Punk1

Ιστορία της Punk και η επιρροή της στην κοινωνία

 • Ρίζες

  Η πανκ υποκουλτούρα επικεντρώνεται κυρίως στην punk rock μουσική μέσα από την οποία εκφράζονται διάφορες ιδεολογίες όπως η αντισυμβατικότητα και η αναρχία. Η φράση "punk" αρχικά ,χρησιμοποιούνταν από διάφορους κριτικούς για να χαρακτηρίσει τα garage bands (δεκαετίας του ’60) που έπαιζαν μουσική χωρίς να έχουν ιδιαίτερες μουσικές γνώσεις για να εκφράσουν τις απόψεις τους και το θυμό τους ως προς την κοινωνία . Δεν γνώριζαν τους κανόνες , μπορούσαν και να τους σπάσουν
 • Ιδεολογία

  Η Πανκ χαρακτηρίζεται από αναρχία, αναρχοκομμουνισμό, αντισταση στν αρχή και το κατεστημένο, οικολογία και την μη υποστήριξη πολυεθνικών εταιρειών. Παρόλ'αυτά, έχουν παρατηρηθέι και ακροδεξιά πανκ κινήματα τα οποία καταπατώντας τις αρχές του κιννήματος, προχώρησαν σε βιαιοπαγίες και άλλα.
 • Στυλ

  Στυλ
  Χαρακτηριστικό το δερμάτινο μπουφάν, το οπίο αν και ακριβό στις μέρες μας, εκείνη την εποχή ήταν ένα ρούχο φθηνό και άμεσα αγοράσιμο από στοκ και δεύτερο χέρι, καθώς είχε μόλις αρχίσει να χάνεται η κουλτούρα των μοτοσυκλετιστών.
  Τα χειροποίητα μπαλώματα, οι παραμάνες και τα σκισμένα τζιν αποτελούν επίσης χαρακτριστικά και αναπόσπαστα κομμάτα του στυλ και της πανκ ιδεολογίας.
  Μεγάλα πολύχρωμα μαλλιά και έντονο βάψιμο έρχονται να καταπατήσουν τα στερεότυπα της εποχής.
 • Πρώτα Βήματα

  Πρώτα Βήματα
  Δυο χρόνια αφού οι Beatles "κατέκτησαν" την Αμερική ο Iggy Pop δημιούργησε στο Detroit τους Stooges , ένα συγκρότημα φίλων που δεν ήξεραν καλά καλά να παίζουν μουσική .Αυτό που τους έκανε να ξεχωρίσουν από την πρώτη στιγμή ήταν οι άκρως εκκεντρικές εμφανίσεις τους που συνοδεύονταν από ουρλιαχτά και γκριμάτσες του Iggy Pop πάνω στη σκηνή .
 • Νέα Υόρκη - Η πρώτη Πανκ σκηνή

  Στη Νέα Υόρκη έκαναν την εμφάνιση τους τα πρώτα καθαρά punk rock συγκροτήματα .Στο θρυλικό κλαμπ CBGB εμφανίστηκαν για πρώτη φορά γνωστά συγκροτήματα όπως οι Talking Heads , Ramones και οι Blondie Αν και ολα μοιράζονταν το ίδιο στυλ και τις ίδιες ιδέες στη συνέχεια ακολούθησαν διαφορετική πορεία .
 • Ramones

  Ramones
  Οι Ramones κυκλοφόρησαν τον πρώτο ομώνυμο τους άλμπουμ το 1976 και εξαιτίας του πολύ διαφορετικού και <<αυθεντικού >> τους ήχου έγιναν άμεσως αποδεκτοί από το ευρύ κοινό .Η πρώτη τους συναυλία στο Λονδίνο στις 4 Ιουλίου του 1976 ήταν και η αφορμή να ξεκινήσει το punk κίνημα στην Αγγλία . Συγκροτήματα όπως The Clash , Sex Pistols και οι The Damned εμπνεύστηκαν από αυτούς και ακολούθησαν το είδος αυτό .
 • Death

  Death
  Θεωρούνται οι ιδρυτές και πατέρες της αφρο-πανκ με γνωστότερα τραγούδια τα "Politicians In My Eyes", "The Killer Of Killers" & "False Positive". Η δισκογραφική τους εταιρία τους είχε ζητήσει αρχικά να αλλάξουν το όνομά τους, κάτι το οποίο αυτοί αρνήθηκαν, οδηγώντας τους στην αυτονομία.
 • Sex Pistols

