Primer terç del S.XX: temps de conflictes

 • Period: to

  Crisi de la restauració

  La Crisis de la Restauració és la etapa que conclou el periode de reinat d'Alfons XIII a Espanya
 • Incidents del Cu-Cut

  Incidents del Cu-Cut
  Un acudit satíric contra l'exèrcit el critica en la revits del Cu-Cut. L'exèrcit s'ofen i destrossa les sevs instalacions. A causa d'això es crea la llei de juridiccions, que diu que les crítiques o atacs a l'exèrcit serien jutjades per aquest mateix.
 • Period: to

  Setmana Tràgica

  A Barcelona els reservistes van ser cridats per anar a l'exèrcit, però et podies lliurar si pagaves 1500 pessetes. Això enfada molt a la gent i als sindicats, que surten al carrer de manera espontània i caòtica i es fan manifestacions i barricades. Acaba amb una repressió molt violenta de part de l'exèrcit.
 • Bolxevics

  Bolxevics
  Al 1912 el Partit Socialdemocràcia Rus es va dividir en Menxevics i Bolxevics. Els Bolxevics, liderats per Lenin, van impulsar a Rússia a una revolució social, que va acabar triomfant.
 • Gran vaga general

  Gran vaga general
  És causada perque com Espanya no entra a la Primera Guerra Mundial, pot produir i enviar productes a l'estranger. Això encareix els productes i augmenta les jornades laborals. La gent és inspirada per la revolució russa i fa vaga.
 • Partit Comunista Unió Soviètica (PCUS)

  Partit Comunista Unió Soviètica (PCUS)
  Va ser un partit creat per Lenin després de destituir el govern provisional. Va establir noves mesures revolucionàries com l'expropiament de les terres per a repartir-les o el control de les fàbriques pels obrers.
 • Period: to

  Crisi de sobreproducció

  Comença durant la primera guerra mundial, perque es produïa tot en massa per a poder-ho vendre-ho als països en guerra. Això va portar a una crisi de sobreproducció sobretot a la agricultura i a algunes industries que s'acaba amb el crac del 29.
 • Revolució d'octubre

  Revolució d'octubre
  Els soviets, impulsats pels Bolxevics, es van fer amb el poder i van destituir al govern provisional amb l'objectiu d'instaurar el socialisme. Lenin va formar un govern obrer.
 • Period: to

  Guerra Civil Russa

  Va ser una Guerra entre l'Exèrcit Blanc, format per una fracció de l'exèrcit tsarista i dirigit per Stalin i l'exèrcit roig, format pels Bolxevics i dirigits per Trotski per veure qui es quedava amb el poder. L'Exèrcit Roig va sortir vencedor.
 • Period: to

  Pistolerisme

  Una època de molta violència al carrer en el que estan en baralla els obrers i els propietaris de les fàbriques i els empressaris. És una època on hi haurà molts assassinats.
 • Period: to

  Periode d'entreguerres

  És el peridoe de temps entre el final de la primera guerra mundial i el començament de la segona.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  Guillem II d'Alemanya va abdicar del seu càrrec i es va proclamar la República. Es va establir la capital a Weimar i es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • Fundació del NSDAP (Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys)

  Fundació del NSDAP (Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys)
  Va ser creat per Adolf Hitler, un soldat Alemany que no havia acceptat la derrota d'Alemanya en la Primera Guerra Mundial. El crea i s'eregeix líder.
 • Period: to

  Vaga de la canadenca

  La Canadenca era una empresa d'electricitat molt important que va abaixar els salaris ii va fer fora a tots els que es revoltaven. Els treballadors van decidir fer vaga, cosa que va deixar a tota Catalunya sense llum durant 2 mesos. Finalment, s'acaba amb el govern implantant la jornada laboral de 8 hores.
 • Period: to

  Nazisme

  Comença amb la creació del NDSAP (Partit Nacionalista dels Treballadors d'Alemanya) i s'acaba amb la mort de Hitler al 1945.
 • Creació Fasci Di Combattimento

  Creació Fasci Di Combattimento
  Creats per Benito Mussolini també anomenats camises negres. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • Tractat de versalles

  Tractat de versalles
  Va ser un intent de reconstrucció d'Europa després de la Primera Guerra Mundial. Es considera Alemanya la única culpable, i que ha de pagar pels danys causats. Això portarà a una gran crisi a Alemanya i més endavat a la Segona Guerra Mundial.
 • Period: to

  Feliços anys 20

  És una època de prosperitat a Estats Units degut a la seva victoria en la primera Guerra Mundial i a l'acumulació de diners aconseguits durant aquesta venent armes, aliments, etc. Es va convertir en la primera potència econòmica mundial.
 • Partit Nacional Feixista

  Partit Nacional Feixista
  Creat per Mussolini i format pels camises negres. Es presentava com el recurs més eficaç per frenar els moviments revolucionaris a Itàlia. El seu programa estava basat en la construcció d’un Estat fort, que garantís la propietat privada, i una política exterior expansionista.
 • Desastre d'Annual

