Mellankrigstiden och andra världskriget

  • Period: to

    Mellankrigstiden

  • Spanska Sjukan 1918-1919

    Spanska Sjukan 1918-1919
    År 1918-1919 drabbades världen av spanska sjukan som var en ovanligt dödlig form av influensa, spanska sjukan är en av de värsta pandemierna som världen har drabbats av med mer än 20 miljoner dödsoffer.
  • Det glada 20-talet

    Det glada 20-talet
    Under 20-talet blev allt bättre. I USA uppstod musikstilen jazz och till denna musikstil kunde man dansa många olika typer av danser. Nytt klädmode och influensers som kom från Hollywood för att titta på de nya förekommande biografer. Samtidigt som filmintresset ökade började folk lyssna på radio mer än vad dem gjorde innan och detta blev väldigt vanligt runt om i världen. Därefter kom ljudfilm så att man kunde höra vad dem sa i filmer. Folk hade mer tid för nöjen, detta spreds i hela världen.
  • Tysklands Hyperinflation 1923

    Tysklands Hyperinflation 1923
    Tyskland hängde inte med på det glada 20-talet och kom in i en inflation istället, orsaken till detta var krigsskadeståndet som hade uppstått med versaillesfreden efter första världskriget. Allt detta ledde till att Tyskland lät Frankrike ta över Ruhrområdet som var Tyskland industriella hjärta. Strejker utbröt bland de tyska arbetarna, vilket ledde till brist på varor och högre priser i samhället.
    Många arbetare blev också arbetslösa p.g.a detta alla tyska industrier som gick under.
  • Börskraschen 1929

    Börskraschen 1929
    Det ökade intresset i aktier gjorde aktierna övervärderade och priset sänktes drastiskt. När folk upptäckte detta slutade dem med aktier och började istället att sälja.
    I slutet av oktober 1929 sprack aktiebubblan efter att det uppstått panik på aktiebörsen i New York. Grunden till börskraschen var att aktierna hade fortsatt att stiga i värde efter att det hade gått sämre för industrin. Aktievärdet gick då inte längre att att föerna med aktiebolagets verkliga värde vilket ledde till sänkning.
  • Ekonomiska krisen 1930

    Ekonomiska krisen 1930
    I samband med börskraschen hade bankerna som lånat ut stora summor pengar fick svårigheter med att få tillbaka dem från aktieköparna. Samtidigt passade folk på att dra ut sina besparingar från banken eftersom att dem inte längre kunde lita på dem. Detta gjorde så att de flesta bankerna fick stänga. En annan sak som bidrog till den ekonomiska krisen var de tekniska framstegen inom industrin som hade lett till arbetslöshet, effektiviteten hade ökat vilket innebär att det behövdes färre arbetare.
  • Adolf Hitler tar makten i Tyskland 1933

    Adolf Hitler tar makten i Tyskland 1933
    Adolf Hitler och nazistpartiet tog nytta av den ekonomiska krisen. Hitler vände sig till dem ekonomiskt utsatta grupperna eftersom att dem var som svagast, därefter tog han på sig de arbetslösa och skyllde allt på syndabockar istället för lågkonjunkturen. Så Hitler tog helt enkelt makten genom att attackera det svaga punkter i samhället och göra dem bättre fast på ett dåligt sätt. Alla såg honom som en räddare.
  • Förspelet till andravärldskriget 1936

    Förspelet till andravärldskriget 1936
    I mitten av 1930-talet började Hitler göra anspråk på ökat livsrum för det tyska folket. År 1936 besattes Rhenlandet av tyska trupper. Detta var ett brott mot Versaillesföredraget eftersom att det var en zon utan några militära trupper, därefter slogs Österrike och Tyskland ihop vilket då kallades för Stortyskland. Europa ville inte agera eftersom att det inte ville ha ett stort krig till. Fast när Tyskland marscherade in i Sudetområdena i Tjeckoslovakien behövde det allierade agera.
  • Molotov-Ribbentroppakten

    Molotov-Ribbentroppakten
    Den 23 Augusti 1939 ingick Tyskland och Sovjetunionen ett avtal om att inte angripa varandra militärt. Det skrevs under i Moskva av Sovjetunionens utrikesminister Vjatjeslav Molotov och Tysklands utrikesminister Joachim von Ribbentrop. Det gick ut på Tyskland och Sovjet skulle dela upp östeuropa mellan sig.
  • Attack mot Polen

    Attack mot Polen
    Den 1/9 1939 klockan.4:48 på morgonen marscherar Tyskland in i Westerplatte i Gdansk för att attackera Polen.
    Polens platta landskap kunde Tyskland utnyttja till sin fulla potential vilket gav dem ett stort övertag över Polen som fortfarande red på hästar. Samtidigt som Tysklands marktrupper marscherar in i Polen anfaller det Tyska flygvapnet med bomber och kulsprutor. På några timmar hade de Tyska marktrupperna förstört det Polska flygvapnet.
    Den 4:de september hade Tyskland tagit över ca 80km
  • Period: to