  Sex Pistols
  Οι Sex Pistols θεωρείται ότι είναι αυτοί που αντέγραψαν τον "ερασιτεχνικό" ήχο των Ramones κάνοντας το όμως πολύ πιο "βίαιο" και παίζοντας με ακούρδιστες τις κιθάρες . Ο μπασίστας τους τους Sid Vicious έβγαινε πάνω στη σκηνή πιωμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικων ,ουρλιάζοντας και βρίζοντας το κοινό .
  Τα κομμάτια τους ασκούν μέχρι και σήμερα μεγάλη επιρροή στο κοινό, ιδιαίτερα τo "anarchy in the UK"
 • Period: to

  Hardcore punk

  Το Hardcore punk είναι υποείδος της punk μουσικής, το οποίο εκδηλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τέλη της δεκαετίας του '70, μετά την εμπορική επιτυχία του punk rock.
  Η ιδεολογία του hardcore αποστρέφεται την εμπορικότητα της μουσικής και προωθήθηκε κατά κύριο λόγο από ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Τα χαρακτηριστικά του είδους είναι οργή, επιθετικότητα και το ανατρεπτικό χιούμορ.
  Εκπρόσωποι οι Minor Threat,Black Flag,Dead Kennedys,Bad Brains,The Misfits
 • X-Ray Spex

  X-Ray Spex
  Εμπνεύστηκαν από τους Sex Pistols και το 1977 το τραγούδι τους με τίτλο "Oh Bondage! Up Yours!" τους τοποθέτησε στα πρώτα ονόματα της Αγγλίας, δίπλα στους The Clash και άλλες μεγάλες μπάντες. Το περιεχόμενό τους ήταν κυρίως φεμινιστικό και αντικαπιταλιστικό
 • Misfits

  Misfits
  Το συγκρότημα δημιούργησε το horror punk, με μία σκηνή που κρατάει ακόμη και στις μέρες μας, και ξεχωρίζει για την αισθητική της, την μελωδικότητά της, την μαυρίλα της, αλλά και την δόση χιούμορ που εντοπίζεται σε κάθε έκταση της μουσικής της. Αντλώντας την θεματολογία τους κυρίως από τον κινηματογράφο τρόμου, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν γερό πυρήνα οπαδών, που αγάπησαν την πολύ ιδιαίτερη μουσική και εμφάνισή τους
  Καλό θα ήταν βέβαια να αναφερθεί πως η μπάντα έχει κάνει ακροδεξιές δηλώσεις.
 • The Clash

  The Clash
  Οι Clash γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία με την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου τους. Yπήρξαν πρωτοπόροι στην υπεράσπιση αριστερών ιδεών μέσω της μουσικής και χαρακτηρίστηκαν ως τα «αγόρια του σκεπτόμενου ανθρώπου». Όπως πολλά συγκροτήματα του πανκ, διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της μοναρχίας και της αριστοκρατίας. Aντίθετα με άλλους μουσικούς του κινήματος, απέρριψαν τον μηδενισμό. Yποστήριξαν απελευθερωτικές οργανώσεις και ανέπτυξαν επαφές με κοινωνικές ομάδες, πχ Anti – Nazi League.
 • Dead Kennedys

  Dead Kennedys
  Επιλέγοντας το όνομά τους έριξαν μια κλωτσιά στο αμερικανικό κατεστημένο, στο καλοστημένο σκηνικό της κατευθυνόμενης κουλτούρας που δημιούργησε τον νομοταγή, ξεροκέφαλο, ρατσιστή, φαλλοκράτη, στρατοκράτη και στο έπακρο καταναλωτή μέσο αμερικανό
  Το πρώτο single της μπάντας με τίτλο "California Uber Alles," αποτελούσε επίθεση στον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Jerry Brown, πλέον αποτελεί ένα διαχρονικό μανιφέστο ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού
  Άλλο γνωστό κομμάτι το "Nazi Punks Fuck Off"
 • Black Flag

  Black Flag
  Η Μπάντα δημιουργήθηκε το '77 όμως άρχισε να γίνεται γνωστή κατά τις αρχές του '80. Αναμφίβολα είναι μία μπάντα η οποία άλλαξε την ιστορία, καθώς αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι της αναρχικής punk. Με τραγούδια όπως τα "rise above", "depression', "police story" και "my war" η μπάντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναρχικά, αντικαπιταλιστικά συγκροτήματα, μιλώντας ταυτόχρονα για την "κατώτερη τάξη"
 • Pop Punk

  Η ιστορία της Pop Punk ταξιδεύει μέσα στο χρόνο καθώς διαμορφώνεται σε μια εποχή και αναδιαμορφώνεται σε μία άλλη. Η Pop Punk είναι ένα είδος μουσικής που συνδυάζει τους γρήγορους ρυθμούς της Punk Rock) με τις μουσικές δομές της pop. Είναι ένα μουσικό είδος που πέτυχε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της περιθωριοποίησης και της επιτυχίας με σχετική ευκολία.
 • Riot grrrl