  Desastre d'Annual
  Les tropes Espanyoles al Marroc són donades ordres mal gestionades, que acaba amb 10.000 soldats Espanyols morts per a només 1000 de Marroquins. Això enfada molt a la societat i es fa una investigació (expedient Picasso) per a veure qui ha donat l'ordre. Acaba en persones molt properes al rei.
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Una exhibició de força dels camises negres, liderats per Mussolini, amb l'objectiu d'exigir al rei que li lliurés el govern.
 • Period: to

  Feixisme Italià

  Comença el 1922 quan Mussolini passa a ser el cap del govern Italià. S'acaba amb la mort d'ell, fusilat al 1945.
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Comença amb un cop d'estat pactat amb el rei per a que l'expedient Picasso no surti a la llum. En aquest periode, seliminen les llibertats constitucionals, les corts, els partits polítics, els sindicats, etc. S'acaba amb la dimissió de Primo de Rivera.
 • Putsch de Munich

  Putsch de Munich
  Va ser un cop d'estat fallit d'Adolf Hitler i el seu partit a Munich, Alemanya.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Va morir als 53 anys. La mort de Lenin provoca una guerra civil entre Trostki (exèrcit Roig) i Stalin (exèrcit Blanc) per a veure qui es quedava amb el poder.
 • Mussolini "il Duce"

  Mussolini "il Duce"
  El partit feixista va quedar totalment identificat en un règim en el qual Mussolini s'atribueix el poder totalitari i es fa anomenar "il Duce".
 • Dijous Negre

  Dijous Negre
  El valor de les accions havia pujat massa, i una onada venedora va afectar la Borsa de Nova York. De sobte, tothom volia vendre les seves accions i ningú les volia comprar.
 • Pacte de Sant Sebastià

  Pacte de Sant Sebastià
  És el pacte que van fer tots els representants republicans espanyols, per acordar instaurar la República i enderrocar a la monarquia Borbònica
 • Reforma de l'exèrcit

  Reforma de l'exèrcit
  És volia professionalitzar l'exèrcit. És van retirar comandaments perillosos, és van suprimir les capitanies generals i l'Acadèmia Militar de Saragossa. És va intergrar la jurisdicció militar a la civil i és van crear els guàrdies d'assalt.
 • Reforma religiosa i educativa

  Reforma religiosa i educativa
  Té com a objectiu disminuir el pes de l'església tant en la societat com en l'educació, aquesta es separa de l'estat. Es probeix l'ensenyament en ordres religioses i es creen molltes escoles públiques. També es legalitza el matrimoni civil i el divorci.
 • Reforma Territorial

  Reforma Territorial
  Es fa degut a la modernització del país. Es va iniciar la descentralització de l’Estat obrint diversos processos autonòmics, oferint la possibilitat d’elaborar estatuts d’autonomia i crear governs autònoms.
 • Period: to

  Generalitat Republicana

  Esquerra Republicana, coliderada per Lluís Companys i Francesc Macià, van guanyar les eleccions del 31, i es va fer un govern provisional, al 32 guanyaran les parlamentàries i passaran a ser el Presdient de la Generalitat i el del Parlament. Però durant el Bienni Conservador seran empressonats i alguns d'ells afusellats, durant el franquisme
 • Period: to

  Bienni Reformista

  Després de proclamar-se la República, socialistes i les forces d'esquerra republicana van fer unes certes reformes que pretenien modernitzar i democratizar la societat espanyola.Davant dels problemes: agraris, militars, religiosos, nacionals, socials i culturals.
 • Eleccions municipals d'Abril de 1931

  Eleccions municipals d'Abril de 1931
  Guanya el partit d'Esquerra Republicana, de Francesc Macià i Lluís Companys. Proclama la república Catalana dins la "Federació Ibèrica", cosa que porta a enfrontaments amb el govern de Madrid.
 • Period: to

  II República Espanyola

  Comença amb el final de la monarquia d'Alfons XIII i s'acaba al final de la Guerra Civil Espanyola, quan s'instaura el Franquisme.
 • Debat pel vot femení

  Debat pel vot femení
  Clara Campoamor i Victoria Kent junt amb Margarita Nelken, van protagonitzar un debat intens sobre si les dones haruien o no d'exercir el dret a vot; Clara Campoamor és va quedar sola en contra de les seves companyes i del seu partit, però tot i això va acabar amb un resultat de 161 a favor i 120 en contra; donant a la victòria a les dones
 • Estatut de Núria

  Estatut de Núria
  S'aprova el 1932 a les Corts Generals després d'un llarg debat. El partit d'Esquerra republicana havia negociat amb Madrid i s'havia creat la Generalitat, un govern provisional Català, i encarrega a un grup d'experts redactar un estatut a Núria.
 • Reforma agrària

  Reforma agrària
  Les terres sense cultivar es poden expropiar i es poden repartir entre els llauradors. Aquesta reforma porta molts problemes, ja que és lenta, els propietaris de les terres s'oposen, falten diners...
 • Hitler Canceller