    Andra världskriget

  • Efter invasionen mot Polen

    Efter invasionen mot Polen
    Den 27 September 1939, bara 26 dagar efter invasionen, gav Polen upp till Nazisterna.
    Efter att Polen gett upp, hade Sovjet och Nazisterna tidigare bestämt under Molotov-Ribbentropp pakten att dem skulle dela på Polen. Det slutade med att Tyskland fick västra delen medans Sovjet fick östra delen av Polen.
  • Finska Vinterkriget

    Finska Vinterkriget
    Den 30 november 1939 regnade bomber över Helsingfors. Sovjet hade gått till anfall mot Finland, kriget hade nått norden.Sovjet hade ställt krav på att ta över finska landområden som man ville ha för att skydda storstaden Leningrad. Sovjet ställde senare liknande krav på det baltiska länderna fast det vågade inte säga nej. Därför sa Finland nej till kraven och de finsk-ryska handlingarna avbröts. Kriget var nu omöjligt att undvika. Alla trodde att Sovjet skulle vinna snabbt med finnarna stod emot
  • Invasionen av Norge

    Invasionen av Norge
    På morgonen den 9 April 1940 vandrade tyska trupper över gränserna till Danmark och Norge. Den tyska regeringen visade sitt självförtroende genom att uppmana Danmark och Norge att inte göra motstånd. Om det hade lydigt Tyskland så hade dem ha fått förbli självständiga och så skulle deras regering också få sitta kvar. En anledning till att Tyskland ville invadera Norge och Danmark var för att dem ville säkra järnmalmsleveranserna till Tyskland som transporterades genom den norska hamnstaden Narvi
  • Invasionen av Danmark

    Invasionen av Danmark
    Danmark hade inte resurserna för att kunna skydda sig själva mot Tyskland så den danska regeringen accepterade kraven utan att förklara krig mot Tyskland. Vilket gjorde så att de danska judarna inte utsattes för några tyska åtgärder under det första åren av ockupationen. Med tiden blev Danskarnas motstånd mot Tyskland alltmer starkare och starkare och efter strejker och demonstrationer avsattes Danmarks regering den 29 Augusti 1943.
  • Invasionen av Frankrike

    Invasionen av Frankrike
    Den 10 Maj 1940 invaderade Tyskland Nederländerna, Belgien och Luxemburg för att kunna få en enklare väg in i Frankrike, eftersom att dem tog över Nederländerna, Belgien och Luxemburg hade dem även fler alternativ för att kunna överraska Frankrike. Vilket var precis det dem gjorde, Frankrike hade spått att Tyskland skulle anfalla från öst vilket fick Franskarna att bygga upp ett försvar där. Men detta var ett misstag för att Tyskland hade tagit över Belgien kunde dem ta sig rakt in från norr.
  • Slaget om Storbritannien

    Slaget om Storbritannien
    Slaget om Storbritannien är en benämning på Tysklands försök att slå ut det brittiska flygvapnet för att möjliggöra en tysk invasion av Storbritannien. Kriget utkämpades främst på Engelska kanalen och i Storbritannien i form av luftstrider mellan det tyska flygvapnet Luftwaffe och det brittiska RAF. Det tyska flygangreppen blev emellertid mycket kostsamma för Luftwaffe som led stora förluster. Storbritannien hade helt enkelt bättre utrustning än vad Tysklands Luftwaffe hade.
  • Operation Barbarossa

    Operation Barbarossa
    Operation Barbarossa var namnet på den Tyska invasionen. Hitler plan med Operation Barbarossa var att skapa livsrum i öst åt det tyska folket samt lägga beslag på Sovjetunionens tillgångar av olja, stål och brödsäd och för att Hitler hatade kommunismen. Invasionen startade den 22 Juni 1941 och genomfördes längs en bred front på nästan 300 mil. I anfallet deltog ca tre mijoner soldater från Tyskland och de andra europeiska axelmakterna.
  • Pearl Harbor Attacken

    Pearl Harbor Attacken
    Den 7 December 1941 anföll japanska plan och ubåtar den amerikanska flottan i Pearl Harbor Hawaii. Anfallet kom som en överrasking och innebar att USA gick in i kriget. Huvudorsaken till attacken på Pearl Harbor var att Japan ville vara Asiens herrar alltså regera över Asien. Japan hade fört krig med Kina redan sedan 1937. Kriget i Europa gjorde så att det brittiska, holländska och franska kolonierna var försvarslösa. Detta såg Japan som en chans att börja ta över saker i Asien och regera Asien.
  • Landstigningen i Normandie (D-Day) Del 1

    De allierade landsmakterna lyckades med att landstiga i Normandie (norra Frankrike). D-Day var den största landstigningsoperationen i historien. D-Dagen genomfördes i två faser. Den första fasen utgjordes av en luftburen attack som inleddes runt midnatt den 6 juni med 24000 luftburna trupper som landsattes med hjälp av fallskärm eller glidflygplan. Invaionens andra fas inleddes senare under samma natt. Dem skeppade 5000 fartyg och över 150 000 soldater på under 24 timmar.
  • Landstigningen i Normandie (D-Day) Del 2

    På morgonen den 6 Juni var landstigningen i full gång på fem franska stränder i Normandie. De Amerikanska, engelska och kanadensiska trupperna. Dem mötte ett häftigt motstånd. Men det utspridda och klent bemannade tyska försvaret räckte inte till. Tyskarna kunde inte kasta de anfallande tillbaka. Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Sword Beach, Juno Beach