", l'assalt al Palau de Tulleria i la llei del màxim general.
 • Els estats generals

  Els estats generals
  Assamblea on hi havien diputats escollits en eleccions i dues taules. Es va iniciar el 5 de maig de 1789 a Versalles. Es va convocar per debatre els problemes del país.
 • Jurament del Joc de la pilota

  Jurament del Joc de la pilota
  És un compromís d'unió pres el 20 de juny de 1789 per fer front a les pressions del rei Lluís XVI i van jurar no separar-se fins ser aprovada una Constitució.Va ser considerat aquest acte el naixement de la Revolució Francesa.
 • Assalt a la pressó reial de la bastilla

  Assalt a la pressó reial de la bastilla
  Va ser el 14 de juliol de 1789. La població es va mobilitzar contra la monarquia i van assaltar-la per alliberar els presos i enderrocar la fortalesa, símbol de l'absolutisme. Va ser l'inici de la Revolució Francesa
 • "Declaration des droits de l'homne"

  "Declaration des droits de l'homne"
  És un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa perquè defineix els drets personals i els de la comunitat més els universals. Es va promolgar el 26 d'agost de 1789. Va ser el primer pas per redactar una constitució.
 • Marxa sobre Versalles

  Marxa sobre Versalles
  5 i 6 d'octubre de 1789. Anomenada també marxa de les dones sobre Versalles. Un dels primers i més significatius esdeveniments de la Revolució. Protagonista, les dones, protestaven per l'augment dels preus i l'escassetat de pa. Va posar fi a l'autoritat independent del rei
 • Fuga de Varennes

  Fuga de Varennes
  20 i 21 de juny de 1791. Lluís XVI i la familia reial intentaven fugir, van ser reconeguts i arrestats i obligats a tornar a París. Aquest fet va fer créixer l'hostilitat popular contra la monarquia i contra les persones de Lluís XVI.
 • Assalt al palau de les Tulleries

  Assalt al palau de les Tulleries
  Va passar el 10 d'agost de 1792. Els revolucionaris van assaltar el palau obligant al monarca a refugiar-se, va ser empresonat. Es van convocar eleccions.
 • Les massacres del 2 de setembre

  Les massacres del 2 de setembre
  La meitat de la població reclusa de París fou assassinada entre els dies 2 i 7 de setembre de 1792. Van hi haver execussions en massa. Van participar els sants-culottes i els septembriseurs, que van matar als presoners. Van morir entre 1100 i 1400 persones.
 • "Décret de l'assemblée nationale"

  "Décret de l'assemblée nationale"
  El 21 de setembre de 1792, la Convenció nacional va decretar l'absolució de la reialesa. És important perquè aquest decret posava fi a la llarga decadència del poder monàrquic. És l'acte del decret de tots els diputats de la Convenció Nacional.
 • Execució del rei Lluís XVI

  Execució del rei Lluís XVI
  21 de gener del 1793 als 38 anys a París, va ser decapitat a la guillotina. La convenció l'havia condemnat a mort. Havia estat suspés en les seves funcions i destronat per proclamar la República a França.
 • Execució de Maria Antonieta

  Execució de Maria Antonieta
  15 d'agost de 1793. El 14 havia estat posada a disposició judicial, acusada d'entendre's amb les potències estrangeres. Va tenir un judici i va ser enviada a la guillotina enmig d'insults i crits en la plaça de la Revolució a París.
 • El Terror

  El Terror
  2 de setembre de 1793-28 de juliol de 1794. Lluites entre polítics rivals on es van radicalitzar. Execucions massives a la guillotina. Inici amb les massacres de setembre i finalitza quan Robespierre i altres dirigents van ser condemnats.
 • Cop d'estat de Termidor

  Cop d'estat de Termidor
  27 de juliol de 1794 a París. Impulsat per la Convenció Nacional per executar Robespierre i altres. Va ser la fi de la fase més cruel de la Revolució francesa. Anava dirigit contra els Jacobins.
 • Mort de Robespierre

  Mort de Robespierre
  Acusat de dictador i detingut. Els soldats de la Convenció van entrar a l'Ajuntament on estava refugiat, va ser ferit per un tret. A l'endemà el van dur a la plaça de la Revolució i va ser executat a la guillotina. La seva mort va ser la fi del Terror i l'impuls a la democralització de la República.