  Hitler Canceller
  A les eleccions de 1932, el partit nazi havia aconseguit la majoria dels vots. El gener de 1933 el President Hindemburg va nomenar a Hitler Canceller.
 • Hitler "Führer"

  Hitler "Führer"
  Hitler aconsegueix el poder absolut i es proclama "führer". Alemanya es converteix en una dictadura totalitaria.
 • L'incendi del Reichstag

  L'incendi del Reichstag
  Va ser provocat pels nazis pocs dies després de que Hitler fos nomenat canceller, i el va utilitzar per a eliminar als seus adversaris i exigir el poder.
 • Period: to

  Bienni Negre

  S'anomena Bienni Negre al Bienni Conservador, el segon bienni de la Reública, el qual va ser governat per les dretes d'Espanya, on a les eleccions del 33, totes les dretes s'ajunten formant la CEDA i guanyen. Aquest periode es recordat com un periode fosc i una desmodernització que representava la República
 • Period: to

  New deal

  Un programa creat per Franklin D. Roosevelt que afavoria la recuperació econòmica i treia l'estat de la crisi amb la intervenció de l'estat.
 • CEDA

  CEDA
  És la creació de la Confederació Espanyola de Dretes Autònomes, que és una unificació dels partits de dreta, que es presentaran així a les eleccions legislatives al novembre de 1933. Gràcies a això guanyaran les eleccions.
 • Falange Espanyola

  Falange Espanyola
  Va ser un partit polític espanyol feixista( molt influenciat pel feixisme italià, i Mussolini, encara que ho negesin), fundat per José Antonio Primo de Rivera, fill del dictador. Va ser el partit amb el que Franco es va fer conèixer en el món de la política.
 • Eleccions de 1933

  Eleccions de 1933
  Les dretes guanyen perque es presenten unides i les esquerres dividides. Encara així, alguns culpen a el dret de vot de les dones i a com a afectat als resultats.
 • Moviment insurreccional a Astúries

  Moviment insurreccional a Astúries
  Va ser una Revolució dins de la gran vaga general a Astúries, allí van ocupar tota la conca minera com a protesta dels comunistes i socialistes per la mala gestió del govern de la República
 • Fets d'octubre

  Fets d'octubre
  Lluis Companys proclama l'Estat Català de la República Federal Espanyola. Això enfada a l'estat espanyol, que anul·la la generalitat, anul·la l'estatut i empresona al govern Català.
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  L'Alemanya nazi, va crear unes lleis per descrimirar als jueus i tenrir-los controlats; va prohibir el matrimoni entre els jueus i altres alemanys ("els purs"), i els hi va prohibir la nacionalitat alemanya.
 • Allunyament militars sospitosos de colpisme

  Allunyament militars sospitosos de colpisme
  Com que molts ja previen un Cop d'Estat, per uns rumors que corrien, van decidir destinars als sospitosos a diferents territoris militars per allunyar-los i evitar el cop, però no va acabar de ser molt útil, ja que el van fer igualment. Entre ells estava Francisco Franco
 • Period: to

  Front popular

  Com les esquerres ja havien aprés la lecció, van fer un pacte electoral per presentar-se juntes a les eleccions del 36. Van guanyar i van restaurar certes reformes que havien estat anulades i van ser el últim govern de la República, abans de la guerra civil.
 • Eleccions 1936

  Eleccions 1936
  Al 16 de febrer del 1936 es van celebrar les terceres eleccions generals i les últimes de la II República, les quals van donar el triomf al Front Popular. Aquestes eleccions van ser convocades, després de que es confirmes un cas de corrupció del President del Govern al 1935
 • Assassinat de Calvo sotelo

  Assassinat de Calvo sotelo
  Aquest home formava part del govern de la dictadura de Primo de Rivera, i al 31 tornarà de l'exili, després de que decretin l'amistia als minsitres. Fundarà un aprtit anomenat Bloque Nacional (d'extrema dreta) i el 13 de juliol del 36 serà assessinat per un Guàrdia d'Assalt, i serà una de les espurnes que faran iniciar la Guerra Civil
 • Alçament militar

  Alçament militar
  17,18,19 de juliol del 36, hi va haver un alçament militar repartit per tota la Península, contra la República. El seu fracas parcial conduirà a la Guerra Civil, la qual acabaran guanyant al 39 i s'implantarà una dictadura que durarà fins a la mort del seu major dirigent, Francisco Franco, al 1975
 • La nit dels vidres trencats

  La nit dels vidres trencats
  Va ser un alçament miliitar violent de part de les SS contra els jueus. Durant la nit es van incendiar i destrossar sinagogues, cementiris i botigues jueves, magatzems, etc. S'anomena així per la gran quantitat de vidres trencats als barris jueus.
 • La solució final (Holocaust)

  La solució final (Holocaust)
  Genocidi massiu contra els jueus, que es consideraven culpables de la derrota Alemanys, amb l'objectiu de fer-los desapareixer d'Europa i una societat de raça "pura".