  Φεμινιστικό κίνημα που έδρασε με πολλούς τρόπους προκειμένου να οργανώσει την ανεξάρτητη γυναικεία παρουσία στη μουσική αλλά και να υποστηρίξει την τέχνη που δημιουργούσαν άλλοι ομοϊδεάτες τους, κατά βάση καλλιτέχνες-μέλη της LGBTQ κοινότητας. Οι τελευταίοι, με εξέχουσες μπάντες όπως οι Team Dresch και The Third Sex δημιούργησαν την ίδια εποχή το περίφημο queercore κίνημα που αφενός μοιραζόταν ιδεολογία ανάλογη των riot grrrls και αφετέρου, βρήκε ακολούθους και στην Ευρώπη
 • Bikini Kill

  Bikini Kill
  Δημιουργούνται το '90 από γυναίκες και γίνονται γνωστές για τους φεμινιστικούς τους στίχους. Με hardcore επιρροές, ενθάρρυναν τις γυναίκες να πάρουν θέση στη μουσική και στον κόσμο και να σταθούν κατά της ανδροκρατίας.
  Πιο γνωστό τους τραγούδι το "Rebel girl"
 • Bratmobille

  Bratmobille
  Riot grrrl μπάντα που δηιουργήθηκε το '91. Μεγάλη επιρροή άσκησαν πάνω τους οι garage rock, pop & surf. Γνωστότερο τραγούδι τους το "Cool Schmool", που παροτρύνει τις γυναίκες να καταπατήσουν την μέχρι τότε ανδροκρατούμενη πανκ και κάνει την αρχή για τα υπόλοιπα riot grrrl συγκροτήματα που θα ακολουθήσουν
 • Green Day

  Green Day
  Η μουσική τους ήταν εμπνευσμένη από την πανκ και από μπάντες όπως οι Bad Religion και οι Black Flag. Κατάφεραν να δημιουργήσουν το δικό τους ήχο. Κυκλοφορήσαν αρκετά άλμπουμ με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Lookout!. Όλα άλλαξαν όταν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Lookout! και υπέγραψαν με την Reprise Records
  Η κίνησή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία του άλμπουμ Dookie, το 1994.
  Ιδιαίτερα γνωστοί για τα τραγούδια "Boulevard Of Broken Dreams & "American Idiot"
 • The Offspring

  The Offspring
  Οι Offspring έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ Smash το 1994, το οποίο υπολογίζεται να έχει πουλήσει 15.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Το Smash κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά το επιτυχημένο άλμπουμ ονόματι Dookie των, επίσης Καλιφορνέζων, Green Day. Το γεγονός αυτό έκανε ευρέως γνωστή την Καλιφορνέζικη πανκ ροκ σκηνή, με τα ονόματα των Offspring, Green Day και Rancid να είναι τα πιο διαδεδομένα.
 • Blink-182

  Blink-182
  Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η pop punk είχε γίνει πια ένα εμπορικό είδος. Η ανάπτυξή της συνέχισε να επικεντρώνεται στην Καλιφόρνια, με τους Blink-182 να γίνονται το επόμενο πρωτοποριακό συγκρότημα. Το 1997, οι Blink-182 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους Dude Ranch, το οποίο πήγε εξαιρετικά καλά. Ακολούθησε το άλμπουμ Enema of the State το 1999, το οποίο σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία από το προηγούμενο και έκανε τους Blink-182 το δημοφιλέστερο pop punk συγκρότημα της γενιάς τους.
 • Big Joanie

  Big Joanie
  Riot grrrl & afro punk μπάντα από το Λονδίνο. Αν και σχετκά καινούριο συγκρότημα, είναι εδώ για να επιβεβαιώσουν ότι ακόμα και σήμερα, η πανκ δεν είναι ούτε νεκρή, ούτε λευκή, ούτε ανδρική
 • Σήμερα

  Σήμερα
  Ακόμα και σήμερα, αν και όχι τόσο έντονα, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτού του τεράστιου κινήματος στην ζωή μας. Περισσότερος κόσμος ενημερώνεται και αντιστέκεται στις κρατικές και κοινωνικές αδικίες που δυστυχώς ακόμα και σήμερα κυριαρχούν. Αν και πολλές από τις πιο επαναστατικές μπάντες έχουν καταλήξει να μιλούν υπέρ αυτών που καταδίκαζαν (πχ Dead Kennedys) το πνεύμα της πανκ είναι ακόμα ζωντανό και σκίζει τον αέρα σε κάθε μικρή ή μεγάλη επανάσταση.